Pro pohodlnější navigaci i přístup k pokročilým funkcím Databáze-her.cz doporučujeme povolit si ve svém prohlížeči JavaScript.

Věda a technika

< >
@Zx Atari (01.02.2020 00:05): no já to nejsem, ale spolupracovala jsem s panem co měl firmu na měření emisí, imisí a dřív byl ředitel životního prostředí v Klatovech. Takže kdybys něco potřeboval mohu předat kontakt..
Cirou nahodou, nenachazi se tu nekdo, jehoz profese se pohybuje kolem znecisteni ovzdusi, emise-imise, vzduchotechnika?
@AlieN (28.01.2020 21:17): To nie je úplne pravda, lebo aspoň teda "by the book" sa hmyz pre konzumáciu ľuďmi nemôže kŕmiť/živiť tým čím sa môže hmyz pre zvieratá. Sú na to aj predpisy a zákony.
Vy tady děláte z červíků bůhvíco, měl jste někdo možnost alespoň otevřít plechovku švédského surströmming?
@Dan9K (29.01.2020 03:00): plesňové syry zbožňujem :)

Pre mňa je základ, že sa na tie "veci" pozerám pragmaticky. Je to niečo, čo má nejaké chemické zloženie, stránka pôvodu alebo vizuálna stránka je v podstate prekonanie naučených a zažitých stereotypov. Tie veci nie sú jedovaté.
@Dan9K (29.01.2020 02:28): ! :D Tresne,svestky,blumy a podobne peckoviny.... nikdy to nejim cele a vzdycky to nejdriv rozevru, zda li tam neni nejake "maso" :D Mam treba rad sproty...jenze tam nekdy bejvaj takove ty kulicky, asi jikry nebo co. Z toho mi natahuje. Takze hezky kazdou rybku rozevrit, vyndat vse, z ceho se mi zveda zaludek a taprv pak to muzu jist :) Kaviar jsem dal do pusy jednou v zivote jako malej a poblil se z toho.. jikry s mlicim to jsem nastesti ani do ust nikdy nedal.

Obecne vnitrnosti nejim. Ale je vyjimka potvrzujici pravidlo a to jsou veprova jatra :D Zviratka zatim jim, ale nevyzaduju to a dokazal bych se bez toho obejit. Ale rozhodne bych to nenahradil nikdy hmyzem. To radsi bejt vegetarian a prdet po lusteninach nonstop :)
@Tulareanus (29.01.2020 02:48): no, nebo je třeba i cibetková káva že...

vlastně každý plísňový sýr je nechutná záležitost, když se to tak vezme. A kdybychom měli dokonalý zrak, nebo se všechny ty breberky zvětšily, tak se z toho úplně zblázníme, co všechno vdechneme každým nádechem, co všechno sníme na tom jídle, co leze všude okolo nás. Radši nemyslet.
@Dan9K (29.01.2020 02:28): Tak to by si si asi nepochutil na syre Casu Marzu, kde súčasť receptúry je to, že v ňom žijú a následne serú larvy a výsledok tomu dodá tú špecifickú chuť. Ja som ten syr mal, ale dal som prednosť s variantou, kde sú tie larvy mŕtve. Tak ako napísal Alien, protiví sa mi jesť živočíchy živé.

Inak surové mi napríklad nevadia - okrem klasickej holandskej pochúťky s jemne nahnitou rybou (slabšia verzia Surstrumingu), ktorá mi veľmi chutila som mal aj surové krevety, škeble alebo aj celú malú chobotnicu. :)
@Gordon (29.01.2020 01:28): na to skutečně umělé maso se těším a doufám, že to bude co nejdřív.

Než jsem přestal jíst zvířátka, tak jsem měl rád ty mořský věci, jako krevety a tak, ale taky mi přišlo vždycky vlastně nechutný, jak je to i s těma hovnama (pokud už to teda není zmražený a vybraný v sáčku v Bille, ale hezky kompletní kreveta se vším všudy). Stejnej problém mám s třešněma, kde jsou červy. I když člověk toho červa dá pryč, tak tam celou dobu sral a je to nechutný že jo :-)
Já jedl červy na Junktownu, nemám pocit že za to něco chtěli platit, no možná jsem jim tam hodil pár zátek. Smažené na pánvi a nebylo to špatné - problém s tím nijak zvlášť nemám, hnusili by se mi jen v případě že bych je měl jíst ještě živé a hýbající se, to bych asi nedal, pokud by mě vyloženě nenutily okolnosti.

Škorpiona jednou kamarádka dovezla z mexika zalitého v lízátku... inu, weird, but why not.
Mě můj ultra-hipsterský bratr jednou nabízel smažené cvrčky, s úsměvem jsem odmítnul a jen sledoval, jako to baští, jak čipsy.

Zaprvé se mi hnusí, za druhé mě ještě víc odpuzuje představa, že třeba s tím sežeru i jejich vnitřnosti, komplet, jakože i střeva... Za třetí mi přijde trochu neetické jíst tak malého tvora, ano sice je jeho mozeček tak zaostalý, že nejspíš ani nemá schopnost přemýšlet a řídí se jen instinktem, i tak mi ale přijde normálnější si dát hovězí z obří krávy, která nasytí sto lidí. Hmyz bych jedl jen v případě, že by nastalo stoleté sucho, byla tu poušť, padla vláda a já bych byl nucen před smrtí jíst červi z rozkládající se mrtvoly, hezky po mad maxovsku.

Jako mnohem větší terno mi přijde to uměle vypěstované maso ve skumavkách za pomoci kmenových buněk, a protestanti za zvířecí práva nebudou mít co žrát... :) (teda vlastně budou, hambáč z laboratoře.)
Co jsem naposledy četl, tak už to má prý i nějakou chuť!
Červíky a cvrčky som jedol v Thajsku, napriek tomu, že to bola v podstate turistická atrakcia, to bolo extra lacné (cenu si už nepamätám presne, ale cca 100g mohlo byť do 2€). Škorpión, ktorého som jedol už bol následne drahší (cca 4€), ale to beriem, že je tiež v podstate len "akože cool" a preto to toľko stálo.
Je vám doufám jasné že při výrobě v množství, v jakém se vyrábí hovězí maso, budou oproti němu za zlomek ceny? Prostě proto že je jejich výroba (ehm, chov) jednodušší a nenáročnější.

@Zx Atari (28.01.2020 19:55): Tu cenu jsi vzal kde? Z cen za porce na té akci? Červi se běžně prodávají jako krmivo pro zvířata, není velký důvod proč pro lidi by to při běžné spotřebě mělo stát víc.
@Gordon (24.01.2020 19:30): To je spíš nedostatečnou hygienou než počtem obyvatel.

Nám tu (Tianjin) dnes až do odvolání zavřeli posilovny, bazény a jiná sportoviště. A jsem zvědavý, co bude následovat, pokud se situace zhorší.
Asi jste četli články o možném blízkém výbuchu Betelgeuse, protože ztmavla na obloze, ve skutečnosti to tak horké není.Co se týče nebezpečnosti blízké supernovy, já si vždy myslel že gamazáblesk jde všemi směry, ve skutečnosti jeho větší část by šla z pólů, kterým na nás hvězda nemíří, takhle bychom měli na obloze pouze spektakl v jasnosti měsíce v úplňku.

odkaz
Vecer si dam Tomika! Po delsi dobe neco noveho od nej na YT! Nekdy budu muset zajit na zivo, pac me ten jeho prednes fakt bavi :)
Fotka pořízená pomocí "24.9 billion pixels technology". když si zazoomujete, uvidíte i SPZtky aut.
odkaz
@SilentWolf (27.11.2019 21:19): Taky mi to připomnělo tuhle scénu. :-D Mě se ale jinak celkem líbí, je to něco jiného, než na co jsou všichni zvyklí, na druhou stranu, z některých pozic vypadá fakt příšerně, je ale zajímavé, že jako cihla vypadá jen z určitých úhlu, z jiných zase vypadá pěkně.
@Gordon (24.11.2019 15:59): A co tak mimozemstani, ty nedomyslenej romane.. :) Zpusobu, proc by nemusela jit elektrina si spisovatele dokazou vymyslet hafo :) Zrovna tohle pouzil Neff u Tmy. Myslim, ze u 2.0 to upravil, ale uz si to moc nepamatuju.
@Samariel (24.11.2019 13:49): Tahle úvaha nedavá moc smysl vzhledem k tomu, že v průmyslové eře byl objev možnosti využití elektřiny jaksi nevyhnutelný. Jediná možnost, jak lidi donutit nepoužívat elektřinu by byla sluneční bouře přímo na nás a i to by nakonec nebyl trvalý a 100% stav, neb by některé sítě jednoduše vydrželi a některá města by buď měla elekřinu i tak, jiné by ji získali do několika měsíců a jiné po rocích.

Ale jako námět na nedomyšlený román dobrý.

Ostatně tohle téma je zpracované i ve druhém Blade Runnerovi. Kde Zem zastihla v "minulosti" právě taková sluneční bouře.
@Gordon (21.11.2019 15:02): Přesně. Teď to bude bouchat pořád, ale pokud se z toho investoři neposerou, tak to časem prostě vyjde. Ještě že Musk odmítá ze SpaceX udělat veřejně obchodovatelnou společnost, to by pak veškerý vývoj skončil ve chvíli kdy při startu někdo zařve.
@Zx Atari (21.11.2019 11:25): Na pořádný pšouknutí si musíme počkat až začnou testovat skutečné starty. První tři testovací starty s Merliny selhaly, jsem zvědavý jak to bude vypadat teď s Raptory... a to teprve bude big bada boom, pokud se to stane při testování kompletního Super Heavy, který má mít skoro dvakrát větší tah než N1 :)
@Zx Atari (21.11.2019 11:25): Byl to test tlakové nádrže na palivo, tlakovali ji dusíkem. Mimochodem konstrukce to vydržela a jelikož s přesně tímto počítali, mají ještě jeden prototyp na Floridě nebo v Kalifornii.
@AlieN (15.11.2019 14:16): Můžeš si asi upéct podobný. :) Ale krásné na tom je, že si někdo dal práci to správně přeložit, vyzkoušet a na závěr to doplnil, aby to splňovalo parametry dnešních receptů. :)

Diskutující (9)