Poslední titul, na kterém se slavný designér Peter Molyneux podílel před svým odchodem z Bullfrogu. A jako všechny hry, vzešlé z hlavy tohoto vizionáře, dává důraz na hratelnost, originalitu a co největší volnost. Namísto klasického hrdiny se do dungeonů podíváte z druhé perspektivy - budete se muset stát tím odporným a nejhorším záporákem - pánem jeskyně, který bude dobrodruhům stavět do cesty překážky, posílat na ně příšery a snažit se jim zabránit v dobytí dungeonu.
Dungeon Keeper hrajete víceméně jako klasickou strategii. Budujete si dungeon, kde stavíte kobky, pokladnice, mučírny a všechno možné, co si dovedete představit. Těžíte zlato a čím "atraktivnější" dungeon a čím více zlata na žold máte, tím více nestvůr se k vám připojí. A že je z čeho vybírat. Od klasických sušinek, na kterých se hrdinové rozcvičují, až po takové speciality jako upíry či draky. Vaši pohůnci v bojích získávají zkušenosti, stávají se silnějšími, a dokonce zde je možnost se do libovolné stvůry "převtělit" a bojovat s ní.
Obecně, interface i zpracování je na svou dobu pokročilé. Velmi rychle a hlavně pohodlně lze jednotky přemístit na místo boje, aniž byste je museli kdesi lovit. Mapou lze pro větší přehled otáčet (fixně o 90°). Kurzorem ve tvaru stylové démonické pracky můžete vaše jednotky ručně přemísťovat tam, kde je zrovna chcete mít, nebo když se vám chce, tak je pro pozdvižení morálky řádně zmlátit.
Ke hře vyšlo rozšíření Dungeon Keeper: The Deeper Dungeons a v roce 1999 druhý díl Dungeon Keeper 2.
Jo tenhle šmudla. Ten byl v pohodě, stačilo pár draků a šutry. Jen prostě vydržel dlouho, ale to nevadilo, času máš dost :D a na zbytek šmudlů jsem měl přichystanou chodbu smrti, která byla hrozně dlouhá a posetá pastma. Nebylo úniku.
Pro: námět, gameplay, originalita, bavilo mě to o fous víc než Theme Hospital
Proti: grafika zestárla, nutnost stavět místnosti po jednom čtverečku, nevyužití místností a kouzel, stereotyp