Druhý díl klasické adventurní série od studia Revolution Software vyšel necelý rok od vydání prvního dílu (Broken Sword: The Shadow of the Templars), ovšem i přesto nabízí technicky i obsahově plnohodnotné pokračování příběhu. Jedná se o klasickou, dvourozměrnou point-and-click adventuru s velkým množstvím různých překážek a jejich řešení, řadou dialogů s desítkami postav a neméně předmětů pomáhajících v postupu příběhem. Za scénářem znovu stojí známý designér Charles Cecil.
Na scénu se opět vrátili Američan George Stobbart a Francouzka Nicole Collard (která je v The Smoking Mirror nyní i hratelnou postavou). Tentokrát se příběh točí kolem aztéckého boha Tezcatlipoca, takže se hra odehrává především v exotických lokacích.
Hra se později po vzoru prvního dílu dočkala nové, remasterované, edice.
@Drolin (22.04.2020 14:21): Já jsem nedávno (no, už to bude asi loni) zvažoval zahrát si zase celou sérii, ale nakonec jsem dojel na to, že jsem nenašel českou verzi trojky nebo čtverky. Ale vzhledem ke spoustě času, který teďka je, tak se možná na to přeci jen vrhnu. I když jsem stále "zhnusený" z třetí Syberie, kterou zmrvili přechodem do 3D, obdobně jako u BS. A pátý díl? Nedosahuje úrovně jedničky, ale je to příjemný návrat do známého světa, který sérii určitě ostudu neděla a za zahrání stojí.
Pro: Krásná grafika jako u předešlého dílu, více lokací, známé postavy, atmosféra.
Proti: Jaké proti můžete uvést u nejlepší adventury ve 2D..? :-)