Pro pohodlnější navigaci i přístup k pokročilým funkcím Databáze-her.cz doporučujeme povolit si ve svém prohlížeči JavaScript.

Cestování a koníčky

@Dunemaster (02.01.2023 23:30): O ktorej by som povedal, že ju používajú nesprávne, buď príliš veľa do pečenia alebo vôbec. :D Inak mám aj jeden nemesis v rámci byliniek/korenín - nemám rád rozmarín, pretože reštaurácia, kam som ešte dávnej práci chodieval na obedy dávala kvantum rozmarínu do všetkého.
Ja mávam zvyčajne skôr problém s konkrétnymi jedlami a to ako su pripravené, než so surovinami. Špenát napr. zbožňujem a veľmi rád robím krémové lososovo-špenátové rizoto. Losos a špenát.

Čo zo zeleniny moc nemusím je ružičkový kel a cviklu (červená řepa) okrem boršču. No a z jedál je moja nemesis granadír, to ešte od čias školskej jedálne a potom nemám rád krídelká (veľa kostí, málo mäsa) a všeobecne vyprážané veci okrem smažáku, ktorý naopak zbožňujem. Nie som ani veľmi polievkový, hlavne slepačí vývar a podobne sú na mňa nudné chute. Mám však rád ostrokyslú, tom yum alebo kapustnicu (zo zelí) alebo krémové polievky ako cesnačka alebo syrová polievka či mrkvovo-zázvorová. Sushi zbožňujem a tatarák mám tiež rád. Aj rajskú polievku si dám, ale nejak ju obzvlášť nevyhľadávam.

Vlastne ešte nemám rád hydinu na prírodno, ak nie je nejak dobre dochutená. Celkovo mám problém s dochucovaním v československej kuchyni, ktorá ako keby poznala len soľ, čierne korenie, mletú papriku a cesnak. Ja mám doma asi tak 30-40 korenín, z toho asi 10 druhov chilli.
Tady je to samej znalec... :-) A co děláte s tou bílou koulí, když vypijete celou mozzarelu? :D
To jsem se zase trefil do bandy vychucenejch plantazniku, jsem si vybral holt spatnej hrob na placky :) Tak treba mi to nekdy prijde k chuti i kdyz uz moc casu na zmenu teda nezbyva :D Olivy jsem taky nemusel a dnes bych to moh do sebe cpat po kilech :)
Souhlas s Redem. Mozzarella přidává krasné pojivo. Za mě kombinace mozzarella, lanýžový olivový olej a opečený kousek pečiva nemá chybu
@Zx Atari 500 (01.01.2023 12:34): já jsem zjistil, že mi věci chutnají často hlavně kvůli konzistenci než kvůli chuti či vůni. Ano, mozzarella nemá takřka žádnou chuť, velmi slabou vůni, ale má pro mě super konzistenci, čili ji mám samotnou moc rád :-) pokud nejsi fanda polystyrenové konzistence, nemá u tebe mozzarella šanci :-)
@Zx Atari 500 (01.01.2023 12:34): Mozzarella je super, neoplatí sa jú však veľmi jesť samú a tie najlacnejšie nemajú veľmi výraznú chuť. Ja ju najradšej používam na pečenie, či už domáca pizza alebo nejaké zapekané mäso. Si zober, že každá správna pizza na taliansky štýl má mozzarellu ako základ. Ale občas som ju používal aj do šalátov, no každopádne zapečená mi chutí najviac.
Měl jsem včera v restauraci ten český Gold Cock 10. Lehce rašelinová, sladká, jemná. Spíše irská chutí. Žádný zázrak, ale za tu cenu (pod osm stovek) solidní 8/10 whiska vhodná na klidnější popíjení (i přes 49% alkoholu). Jako ne že by mě ta slušná kvalita nepřekvapila, když je to od Jelínka. Ale jak píšu, jemná... Není prostě zase nějak extra zajímavá. :)
Nemáte někdo tip na gym/tělocvičnu, do který by se člověk mohl stavit zabouchat si do boxovacího pytle? (volná hodina) Nejlíp Břevnov a okolí... dík :)
Musím se k něčemu přiznat, můj koníček je, že furt čumím někam na maps.google, ve všech podobách. A až teď mi docvakla vtipná věc. Že když koukám na satelitní snímky z určité výšky, tak jsem si nikdy vlastně reálně nepředstavoval, že tam jsem, vždycky jsem to vnímal jako mapu. Ale když si to člověk přehodí v hlavě, tak skoro dostane až závrať. :-)

Ale o to nejde. V souvislosti s tím mě napadlo, že se nedá na googlu takhle zjistit, z jaké výšky na to člověk vlastně kouká. Nebo jo? Vymyslel jsem alternativní řešení. Pokud člověk zná výšku nějaké konkrétní budovy a je níž, než je výška té budovy, tak ve chvíli, kdy na ní najede, tak se to zvedne přesně na výšku té konkrétní budovy :-) Ale to bohužel nefunguje na ty vesmírnější vejšky.
@Jab (20.11.2022 21:33): Přesně tak věci z merino vlny používám, na několikadenní záležitosti, jako třeba několik dní strávených na podzim ve venkovních střelnicích. K tomu je to ideální.
Jak jsem tu kdysi řešil, zda se vyplatí používat na ven merino vlněné věci (díky za reakce btw!), tak už jsem se to celkem ujasnil. :) Třeba text níže někomu pomůže a já si to sám ještě dourovnám.

Používal bych je jen jako základní vrstvu (trika, ponožky, trenky). Materiál zachycuje hodně vlhkost a u mikin či samozřejmě rukavic (tam se víceméně dělají jen jako vnitřní vrstva jiných vnějších rukavic) tak nemá třeba smysl, neb vás jen zatíží váhou tekutin, kterých se řádně nezbaví. Mokré ale alespoň na rozdíl od bambusu stále hřejí (módu bambusových ponožek také moc nechápu btw). Na zimu čepice a nákrčníky/šály z merina taky ok. Tam se také klidně materiál ujme.

Největší otrava je ale merino prát. Má to řadu pravidel (prací prostředek a program na vlnu, max 30 stupňů, vypnout otáčení a ždímání). A čekáte tak, až se vám vůbec dost vlněného prádla sejde, aby se to vyplatilo. Ale šílená otrava je až sušení. Díky tomu, že se merino nemá ždímat, tak je to neuvěřitelně zdlouhavé (a to ač merino prádlo samozřejmě i tak po vyndání ždímu do vany, neb jsou v něm litry vody). Anžto se rádo vytahá, tak se má sušit ještě ve vodorovné poloze. U ponožek bez problémů. Trenky jakž takž. Trika... Tady už jde hodně do tuhého a zabralo by to straně místa.

Čili na jednodenní výlet merino smysl nemá. Syntetika je lehčí a můžete ji po výletě hodit do prádla se vším ostatním.

Na vícedenní pobyt někde na chatě a výlety z něj bych nechal merino trika také doma (kvůli jejich citelně vyšší váze proti syntetickým). Trenky a ponožky bych ale klidně bral, tam je ten rozdíl ve váze minimální. A po cca týdnu v horách už budete mít tak akorát dost vlněných věcí, aby měla pračka co prát.

Na vícedenní výlet s batohem... Tady merino "září". Vydrží citelně déle "čerstvé" jak syntetika a kvůli tomu ušetříte místo a v posledku i váhu v batohu. Problémem je, že takové výlety dělám max tak jednou za rok dva. Neb prostě vyrazit na několik dní či dokonce týdnů s batohem do hor už je z velké části mimo možnosti mé i ostatních z mé generační kohorty.

Pokud tedy budete vůbec merino věci kupovat, tak si i vzhledem k jejich vysoké ceně (well není to takový děs vzhledem k českým značkám jako je Lasting či dvěma značkám pod 4campingem - Zulu a Warg) ujasněte, jak často je využijete. Je to zbytečně "in" materiál a jeho nemalé nevýhody jsou po internetech často k nenalezení. Proto taky tohle píši, páč mě žralo, že si to musí člověk zjistit sám. A také páč je před vánoci a někdo by třeba měl tendenci něco z merino vlny kupovat. Tak ať ví, do čeho jde. ;)
@Paul (09.11.2022 11:29): slušný. Já teď taky zíral, když jsem asi v půl osmý večer řešil nějakou blbost v bankovnictví od spořky a byl jsem línej to hledat na netu. Všiml jsem si v aplikaci chatu a říkal že to prubnu. Vymenil jsem si si asi tri věty s robotem. Překvapivě funkční, logická a rychlá posloupnost dotazů načež mě napsal že mě prepojuje na operátora. Paní začala komunikovat během asi deseti vteřin a do minuty jsem věděl co jsem potřeboval. Ze zákaznického pohledu velmi funkční a proklientské.

Ale přemýšlel jsem jak banka tihle lidi zaměstnává. Tušil bych že to mají přes nějakou externí firmu, kdy lidi jsou doma a že těch lidí musí být relativně dost.
Jak jsem tu řešil to odstranění infa o penězích na účtu v CŠOB inet bankingu, tak tedy musím říct, nejen že můj podnět opravdu předali dál, ale dokonce ho i nějak řešili, a dneska mi odepsali:

 IT již pracuje na variantě, kdy si každý klient bude moci zvolit, zda tento postupný odečet vidět chce, či nikoliv – tzn. že v pohybech zapne „odkrýt“ nebo naopak „skrýt“.   Zároveň opravíme i chybičku v barevnosti a navrátíme příchozí částky zeleně.   Opravu plánujeme nasadit do konce listopadu.  

Klobouk dolů, nečekal jsem to. Asi jsem nebyl jedinej, kdo jim psal :)
@Karasman (07.11.2022 17:40): Nz. ;)

Byla to fajn show. Ale výsledky se asi daly trochu predikovat.

Glen Scotia 15 byla Ralfyho whisky of they year. Od té doby hodně letí. Je taková lehce "špinavá" (podobně jako třeba Craigellachie 13) a velmi dobrá. Ale je to trochu specifický styl (rozhodně není "daily dram") a upřímně že si stojí u veřejnosti tak dobře mě překvapuje. Ta Victoriana pak ještě více. Měl jsem ji a je fajn. Hodně se podobá té Craigellachie 13 imho. Ale má ten Glen Scotia zatuchlý funk. Za cenu přes osmnáct stovek za NASku mi ale smysl nedává.
@Jab (06.11.2022 10:18): Díky za super shrnutí. Deanston 12 i Glencadam 10 mám dlouhodobě v hledáčku, tak o důvod víc je konečně někdy testnout. Ale přiznám se, že o tom Orchard House nebo Glen Scotia slyším prvně, tam se vůbec nechytám.
@Paul (04.11.2022 21:10): dneska není problém mít účet u kolika chceš bank. Já mám účet u čtyřech a používám aktivně dva. Jeden mám striktně na různáé předplatné nebo pochybnejsi internetové platby. Banky ti dneska daj peníze jen za to že si uridis účet. MONETAela teď akci 1500 za založení. Bankovnictví Maj třeba docela dobrý.
Ze včerejších Online Scotch Whisky Awards shrnutí nejdůležitějšího.

Mezi "experty" v kategorii cca do padesáti liber vyhrál Arran 10. Žádný div samozřejmě. Jako minulý rok jsou ale imho zajímavější výsledky hlasování "fanoušků", kde v téhle kategorii... taky vyhrál Arran. :) Nicméně že se dělí o místo první místo s Deanstonem 12 je potěšující a myslím i spravedlivé. Obě jsou to asi nej "ovocné" (tj. bez rašeliny) skotské za normální cenu. A každá chutná velmi jinak, což není u skotských ze sudů po bourbonu samozřejmost.

Mezi Blended Malt Whisky vyhrál Compass Box Orchard House. Zase žádný div. Je to skvělý blend. Včera jsem si potvrdil, že chutná dosti podobně jako starý (úzká lahev) Kilkerran 12. A nahradí mi tak nový Kilkerran 12 (široká lahev), který ztratil svou Glengyle magii. Jakkoliv je nový Kilkerran 12 stále fajn, tak mi za svou stávající cenu nedává smysl. Proti starší verzi je jemnější (tj. i méně zajímavý), více sherry, méně rašeliny. Má ale "Campbeltown funk", pokud ten máte rádi. Ale kvůli němu jsme imho kupovali Springbank a ne Kilkerran. Jedinou výhodu nového Kilkerran vidím v silnějších "mořských tónech". Mezi fandy v téhle kategorii také samozřejmě vyhrál Compass Box Orchard House. Zase žádný div. Skvělé ale je, že druhé místo obsadil Compass Box Spice Tree, s čímž bych také bez výhrad souhlasil.

Kategorie Best Scotch Whisky byla pak divočina. "Expertní" část ani neuvádím, neb podle mého není zrovna relevantní (vyhrála Glen Scotia Victoriana). V té fandovské vyhrál Port Charlotte 10. Určitě také skvělá whiska. Leč vzhledem k tomu, jak se umístil mezi těmi "budget whiskami" (kde byla u fandů šestá), tak to v posledku zcela smysl nedává. Není to už ani tak, že tam byl méně oblíbený kvůli vyšší ceně. Je to jedna z mála whisek, která v průběhu let zlevňovala, až se dostala (při přepočítání na 46%) na úroveň Ledaigu 10 třeba. Však jsem teď lahev Port Charlotte 10 kupoval za dvanáct stovek. Ale tak... Port Charlotte 10 porazil předražené Springbanky, což je dobře a odpovídá to.

Kilkerran 12 bohužel zaslouženě spadl v oblíbenosti mezi fandy hnedle v několika kategoriích. Je dražší, méně dostupný a chutná méně specificky "Glengyle" a více jako Springbank. Trochu mě mrzí, že mezi těmi budget whiskami zmizely podle mého stále solidní stálice jako Ardbeg 10, Talisker 10. Pro někoho možná zamrzí, že se do fandovského top 10 u budgt whisek už nedostal ani Clynelish 14. Zmizení Springbank 10 ale dává smysl. Stejně už se k němu ani mnoho lidí nedostane. Buď je na trhu nedostupný nebo je strašně drahý. Potěšilo mě ale zase, že se do top 10 v téhle kategorii dostalo Craggelachie 13 a hlavně Glencadam 10. Což je skvělá levnější varianta k Deanston 12.
@Paul (04.11.2022 21:10): To jsou ty zlepšováky k horšímu. Já zase i když platím jednu položku, dávám si hromadnou platbu, protože mi přijde daleko jednodušší a přehlednější :)
@Zoltan (04.11.2022 20:41): jako podle mě je ten "přehled" mnohem méně..no...přehlednej...a užitečnej. Jak můžou bejt tak dementní? 

@Jab (04.11.2022 20:44): já jsem u ČSOB od svejch 18ti a nikdy jsem nějak neměl důvod řešit něco jinýho, tohle je poprvý co mě tak nasr..míchli. Možná je čas se taky poohlédnout jinde.

Jsem trochu pogooglil o Creditas a nevím tedy
https://zpravodajstvi.nfpk.cz/p/tajuplny-miliardar-pavel-hubacek
@Paul (04.11.2022 20:17): Většinou to dost hýbu. Teď mám tu Creditas podverzi (Max Banka) na spoření. A Equa banku pak na normální účet (ten už roky - tam není zásadní důvod přecházet). Uvidíme, co s tím teď udělá "Rajfka", když je koupili. Ještě mi přijde celkem dobrá Creditas. Řekl bych, že ty menší banky mají často lepší software. Jakkoliv cena za to vše je pak menší množství poboček. Míval jsem ale komerčku a nějak mi vůbec nechybí.