Theme Hospital je budovatelská strategie, ve které se snažíte mít co nejúspěšnější nemocnici ve městě. Na počátku máte pouze budovu a je jen na vás, kam umístíte stůl s recepční, jak uspořádáte jednotlivé místnosti, kolik zaměstnáte doktorů a sester apod. Postupem hrou budete vynalézat nové a nové léky na choroby a přístroje na léčbu, zaměstnávat více doktorů s konkrétními specializacemi, ale také zkrášlovat nemocnici a starat se o to, aby se pacienti cítili dobře (tzn. stavět radiátory kvůli teplu, umísťovat květiny kvůli příjemnému vzhledu, nakupovat automaty na pití nebo budovat toalety a zaměstnávat údržbáře).
Klíčovým prvkem celé hry je humor, který je často skutečně černý. Nemoci, které budete léčit, jsou např. neviditelnost, velká hlava, přerostlý jazyk apod. Všechny tyto bizarní nemoci se léčí na stejně bizarních přístrojích a o pořádnou dávku humoru tak není nouze.
Nutno podotknout, že s dalším a dalším levelem roste počet pacientů a také frekvence, s jakou přicházejí. Zatímco první úrovně jsou jen zahřívací a máte dost času si všechno prohlédnout, od druhé poloviny už se budete muset hodně otáčet a často nebudete vědět, kam dřív skočit.
Od verze 1.01 (Beta 5 patch) je až 4 hráčům umožněno soupeřit v multiplayeru. Každý hráč se stará o svoji nemocnici, přičemž vyhrává ten, kdo dosáhne předem stanových cílů. Mezi ty patří např. vypořádání se s epidemií, úspěšné projití VIP inspekcí, nebo dosažení určitých statistik, které je třeba udržet do skončení herního roku. Ke stížení hry soupeři můžete vykupovat volné pozemky a tím omezovat jeho prostor, nebo mu do nemocnice házet epidemické bomby.
V roce 2018 vyšlo nové, moderní pojetí hry pod názvem Two Point Hospital.
@90210 (09.07.2021 13:11): mně to vadilo, když jsem byl malej, ale když jsem to relativně nedávno dohrál, prostě jsem přistoupil na to, že úkoly jsou různé. Když je to v podstatě hotovej park, tak je většinou za úkol udržet park value atp.. Když to člověk hraje jednou za čas, tak chce mít svůj píseček, to je jasný, ale když jedeš od scénáře ke scénáři, tak naopak ocením různost a i v pokročilejších fázích hry jsou relativně často mapy, kde nic není, nebo je tam jedna horská dráha.
Pro: nemoci, presonál, přístroje, zvuk, hudba, všeobecně mile podané
Proti: ke konci dá zabrat