jen bych rád připomněl, že otázka nebyla na 5 vašich nejoblíbenějších soundtracků (což už tu bylo stokrát), ale otázka byla specifikovaná, proto bych se rád jejího autora @
Bragi (18.07.2022 20:23): zeptal, jak ji přesně myslí. To jak je otázka položená, by mě vedlo k tomu, že je směřovaná na kvalitu hudební adaptace na to, co konkrétního se ve hře děje, čili není až tak směrovaná na kvalitu samotné hudby, ačkoliv se to s tím samozřejmě taky pojí.
Ale taky to může znamenat ono prosté jakože podporuje atmosféru, nebo že mě osobně tam subjektivně sedí. Ale to jsou hrozně vágní pojmy, které každý bude vidět jinak a nevím, jestli to má nějakou hodnotu takové sdělení :-)
Například hudbu z
Heroes of Might and Magic III: The Restoration of Erathia, což tu zaznělo, považuji hudebně za to skoro nejlepší, co kdy na poli herní hudby vzniklo (a rozhodně pro mě a můj hudební vývoj nejdůležitější muzika vůbec), co se týče ale jejího propojení se samotnou hrou, je to v podstatě katastrofa, protože každý hrad, každý souboj, každý povrch, má úplně jinou hudbu a není výjimkou, že člověk poslouchá 3 sekundy tuhle skladbu, 1 sekundu další skladbu, pak teda slyší tři minuty skladbu z boje, které má nejvíc pokrk, protože jsou jenom 4 a pak zase následuje střídačka mezi hrady a povrchy.
Pak tady zazněl třeba
Morrowind, kde úplně jinou cestou došli ke stejnému problému. Tam se Jeremy Soule snažil o již tzv. adaptivní hudbu, kdy při souboji začne jiná hudba, než mimo souboj a nějak by to mělo do sebe v reálném čase přirozeně vplývat, ale moc se to vlastně neděje a jsou to ostré střihy a úplně stejně jako v Homam hraje tři sekundy třeba hlavní klidné téma, ale pak svým klasickým sekaným pohybem přileté skalní létavec a následuje 3 sekundy bojové skladby, než ho člověk sestřelí a takhle to může být klidně šestkrát za minutu. Nepřijde mi to jako "najlepší prepojenie hernej hudby a toho, čo sa dialo na obrazovke".
Jako základní záležitost co se týče propojení de facto hudby a hry jsou brány hry
Asteroids a
Space Invaders , pak se hodně dlouho nic nedělo. Dalším zásadním titulem v tomto smyslu je hra
Monkey Island 2: LeChuck's Revenge , kde byl poprvé použit softwarový nástroj IMUSE, který právě umožňoval do té doby nevídané propojení hudby a hry a následně se podobný systém začal užívat v podstatě ve všech dalších hrách LucasArts. Další významnou sérií v tomto smyslu je série
Halo, kde se začalo používat monumentálního počtu vrstev hudby (začalo se třeba nejdřív u dvou, ale pak jich bylo násobně více), které se různě zapínaly a vypínaly podle potřeby hry. Samostatnou kapitolou je generativní hudba a tam nejspíš vede hra
Spore , kde slavný skladatel Brian Eno vytvořil technicky neskutečně komplexní záležitost, co se týče hudby.
Pokud bych ale měl vybrat jeden titul, který je mému srdci v tomto ohledu nejbližší, pak je to nezávislá gamesa využívající chiptunovou hudbu,
BIT.TRIP RUNNER a
Dvojka. Tam je tak nějak všechno dohromady. Adaptivnost, generativnost, interakce a zároveň super muzika a zároveň pekelně těžká záležitost. Chtěl bych poděkovat jednomu neznámému uživateli tady na databázi (on není neznámý, ale já jsem zapomněl, kdo to byl), který mi ji před asi deseti lety doporučil. Díky němu jsem totiž v podstě i dostudoval, neboť toto téma, co tu teď řešíme, bylo mou magisterskou prací a tahle hra mě naplno přesvědčila, že toto téma musím zpracovat :-)
Konec elaborátu :D