Pro pohodlnější navigaci i přístup k pokročilým funkcím Databáze-her.cz doporučujeme povolit si ve svém prohlížeči JavaScript.

Všeobecně o hrách

@AlieN (26.12.2023 20:37): Bavíme sa o súčasnom stave a konkrétnom človeku/skupine a jeho správaní sa voči bežnej prekladateľskej komunite. Neriešime budúcnosť, kde DH tím môže svoje stanovisko prehodnotiť.

Inak  BUMTARATA hodil na túto tému zaujímavé video a ja len dodávam pre tých, ktorí do toho bližšie nevidia. Prekladať hry nie je ako prekladať knihy, kde idú texty bezprostredne po sebe a prekladač vie aspoň čiastočne podchytiť kontext. V hre sú však texty bežne rozhádzané kade- tade a o to je to z tohto pohľadu ťažšie, čo je problém, ktorý náročná úroveň jazyka ešte viac umocňuje. Práve preto s tým bude mať AI ešte dlho problémy a aj profesionálne softvéry na prekladanie do istej miery potrebujú ľudskú kontrolu.
@Dan9K (26.12.2023 22:12): No právě. Ta úspora času je tak obrovská že hobby překladatelé kteří AI nepoužívají přestanou existovat, nikdo tomu ten čas věnovat nebude když s pomocí překladače to vznikne mnohem rychleji a s dobrou korekturou stejně kvalitně. Ne li kvalitněji, těch čistě lidsky dělaných překladů her co byly absolutně strašné už jsem viděl...

@Bursoft (26.12.2023 20:39): Asi tak. Vždycky lepší něco než nic, stačí k tomu dát důrazné označení že jde jen o strojový překlad, které nastaví laťku očekávání do adekvátních mezí.
@Strady (26.12.2023 22:49): ano ano, ale těmi kulturními věcmi nemyslím jen věci z pop kultury, ale typicky třeba něco, co se odehrává v zapadlém koutu Švédska, kde se třeba slaví nějaké svátky nějakým způsobem a mají na to třeba zvláštní slova a spojení, nebo jsou to činnosti, pro která nemáme žádná slova a musí se to složitě opisovat, nebo třeba nějaké neobvyklé idiomy.
Největší prohra překladatele je, když musí dát hvězdičku a pod čarou napsat "poznámku překladatele", protože tím vlastně ukáže, že ten oříšek nerozlousknul :-)
@Dan9K (26.12.2023 22:12): JJ v devadesátkách byly v tomto případě nejlepší Simpsonovi. Jak to přirovnávaly k našim osobnostem, dokonce mám za to, že jednou tam flákli i Halinu Pawlovwkou :D Do pytle ani jsem nevěděl, že se píše s dvěma W, to jsou věci :D
@AlieN (26.12.2023 20:37): no jelikož jsem teď čtyři roky žil s překladatelkou beletrie, tak tuším, že AI, respektive ty pokročilé překladače se používají naprosto standardně už v oficiálních překladech. Akorát to nikdo nemusí nikomu říkat. Obecně překlad je hlavně o tom, že musíš umět dobře ten mateřský jazyk. Ten cizí musíš mít samozřejmě špičkový taky, ale hlavně abys pochopil pravě ty špeky, který překladač nepochopí. Ale vlastně skoro stejně důležitý jako jazyk je pro překladatele kulturní background, protože přijde mi, že většina těch překladatelských oříšků spočívá v tom, že je v originálním textu právě nějaká kulturní věc typická pro danou oblast, která je těžko přeložitelná. A díky tomuhle budou mít překladatelé snad práci ještě pár dalších let :-)
Přijde mi, že použít AI u překladu je vlastně akorát rychlejší a mnohem kvalitnější způsob než používat slovník slovíčko po slovíčku. U AI je jen problém v tom, že víc svádí k tomu si to potom nezkontrolovat.
Já bych to chápal u her, kde nějaká dobrá čeština je nebo se chystá, ale mazat to z her, u kterých není ani pořádnej překlad v plánu je blbost.
Chápu že za současného stavu těch pár rychločeštin se to tu moc podporovat nechce, ale dlouhodobě je to nesmysl, netuším proč by vůbec někdo češtinu bez pomoci AI dělal - je to jen o tom jestli pak udělá dostatečnou korekturu.
@Fritol (25.12.2023 16:41): To, že budeš dělat, že ty věci neexistuji neznamená, že přestanou existovat. AI češtiny jsou a budou. To, že mám rád dokonalý překlad nic na věci nemění. Kolikrát jsem chtěl podpořit kluky z RK-Translations za překlady k Final Fantasy "to musí být blázni překládat právě FF" nikdy žádný peněžní dar nechtěli.
Ať si každý vybere sám. Tatarák taky nemusí být jen z pravé svíčkové :)
Presne tak, je to prejav podpory prekladateľskej komunite, ktorá trpí podobnými rýchlokvaškami, keďže ľudia si zjavne ďaleko viac vážia okamžitý no nedokonalý preklad na úkor skutočne kvalitného. Detto od niekoho ako je Ruda z Pařanského ráje. Ak toto nechápete a stačí vám podobne ako masám málo, máte, samozrejme, právo na odlišný nazor. DH však nič také podporovať nebude, aspoň nie za súčasného stavu.
@Strady (25.12.2023 16:36): NAvic ja tim nic nesledoval, steam mi to hodil ve fronte doporuceni a prislo mi to zajimave :) Ten rozruch kolem tech cestin jsem sledoval hodne okrajove. Ted ale asi zvednu rukavici a po letech asi zahajim proces pridavani hry na DH :D
@Strady (25.12.2023 16:36): Divné mi to nepřijde, naopak pěkný projev podpory překladatelské komunitě, přičemž spousta z nich tu má účty a DH využívají k propagaci. Přijde mi naprosto v pořádku podpořit tyhle lidi a naopak bojkotovat věci od Rudy, který jim způsobil jen problémy.
Už skôr sme sa v rámci DH dohodli, že odkazy na AI češtiny budeme mazať a rovnako budeme mazať aj propagačné materiály k nim. Ďalej to už nemusíme riešiť.
[neexistující příspěvek]: To je aspoň iniciativa :) Vědět to dřív, tak se mohla hra umístit mezi těmi nejočekávanějšími :)
Tak si tu můžeme udělat přehled. Co jste si v letošních slevách koupili? Nebo co máte v plánu?
Tiež vám v steam activity feede neukazuje, čo si ľudia vo vašom friendliste kúpili? Pri týchto výpredajoch to niekedy využívam na išpiráciu pre nejaké lacné indie skryté klenoty. :(
@Pluto (23.12.2023 18:44): Je to hlava děravá a na DH to zapomněl napostovat. Každopádně Bonfire meetupy by měly být pravidelné, tak se tam můžeme potkat třeba příště - bez přednášení bude i víc času pokecat. :)
@Tulareanus (22.12.2023 11:58): hrál a dohrál:

BG3
Resi 4
RDR2
High on Life
Atomic Heart
Last of Us
Jedi Survivor

Hrál a nedohrál, spíš jen zkoušel (k některým se vrátím, např. Starfield, až bude dodělanej):

Darktide (cca hodinu)
Starfield (cca deset hodin)
Remnant 2 (cca hodinu, ale ještě to zkusím)
Lords of the Fallen (cca dvě hodiny, soulsovek jsem furt přehranej)
Hifi Rush (cca 3 hodiny, nechytlo)
Lies of P (viz LOTF)

Možná bych někdy zkusil Diablo 4 a Hogwarts, ale ty spíš až budou v gamepassu, kupovat je neplánuju.
Měli byste nějaký tip pro jednoduchou (browser) hru pro 4-5 leté děti? Překvapivě když googlím, tak se mi všechno zdá příliš těžké. Mám na mysli nějaké jednoduché spojování barev například. Syn ještě nikdy nedržel myš v ruce, takže jakmile by tam byl i požadavek nějaké rychlosti, tak by se nechytal.