Pro pohodlnější navigaci i přístup k pokročilým funkcím Databáze-her.cz doporučujeme povolit si ve svém prohlížeči JavaScript.

Všeobecně o hrách

@watchOut (09.08.2026 12:57): Asi to k tomu směřuje. První vlaštovky už jsou vidět. Hlavním úkolem vývojářů pak bude fakt detailně a pečlivě nastavit všechny hranice, aby jim z toho hráč neudělal kůlničku na dříví. Třeba budeš hrát Sims, ale povede se ti uniknout "z Matrixu" a najednou se simíci budou sekat světelnými meči na Marsu :) Jinak by každá hra byla "simulace všeho" a to by asi byla nuda. Jak víme z koridorovek, ty nejvíc wow scény jsou ty, které jsou přesně zrežírované. A ne že se hráč postaví nebo koukne jinam, celý rozhovor nebo scéna mu utečou a zážitek jde do kopru.

Pak je tu ještě sociální rovina. Jak se budeš bavit s kamarády o hře, když jste vlastně každý hráli něco úplně jiného? Jak se budeš cítit, když jsi to hrál "špatně"? Tohle bude ještě zajímavý.

Tady ještě relevantní úryvek z Červeného trpaslíka :)
ANDY: Tak co, hoši? Jak se cejtíme? Kapku nesví? To je úplně normální. Za dvacet minut jste jako rybičky. A teď se odeberte do rekonvalescenčního salónku a já to nachystám pro další squadru.
LISTER: Pro další squadru?
ANDY: Trpaslík je hrozně populární. Zájemci čekaj dva roky. A to máme dvacet mašin. Tak, pochlubte se, co vás zabilo?
KRYTON: Nějaká oliheň.
ANDY: Oliheň beznaděje? Nemohla vás oddělat, měli jste přece laserový děla! To ví každej!
KRYTON: Kosmik nemá - nikdy neměl - laserová děla na palubě.
ANDY: Ty kopyto! Ty děla byly na tom vraku, jak mu nadávali... Esperanto. To bylo jasný jak facka!
RIMMER: Jak jsme to měli vědět, ty herní vševěde?
ANDY: Esperanto, to je ten klíč, jasný? Esperanto - naděje. Ta přemůže beznaděj - teda oliheň beznaděje. To je ložená nápověda. Propána, tahle parta má ale pomalej příjem! Tak kdo hrál Listera?
LISTER: (Zaraženě) Já.
ANDY: Dostals Kochanskou?
LISTER: (Překvapen) A to jsem jako měl?
ANDY: To víš, že jo, to je Listerův cíl v týhle hře, ty pako! Postupně se váš vztah vyvine v románek přemáhající čas, vesmír, smrt a realitu. Ale určitě jsi sbalil aspoň lehčí zboží. Jak se ti líbilo na planetě nymfomanek?
RIMMER: Na planetě čeho?!
ANDY: Propásli jste ji?! No to je teda skandál! Jsou maníci, co tam zkejsnou kolik let. Kterej byl Rimmer?
RIMMER: (S úsměvem) Já.
ANDY: Ne, je úžasnej, co?
RIMMER: Jo, abych to nevěděl.
ANDY: Jak dlouho ti trvalo, než jsi ho prokouk`?
RIMMER: Já jsem ho prokouk` hned na začátku.
ANDY: Vážně? Objevils kapitánovu zprávu hned?!
RIMMER: (Zarazí se) Jakouže zprávu?
ANDY: Tu, co je skrytá v mikrotečce nad „i“ na plaveckým osvědčení. To je vodítko, že jo? Rimmer má tohle osvědčení a neumí plavat!
KRYTON: A to je klíč?
ANDY: To je přímo loženej klíč, ne?
RIMMER: A má vést k čemu?
ANDY: Ten přece vede k pravdě o Rimmerovi.
RIMMER: K jaké pravdě?
ANDY: K pravdě o tom, proč je tak děsnej mamlas.
RIMMER: Za to můžou rodiče, výchova, zázemí, to, že nebyl nikdy milován.
ANDY: Ne, ne, ne.
RIMMER: Jo, jo, jo.
ANDY: Ne, ne, ne.
RIMMER: Jo, jo, jo.
ANDY: Ne!
RIMMER: (Rozmrzele) Tak v čem to je?
ANDY: Byl to zvláštní agent Vesmírnýho sboru. Vymazali mu paměť a naprogramovali na naprostý hovado, aby nikdo neodhalil jeho tajnej úkol zničit Trpaslíka a tím pomoct Listerovi k osudu stvořitele druhýho vesmíru!
LISTER: Cože?!
ANDY: Jo! Ta část, jak Lister nastartuje druhej velkej třesk startérem z Kosmiku.
RIMMER: (Nedůvěřivě) Tím nastartuje druhý velký třesk?
ANDY: To je taky paradox až na půdu, že Lister, zapřísáhlej ateista, je vlastně Bůh!
LISTER: Cože?!
ANDY: Je to v kapitánově zprávě, v tý tečce. Ale né!! To snad... né!! Chcete... chcete vážně říct, že jste Rimmerovi toho blbečka baštili celou tu dobu? Štyry roky?! Né, to je teda fór, to je fakt fór!
@muffin (09.08.2026 20:06): Ta fráze má své opodstatnění, protože ti AI slop může rozjebat počítač, (ahoj Nvidia drivers) jde především o to, jak se k tomu autor staví a zda rezignuje na vlastní vědomí a vše si maximálně ulehčí nebo to použije čistě jako nástroj, co usekne trochu práce a času.

Není radost, když si například lidi stáhnou zajímavý mod ve VSku (vintage story) a pak zjistí, že jim hra jede o polovinu hůř, protože autor rezignoval na jakoukoliv snahu a vše nechal AIčku, takže celej mod memory leakuje.
@watchOut (09.08.2026 12:57): Já AI neodmítám, už potřebujeme nějaký obrovský skok ve vývoji. Buď nás AI spasí a vyřeší všechny naše problémy a budeme si žít jako ve Star Trek aka vesmírný komunismus, kdy všichni budou mít všeho dostatek, protože se optimalizuje výroba a management zdrojů a uděláme skok ve vědě i v medicíně, nebo nás zničí ala Matrix nebo Terminator. Obě varianty jsou lákavé :D

Srandičky stranou, koukám, že vzniklo za pomocí AI pár portu her z konzolí na PC, ale na internetu je oblíbená fráze "AI slop" a odmítat všechno spojené s umělou inteligencí. Lidi bojkotují i indie počiny, kde přece dává úplný smysl si ulehčit práci s omezenými zdroji vývojáře, pokud nejde o aspekty hry, kdy je potřeba kreativita. Jasně, že nikdo nechce ai assets v AAA hře za 70 euro.

Já už se těším na dobu, kdy si nám bude tvořit naše snové hry nebo remaky starých her. Pokud se tohle stane skutečností, jaká bude vaše první remake hra, a co v ní změníte? Já si vytvořím více přístupnější Far Cry 2 bez malárie, zasekávání zbraní a s fast travelem :D
@Jab (09.08.2026 13:03): Byl bych opatrný v tvrzení, že něco nikdy nepřekoná cosi jiného, zvláště když sázíš proti vědeckému pokroku :-). Nicméně v zásadě máš pravdu. Osobně bych ale tvé tvrzení trochu zjemnil a řekl bych, že ta pověstná lidská kreativita asi bude to poslední, co bude u lidí překonáno. Ovšem je také otázka, jestli lidé budou dávat AI obsahu přednost i kdyby snad nakrásně byl jednou kreativnější než výplody biologických mozků. Mnoho lidí asi bude přitahovat, že například nějakou hru navrhnul člověk (příběh, dialogy, atd), protože jim to prostě přijde přirozenější a možná se do toho lépe vžijí, když budou někde hluboko v hlavě cítit tu empatii, že tohle všechno vymyslel někdo, na koho to také působilo a koho to třeba dojalo, překvapilo či vystrašilo. Někdo, kdo do toho dal něco ze svých zážitků. To je silný psychologický aspekt. Pak se klidně může hráč zeptat na diskuzi toho vývojáře, jak na to přišel. Ale když se zeptá AI, ta už asi ani nebude vědět, co to dělala a když ano, tak k tomu nebude mít žádný dojemný příběh :-)
@watchOut (09.08.2026 12:57): Stále věřím, že nic nepřekonává lidskou kreativitu. AI je jen jedna velká syntéza. Když se kouknu na Steam, tak jsou tam tisíce originálních nápaditých her od menších tvůrců.

Procedurálně generovaný obsah se ale určitě bude díky AI zlepšovat. Roguelike hry na tom dosti vydělají.
Sleduji v posledních dnech velmi zajímavé diskuse o příbězích ve hrách „(Red Dead Redemption 2 má nepříjemně lineární hlavní dějovou linku”, „jak pasuje The Witcher do světa knih” a další zajímavé informace o nelineárním role playing booku jako diplomové práci). To mě pak přivedlo na myšlenku, jak asi AI změní vyprávění příběhů ve hrách. Bude vše i nadále předpřipravené a naskriptované, nebo dokáže nějaký AI pán jeskyně vymýšlet děj sám, na základě informací od autorů hry?

Bude pak náplň práce herních vývojářů (scénáristů) detailní popis světa, jeho pravidel, postav, povah a motivací a obecného směrování děje a samotná hra se pak bude hrát „sama”?

Našel jsem projekt AI Dungeon, který umí vytvořit textovou adventuru na základě libovolného promptu... Ale až „to” přijde to AAA her, věřím, že budeme hrát hry úplně jinak než dnes.

Co si o tom myslíte vy? Taky máte takové pozitivní mrazení z budoucnosti jako já?
@S4TW (07.08.2026 11:18): Přitom OriginalkyCZ jsem měl vždycky za solidní shop, který je starý "jak svět". Nakupoval jsem tam hry snad už někdy v roce 2008 na Nintendio DS a nikdy s tím nebyl problém. Německé verze tam snad tehdy ani neprodávali. To se léty asi hodně teda pokazili.
Ono když člověk kupuje hry, které se dají sehnat na 10-15 eshopech, tak pohoda, vybere jinde. Nicméně zrovna originalky mají často tu hru jako jediní, právě nějaká obskurnější jRPG nebo starší kousky, které už jinde nejsou...
@Rapier (06.08.2026 15:15): Přesně jejich styl. A pak se ještě handrkují s lidmi na Heuréce. Co trochu pomohlo, když jsem do poznámky k objednávce napsal, že akceptuji pouze vydání s anglickým obalem, v opačném případě zboží obratem vracím. Rázem jsem měl objednávku ze třetiny proškrtanou s tím, že bohužel mnou požadovaná jazyková verze není k mání. Přestože všechny mnou objednané hry měly anglický obal v profilu uvedený. Také jsem s nimi dávno skončil, jejich problém, podobné praktiky nehodlám podporovat.
Kupoval jsem na originalky.cz Nintendo krabičky, a Bioshock collection krabičku, mě i přesto, že na stránkách měli výsovně AJ verzi poslali DE. Nakonec jsem to neřešil, už tam nenakupuji.
Já už se teď snažím všechno brát přes smarty, když mají akce, tak kupodivu jsou ceny u nich jedny z nejnižších na trhu (často i nejnižší), bohužel takové ty vzácnější kousky, jako jRPG, tak tam člověk moc nesežene... A jak píšete, často beru hry, kterých je pár posledních kusů, často i na jednom jediném webu a už není z čeho vybírat :/, když vezmu něco v super akci do 400 Kč, tak zkousnu i jinou verzi, ale když beru dražší jRPG zase 1000 - 1200, tak se modlím, ať to není němec :D, ale naštěstí, jak jsou to hry v malé distribuci, tak to je povětšinou AJ (nebo multi)...
@S4TW (06.08.2026 11:04): Sere mě toto nehorázné chování, s prominutím, fakt neuvěřitelně. Stalo se mi to už samozřejmě několikrát a jako jakýsi polo sběratel jsem na to velmi háklivý. Preferuji vždy zásadně český obal, pokud není, tak anglický. Jak už psal Fritol, velké řetězce mají v naprosté většině vše z tuzemské distribuce, ještě se mi nestalo, že by mi dodali šedivku. Maximálně tak mají na svých stránkách bordel v popiscích ohledně titulků a podobně, ale dodávají opravdu zboží určené pro náš trh. K již zmíněným spolehlivým obchodům ještě přihodím Planeo a Kuma. V ostatních kšeftech je to vysloveně sázka do loterie. Někde sice mají jazyk obalu i uveden, nakonec ale stejně pošlou nějaké Španělsko, Nizozemsko, nebo Norsko a spoléhají se na to, že se část lidí nebude obtěžovat s posíláním zpět. Když jsem si s nimi občas telefonoval, tak mi vždy řekli, že se někdo u nich spletl při zadávání informací k popisu zboží. Asi... a hned několikrát a následná oprava po upozornění nikdy nikde, stejné informace tam visí i nadále. Je to podlé chování, vycházející z předpokladu, že zákazník nemá možnost zboží přímo vidět, v kamenném krámku by jim to hodil na hlavu hned. Nejhorší jsou z tohoto pohledu Originálky.cz a snad úplné dno je Konzoliště a Prokonzole.cz, kteří ani v této době ještě neobjevili kouzlo telefonu a na svých stránkách jej „prozákaznicky“ vůbec nemají. Prokonzole.cz ho tam sice nakonec po letech i uvedli, ale stejně mi jej nikdy nikdo nevzal. Je to pak lahůdka objednávat hru, u které svítí poslední dva kusy skladem a vy čekáte i několik dní na e-mailovou odpověď, o jakou jazykovou mutaci se vlastně jedná. Obzvláště před vánoci přeji pevné nervy. :c( A pak zde byli i mistři, kteří prodávali použité hry zatavené v neoriginální fólii a při reklamaci se tvářili děsně překvapeně, jak je to možné, vždyť oni tam nic takového ani nemají, všude jen stohy úplně nových originálek. A proč je obal v italštině, taky vůbec netuší... Třeba takoví Playbay byli v tomto ohledu přímo lahůdkoví, ale ti už snad ani neexistují.

@Tainaru (06.08.2026 11:32): Herní svět byl dlouhá léta nekorunovaným králem šedivek na našem herním trhu a dodnes mám z mých počátečních nákupů, než jsem se ve světě konzolí trochu zorientoval, pár opravdu „nádherných“ kousků (Norsko, Dánsko, bundle hry s nápisy „Not to be sold separately“ atd.). Před nějakým časem ale došlo ke změně majitele a od té doby naopak patří kupodivu mezi ty serióznější prodejce, kterým se dá věřit. Jako ono se dá nakonec vše nějak uhádat, vyreklamovat atd., jen ty nervy a kvanta zabitého času... :c(
@S4TW (06.08.2026 12:52): Já mám jedinou hru a to s popisky a manuálem v italštině, je to ale jen retail box. Jde o hru Romance of the Three Kingdoms XI, ale hra jako taková je anglicky. V jiné verzi se mi krabičku této hry nepovedlo sehnat. Kdyby mělo jít o big box, tak to bych už nepřekousl:-)
@Ringo (06.08.2026 12:38): tak ono to na klasickém webu nevidíš, když je tam random fotka, jinak bych to samozřejmě nebral. Catherine Full Body PS4, pak mám ještě italskou YS VIII PS5 (ale to jsem vzal vědomě, protože to bylo za hubičku) a pak ještě mám německé Callisto Protocol PS4, to mi taky přišlo random německé... to Callisto mi je jedno, to jsem bral tak bokem k něčemu, ale ty dvě bych si raději vyměnil za AJ :)
Mě se to teda stane tak u jedné z 30 krabiček, jak říkáte, originalky a hernisvet to už uvádějí, o jakou se jedná verzi krabičky, ale teď jsem bral z prokonzole a tam nebylo info, respektive tam bylo jazyk hry: angličtina (což ve finále je), ale automaticky jsem na to pohlížel tak, že bude krabička taky AJ. :/ cena jako dobrá, teď mě jen drásá, jestli si to ještě sehnat jinde v AJ a tohle střelit za polovic pryč...

@Ringo (06.08.2026 12:26): tak u PS4/5 je to DE vidět hned, ale u starších věcí to samo naštve no...
@S4TW (06.08.2026 11:04): Tohle mi jedno není, protože tyto jazykové verze jsou pro mě totéž, jako kdybych si to koupil v japonštině:-) Krabice musí být anglicky :-)

Jinak úplně nesnáším, když někdo něco prodává, třeba i bazarově různě po Aukru, Facebooku a různých bazoších a pod., občas se stane i na eBayi, a nabízí legendární kus, ale není tam schopen za název nebo do popisu někde dát do závorky (DE). Oni dobře vědí, že to obvykle znamená jít s cenou pomalu na třetinu oproti anglické verzi.
@S4TW (06.08.2026 11:04): Mně se to jednou stalo, že mi poslali německý obal k něčemu, o čem jsem si myslel, že je to s anglickým obalem, a do sbírky krabiček jako sběratel to německé fakt nechci. Snad to byl Herní svět?
Tak jsem jim to poslal zpět s tím, že jakožto sběratel to vidím jako klamavou reklamu. A po čase už tam dokonce začali psát u každé hry, v jakém jazyce je obal :)
Prostě ať si nezvykají.
@S4TW (06.08.2026 11:04): Pokud neobjednáváš z Alzy, Smarty, Xzone nebo Datartu, tak je vždy obrovská šance, že nebude anglická/česká. Pokud by byla ve zmíněných obchodech v jiném jazyce, tak bych jim to šel vrátit, ale nestalo se mi ještě.

Proto jsou ostatní eshopy vždy o něco levnější, berou to z cizí distribuce často, tam s tím člověk počítá. Osobně mi to je jedno ale, nesbírám hry. Jako sběratele by mě asi sraly jen německé verze, protože USK rating hyzdí krabice.

Párkrát se mi ve Smarty stalo, že jsem si vyzvedával bazarovku a dali mi cizí distribuci, přitom to na webu uvedené neměli, ale většinou tuhle informaci uvádí. To jsem si říkal, jestli mají nějak pošéfené v podmínkách nebo zda by to zajímalo ČOIku, ale moc práce zjišťovat. :D
Jak se tváříte na to, když si objednáte krabicovku a přijde vám německá, italská, francouzská, polská verze? Dráždí vás to vnitřně, je vám to úplně jedno? Mě teď přišla německá verze, aniž bych věděl, že bude německá, na hraní to vliv nemá, ale když se snaží člověk mít všechno v anglické distribuci, tak mi to lehce vadí :D
@ViRus (05.08.2026 18:15): Někde jsem četl, že si jde v Německu založit P.O.Box a tam si poslat zásilku a obratem jí poslat do ČR. Zkus se na to zeptat AI, jen je to hodně dávno, když jsem o to zajímal kvůli plátnu na projektor.
Z toho článku som prešiel Witcher 3: Blood and Wine, Doom, Uncharted 4, Mafia 3, Firewatch, Deus Ex Mankind Divided.