Pro pohodlnější navigaci i přístup k pokročilým funkcím Databáze-her.cz doporučujeme povolit si ve svém prohlížeči JavaScript.

Kultura

@Tainaru (23.04.2024 14:10): Ten hrad je velmi hezký. A indeed připomněl lokace ze seriálu, mám chuť si ho hned dát znovu :)
Doufám že mi vyjde čas i na nedaleký větší Himeji, budu tu ještě pár dní, než vyrazím do Kyota a Tokya.
@Dan9K (24.04.2024 22:03): Tak uvidíme co z toho na filmovce budou dávat. Amarcord chci určitě a těch 8 1/2 na plátně znovu by vlastně nebylo od věci.

Btw ty se nechystáš? Osobně ji mám výrazně radši než Vary. A letos je to padesátý ročník, tak čekám program obzvlášť vypečený :)
@AlieN (24.04.2024 09:05):

no... pokud hledáš vyloženě zábavný film, tak ruce pryč
nejlíp to splňuje ta Zkouška orchestru, ale pro to mám slabost jakožto muzikant
pokud chceš největší a zároveň nejlepší umění, tak těch 8 a 1/2
pokud nejnabušenější z toho nejtypičtějšího Felliniho - Amarcord
pokud se ti zachtělo úletu, tak Satyricon
pokud klasickou (post)neorealistickou nudu, tak třeba Darmošlapové
pokud něco těžce rozporuplného, tak Město žen

Já bych Romu nedoporučoval, dalo se na to koukat, ale přijde mi, že je to právě ten nejtypičtější Fellini, a Amarcord je o něco lepší, ale jen můj názor :-)
@AlieN (24.04.2024 09:05): mně se sice neptáš, ale za sebe bych doporučil jeho film Roma. Jinak (kromě zmíněné Lodě) se mi líbili Ginger a Fred a z těch nejznámějších fláků Cabiriiny noci.
@AlieN (24.04.2024 00:03): to jsme na tom podobně. Já to dokoukal, ale párkrát si zdřímnul. Můj komentář na čsfd s jednou hvězdou kdysi v tom roce 2006 vzbuzoval ohlas a kontroverze. Tehdy jsem to uměl :-) Bohužel byl Sladký život můj první FF film, což tak nějak nasměrovalo ten názor špatným směrem a trvalo to těch 8 filmů, než se to otočilo :-)
@Dan9K (23.04.2024 21:19): taky jsem si po letech, a k naprosté spokojenosti, zopakoval Catwoman a Vidocqa/Fantoma Paříže;)

A loď pluje je jediný Felliniho film, co se mi opravdu líbil, tak jsem ho už léta chtěl vidět znovu. Trochu jako operní zpracování Titanicu... jinak jsem viděl 14 jeho filmů, jak z pásu, tak na DVD nebo v televizi.
@Fingon (23.04.2024 19:56): to je nádherný, jak jedeš ty největší mainstreamy

a pak najednou Fellini :-)

od Felliniho si dávám už asi 17 let pauzičku. Celkem by mě i zajímalo, jak by se k němu stavěl nyní. Čím jsem ho nakoukával víc, tím víc se mi to líbilo. Nejvíc mě bavila Zkouška orchestru (pochopitelně), nehlubší zážitek 8 a 1/2.
Celkově viděno 8 jeho filmů, A loď pluje jsem ani netušil, že existuje :-)
@H34D (23.04.2024 20:00): kdyby to bylo 65%, už bych to musel zaokrouhlovat na 7/10;)

Ono jde hlavně o tom, jak moc mě film zaujal celkově. Jeden-dva opravdu pozoruhodné momenty nezachrání, když mě zbytek nechá chladným.
Viděl jsem během tří dnů tři epizody Falloutu a (poprvé) Mad Max Fury Road. Podotýkám, že jsem viděl všechny tři předchozí Mad Maxy a nebavil mě ani jeden, takže do čtvrtého jsem se taky moc nehrnul. Nakonec z nich byl nejlepší, což ale přes unikátní vizuál a slovník pořád znamenalo finální hodnocení 6/10, resp. 64%, i když jsem si to pořád užil víc, než první díl nové Duny. Oproti tomu Fallout mě baví od prvního dílu, zvláště tedy linka s vault dwellerkou. A ano, podobnosti s Westworldem tu jsou, ten jsem po prvním díle druhé série musel vzdát.

Jinak jsem si v poslední době nejvíc užil první dva Shreky na Blu-Ray (a Shreka 2 jsem si pořídil na UHD), pár let jsem je neviděl. Taky jsem se znovu podíval na Felliniho A loď pluje (za mně jeho nejlepší film, který jsem zhruba před dvaceti lety viděl z pásu a teď jsem si pořídil restaurovanou verzi na Blu-Ray, i když s francouzskými titulky) a kromě toho mě dost odrovnal animák The Mitchells vs the Machines, což si taky plánuji pořídit na Blu-Ray, taky jsem podruhé viděl Encanto a to si chci taky koupit na UHD.
@Radecker (23.04.2024 14:59):  Zase to možná není úplně ideální seriál pro českýho diváka, na IMDb má Succession skoro třikrát víc hodnocení jak Fallout. Těžko se z toho něco vyvozuje, protože taky nevíme, co za lidi je na IMDb, co za lidi je na ČSFD, atd.
@BUMTARATA (23.04.2024 14:08): O cenách samozřejmě vím a mám z nich radost. Spíš jsem to myslel tak, že Fallout má necelé dva týdny po uvedení na CSFD skoro dvakrát tolik hodnocení a Šogun, který končí teprve dnes, bude Successionu v počtu hodnocení brzy šlapat na paty. Připadá mi to zvláštní, protože Succession rozhodně není nedivácký, kadence hlášek (zvlášť z úst Kierana Culkina) je neuvěřitelná.
Shogun je seriál jak si představuji. Graduje kde má, nekončí jako nekonečná Esmeralda, herci, detaily, kamera.
Šogun je pecka, navíc mi to tak ideálně vyšlo, že jsem knihu četl už pár let zpátky, takže si nepamatuju vše a zároveň jsem do toho světa už uvedený :-) Je to krása, mít tu zase jednou seriál, který tak pečuje o postavy, dialogy mají napětí a člověk sleduje každý pohled a gesto. Divím se, že širší pozornosti unikl seriál Succession, který tohle všechno má a udrží kvalitu celé čtyři sezóny.

@AlieN (23.04.2024 13:05): Ten díl o kterém mluvíš mě teď čeká a ani si ho nechci pouštět, protože tuším... :-)
@AlieN (23.04.2024 12:40): K Westworldu jsem to taky chtěl přirovnat, přeci jen jeho showrunneři tu seděli v writers' roomu. Tenkrát jsem ale udělal tu chybu, že jsem se podíval i na druhou sezónu. Uvidíme, jestli jsem se poučil. Ale fakt si teď neumim představit, že bych na další Fallout koukal, přijde mi, že to může jít jen dolů.
Šógun za mě super. V některých momentech jsem si říkal, že se mi více líbil seriál z roku 1980, ale asi nemá moc cenu to srovnávat, oba mají skvělé japonské obsazení a odlišný rozsah. Nicméně tato moderní adaptace počítá s tím, že divák už je obeznámen s jistými japonskými zvyklostmi nebo rituály (např. čajový obřad) a nic moc nevysvětluje. Ve starší adaptaci občas promlouval vypravěč, jestli si dobře vzpomínám.
Poslední díly pro mě byly dost emotivní. Na Jarvise v hlavní roli jsem si musel dlouho zvykat, ale jako barbarský neurvalec z nepoznané Evropy asi celkem ušel.
Kdo chce víc true punkový Fallout, ten by se měl podívat na seriál Z Nation ;)
Je viditelně levný, nekompromisně originální, a velmi neurvalý, což je právě duchu prvních Falloutů bližší.

Tohle je na takové srandy moc drahé, moc mainstream, a moc Nolan - což tomu dává jisté produkční hodnoty, ale samozřejmě to taky táhne dolů... ale jak už jsem psal, nakonec o dost míň než jsem čekal.
Takže tady není úplně dobrý se ptát jestli je to opravdový Fallout, ale spíš ptát se jestli je to lepší seriál než Westworld. Což rozhodně je (na druhou stranu první sezóna Westworldu taky nebyla úplně nahovno)
@BUMTARATA (23.04.2024 11:24): Asi máš pravdu, ale rozhodně to seriálu nepřidalo :-)

Každopádně tomu, co já si představím pod slovem Fallout je už tato série na míle vzdálená. Když si vzpomenu, jak na ploše devadesáti minut za relativně málo peněz vytvořil Mad Max 2 na omezené ploše dojem obřího (ne)fungujícího postapo světa, je mi při sledování tohoto multimilionového projektu, trochu smutno.
Tak i já to bindžnul. Chápu nadšení, nesdílím ho. V první řadě, Fallout pro mě skončil po roce 98, takže mě zdejší bethesdí fanservis, na kterým to je do velký míry postavený, přílíš nedojímá. Ústřední postavy, jakkoliv archetypální, maj dostatečný množství quriks, aby utáhly sezónu, ale na jejím konci mi přišly tak vyždímaný, že si fakt neumim představit, že s tímhle ansámblem pokračujou. Na druhou stranu herci mě bavili. Dějově je to jednoduchý, ale i tak to ve snaze udržet si divákovou pozornost vrší jednu kravinu na druhou, v závěrečný epizodě jsem se musel už smát, jak křečovitý a na hlavu postavený to celý bylo. Vůbec ta potřeba jen lacině šokovat, ale k ničemu se nezavázat, tu je všudypřítomná, ustřelíš nohu, wooow, dáš protézu, zastřelíš pejska, wooow, oživíš pejska, ukousneš prstík, wooow, přišiješ prstík, UŘÍZNEŠ prstík, wooooow, přišiješ prstík and so on and so on, vlk se nažere, koza zůstane celá. Bez významu. 5/10

@Radecker (23.04.2024 10:20): To je ale běžná praxe. Důvod, proč to jde dolů, nejsou imho konkrétní režiséři, scenáristi, ale že je to postavený na slabých základech a začne se to velmi rychle vyčerpávat, ten prvotní šok Jééé, Folaut! to neutáhne.
@Adieu (22.04.2024 23:52): pro mě je zase stejně s podivem, že se pokaždé najde někdo, kdo nechápe, jak se to ostatním může líbit, ať už je to hra, seriál nebo film... je to těžké chápat tento svět!
Já jsem tedy právě sjel pouze první díl Fallout series, ale nějak moc nechápu to všeobecné nadšení, asi fakt už přestávám rozumět tomuhle světu. Jakože videoherní násilí fajn, ale ten writing mi připomněl těžce sračkovité Rings of Power a CGI Disneyland. Představení postavy Ghoula mě polilo vrcholným cringe, to je Gary Stu jak z parodie aneb Guy Ladriel vibes a do toho Evil Dead bez vtipu. Uf, no dám tomu ještě pár dílů a snad to na kvalitě poroste aspoň zpoloviny co Toddův nos.
Přes víkend jsem dal seriál Fallout a chápu nadšení i návrat ke hrám, i přes kostrbatý začátek jsem tenkrát hru New Vegas užil. Ale že bych musel vidět další sérii, to zas ne. To mi přijde seriál Shogun mnohem lepší, pokud to zítra neskončí nějak trapně. Tak či tak pěkná adaptace hry, a prý že to nejde.
@Flowerpot (19.04.2024 09:31): To áno, pritom minimálne Deathclawa by som aj čakal a je super, že si ho nevyplytvali už v prvej sérii. Tá práca so zdrojovým materiálom je obecne výborná, kde sú mnohé zo spomínaných odkazov (tu som napríklad našiel dobrý zoznam) buď upozadené, tak aby si to všimli len najskalnejší fanúšikovia, alebo sú tam ako píšeš použité iba vtedy, ak to dáva z hľadiska scenára zmysel. A to nie je zas tak bežný prístup pri adaptácii hier do filmovej/seriálovej podoby.
@M.a.t.t. (17.04.2024 22:25): " Ono je vôbec super, ako neuveriteľne je to napchané rôznymi odkazmi ale nikdy to pritom nepôsobí ako lacný fanservis."

Ja som hrozne ocenil striedmosť, že fakt do príbehu vplietli z univerza len to, čo tam organicky dávalo naratívne zmysel, a nepodľahli nutkaniu tam narvať úplne každý signifikantný piece of lore, len aby tam bol. Takže neuvidíme supermutantov ani deathclawa. Predpokladám teda, že v ďalších sériach áno, na čo sa budem tešiť, ale udržali).
https://www.rockpapershotgun.com/bethesd ... out-tv-show-timeline

Todd píše, že žádné kontradikce a že vše v pohodě. Na té tabuli v seriálu je výbuch datován na 2277. Zatímco New Vegas začíná 2281. A jak Todd správně poznamenal, logicky z toho vyplývá, že výbuch v Shady Sands připadá až na konec dění v rámci New Vegas. Opravdu nepochopitelné, jak s tím někdo může mít problém. 2277 je logicky později než 2281. Todd na to má matematiku.

"We're careful about the timeline," Howard said. "There might be a little bit of confusion in some places. But everything that happened in the previous games, including New Vegas, happened. We're very careful about that."


Tak vidíte. Svět Fallouta je v dobrých rukou.
@Paul (17.04.2024 23:02): To teď zaráží vícero lidí. Včetně mě. Prostě ta data nesedí. Trochu si taky myslím, že motivace pořádně oslabit NCR je prostě jen o budoucím dojení značky, neb s NCR by to muselo být stále více o vzestupu civilizace. Ale taky to mohli udělat tak, že NCR oslabila vlivem občanské války. Kdy třeba bohatí velkofarmáři chtěli uzmout moc nad státem, přičemž kvůli rozloze země se nedařilo soustředit vojáky NCR, aby se s povstáním vypořádali.

Anyways ve dvojce bylo Bratrstvo v podstatě součástí NCR. A v New Vegas už byli zase na nože. Tyhle zlomy kontinuity už tedy byly i dříve. A show je to stále super kvalitní. Seriál se mohl brát příliš vážně nebo být naopak trapně parodický. Ale vybalancovali to bravurně a každou chvíli to umně vzdává holt univerzu Falloutu.
@M.a.t.t. (17.04.2024 23:35): v pořádku, každej máme toleranci fušeřiny jinde. Mě to štve o to víc, že se mi ten seriál jinak taky dost líbil a bavil mě. Je tam odvedeno dost slušný práce, Lucy i Goggins jsou supr...a pak takovej bizár.
@Paul (17.04.2024 23:27): Áno, je to chyba, ale za mňa to skutočne nie je niečo, čo radikálne znižuje celkovú kvalitu. Na to by tam takých "bot" muselo byť viac ako napríklad v knižnom Mass Effecte s podtitulom Klam, kde si doteraz nie som istý, či ma tá totálna ignorácia lore hry urážala alebo vlastne svojim spôsobom bavila ako zlá fanfikcia. Ak to tebe vadí až natoľko, to ma skutočne mrzí, no ja osobne si určite nemám chuť kaziť niečím podobným zážitok ani to prehnane rozoberať, prepáč. Tiež som fanúšik Falloutov a inak som drvivú väčšinu času cítil, že tvorcovia látke rozumejú a majú k nej rešpekt. ;)
@Paul (17.04.2024 23:02): Tá scéna je stále skvelá a príliš riešiš detaily :D Podobné chyby sú vo filmoch/seriáloch bežne a a hoci by sa to určite nemuselo stávať, treba sa cez to povzniesť.
@M.a.t.t. (17.04.2024 22:25): ta scéna mohla být skvělá, škoda že jí za mě táhnou dolů ty podivný data. Prostě datovat jako Fall of Shady Sands rok co je čtyři roky před New Vegas, ve kterém spousta postav Shady Sands referencuje jako rozhodně neFallnutý hlavní město NCR, je podivný. Škoda že si to neohlídali/nevymysleli líp.
@Jab (17.04.2024 22:10): Za mňa super a pri tomto momente som mal doslova zimomriavky :) Ono je vôbec super, ako neuveriteľne je to napchané rôznymi odkazmi ale nikdy to pritom nepôsobí ako lacný fanservis. Tvorcovia očividne predlohe rozumejú a neboja sa ani ďalej rozširovať svet. Niečo podobné som si skrátka vždy prial, len som si to neuvedomoval :)
Mám za sebou šest dílů Fallouta. A tohle není jen dobrý seriál. Má to potenciál dostat se do mé topky.
@AlieN (16.04.2024 16:33): GOT kvalitu nema, ted na to koukam na cely poprve a jakz takz to jde sledovat protoze za dva dily je tam aspon 3x denerys a 4x trpaslik, zbytek je bahno a nuda.

Ale spis mi slo o ty memy :)
@Walome (16.04.2024 14:18): To vůbec, na binge tohle bylo nejlepší. Jako všechny kontinuální příběhy, naopak třeba nedávné Ritchieho Gentlemen klidně po týdnu dávat mohli.

A navíc, tohle kvalitu GoT fakt nemá.