Pro pohodlnější navigaci i přístup k pokročilým funkcím Databáze-her.cz doporučujeme povolit si ve svém prohlížeči JavaScript.

Kultura

Zajímavá literatura alert: John M. Ford - The Dragon Waiting, česky vyšlo nedávno jako Drak, jenž čeká
Alternativní historie/fantasy nebo jak to nazvat; obsahuje Války růží, polyteistickou Byzantskou říši ovládající kdeco, neb Julianus Apostata své tažení KŘESŤANSTVÍ JAKO STÁTNÍ NÁBOŽENSTVÍ NECHCEME vyhrál, upíry z renesanční Florencie, magii a zejména báječnou kombinaci ornamentálního a chirurgicky přesného psaní. A teda čím mě to dostalo nejvíc, dlouhodobě mě štve, jak je kdeco v popkultuře klopýtavě doslovné, tak to se Fordovi nestane, ten si naopak v nezjevnosti z nedořečenosti vyloženě libuje, aniž by sklouzával k vágnímu zmatení. 200% nerdgasm, zejména pokud oblibujete období Byzantské říše, Válek růží, renesanční Itálie a ideálně pochopitelně vše jmenované plus speciální srdíčko u mithraismu a extra bonus přináší, pokud jako já nejradši čtete knihy a zároveň wikipedii a akademické články o nějaké více či méně obskurní záležitosti (podobný zážitek stran dohledávání fun facts btw. nabízí Mooreův comics Providence).
Bargain - Naprosto skvělá věc. Doporučuji sjet nonstop celé. Stopáž není dlouhá. Já si předešlé díly už moc nevybavoval. Na opakovaný maratón ideální.

Je to na SkyShowtime. V posledním díle je potitulková scéna, u níž je nutné zrušit naběhnutí dalšího pořadu. Pokračovalo to pak ještě pár minut.
@player (24.07.2024 15:19): Hele to nevím, ale někde jsem četl, že při promítání druhé sezóny se v HBO celí pomlíčili a okamžitě přiklepli budget na další. Upřímně si myslím, že čtyři sezóny pro ukončení Tance s draky, neboli tuto válku o následnictví, jsou realistické, zrychlí-li tempo, a že HBO bude chtít tuhle značku dál budovat, jakkoliv jsou známí vražděním top věcí na vrcholu (k topu ovšem Rod draka neřadím, to spíše Rome a Deadwood, jejichž zrušení bylo zločiny proti lidskosti).

@Bellerofontes (23.07.2024 06:35): Já to zhlédnutí ještě oddaluji, už na základě tvých slov úplně tuším, jak se to dámám vše přihodilo by fucking accident a nemám chuť to ani vidět. :D
@Adieu (17.07.2024 23:11): Kolik bude mít serál Rod draka vlastně sérii? Původně se počítalo se dvěma. Teď jsem četl, že se připravue třetí série. Martin prý se nechal slyšet že by byl rád kdyby Rod Draka měl čtyři série.
@Adieu (17.07.2024 23:11): Šestá epizoda bolela, naděje pomalu mizí.

Smutné, jak tebou zmíněné "polidšťování Martinových skic charakterů" už otevřeně sklouzlo - doposud k tomu mělo pouze nakročeno - k polarizaci na zlý, patriarchální a racionální svět, v němž muži lační po moci a neštítí se násilí, proti empatickému rovnostářství citům se nebránících žen. Už mě vyloženě rozesmívá, jak se to vydává za pozvolné budování čehosi, co má přitom tak prostý základ.

Za těch pár minut před koncem ale čeká tvůrčí tým slušný čoud, protože zjevně nedomysleli konsekvence toho, co mělo být následkem téhle jimi předkládané logiky.
Tak to s tím rokem vypadá lépe. Nejen že se blíží Zakázané barvy od Mišimi, v překladu vyjde také Zpověď šéfa jakuzy!
@Bellerofontes (17.07.2024 23:55): Jj, máš pravdu, já si je v hlavě nějak smíchal dohromady s Hughem, asi i protože jsem zrovna na ty jejich epizody koukal na telefonu a jsou to docela podobné typy a nadto jsou oproti originálu oba v Králově přístavišti. Zajímavé, že každý z nich má ten svůj vlastní úvod, ale to je přesně to, o čem jsem mluvil. Snad s nimi tedy udělají něco hodně zajímavého, když už museli...
@Adieu (17.07.2024 23:11): Ulf má být zřejmě ten oblíbený štamgast, co mluvil o svém původu a jediné pravé královně, aby pak věnoval přípitek Aegonovi, když se tam zničehonic objevil. Nejspíše úplně vyškrtlý nebude.
@Bellerofontes (17.07.2024 21:10): Snad ještě dodám, že mi přijde, že se to někde cestou toho polidšťování Martinových skic charakterů zbavuje dynamického tempa vyprávění, toho dramatu války, a z rozmáchlé fresky, což je kouzlo předlohy, se stává komorní záležitost. Chápu škrty desítek postav pro přehlednost, stopáž atd., ale nepřijdou mi občas ani vůbec chytře provedené pro potřeby filmového média.

Namísto aby bylo více vedlejších postav, jež pojí nějaký společný dějový hybatel, jako Alyn, Hugh (předtím jsem jej prohodil s vyškrtlým Ulfem) a případně další bastardi, co mohli vejít na scénu právě teď pohromadě skrze dost cool scénu, tak sledujeme expozici každého zvlášť, protože zjevně show writeři hodlají rozehrát něco svého separé, k čemuž jsem skeptický. Už teď na základě těch změn tuším, že zrada jistého nešťastného města nejspíše v další sezóně (i když tímhle tempem spiš tak za čtyři) asi nebude zdaleka tak dobrá a temná, jak by mohla být. Vlastně mi chybí více záporných postav, vše se ohýbá Aemondovi, aby se tam asi odehrál a vyniknul nějaký banální quasioidipák s Daemonem.

Jinak to s tím Daemonem a psychedelickou terapií mě pobavilo. :D Úplně vidím, jak se rozhodli, že je to super nápad, poté co scénáristé fetovali na chalupě a hráli deskovky.
@Adieu (17.07.2024 10:43): Jo, souhlas, jen jsem chtěl naplno kritizovat, až série skončí. Ještě tomu dávám šanci, že se to v závěru vzchopí. Ale čekat po tomhle zase roky na několik dílů uloudané telenovely, do níž se to překlápí, to mi zní jako průser.

@Adieu (17.07.2024 13:36): Zrovna ten Daemonův závěr se dá vykreslit všelijak… může to taky přežít. Nebo naopak skončit velmi neslavně.

Můj problém s jeho seriálovým údělem v Harrenově krom jiného je, že to vnímám jako trapný pokus o terapii s pomocí psychedelik, která - mám podezření - ho má připravit o tu ambivalenci, jež ho činila zajímavým. Takže by druhá série, kdyby to uspíšili, mohla skončit tím, že Rhaenyra usedne na trůn s jeho posvěcením.
@Paul (17.07.2024 11:07): Daemon má překrásný knižní závěr, tak doufám, že se v něm nebudou zbytečně ani vizuelně odchylovat, když už z něho udělali takového ješitného joudu.
@Adieu (17.07.2024 10:43): tyhle hejty mě bavěj. Jako je fakt že jak byla první sezóna skvělá, tak u druhý byl jeden top díl a zbytek relativně nuda. Hlavně ten Daemon mě sejří.
@Bellerofontes (16.07.2024 16:30): Po páté epizodě mé nadšení značně vyprchalo, důvodů spatřuji více, ale vypíchnul bych, že proti knižní předloze, kde je to skutečně brutální tanec s draky, je tohle spíše telenovelovitý valčík s dráčky.

Zelení jsou možná ty tvé kun(d)y, jakkoliv z hlediska kánonu jsou tedy oba claimy stejně silné, protože Jaehaerysův precedent vs výslovné přání Viseryse (ba dalo by se říci, že Viserys udělal nestátotvornou příšernou chybu a stejně tak strongovské děti děvky Rhaenyry jsou bastardi, kteří mají slabší claim, tudíž zcela objektivně má nejlepší claim skutečně Aegon...), ale černí jsou redukováni na manželskou půtku a mnohaepizodní komické vysedávání na místě. Oba councily jsou dysfunkční, ale zelených zábavněji. Pak ona linka s návštěvou King's Landing byla solidně naivní white washing Rhaenyry a šílenství, Alicent ji musela probrat do reality. Ale Alicent také white washli skrze... špatně interpretované slovíčko. Dost trapný, rozmelnuje to nevyhnutelnost konfliktu, aby byly charaktery divákům sympatictejsi.  

Též mne irituje ta linka na Harrenhalu, tolik stopáže vniveč. Hlavně že z bitvy u Hořícího mlýna dočkali jsme se jediného záběru, aby expozice Bracken vs Blackwood přišla poté a - odplivávám si - vyšla pozitivně pro Brackeny a z Blackwoodů udělala nějaké russáky, ugh. 

Haha a pak ta linka s novými dračími jezdci, jakože najdeme poztrácené třetí syny v análech nebo co, namísto aby se podívali hned do první knajpy na Dračím kameni. Ulf Kladivo tam má nejakou socialistickou linku a vypadá jak sympatickej rocker a fér tatík, no radši bych tu jízdu nabubřelých psychopatů z knihy.
 

Začíná mi každopádně být jasné, že se do konce sezóny téměř nic nestihne.
@Adieu (02.07.2024 07:17): Dobře pamatuju, jak jsme se tu o tom zhruba před rokem a něco bavili; na soudy je ještě brzy, nicméně po dokonalé první sérii tu nějaký věci drhnou. Ale co naplat, již tehdy mě to zaháčkovalo a ty postavy mě baví, takže snadno odpouštím.

Musím ovšem už teď konstatovat, že halucinogenní linka na Harrenově je příšerně roztahaná, psychologizující a zbytečně polopatická. Samozřejmě se to netýká postelových hrátek s mamčou, která byla hot AF. To je naopak jeden z prozatímních vrcholů sezóny.

Taky si po diskuzi nad ambivalencí a jednotlivými stranami konfliktu, kdy jsem tady - tak trochu v opozici vůči ostatním - po první sérii otevřeně tvrdil, že seriál představuje zelené poměrně jednoznačně jako dobytky, dávám velký pozor na to, jak jsou jednotlivé strany zachycovány. A můžu v zásadě razit opět to samé - černí zabíráni v momentech truchlení a empatie, snahy o mír a rozumné panování, zelení jako křivdou a vlastní nedostatečností zmítané zrádné kuny. Jistě to je komplikovanější a odstíněné, ale rozehrané už to je takhle.
@strejdafido (14.07.2024 20:56): Myslím si, že v jej prípade prišlo konečne vyslobodenie. Prvé info o tom, že zomiera prišli niekedy ešte roku 2016... potom to chvíľu vyzeralo lepšie... a od 2021 bolo stále len info, že sa to zhoršuje a zhoršuje. Je mi ľúto, že tu už nie je, Shannen bola skutočne veľmi talentovaná herečka... ale aspoň sa už nemusí každý deň trápiť. :(
Jak začátek sezóny slabší, tak čtvrtej díl House of the Dragon top.
@Fingon (10.07.2024 21:25): Dílo Ozua funguje více jako celek, než jako jednotlivé filmy. Vlastně s každým dalším zhlédnutým (zatím 14) si jeho autorský styl více oblibuji - např. první viděné Banshun (na základě knížečky Mistři japonského filmu. 13 esejů) mě úplně také neoslnil. Dopručuji časem dát šanci i některému dalšímu, třeba přístupnému Ukigusa (1959) a Dobrý den (1959). Kagemušu i Ran beru jako vrcholy jidaigeki žánru (a ještě se mi to potvrdilo, když jsem Ran viděl minulý rok znovu na pidi obrazovce během letu Londýn - HK, a ono to fungovalo i v těchto podmínkách! :).

Loni v Marienbadu bych rád také zopakoval, ačkoliv jsem viděl to viděl v prostorách Rudolfina, tak jsem to nedokázal úplně ocenit. Tak třeba jindy :).
Od Ozua jsem viděl jen Tokyo Story, což sice pokladam za kvalitní film, ale nikdy jsem neměl touhu vidět jej znovu, nebo si pustit jiné jeho filmy. Z japonských režisérů mam nejvíc nakoukaneho Kurosawu (Akiru, ne Kyoshiho;), před časem jsem si dával Sny a Kagemušu, taky jsem ještě viděl i Kaidan, ale přišlo mi, že oba povídkové snímky, resp. povídky v nich mají extrémně kolísavou kvalitu (a Kagemuša mě bavil asi tak moc, jako Ran, tedy moc ne).

Mimochodem, viděl jsem po dekádě zase 2001: Vesmírnou odyseu. Viděl jsem ji už nejméně 4x-5x, tentokrát na UHD na velké obrazovce. Překvapilo mě, jak rychle ten film ubíhá a jak neuvěřitelně kvalitně je natočen (viděl jsem před časem jen o rok mladší nápodobu Marooned / Zajati vesmírem, což je rovněž vysokorozpočtové sci-fi (a touha zopakovat úspěch právě 2001, což se tedy hodně nepovedlo).

(Poprvé jsem viděl 2001 v roce 1995 (mohlo mi být deset) na ČT v českém dabingu na malé černobílé tv obrazovce, možná jsem to ani neviděl celé, protože jsem si pak pamatoval jen HALa odezírajícího ze rtů a jeho následnou lobotomii. Podruhé jsem se na film díval zase na ČT, ale tentokrát s titulky a v barvě).

Chystám se na nové zhlédnutí Loni v Marienbadu a Playtime na Blu-Ray, plánuji si taky na UHD pořídit si Sedmou pečeť (jediný Bergman, kterého mám rád, resp. kterého jsem viděl několikrát).
@S4TW (09.07.2024 09:31) Topka Miyazakiho pěkná, Chlapce a volavku mám připraveného ke zhlédnutí, jinak se mi vlastně asi vše líbilo, ale za oblíbené považuji asi jen Kiki's Delivery Service, Princess Mononoke a zvláště Whisper of the Heart (ačkoliv zde je HM jen v roli scénaristy).

Nicméně žebříčk Ghibli jsem zde před pár lety posílal, tak pro změnu přispěji žebříčkem Ozuů, pokud by měl někdo v plánu dalšího japonského velikána :)).

1. Tokyo Story   
2. An Autumn Afternoon
3. Late Autumn 
4. Equinox Flower
5. The End of Summer
6. Early Summer
7. Tokyo Twilight
8. Floating Weeds 
9. The Only Son
10. Early Spring
Nestačilo mu znásilnit Aliena.

Ten film jsem viděl milionkrát, Paul Mescal je jeden z nejlepších herců současnosti, po tomhle bych si ale nejradši vydrápal voči.
@S4TW (10.07.2024 10:17): Já mám Totora moc rád i v pokročilejším věku :-D Ten starý dům má pro mě super atmosféru, film má příjemných 80 minut a (jako všechny Mijazakiho filmy) má krásnou hudbu. Ale asi bych ho měl taky někde v půlce žebříčku vedle např. Ponjo. Mononoke jasně vládně, v závěsu pak Cesta do fantazie a Naušika. Volavku si ještě šetřím a Zvedá se vítr mě popravdě ani moc neláká.
@Strady (10.07.2024 09:32): Jo, věřím tomu, určitě dám rewatch... Totoro - já ani jako malý capart nebyl na ty úplně dětský dětský pohádky :) a dneska už to nedávám vůbec, stejně jako klasické české pohádky...
@S4TW (10.07.2024 08:45): Jasně, jako u všeho rozhoduje načasování, věk, nálada, momentální rozpoložení v životě, prostě vše co tě utváří. To platí u filmu, knihy, hry.
Myslím, že Mononoke chce vidět víckrát, jelikož je tam hodně vedlejší zajímavých postav, jako Lady Eboshi vykupuje dívky ale stejně z nich dělá své pracantky, pomáhá malomocným ale přitom ničí vše kolem. Proto rád čtu Čapka a vracím se k němu, vždy si tam najdu něco nové co v mém životní období důležité.
Totoro je snová pohádka pro děti, je oproti jiný Miyazakiho filmu dělaná úplně na malé děti. Je hodně rozjařená, ne tak ponurá, prostě dětská a to se mi na ní líbí.
@AlieN (09.07.2024 16:40): tak ony ty filmy od sebe zase tak neustřelují, čili to pořadí je prostě o daném rozpoložení, kdy to člověk viděl a jaké téma mu zrovna víc sedne... třeba Mononoke jsem viděl jako první, ještě někdy kdysi dávno a vůbec mě to nezaujalo, zbytek jsem dokoukával asi o 10 let později... u jediného Totora jsem přesvědčený, že by mi nesedl pokaždé úplně stejně :)
Viděl jsem Mononoke a Cestu do fantazie v TV s českým dabingem, byla to moje první celovečerní anime (a první anime vůbec, pokud nepočítám Dobrodruhy z vesmíru). Pak jsem viděl postupně (nevím, v jakém pořadí, ale určitě japonskys titulky) Naušiku, Laputu, Totora, Kiki (všemu jsem dal na csfd 4 hvězdy) a nakonec Howla, který mi přišel už dost průměrný a dal jsem v jeho filmografii nepokračoval.

Daleko víc mě bere Satoshi Kon (viděl jsem vše, Millenium Actress několikrát) a Yoshiaki Kawajiri, i když Vampire Hunter D: Bloodlust a Ninja Scroll mi přijdou nejlepší (Bloodlust jsem viděl anglicky).

A ty nejznámější anime fláky jako Akira, Ghost in the Shell nebo Hrob světlušek šly dost mimo mně (od režiséra Ghost... mám paradoxně nejraději Avalon).
@Strady (08.07.2024 22:11): Viděno a připomnělo mi to důvody, proč jsem Miyazakiho nikdy tolik nemusel. Tady ty neduhy byly asi nejvýraznější - pravidla a děj jakoby vymýšlené za pochodu, místy si vyloženě protiřečící. Opravdu nemám rád, když mě film trestá za to, že dávám pozor a nic na tom nemění, že to celé vypadá krásně. Papoušci ale pobavili, to jo.
@Dan9K (09.07.2024 09:58): zkusil bych třeba právě Volavku nebo Zvedá se vítr, což je zase úplně jiný film, případně něco takové pohodovějšího jako Ponjo či Kiki nebo Porco Rosso... kdybych viděl prvního Totora, tak jsem asi taky odrazen vůbec pokračovat, ale třeba tobě se zase Totoro líbit bude, těžko říct :)


@Strady (09.07.2024 10:19): ano, vše viděno v originále... nemyslím si, že by dabing byl takový game changer... u Miyazakiho je zajímavé právě to, jak se kterým filmem komu trefí do vkusu... Totoro mě neskutečně vytáčel svou infantilností a otravností hlavních postav...
@S4TW (09.07.2024 09:31): Hmm, no tak tvůj žebříček končí kde můj začíná, Můj soused Totoro = Princezna Mononoke, Laputa: Nebeský zámek, Cesta do fantazie, Šepot srdce, Volavka. :D ale ještě se budu do vzdělávat. 
V tom případě to souhlasí :D 
Jen si říkám, že když už teď mi přijde Volavka lehce vykradačka sama sebe, jak to bude vypadat až dokoukám starší filmy.
Na čsfd jsem četl, že u Volavky je lepší anglický dabing. Předpokládám, že vše si viděl v originále.
@Strady (08.07.2024 22:11): Za mě to je jeden z nejlepších Miyazakiho kousků, TOP3 určitě... btw. už se mi povedlo vidět komplet jeho filmy (v kině jsem byl na Lupinovi III), čili za mě takto:

1. Howlův kráčející hrad 
2. Naušika z Větrného údolí 
3. Chlapec a volavka 
4. Porco Rosso 
5. Ponjo z útesu nad mořem 
6. Doručovací služba čarodějky Kiki 
7. Princezna Mononoke 
8. Cesta do fantazie 
9. Laputa: Nebeský zámek 
10. Lupin III: Cagliostrův hrad 
11. Zvedá se vítr 
12. Můj soused Totoro
Co říkáte na poslední film Mijazakiho, Chlapec a volavka?
Řemeslně je to opět paráda, hezky se na to kouká ale přijde mi to poslepovaný ze všech jeho dřívějších filmů... Dějově zbytečně překombinovaný a dlouhý aby výsledek byl, takový jaký je.
@John Mirra (03.07.2024 22:26): Mě se líbila první série docela dost, druhá také méně a třetí mi přišla zase o trochu lepší. V každé z těch sérií jsem alespoň od začátku věděl jejich téma a cíl. Jsme za půlkou série čtvrté a asi až v tom pátém díle jsem pochopil, o co tam asi půjde. Do té doby to z větší části byly jen ad hoc vymyšlené a nezajímavé backsotries od Boys, které bych čekal spíš na začátku seriálu. Teď už jsem je fakt nepotřeboval. Ale ono tím, že se hned po premiéře čtvrté série potvrdila finální pátá, bylo jasné, že to teď bude dost výplň a moc linek se neuzavře.

Jinak Starlight už mám od třetí série trochu problém brát jako kladnou postavu po tom, co si provedla Erin Moriarty s obličejem. Oproti prvním dvěma sériím má hrozně záporácké rysy a mimiku :-)
@John Mirra (03.07.2024 22:26): Pořád se tam z hlediska vývoje příběhu a toho světa hovno děje, ale ty postavy a brutální fatality jsou zatím zábavnější než ve třetí sérii. O moc víc se od toho seriálu obávám se čekat nedá, kdysi na začátku ukazoval potenciál větší.
Koukáte někdo na 4. sérii The Boys? První série se mi líbila moc, druhá o trochu míň a z třetí si pamatuju jenom to, že se tam vlastně nestalo nic moc důležitého (až na dvě - tři věci). Čili mi to přišlo jako klasické prokletí seriálů, tedy nekonečné umělé natahování.

A co jsem tak četl reakce na tuhle sérii, moc se to nezlepšilo... :/
Tak House of Dragon season 2 prozatím dobré. Onen šokující vrchol první epizody byl možná ještě lepší než v knize, neboť psychologicky realističtější a zároveň jako vizuální médium přece jen vkusnějšího podání, což oceňuji.

Zajímavé jsou i různé nuanční změny, jež mají charakterům dodat na ambivalenci. Sice zrovna z Aemonda bych radši měl onoho démonického teroristu než přemýšlivého zakomplexovance, ale uvidíme ještě, kam ho posunou.

Stále ale nedokážu brát vážně tu velaryonskou nigeríno linku. :D Četl jsem pro to všechny existující argumenty a sofistické okecáváníčko (jakkoliv reálným důvodem je samozřejmě americký trh). Ale když koncem dne vidím černochy v plnoplátu, je ve mně zakódovaná genetická informace, že musím prskat smíchy, neboť se dívám na pořádnou grotesku. Ten rozměr, který to dává celé bastardské linii Strongů je nesmírně absurdní, až parodický. "Vidí to všichni, Viserysi!" Jen starému Corlysovi to nevadí, asi protože jsou jeho vnuci konečně bílí, olol.

Jo a ta Djawadiho hudba je otřes, nejhorší skladatel ever. Není náhodou, že se mu nejvíce daří, když bezostyšně vykrádá Zimmera. Nechápu, že s ním po Game of Thrones zůstali.
Jeden z dnešních dílů MASH (ten o Olympiádě) ukazoval záběry Zátopka a jeho překonání světového rekordu, to mě potěšilo :)
Current 93 v Kostele sv. Šimona a Judy (16. 11. 2024). Hudba dosáhne svého vrcholu, můžeme ji zrušit.
Tak The Bear season 3 všechny díly venku, (sleduje to tu někdo??) a já zjistím, že na disney+ to bude až 19.7.
Řeší se to nějak přes vpn? To bych rád viděl tento seroš.
Tak jsem konečně viděl Furiosu a za mě dávám palec nahoru. Fury road byla lepší, ale ani Furiosa nedělá sérii ostudu. Vyplatí se to vidět v kině :)
Btw, v HotD S02E01 se mihne Abubakar Salim, hlas Bayeka z Origins nebo director Tales of Kenzera: Zau, hry, která tu nemá profil!
Pokud to tu ještě nepadlo (mělo by), doporučuji všemi deseti Hundreds of Beavers. Beze srandy, nebo teda se vší srandou, nejlepší komedie za hodně mnoho let. Rozhodně na to běžte, zejména jestli máte rádi grotesky, filmy Karla Zemana a především videohry. Ostatně je to taková svérázná videoherní adaptace.
Teprve včera jsem dokoukal, po návštěvě Normandie k 80 letému výročí vylodění, klasický film The Longest Day (1962). Film jsem viděl v České Televizi mnohokrát, obvykle ovšem v kolorované verzi.

K mému překvapení, přinejmenším tento rok, byl film vysílaný v původní černobílé verzi a díky HD vysílání vypadal snímek suprově! Poté co jsem navštívil snad všechna významné místa vylodění, tzn. všechny pláže, baterie, muzea, dělostřelecké bunkry, atd. musím konstatovat, že jsem okamžitě ve filmu zaregistroval památník na Pointe du Hoc, a další drobnosti, jenž 6. června 1944 na místě ještě nebyly. :)

Každopádně kvalitě filmu, na základě silné předlohy, knihy Nejdelší Den od Corenelius Ryan to nijak neubírá. Stále je to nejlepší a nejkomplexnější filmové zpracování 6. června 1944.
@strejdafido (07.06.2024 21:16): Vaše výsledné skóre je 9/10

Máte rádi filmovou sérii o Vetřelci? Stáhněte si mobilní aplikaci Kinobox (4.8 z 5 na iOS , 4.5 z 5 na Android ) a už vám žádná nová novinka o blížícím se filmu Vetřelec: Romulus neunikne.
Testík o Vetřelci, pro fanoušky to musí být bez zaváhání :-)
Test 

A moje skóre:
 Vaše výsledné skóre je 10/10. 8-10 bodů: Vetřelčí fanda (a to rozhodně jsem!)
Vím, že zdejší filmový kritici už viděli Zloději (2018). Včera jsem na něj náhodou narazil knihovně O2tv a byl jsem nadšený. Jasný palec nahoru.
Skvělé zprávy, nejen, že vyjde v překladu Němý výkřik od Óého, tak i v Rubatu tetralogie Mišimi (Jarní sníh, Splašení koně, Chrám úsvitu, Pět znamení).

A ještě by měla být jedna knihy Jukia překládána Leverou (asi After the Banquet?).