Pro pohodlnější navigaci i přístup k pokročilým funkcím Databáze-her.cz doporučujeme povolit si ve svém prohlížeči JavaScript.

Cestování a koníčky

@Gordon (03.01.2023 22:45): ale taky záleží jaký trávy a jaký kyseliny....jako je jasný, že trávu jedině s kyselinou, o tom žádná.


ale tohle je stejně asi nejvíc subjektivní věc na světě :-) Je dost pravděpodobný, že ten čichovo chuťový vjem, který máme při žraní, není u nikoho úplně stejný, navíc je to ovlivněno i negeneticky....životními zážitky, co s tím má člověk spojejný a spoustou dalších vlivů.

To je jak ti sommeliéři, když přirovnají vůni vína k mahagonovýmu dřevu a tebe by to ani nenapadlo, protože ti to smrdí jak dívčí záchody ze základky, ale když uslyšíš, že to má vonět jako mahagonový dřevo, tak si najednou řekneš "no jo, taky to tam cítím" :-)
Mě ten kopr vždycky docela fascinoval, protože já jsem dost vybíravej, ale zrovna kopr mám fakt rád a ten hate nechápu :-)

ale v podstatě žádnou zeleninu, krom melounu, vyloženě nemiluju. A vyloženě nesnáším červenou řepu, květák, petržel, celer...

co se týče toho koření, koriandr mi nevadí, možná nějakej ten úplně čerstvej je jak vyvařený ponožky...

Ale já to mám v podstatě jednoduchý, jako dítě jsem se přežral a byl nucen do všech českých těžkých jídel, takže mám trauma a v podstatě nemám rád žádné české jídlo krom svíčkové a všechno to cizokrajné (krom východní Evropy) mám vlastně rád, takže i koriandr :-)
A jéje, to jsem zase šláp do hovna... :D A mimochodem, špenát mam rád, koprovka mi taky nevadí, po sushi nebo tataráku bych se užral a nejhnusnější věc na světě je syrový rajče. A poserte se... :D
@S4TW (03.01.2023 09:49): Koriandr mi chutná jak mýdlo, někde jsem četl, že je to jakási "vada" nás Evropanů, že si to mozek spojí s podobnou chutí a tou je pro nás mýdlo. Ale přijde mi to tak absurdní, že je to možná blbost. :D

A kopr jsem nikdy nemusel ale od doby co v restauraci v meníčku neměli nic lepšího než koprové velouté s trhaným hovězím jsem se stal doslova závislý na koprovce. :D zajímavé jak se ty chutě člověku mění. To samé brambory vs. rýže. kdysi jsem bral jedině rýži a kdykoliv byly jen brambory, tak mi to zprotivilo jídlo, teď mě ani nenapadne si tu rýži dát.

A konečně dobré téma. Jídlo je dobrý koníček. :D
@S4TW (03.01.2023 09:49): Kopr už je fakt asi jediná věc, kterou fakt hodně nemám rád. Ale dostat to na nějaké návštěvě v podobě koprovky či kulajdy bych zvládnul. Přitom v dětství jsem měl kopr rád. Zprotivilo mi jej, že jej prarodiče měli na zahradě. A byl strašně cítit ve vzduchu, když kvetl.
Já třeba miluji koriandr a kopr, což je taky pro spoustu lidí no-go zóna :)
[neexistující příspěvek]: O ktorej by som povedal, že ju používajú nesprávne, buď príliš veľa do pečenia alebo vôbec. :D Inak mám aj jeden nemesis v rámci byliniek/korenín - nemám rád rozmarín, pretože reštaurácia, kam som ešte dávnej práci chodieval na obedy dávala kvantum rozmarínu do všetkého.
Ja mávam zvyčajne skôr problém s konkrétnymi jedlami a to ako su pripravené, než so surovinami. Špenát napr. zbožňujem a veľmi rád robím krémové lososovo-špenátové rizoto. Losos a špenát.

Čo zo zeleniny moc nemusím je ružičkový kel a cviklu (červená řepa) okrem boršču. No a z jedál je moja nemesis granadír, to ešte od čias školskej jedálne a potom nemám rád krídelká (veľa kostí, málo mäsa) a všeobecne vyprážané veci okrem smažáku, ktorý naopak zbožňujem. Nie som ani veľmi polievkový, hlavne slepačí vývar a podobne sú na mňa nudné chute. Mám však rád ostrokyslú, tom yum alebo kapustnicu (zo zelí) alebo krémové polievky ako cesnačka alebo syrová polievka či mrkvovo-zázvorová. Sushi zbožňujem a tatarák mám tiež rád. Aj rajskú polievku si dám, ale nejak ju obzvlášť nevyhľadávam.

Vlastne ešte nemám rád hydinu na prírodno, ak nie je nejak dobre dochutená. Celkovo mám problém s dochucovaním v československej kuchyni, ktorá ako keby poznala len soľ, čierne korenie, mletú papriku a cesnak. Ja mám doma asi tak 30-40 korenín, z toho asi 10 druhov chilli.
[neexistující příspěvek]: No ono by se lidi pohádali kvůli jídlu stejně jako kvůli politice. Žrádlo je dokonce bych řekl ještě zásadnější činitel vytahování rudých hadrů na býky :)
Tady je to samej znalec... :-) A co děláte s tou bílou koulí, když vypijete celou mozzarelu? :D
To jsem se zase trefil do bandy vychucenejch plantazniku, jsem si vybral holt spatnej hrob na placky :) Tak treba mi to nekdy prijde k chuti i kdyz uz moc casu na zmenu teda nezbyva :D Olivy jsem taky nemusel a dnes bych to moh do sebe cpat po kilech :)
Souhlas s Redem. Mozzarella přidává krasné pojivo. Za mě kombinace mozzarella, lanýžový olivový olej a opečený kousek pečiva nemá chybu
@Zx Atari 500 (01.01.2023 12:34): já jsem zjistil, že mi věci chutnají často hlavně kvůli konzistenci než kvůli chuti či vůni. Ano, mozzarella nemá takřka žádnou chuť, velmi slabou vůni, ale má pro mě super konzistenci, čili ji mám samotnou moc rád :-) pokud nejsi fanda polystyrenové konzistence, nemá u tebe mozzarella šanci :-)
@Zx Atari 500 (01.01.2023 12:34): Mozzarella je super, neoplatí sa jú však veľmi jesť samú a tie najlacnejšie nemajú veľmi výraznú chuť. Ja ju najradšej používam na pečenie, či už domáca pizza alebo nejaké zapekané mäso. Si zober, že každá správna pizza na taliansky štýl má mozzarellu ako základ. Ale občas som ju používal aj do šalátov, no každopádne zapečená mi chutí najviac.
Měl jsem včera v restauraci ten český Gold Cock 10. Lehce rašelinová, sladká, jemná. Spíše irská chutí. Žádný zázrak, ale za tu cenu (pod osm stovek) solidní 8/10 whiska vhodná na klidnější popíjení (i přes 49% alkoholu). Jako ne že by mě ta slušná kvalita nepřekvapila, když je to od Jelínka. Ale jak píšu, jemná... Není prostě zase nějak extra zajímavá. :)
Nemáte někdo tip na gym/tělocvičnu, do který by se člověk mohl stavit zabouchat si do boxovacího pytle? (volná hodina) Nejlíp Břevnov a okolí... dík :)
Musím se k něčemu přiznat, můj koníček je, že furt čumím někam na maps.google, ve všech podobách. A až teď mi docvakla vtipná věc. Že když koukám na satelitní snímky z určité výšky, tak jsem si nikdy vlastně reálně nepředstavoval, že tam jsem, vždycky jsem to vnímal jako mapu. Ale když si to člověk přehodí v hlavě, tak skoro dostane až závrať. :-)

Ale o to nejde. V souvislosti s tím mě napadlo, že se nedá na googlu takhle zjistit, z jaké výšky na to člověk vlastně kouká. Nebo jo? Vymyslel jsem alternativní řešení. Pokud člověk zná výšku nějaké konkrétní budovy a je níž, než je výška té budovy, tak ve chvíli, kdy na ní najede, tak se to zvedne přesně na výšku té konkrétní budovy :-) Ale to bohužel nefunguje na ty vesmírnější vejšky.
@Jab (20.11.2022 21:33): Přesně tak věci z merino vlny používám, na několikadenní záležitosti, jako třeba několik dní strávených na podzim ve venkovních střelnicích. K tomu je to ideální.
Jak jsem tu kdysi řešil, zda se vyplatí používat na ven merino vlněné věci (díky za reakce btw!), tak už jsem se to celkem ujasnil. :) Třeba text níže někomu pomůže a já si to sám ještě dourovnám.

Používal bych je jen jako základní vrstvu (trika, ponožky, trenky). Materiál zachycuje hodně vlhkost a u mikin či samozřejmě rukavic (tam se víceméně dělají jen jako vnitřní vrstva jiných vnějších rukavic) tak nemá třeba smysl, neb vás jen zatíží váhou tekutin, kterých se řádně nezbaví. Mokré ale alespoň na rozdíl od bambusu stále hřejí (módu bambusových ponožek také moc nechápu btw). Na zimu čepice a nákrčníky/šály z merina taky ok. Tam se také klidně materiál ujme.

Největší otrava je ale merino prát. Má to řadu pravidel (prací prostředek a program na vlnu, max 30 stupňů, vypnout otáčení a ždímání). A čekáte tak, až se vám vůbec dost vlněného prádla sejde, aby se to vyplatilo. Ale šílená otrava je až sušení. Díky tomu, že se merino nemá ždímat, tak je to neuvěřitelně zdlouhavé (a to ač merino prádlo samozřejmě i tak po vyndání ždímu do vany, neb jsou v něm litry vody). Anžto se rádo vytahá, tak se má sušit ještě ve vodorovné poloze. U ponožek bez problémů. Trenky jakž takž. Trika... Tady už jde hodně do tuhého a zabralo by to straně místa.

Čili na jednodenní výlet merino smysl nemá. Syntetika je lehčí a můžete ji po výletě hodit do prádla se vším ostatním.

Na vícedenní pobyt někde na chatě a výlety z něj bych nechal merino trika také doma (kvůli jejich citelně vyšší váze proti syntetickým). Trenky a ponožky bych ale klidně bral, tam je ten rozdíl ve váze minimální. A po cca týdnu v horách už budete mít tak akorát dost vlněných věcí, aby měla pračka co prát.

Na vícedenní výlet s batohem... Tady merino "září". Vydrží citelně déle "čerstvé" jak syntetika a kvůli tomu ušetříte místo a v posledku i váhu v batohu. Problémem je, že takové výlety dělám max tak jednou za rok dva. Neb prostě vyrazit na několik dní či dokonce týdnů s batohem do hor už je z velké části mimo možnosti mé i ostatních z mé generační kohorty.

Pokud tedy budete vůbec merino věci kupovat, tak si i vzhledem k jejich vysoké ceně (well není to takový děs vzhledem k českým značkám jako je Lasting či dvěma značkám pod 4campingem - Zulu a Warg) ujasněte, jak často je využijete. Je to zbytečně "in" materiál a jeho nemalé nevýhody jsou po internetech často k nenalezení. Proto taky tohle píši, páč mě žralo, že si to musí člověk zjistit sám. A také páč je před vánoci a někdo by třeba měl tendenci něco z merino vlny kupovat. Tak ať ví, do čeho jde. ;)