@watchOut (09.08.2026 12:57): Asi to k tomu směřuje. První vlaštovky už jsou vidět. Hlavním úkolem vývojářů pak bude fakt detailně a pečlivě nastavit všechny hranice, aby jim z toho hráč neudělal kůlničku na dříví. Třeba budeš hrát Sims, ale povede se ti uniknout "z Matrixu" a najednou se simíci budou sekat světelnými meči na Marsu :) Jinak by každá hra byla "simulace všeho" a to by asi byla nuda. Jak víme z koridorovek, ty nejvíc wow scény jsou ty, které jsou přesně zrežírované. A ne že se hráč postaví nebo koukne jinam, celý rozhovor nebo scéna mu utečou a zážitek jde do kopru.
Pak je tu ještě sociální rovina. Jak se budeš bavit s kamarády o hře, když jste vlastně každý hráli něco úplně jiného? Jak se budeš cítit, když jsi to hrál "špatně"? Tohle bude ještě zajímavý.
Tady ještě relevantní úryvek z Červeného trpaslíka :)
ANDY: Tak co, hoši? Jak se cejtíme? Kapku nesví? To je úplně normální. Za dvacet minut jste jako rybičky. A teď se odeberte do rekonvalescenčního salónku a já to nachystám pro další squadru.
LISTER: Pro další squadru?
ANDY: Trpaslík je hrozně populární. Zájemci čekaj dva roky. A to máme dvacet mašin. Tak, pochlubte se, co vás zabilo?
KRYTON: Nějaká oliheň.
ANDY: Oliheň beznaděje? Nemohla vás oddělat, měli jste přece laserový děla! To ví každej!
KRYTON: Kosmik nemá - nikdy neměl - laserová děla na palubě.
ANDY: Ty kopyto! Ty děla byly na tom vraku, jak mu nadávali... Esperanto. To bylo jasný jak facka!
RIMMER: Jak jsme to měli vědět, ty herní vševěde?
ANDY: Esperanto, to je ten klíč, jasný? Esperanto - naděje. Ta přemůže beznaděj - teda oliheň beznaděje. To je ložená nápověda. Propána, tahle parta má ale pomalej příjem! Tak kdo hrál Listera?
LISTER: (Zaraženě) Já.
ANDY: Dostals Kochanskou?
LISTER: (Překvapen) A to jsem jako měl?
ANDY: To víš, že jo, to je Listerův cíl v týhle hře, ty pako! Postupně se váš vztah vyvine v románek přemáhající čas, vesmír, smrt a realitu. Ale určitě jsi sbalil aspoň lehčí zboží. Jak se ti líbilo na planetě nymfomanek?
RIMMER: Na planetě čeho?!
ANDY: Propásli jste ji?! No to je teda skandál! Jsou maníci, co tam zkejsnou kolik let. Kterej byl Rimmer?
RIMMER: (S úsměvem) Já.
ANDY: Ne, je úžasnej, co?
RIMMER: Jo, abych to nevěděl.
ANDY: Jak dlouho ti trvalo, než jsi ho prokouk`?
RIMMER: Já jsem ho prokouk` hned na začátku.
ANDY: Vážně? Objevils kapitánovu zprávu hned?!
RIMMER: (Zarazí se) Jakouže zprávu?
ANDY: Tu, co je skrytá v mikrotečce nad „i“ na plaveckým osvědčení. To je vodítko, že jo? Rimmer má tohle osvědčení a neumí plavat!
KRYTON: A to je klíč?
ANDY: To je přímo loženej klíč, ne?
RIMMER: A má vést k čemu?
ANDY: Ten přece vede k pravdě o Rimmerovi.
RIMMER: K jaké pravdě?
ANDY: K pravdě o tom, proč je tak děsnej mamlas.
RIMMER: Za to můžou rodiče, výchova, zázemí, to, že nebyl nikdy milován.
ANDY: Ne, ne, ne.
RIMMER: Jo, jo, jo.
ANDY: Ne!
RIMMER: (Rozmrzele) Tak v čem to je?
ANDY: Byl to zvláštní agent Vesmírnýho sboru. Vymazali mu paměť a naprogramovali na naprostý hovado, aby nikdo neodhalil jeho tajnej úkol zničit Trpaslíka a tím pomoct Listerovi k osudu stvořitele druhýho vesmíru!
LISTER: Cože?!
ANDY: Jo! Ta část, jak Lister nastartuje druhej velkej třesk startérem z Kosmiku.
RIMMER: (Nedůvěřivě) Tím nastartuje druhý velký třesk?
ANDY: To je taky paradox až na půdu, že Lister, zapřísáhlej ateista, je vlastně Bůh!
ANDY: Je to v kapitánově zprávě, v tý tečce. Ale né!! To snad... né!! Chcete... chcete vážně říct, že jste Rimmerovi toho blbečka baštili celou tu dobu? Štyry roky?! Né, to je teda fór, to je fakt fór!
Pak je tu ještě sociální rovina. Jak se budeš bavit s kamarády o hře, když jste vlastně každý hráli něco úplně jiného? Jak se budeš cítit, když jsi to hrál "špatně"? Tohle bude ještě zajímavý.
Tady ještě relevantní úryvek z Červeného trpaslíka :)
ANDY: Tak co, hoši? Jak se cejtíme? Kapku nesví? To je úplně normální. Za dvacet minut jste jako rybičky. A teď se odeberte do rekonvalescenčního salónku a já to nachystám pro další squadru.
LISTER: Pro další squadru?
ANDY: Trpaslík je hrozně populární. Zájemci čekaj dva roky. A to máme dvacet mašin. Tak, pochlubte se, co vás zabilo?
KRYTON: Nějaká oliheň.
ANDY: Oliheň beznaděje? Nemohla vás oddělat, měli jste přece laserový děla! To ví každej!
KRYTON: Kosmik nemá - nikdy neměl - laserová děla na palubě.
ANDY: Ty kopyto! Ty děla byly na tom vraku, jak mu nadávali... Esperanto. To bylo jasný jak facka!
RIMMER: Jak jsme to měli vědět, ty herní vševěde?
ANDY: Esperanto, to je ten klíč, jasný? Esperanto - naděje. Ta přemůže beznaděj - teda oliheň beznaděje. To je ložená nápověda. Propána, tahle parta má ale pomalej příjem! Tak kdo hrál Listera?
LISTER: (Zaraženě) Já.
ANDY: Dostals Kochanskou?
LISTER: (Překvapen) A to jsem jako měl?
ANDY: To víš, že jo, to je Listerův cíl v týhle hře, ty pako! Postupně se váš vztah vyvine v románek přemáhající čas, vesmír, smrt a realitu. Ale určitě jsi sbalil aspoň lehčí zboží. Jak se ti líbilo na planetě nymfomanek?
RIMMER: Na planetě čeho?!
ANDY: Propásli jste ji?! No to je teda skandál! Jsou maníci, co tam zkejsnou kolik let. Kterej byl Rimmer?
RIMMER: (S úsměvem) Já.
ANDY: Ne, je úžasnej, co?
RIMMER: Jo, abych to nevěděl.
ANDY: Jak dlouho ti trvalo, než jsi ho prokouk`?
RIMMER: Já jsem ho prokouk` hned na začátku.
ANDY: Vážně? Objevils kapitánovu zprávu hned?!
RIMMER: (Zarazí se) Jakouže zprávu?
ANDY: Tu, co je skrytá v mikrotečce nad „i“ na plaveckým osvědčení. To je vodítko, že jo? Rimmer má tohle osvědčení a neumí plavat!
KRYTON: A to je klíč?
ANDY: To je přímo loženej klíč, ne?
RIMMER: A má vést k čemu?
ANDY: Ten přece vede k pravdě o Rimmerovi.
RIMMER: K jaké pravdě?
ANDY: K pravdě o tom, proč je tak děsnej mamlas.
RIMMER: Za to můžou rodiče, výchova, zázemí, to, že nebyl nikdy milován.
ANDY: Ne!
RIMMER: (Rozmrzele) Tak v čem to je?
ANDY: Byl to zvláštní agent Vesmírnýho sboru. Vymazali mu paměť a naprogramovali na naprostý hovado, aby nikdo neodhalil jeho tajnej úkol zničit Trpaslíka a tím pomoct Listerovi k osudu stvořitele druhýho vesmíru!
ANDY: Jo! Ta část, jak Lister nastartuje druhej velkej třesk startérem z Kosmiku.
RIMMER: (Nedůvěřivě) Tím nastartuje druhý velký třesk?
ANDY: To je taky paradox až na půdu, že Lister, zapřísáhlej ateista, je vlastně Bůh!
ANDY: Je to v kapitánově zprávě, v tý tečce. Ale né!! To snad... né!! Chcete... chcete vážně říct, že jste Rimmerovi toho blbečka baštili celou tu dobu? Štyry roky?! Né, to je teda fór, to je fakt fór!