První díl veleúspěšné adventurní série, která se dočkala čtyř pokračování. Broken Sword je klasická, ručně kreslená 2D point-and-click adventura.
Hlavním hrdinou je Američan George Stobbart, který si užívá klidnou podzimní dovolenou v Paříži. Tedy až do té doby, dokud mu přímo před nosem nevybouchne kavárna. George jakožto zvídavý člověk se tedy vydává po stopách, jež vrah zanechal a tím se rozehrává rozsáhlý, dobrodružný příběh s fantasy prvky a mnoha nezapomenutelnými lokacemi a postavami. Georgovi ve vyšetřování rovněž pomáhá francouzská novinářka Nicole Collard s roztomilým francouzským přízvukem.
V roce 2009 se hra dočkala vylepšené verze Director's Cut. V roce 2024 pak vyšla verze Reforged, která se přiklonila zpět k původní verzi hry (pozměněný úvod z Director's Cut byl opět odebrán), jen překreslila obraz do rozlišení 4K, zlepšila zvuk a přidala volitelnou nápovědu.
@DarkMan (20.05.2026 22:50): Přiznávám se, že ten původní příspěvek jsem nahodil trochu narychlo, když jsem byl ve Švédsku. A překvapuje mě, že ani po týdnu nevylezlo na povrch víc informací, jen to základní. Každopádně teď už můžu potvrdit, že na tom loňském setkání Cecil viděl právě v tomto filmovém/seriálovém projektu šanci, jak oživit zájem o značku a získat investora pro tvorbu BS6, které je momentálně u ledu. Probírali jsme i varianty, jestli by mělo jít o klasický film či spíše seriál. Už tehdy však zmiňoval, že autorsky se na tom bude podílet ten scénárista s řeckým jménem, které si pořád nemůžu zapamatovat. Každopádně řekl, že se spíš přemýšlí nad samostatnými příběhy ze světa Broken Swordu či pohled na jednotlivé příběhy z trochu jiné strany. U seriálu třeba zmiňoval, že by hlavní postavou mohl být inspektor Rosso...
Chark
Zoltan
Pluto
Han22
adam.kulhanek
Pro: grafika, příběh, absence meziher
Proti: chyby ve hře