Když se bavíte o těch maringotkách a automatech. Je možné, že to skutečně byly první hry které jsem kdy v životě hrál, nepočítám-li ruské digi hry alá Chobotnice, Vlk, apod.
Jenže pro mě je těžké určit zdali ty maringotky v Ostravě a okolí, případně Beskydech na poutích byly před revolucí, nebo až po. Prostě mě tohle velmi hektické a tak trochu šílené období (všechno bylo příšerně drahé, nedostupné a HW se měnil snad každý půl rok pokud chtěl mít člověk patřičný výkon) splývá tak trochu v mlze. Já si třeba pamatuji, že jsem již na ZŠ, předtím než naše ZŠ získala první PC učebnu s těmi Českoslovnskými počítači, hrál na těch maringotách všechy ty ikonické SEGA automaty tehdejší doby, ale opravdu nevím zdali to bylo před, nebo až po revoluci. Pravděpodobně před?!
Někdy okolo plus, minus revoluce vedle našeho Kino Luna v Ostravě byla otevřena herna kde měli automaty trvale několik let. Kdy to zaniklo nevím, ale okolo roku 95 (to vím zcela určitě), u nás v Ostravě na Náměstí SNP v kulturním domě byla dole ve sklepě PC herna s tehdy nadupanými Pentium 90, a hrami jako Doom, Heretic, Rise of Triad plus především SW: Dark Forces (to jsme hráli vždy velmi rádi) a překvapivě i leteckým simulátorem od DID EF 2000. A taky tam borec měl první komerčně dostupnou VR, tzn. VFX1. Hrál jsem na tom Doom a Terminal Velocity ve 3D. To byla moje první reálná zkušenost s VR. Nutno dodat, že dnešní VR experience s Oculus Rift/Oculus Rift S/Meta Quest 2/3 a Valve Index není paraxodně o moc vzdálená tehdejší VR zkušenosti. Jasně vše je to ostřejší, plynulejší, pravděpodobně i lehčí, atd., ale stále je to prakticky "skoro" helma na hlavě a člověk musí mít počítač z NASA aby Meta Quest 3 nejel na půl plynu v opravdu náročných hrách. :)