Pro pohodlnější navigaci i přístup k pokročilým funkcím Databáze-her.cz doporučujeme povolit si ve svém prohlížeči JavaScript.

Všeobecně o hrách

Já ani nevím, kolik her jsem tento rok dohrál, protože to nepočítám a místo DH teď spíš používám svůj vlastní spreadsheet dokument. Poslední dobou jsem nehrál skoro nic nového kromě Metroid Dread, Monster Hunter Rise, Tales of Arise a Resident Evil Village. Nejhorší hra roku byla Balan Wonderworld, pokud nepočítáme ten hrozný GTA Remaster.
Letos jsem dohrál 24 her, z toho 9, které vyšly letos.

V první řadě ale musím zmínit Devolver, studio roku, který vydává jednu pecku za druhou, jen letos jsem od nich hrál Hotline Miami, Carrion, Inscryption, Death's Door a Loop Hero, bez výjimky výtečný počiny.

Moje letošní TOP 3:

Inscryption – Vlastně o tom nic nechcete vědět.

Psychonauts 2 – Navzdory krkolomnému vývoji, nejvymazlenější letošní hra, ukrutně vtipná, milá.

Life Is Strange: True Colors/Wavelengths – Nejsympatičtější duo série, všechny cesty vedou domů.

Kdybych se neomezoval jen na letošek, na třetím místě by skončil:

Carrion – Vše podstatné zmínil Bellerofontes ve svém komentáři.

Hodně času jsem také strávil s War of the Chosen, které jsem konečně pokořil na Legend/Ironman, tleskám sám sobě, stále nedostižná tahová strategie, která nechává konkurenci daleko za sebou.

No a protože vyšel The Final Cut k Disco Elysium, dohrál jsem i ten, dvakrát. Lenval Brown by mohl číst nákupní seznam, i tak bych mu visel na rtech. Mimořádný počin.

V kategorii Hra, ve které neustále zavíráte ledničku vítězí Marvel’s Gardeners of the Galaxy. Zmínit je chci i proto, že jsem hrál a nedohrál Marvel's Avengers, Kamala je sice zlatíčko, ale hratelnostně je to naprostý odpad, čirý zlo. Že jsou Eidos-Montréal slibnější tvůrci než jejich kolegové z Crystal Dynamics, mi letos ukázal i Shadow of the Tomb Raider, nejlepší, nejvyzrálejší z celé série, nebáli se upozadit akci před průzkumem a hádankami.

Nakonec jsou Gardeners of the Galaxy i nejlepší letošní marvelovkou; No Way Home je jed.
Vzhledem k tomu, že se konec roku blíží a v následujících dvou dnech už nebudu u počítače, tak asi můžu letošní herní účet uzavřít. Nakonec je z toho "jen" 24 kousků, většina z toho odehrána na jaře a začátku léta během lockdownů. Pak už byla spousta jiných aktivit, návdavkem k tomu jsem strávil spoustu času v Sherlock Holmes Chapter One, kde mám odehráno už přes 250 hodin...

Kompletní seznam:

The Fan
A Plague Tale: Innocence
Broken Sword 1
Broken Sword 1 Directors Cut
Broken Sword 2
Broken Sword 2,5
Broken Sword 3
Broken Sword 4
Broken Sword 5
Memoranda
Dungeons 2
Ramonovo kouzlo
Detektiv Kurzor
Hovniválové
Morningstar: Descent to Deadrock
The Search
Age of Empires 2: Definitive Edition
Northgard
Happy Game - demo
The House of Da Vinci 2
Sherlock Holmes: Chapter One
Markus Ritter - The Lost Family
Jerma & Otto: The Curse of the Late Streamer
Czech Soccer Manager 2022
Tak mi dnes napsali z Electroworldu, že snad už v pulce ledna dostanu svoji objednávku z Black Friday :D
@Ringo (23.12.2021 15:43): Jako mohl to aspon dotahnout. Takove vanocni kulinarske video ale Zdenda Polreichu, kde by ty dva kousky pripravil a nasledne snedl pri svickach se zenou. Dalo by se tam zakomponovat spousty fukovtipu a narazek z filmu nebo her :) Na takove video bych se s chuti podival :)
@Peach (23.12.2021 11:54): Nemusíš se bát young lady, můj známy byval stary extremista pohybující se nad nebo pod hranici normalnosti a holt se mu díky jistému kouzlu osobnosti dařilo přesvědčit znudenejsi a naivnejsi část ženského pokolení k jeho vizim světového pořádku. Teď je na staré kolena normálně ženatý s láskou z jeho mladí, lítá s dronem nad loukami a fotí si vláčky, neškodný blázen. Nic nehrozí a můžeš klidně spát :)

———-

Na Epicu by měl být i Pathfinder ne? Zadarmo. Nějak brzy. To zas přibude hodnocení !
@Ross (23.12.2021 22:34): Tak těžko si stěžovat u něčeho, co je zadarmo. :c)) Nicméně je pravda, že jsem také čekal trochu víc, především mě překvapily některé kousky, které už Epic rozdával dříve. Ale tak nebuďme neskromní, já jsem jim třeba vděčný už za úvodní Shenmue 3, kteroužto gamesku jsem si plánoval pořídit (1 a 2 už mám na PS4).
Já jenom slyším slovo vasektomie a scvrkává se mi můj šulínek :/ brrr
Steam Awards

Nominace na Hru roku: Valheim, New World, Cyberpunk 2077, Resident Evil Village, Forza Horizon 5.

Cože?
@Walome (23.12.2021 14:53): Ale ne, tak to vůbec není, chytat za slovíčka nemám ve zvyku a ani zde jsem to neměl v úmyslu. Sám to nemám rád, jelikož mi to přijde jako stupidní pokus utopit někoho na lžičce vody. Ovšem jak jinak si ten Tvůj výrok vysvětlit? Úplně běžný je u mě třeba kondom, nebo přerušovaný styk, pokud tedy zůstanu u ochrany proti početí ze strany muže. O tom, že by se za tímto účelem masově používala vasektomie, to jsi mě opravdu zaskočil. :c))
to jste mě nalákali, v noci si to pustím :-)

Já jsem ohledně těchhle věcí taky dost otevřený, s výjimkou rodiny, tam úplně naopak.

Ale z nějakého důvodu (asi ta jakože křesťanská morálka) jsou okolo toho lidi tajnůstkářský a nebaví se o tom a pak z toho jsou všechna ta nevyřešená traumata a bloky a všechno možné.
Hele a vite ze vasektomie je uplne bezna forma antikoncepce a navic se da vratit, ze jo? Ona jina moznost moc neni, kdyz si chcete uzit sex naplno, nechcete (uz) deti a partnerka do sebe nechce/nemuze rvat prasky.

Teda dalsi podobna moznost je sterilizace zeny, coz se dela taky.
@Ringo (23.12.2021 11:12): Jako jsou lidi co nemají zábrany tyhle věci řešit. Já mám známého co jeden čas vyznávál mít dvě nebo tři ženské spolu s nim na jedné hromadě a barvité mi popisoval jeho orgie a dokonce mi telefonoval při jeho mnohozenske soulozi jakoby to byla normalka. Vtipné je ze je podobný Fukovi, jak stylem vyjadřování, vzhledem a chováním :)
@Charllize (23.12.2021 11:00): Si to poslechni, stojí to za to, já jen žasnul, jak se tohle může někomu zrodit v hlavě a ještě s tím vyleze se všemi detaily včetně způsobu odběru spermatu, s kterým mu pomohla manželka :-) Jo, a prý při odběru spermatu neva, když je v něm příměs slin :-D
@H34D (23.12.2021 08:11): No poslechl jsem si to a neskutečné, s čím se byli ochotni pochlubit na veřejnosti. Ale kapku mi přijde jeho postoj nekonzistentní. V podstatě se zařadil mezi to, kvůli čemu nechce přivést do tohoto šíleného světa děti. Bál by se, že by někde dle jeho výchovy říkaly jeho názory na školách a byly by perzekuované novým liberálním učení a tak se sám fyzicky definitivně zařadil mezi liberální volné bezdětné globální světoobčany, definitivně poslední generaci na Zemi :-)
@H34D (22.12.2021 19:04): O hrách nic, zajímavé téma o vasektomii (jak psal Zx Atari) a spíš si přijdou na své příznivci scifi filmů a jejich vlivu na naše utváření názorů :) Plus samozřemě...Japonsko
@H34D (22.12.2021 19:04): Taky jsem skočil až na hosty. Nemám to předplacené, takže jsem část pro patreony neviděl, to by mohl říci Richmond. Kdysi jsem si je chtěl předplatit, ale zjistil jsem, že nejsem absolutně konzistentní v tomto a udělám si na nějaké video čas tak maximálně 3x do roka. Navíc to musí být něco jo extra výjimečného, protože jsem spíše na texty a raději čtu, je to rychlejší a zabere to tak méně času.
Hmm a ja si vcera poslechl Fukuv podcast o tom, jak si nechal prozezat kulky :) Ale storka o tom, jak chtel pripravit donesene chamovody svym psum byla zabavna :)
@Richmond (22.12.2021 12:58): A ty Červovy krabicovky tam, GODs hned ve dvou verzích a raky krabicovka Speedballu 2...tahle nevázaná vánoční besídka se jim fakt hodně povedla. A Fukův nástup vtipný, jsem se i docela nasmál.
Musím říct, že mě včerejší Retro Nation s Jindrou Skeldalem, Červem a FFukou. Nejvíce mě pobavil A4 sešit o programování, co si FFuka vedl ve 13 letech. Trochu mi to připomnělo moje začátky s programováním na osmibity a pak také jeho odpověď na otázku, jak se tenkrát řešilo, když měl programátor zákys a nebyly internety :)) Původní jednoduchá odpověd "Musel ses zamyslet" se zvrhla v podrobnou analýzu včetně toho, jak někdo udělal debugger do videopaměti. Naprosto skvělá session, doporučuju :)
Další zajímavá věc je, že věkový průměr u stolu musel bejt cca 46 let :)
@TombSpirit (21.12.2021 16:58): bez GDPR by se rozhodně neobešel, to je jedna z těch dobrých věcí, věř mi. V opačném případě by o Tobě shromažďoval každý úplně všechno a nejlépe po celou dobu života. Je dobře, že tomu někdo udělal přítrž.

Elektřina je pro Nerdy. :)
@Rapier (21.12.2021 16:32): Jojo, tohle přesně potřebujeme aby EU teď řešila - ne covid, ne Rusko, ne drahou elektřinu. :-D EU ať radši do IT vrtá co nejmíň, viz ballot screeny, "Windows N", cookies a bez gdpr bych se taky obešel...