Pro pohodlnější navigaci i přístup k pokročilým funkcím Databáze-her.cz doporučujeme povolit si ve svém prohlížeči JavaScript.

Ohlédnutí uživatelů DH za rokem 2014

Rok 2014 nám skončil a tak jsem se rozhodl udělat článek s ohlédnutím se za ním. Obeslal jsem circa 30 uživatelů s pár otázkami, jak to za ten minulý rok podle nich bylo.

1) Co tě v roce 2014 na DH potěšilo? Na co si vzpomeneš? Je něco co tě na DH letos zklamalo? Pokud ano, jaké řešení bys navrhoval?

2) Jaká hra, co jsi letos hrál byla pro tebe nejlepší? Nějaký herní zážitek, který by jsi rád sdělil ostatním?



Naše drahé uživatelky


Joke

1) Na DH mě letos potěšilo, že si pořád pamatuju heslo, takže se na ní můžu lognout. :)) A taky to, že jsou tu pořád tak príma pařani. :)

Laurona

1) V podstatě jsem tu se vším spokojená. Jakou změnu bych navrhovala - rozhodně přidání různých anket...nemusejí se týkat jen DH ale třeba i konkrétních her ale není to nic bez čeho bych se neobešla. A mohly by se přidat smajlíky :)

2) Pro mě nejlepší hra co jsem letos hrála a která se stala mojí srdcovkou je Dragon Age: Origins. Rozhodně mám v plánu si zahrát i následující díly.

Akhera

1) Nějak si nevzpomínám že by na DH za poslední rok bylo něco co by mě potěšilo nebo zklamalo.

2) Za letošek musím rozhodně doporučit Reus. Vypadá to jako taková jednoduchá budovatelská strategie/logická hra, ale má to fakt hloubku. Je to první hra ve které jsem splnila všechny achievementy.

Velmi důležité osoby - VIP uživatelé


Psyx

1) Nevím jestli potěšilo nejvíc, spíš je to největší změna, ale zdá se mi, že je v diskuzích větší klid od zabanování porcelánu, jehož jméno se nevyslovuje. Jinak mě na DH samozřejmě těší víc věcí, které už považuju za samozřejmost.

Zklamání roku? Bohudík se mi nic nevybavuje, řešení mám, začít víc procvičovat paměť.

2) Nejlepší hrou roku se pro mě stal nový South Park. A nemůžu nezmínit Tomb Raider, celá série šla mimo mě, hlavně díky prvním dílům, avšak z malého vyzkoušení se stalo největší překvapení roku.

MickTheMage

1) Potešilo? Teší ma, že DH sa stále teší dobrému zdraviu a zdá sa, že sa ľuďom na nej podarí ju naďalej rozširovať.

To ostatne platí i o otázke ohľadom sklamania. Myslím si, že ma nič nesklamalo, keď pominiem občas nejakého trubi-trolla, ktorý sa sem-tam objaví a vybíja si svoje mindráky pri hodnoteniach hier. Ale to je stav, ktorý neviem či sa dá nejako zlepšiť.

2) Wasteland 2.

Čo sa týka konkrétneho zážitku, tak tých je tento rok pomenej. Minulý rok by som ich dokázal vymenovať, ale tento rok sú to tak akosi komplexné herné zážitky, že sa ťažko vypichuje jeden konkrétny. Ale celkom dramaticko-nasierací bol moment keď sa tornádo rozhodlo, že mi vyčistí polovicu mojej dediny v Banished. Prádzne ulice, prázdne polia, len niekoľko preživších...bol to smutný pohľad, ale... SPOILER! Nakoniec sme sa z toho dostali a dedinka dnes pekne prosperuje :-)

Jumas

1) Určitě Obcast, i když by mohl být častější. Ale chápu, že má Memphis teď spoustu práce i v Soulbound Games. Dál se mi líbí, že se můžou přidávat i hry se známým datem vydání a early access hry, což mimo jiné uvolnilo diskuze předchozích dílů. A taky jsme se snad konečně zbavili konvice. Jo a diskuzní téma Akce, slevy, prodej her odfiltrovalo akční nabídky z Všeobecně o hrách.

Zklamalo mě, že se letos nejspíš nestihne 10 000 her (aktuálně 9 709), ale hned na začátku příštího roku by tahle meta měla padnout. I když databáze, jako taková funguje dobře, už by taky konečně mohl vyjít nový update. Konzole mě zrovna nezajímají, ale chápu, že spoustu uživatelů ano. Já bych chtěl hlavně sledování diskuzí vývojářů, uživatelů a článků v blogu (zvlášť teď při Vánoční nadílce) a Herní série.

2) Nejlepší hra, co jsem letos hrál je Peter Jackson’s King Kong: The Official Game of the Movie. Největší herní zážitek bylo pro mě letos asi hraní Titan Quest i s datadiskem s Romčou. Nehráli jsme sice multiplayer, ale hráli jsme spolu stejné lokace a občas jsme na sebe i čekali. Pak byl pro mě taky zážitek objevení obou Samorostů po dohrání Botaniculy. Nečekal jsem, že jsou tak parádní.

ViRus

1) Potěšilo: Rozhodně Obcast, stávající výborná komunita, až na nějaké výjimky, vždy se najde někdo, kdo je schopný poradit a pomoci.

Zklamalo: Rozhodně Konvice gate a to jejich ČČPK nebo jak to bylo a snaha DH rozvrátit, slabý progress a slabé vyjadřování Adminů k některým palčivým otázkám (nový update, konzole atd.),

Řešení: mno, to je těžké, do tvorby a chodu webu nevidím, tudíž nevím jak těžká implementace třeba konzolí, vůbec je. A ti kokůtci, takových bude a možná i víc, pokud se DH více rozjede a stane se, v to doufám, něco na způsob CSFD a bernou mincí pro hodně vydavatelů a distributorů. Takové to "ohodnoťte na DH nebo záruka kvality hodnocení na DH 90%" :-)

2) To se atmosféry týče a jde o hru roku 2014, tak rozhodně The Room, i když se jedná o logickou hříčku, dokázala něco co většina AAA nedokázala, vtáhnout a donutila setrvat, až do konce, téměř na jeden zátah. Soukromý rest a radost, že ještě nepatřím do starého železa, Theme Hospital a The Lost Vikings. Atmosférou I Am Alive, akcí Medal of Honor: Warfighter, zábavností Dead Island Riptide a krásou, roztomilostí a prostředím Tomb Raider.

M.a.t.t.

1) Potešili ma hlavne Obcasty, hoci to paradoxne nie je úplne moja šálka kávy. I tak ma však zaujímali, preto som ich zhliadol všetky. Mohli byť aj pravidelnejšie, to by však nedostáli svojmu menu :)

Okrem Obcastov sa toho veľa na DH neudialo. Možno ďalší rok...

2) Bolo ich viac, ale najviac ma prekvapujúco dostalo The Blackwell Epiphany. Pretože až tak skvelú záležitosť som nečakal.

Uživatelé


jazz1

1) Radost mi udělala nabídka adminů k připojení se mezi V.I.P. uživatele, což pro mě znamená, že svou aktivitu snad nevyvíjím nadarmo, ale i závazek do budoucna.

Zklamalo mě chování některých zatrollených trollů, a trochu také to, že neproběhlo rozšíření DH o další plánované funkce a slíbené konzole.

2) Letos jednoznačně The Cat Lady.

Phoenix

1) Na DH mě stále těší velmi nízká přítomnost trollů, s drtivou většinou místního osazenstva není problém rozumně diskutovat. Dále zajímavé ObCasty nebo nápad s prosincovou nadílkou.

Vyloženě mě na DH nezklamalo asi nic, jen bych uvítal onu občas diskutovanou konzolovou sekci (zejména kvůli konzolovým RPG), pokud už to jako nápad úplně neumřelo.

2) Letos jsem si ze všeho nejvíce užil legendární Chronotrigger (emulovanou DS verzi), IMHO bezkonkurečně nejlepší JRPG všech dob. A asi nejlepší herní zážitek bylo zjištění jak rychle (cca 10 minut), s jakou partou (úplně mrtvou) a s jakým výsledkem (sebevraždou Beholdera) se také dá dohrát Eye of the Beholder (dost srdcovka, můj první dohraný dungeon).

JohnCZ

1) Potěšil mě zejména fakt, že už tady neprudí konvice a jeho mulťáky. Jeden čas to bylo poměrně únavné. A oceňuji Vánoční nadílku, letos je vskutku bohatá!

Zklamal nulový vývoj celé DH. Minimálně ty konzole už mohly být dávno hotové. Rozhodně nechci kritizovat, chápu, že Memphis a jeho tým třeba nemá tolik času jako předtím, ale kdyby například přibral novou krev, třeba by se věci pohly kupředu. Chodím sem pořád rád, ale všiml jsem si, že nadšení některých dříve velice aktivních uživatelů se vytrácí.

2) Letos se o první místo přou dvě hry: Beyond: Two Souls a Brothers: A Tale of Two Sons. Obě hry jsou především o audiovizuálním zážitku s důrazem na emoce, což je prvek, který je pro mě u her důležitý. V souvislosti s tím mě velmi překvapila ne moc známá indie jednohubka Gone Home, která v rámci počítačových her přináší zase trochu odlišný, ale neméně zajímavý, zážitek.

leebigh

1) Potěšilo mě hlavně, že DH funguje. Informační zdroj o hrách jakožto její hlavní náplň plus diskuse s komunitou, jejíž kvality jsou vysoké. Také je to místo pro organizaci a prezentaci mé herní sbírky.

Pokud chceš konkrétní moment - tak konečné zúčtování s Konvicí, Mountem, ČCKP a podobnými.

Nejde o vyložené zklamání, ale mrzí mě neřešené pomalé odesílání diskusních příspěvků. Což vyúsťuje často v double či triple posty, jež musí VIP mazat.

2) Jsem zaměřen hlavně na Doom, takže mě nejvíce potěšila druhá epizoda konverze Back to Saturn X - opravdu excelentní počin.

A ještě mě velice potěšil restart značky 3D Realms a jsem rád, že jsem si mohl pořídit jejich Anthologii a zlegalizovat jejich komerční hry.

Indian

1) Asi to že, komunit jako taková je tu pořád celkem velká a až na výjimky v naprosté pohodě a hlavně velký zaměření na giveaway což přiláká další potencionální soudruhy :-).

Naopak zklamala mě stagnace DH ve smyslu vydávání aktualizací a komunikace admini versus uživatelé. Kvůli tomu přišla databaze o dost schopných uživatelů, kteří právě kvůli upadajícímu zájmu nebo nedávnému shitstormu v diskuzích přestali aktivně přispívat viz třeba Dunemaster nebo Thellwin.

2) Z her roku 2014 jsem asi nic nehrál a zážitků taky moc nemám, jen že jsem se konečně po dlouhý době dostal k assassínský sérii.

Richmond

1) Líbí se mi pokračující úsilí některých jedinců přidávat staré hry (sám nemám takovou vůli, čas i trpělivost)

Co me letos na DH zklamalo? - nic významného, pokud bych ale měl přeci jen něco zminit, pořád postrádám možnost zakládat hry pro Amigu a pořád mi chybí oběcná diskuse o žánrech, speciálně o cRPG hrách.

2) Might & Magic I

NEJ Herní zážitek (letos) - určitě vlastnoruční mapování (52 map 16x16) Might & Magic I v Excelu; nikdy jsem nevěřil, že to tak zvedne zážitek z hry.

mazar1234

1) Potěšily urcite Obcasty, dobry napad, bavili ma a je skoda ze do konca roku uz asi ziadny nebude.

Zklamalo - Otravne CCKP , ale uz je to vyriesene momentalne (aspon to tak vyzera)

2) Divinity: Original Sin jednoznacne bezkonkurencne, prva hra od roku (vyroby) 2006 ktorej som dal 100%.

90210

1) Obcasne srazy a chlastacky - ty jsou nejdulezitejsi, plus neco prispevku v diskuzi a komentaru.

Nemam problem s tim, ze admini na DH nemaji cas, ale vadilo by me, kdyby DH dopadlo jako Mageo. Nechce se mi cokoli psat nebo jakkoli jinak prispivat na stagnujici web pro par lidi. Pokud to uz admini nechteji resit tim, ze se sezene admin novy z rad nekoho z aktivnich uzivatelu, tak by to aspon mohli kamuflovat obcasnym zachvevem smysluplne viditelne aktivity, ktera nezabere zadny cas, napr. pridanim novych diskuzi k hernim zanrum ( Mczho odmitnuti je pro me absolutni wtf mystery), kdyz uz se pridala bazar diskuze (opet x let stary navrh), Pridani bazar diskuze je nejvyraznejsi zmenou, ktera se na DH letos odehrala a bylo by fajn, kdyby podobnych drobnosti bylo vic, vsichni by pak byli v ramci moznosti happy. Mozna by pomohl i nejaky kratky statement do dalsi petiletky, kam by se napsalo neco ve stylu "1. konzole davame k ledu, nemame na to kapacity. 2. prosime nereste fundamentalni dotazy typu system hodnoceni plus doplnit dalsi, ktery nikdy menit nebudeme a jenom se ztraci cas... etc."

2) Z tech par her, co jsem letos hral, byl nejlepsi urcite Witcher.

Say

1) Potěšila mě dlouhodobá spolupráce na vývoji hry s uživateli DH, která ještě nějaký ten měsíc určitě potrvá.

Zklamalo? Netuším... Možná mě nudí "serious" status některých elitářů tady.

2) Nej hra? Rozhodně The Vanishing of Ethan Carter a s ostatními to sdílím skrze screenshoty (a pevně doufám, že si to zahrají taky).

Artran

2) Jako nejlepší hru, kterou jsem letos hrál, bych označil The Cat Lady.

Tak to by jsme měli :) Uzavřel bych to svým malým příspěvkem...

Obcasty byly letos fakt fajn, ale je škoda, že jich nebylo víc. Letos se mi líbilo, že sem si zahrál v kooperaci s lidmi z DH přes Steam. Je mi líto, že na Steamu bývám častěji než na DH. Nicméně DH pořád funguje dobře. Je trochu smutné, že letos nebyl oficiální sraz ve Zlíne, ale doufám, že bude příští rok ještě o to zajímavější.

V článku by jste si mohli zavzpomínat pomocí přiložených starších fotek a nebo je najdete tady http://min.us/mdhretrofoto

Vánoce jsou už za námi nicméně jsem zjišťoval co si uživatelé od Ježíška přejou a k tomu vám všem přejí samé dobro :)

Básnička od Joke
Žhavte konzole i kompíky,
střílejte vojcli i zombíky.
Bavte se skvěle přátelé,
přeji Vám šťastné a veselé! :)

Laurony přání
Mám přání dostat k Vánocům Might and Magic X ale pokud dostanu jinou hru ve stejném žánru nevadí a když nedostanu nic tak si budu muset udělat ježíška sama:)

Všem uživatelům a adminům DH přeji v novém roce hodně štěstí zdraví a lásky. Děkuju za tyto super stránky a za to že sem tu měla možnost poznat fajn lidi se stejnými zájmy. PS: doufám že bude příští rok velký DH sraz :)

Akhery přání
Moje herní vánoční přání je aby moje hra prošla Steam Greenlight :)
Ostatním přeju aby se jim splnilo to co chtějí. Nic jiného nemá smysl přát.

Psyxovo přání
DH přeju vše dobré, především zdravou komunitu, hodně přidaného obsahu a co nejméně blbců.

MickTheMage-ovo přání
Bolo by fajn, keby sa ľudia už konečne prestali správať ako kreténi... to by bolo úplne to naj.
A čo popriať užívateľom? Presne to isté - majte sa dobre, nechovajte sa ako kreténi a hodne štastia do nového roku. V pluralite názorov sa často ťažko kormidluje, ale za to sa nemusíme k sebe správať ako idioti. A samotnej databáze-her prajem veľa nových užívateľov (s výšším IQ ako má húpací kôň ;)) a menej trollov do nového roka.

Jumasovo přání
Plno her jsem si letos už koupil sám nebo jsem je dostal k svátku a narozeninám, ale pokud bych si měl vybrat, co bych chtěl k letošním Vánocům, bylo by to něco z pětice Dishonored, L.A. Noire, Mafia II, The Elder Scrolls V: Skyrim a The Witcher 2: Assassins of Kings.

DH a jejím uživatelům přeji do nového roku jen to nejlepší. Ať si zahrají, co mají v plánu a splní si vůbec všechny své plány. Jinak samozřejmě co nejvíce propařeného času, i když jen v rozumné míře.

ViRusovo přání
Všem uživatelům DH, bych popřál Šťastné a Veselé Vánoce, hlavně klidné, bez hektického shonu. Ti mladší, ať dostanou to co si skutečně přejí :-). A do Nového roku zdraví, odolnost svých křemíkových strojů, mnoho hodin strávených u kvalitních, ale opravdu kvalitních her jakéhokoliv žánru a platformy, bez zbytečných bugů a samotné DH žádný odliv uživatelů (chvilkově Chuck), vitalitu a snad i těch konzolí.

M.a.t.t.-ovo přání
Uživateľom DH prajem, nech sa v novom roku čo najmenej hádajú na diskusiách a nech si miesto flam
ovania radšej užívajú to, čo ich baví ;)

Jazz1-ovo přání
Uživatelům přeji, aby dál přispívali obsahem do DH a rozšiřovali DH komunitu. Jinak všem vše dobré a v příštím roce moc skvělých herních zážitků.

Phoenixovo přání
Herní Vánoční přání je asi krabicovka Wolfenstein: The New Order, po dlouhé době FPS, která mě zaujala (je hodně jiná než většina ostatní produkce, evokuje mi těžce fandovské věci jako Svět zítřka nebo Iron Sky). A Lords of Xulima, Wasteland 2 a Divinity: Original Sin.

Uživatelům DH nebudu přát obligátní zdravíštěstíspokojenost, spíše klidnou mysl, štěstí při výběru titulů a schopnost uspořádat si čas tak, aby se mezi školou, prací a rodinou našel také nějaký na hraní.

JohnCZ-ovo přání
Moje herní přání sice není vyloženě herní, ale s hraním úzce souvisí. Přál bych si rozsáhlý upgrade mé letité mašiny a letos na něj konečně možná i dojde řada - holt Zaklínače 3 prostě nemůžu minout. Celému DH týmu bych chtěl popřát klidné Vánoce a do příštího roku akčnější přístup - aby jim to tady neumřelo. ;)

Leebighovo přání
Letošní Vánoce, bude nový notebook, jelikož ten starý se odporoučel do věčných lovišť. Nadělil jsem si Shadow of Mordor a This War of Mine do sbírky. Synek taky něco herního dostane, takže tradičně bude Ježíšek bohatý.

Uživatelům přeji břitký jazyk bez pravopisných chyb při psaní nových příspěvků, ať je na Databázi co číst. VIPům trpělivost s námi pisateli a diskutujícími s off topic příspěvky. Memphisovi úspěchy při vývoji své hry a hlavně ať mu zbude dostatek času i na Databázi.

Ať nám Databáze vzkvétá i v roce 2015 !

Indianovo přání
No klasický co nejvíc dohraných her a hlavně ještě víc DH srazů at nezakrníme jenom ve virtuálním světě :-)

Richmondovo přání
DH bych přál více spokojených uživatelů a podporovatelů, uživatelům samozřejmě ať hry, které se rozhodnou hrát v roce 2015 jim přinesou krásné zážitky, o které se pak podělí zde na DH :)

Mazarovo přání
Nove PC planujem stavat az tak februar 2016 takze nic extra herneho.

Prajem im spolahlivy HW a aby sa sustredili na kvalitu hier bez ohladu na malovyznamne faktory ako grafika, nalepka AAA.... atd, proste kvalita gameplay.

90210 přání
Chtel bych, aby na GOGu nebo nekde vysla spustitelna verze John Saul`s Blackstone Chronicles, coz je asi jedina starsi hra, kterou bych si jeste chtel zahrat.

DH preju vic aktivnich uzivatelu.

Sayovo přání
Vánoční přání? Ať místo hejtu raději všichni začnou své ideály realizovat=)

Artranovo přání
DH bych do nového roku popřál otevřenost, toleranci a mnoho nových uživatelů ;) Hezké Vánoce


Doufám, že se všem Vánoce vydařily a stejně tak se budem mít dobře v další roce.

Pařbě a DH zdar

Victor

Diskuze ke článku

Zdravím všechny. Pěkný článek a hodně pěkného v něm bylo napsáno. Říká se že v životě jsou hodně důležité peníze, zdravý, láska. Podle mě, nebo alespoň pro mě, je po loňském roce nejdůležitější čas. Při tolika zájmech (DH, cestování, hry, filmy, seriály, komiksy, knihy, deskovky, pařby, sport) a povinnostech (práce, škola, rodina) bych potřeboval mít tři životy abych to všechno postíhal a přitom vybírat z toho co mám nejraději, nebo je nejdůležitější se mi moc nechce.... A myslím si, že pokud některý z těch čtyř "pilířů" schází tak svůj život nemáme pevně v rukou. I proto bych právě tobě přál TO co ti z těchto čtyř důležitých věcí schází nejvíce, aby jsi to získal a přitom ti nechybělo nic z těch zbývajících tří....DH pak samozřejmě přeji totéž. Lásku svých tvůrců, peníze podporovatelů, čas uživatelů a zdravé týmové jádro, které o to vše pečuje, aby v tomto i v příštích letech tady byla s námi a pro nás. S pozdravem Deimos
Kde jste vyšašili tu fotku pod Mattovým příspěvkem? Já jen že nevěřícně koukám, že jsem na ní já a netuším, jak jsem se na ní dostal. Jsem se s někým z DH setkal jen jednou a to bylo tak před 2 rokama...
Jen by mě zajímalo co byl ten konvice a ta jeho parta zač ? :D Já se tu s nimi vůbec nedostal do křížku tak mě zajímá co dělaly :D Když všichni pjejí chvalozpěvy že jsou pryč :D
@musa (12.01.2015 10:29): Ano to si pamatam, vtedy este fungoval ten blby auto-logout po par minutach necinnosti a kvoli tomu som to prepasol :-D Lebo som bol alt+tabnuty v hre a zalogoval som sa par minut pred zaciatkom akcie.

Potom som ho onedlho nato ziskal nechtiac nahodo (ako pise aj Say) pocas uvedenia DH 2.0.
Victor: To by mě zajímalo, podle čeho jsi vybíral obeslané uživatele aneb právě jsem se urazil... :D
1. Sklamalo ma, že ani tento rok som nezískal achievement Davové šílenství 2.0, lebo tu proste toľko ľudí naraz asi nebude nikdy (mohlo by sa na jeden deň v roku v nejakú hodinu dohodnúť nejaké "stretnutie" užívateľov online, hmm? :)), sebecky ma zamrzelo ma ďalej, že som dostal prvý (a zatiaľ jediný) negatívny +1 point ku komentáru (nj, predsa napísal som ich len pár) na hru Chaser a keď som si to s dotyčným vysvetľoval bol až príliš sentimentálny. Inak ma existencia databáze všeobecne teší :).

2. Spec Ops: The Line na FUBAR, jednoznačne zážitok 2014 + Alan Wake keby sa nehýbal ako postihnutý :)