Pro pohodlnější navigaci i přístup k pokročilým funkcím Databáze-her.cz doporučujeme povolit si ve svém prohlížeči JavaScript.

Herní výzva 2016

Nemáte co hrát? Nebo naopak toho máte tolik, že nevíte, čím začít? Chcete pomoct s výběrem her na tento rok? A máte rádi výzvy? Samozřejmě že máte, jsme totiž na Databázi her, a každá hra je taková malá výzva. Proto tu pro vás mám Herní výzvu 2016.

Nebudu zastírat, že inspirací této akce je Čtenářská výzva 2016 webu Databáze knih. A abych nebyl lynčován jako drzý plagiátor, tak jsem oslovil Daniela Fialu, autora a provozovatele Databáze knih, s prosbou, zda by mu nevadilo, když se pokusím tento nápad okopírovat a zorganizovat zde. Dan žádná autorská práva na takovou akci nevlastní, a podobné akce se konají i jinde, takže samozřejmě souhlasil a popřál nám hodně štěstí. Takže tedy k věci.



Herní výzva bude probíhat následovně. Vaším úkolem bude v průběhu roku 2016 rozehrát a dohrát deset her. Většinou se při každoročním bilancování počet dohraných her u místních uživatelů pohybuje mezi 20-30, takže deset by neměl být takový problém a mělo by zbýt dostatek místa pro vaše další herní plány. Pro splnění výzvy pak platí následující pravidla.

● Každá z těchto her musí splnit kritéria jedné z níže vypsaných kategorií. Jedna kategorie = jedna hra, takže nelze jednou hrou splnit dvě či více kategorií. Pokud hra spadá do více kategorií, je tedy nutné si vybrat, na kterou z kategorií ji použiji.
● Hraní hry byste měli zahájit až v roce 2016 (hry rozehrané v lednu, před zveřejněním článku lze samozřejmě započítat) a dokončit do 31.12.2016.
● Herní platforma je libovolná, takže i hraní na konzoli, tabletu nebo mobilu, či něčem obskurnějším se počítá a samozřejmě není nutné všech deset her odehrát na jedné platformě. Ale pokud chcete, je to na vás.
● Hry není nutné hrát ve stejném pořadí, v jakém jsou vypsány kategorie.
● Za úspěšné splnění výzvy v jednotlivých kategoriích je považováno:
- Dohrání hlavní příběhové linky (na jakoukoliv obtížnost).
- Dohrání alespoň jedné kampaně, sezóny apod., pokud je kampaní ve hře více.
- Pokud hra nemá jasný konec, považujte výzvu za splněnou po odehrání 10 hodin čisté hrací doby.

A teď už asi to nejzajímavější a to jsou vypsané kategorie her.

1. Hra, jejíž název začíná na stejné písmeno jako vaše přezdívka na DH. Kdo má nestandardní přezdívku a má problém najít hru, může ve výjimečném případě použít druhé či další použitelné písmeno své přezdívky.


2. Hra vydaná v roce 2016. Tedy hra, která na zvolené platformě vyjde od 1.1.2016 do 31.12.2016. Ale nezapomeňte, že výzvu je potřeba dokončit do 31.12.2016.


3. Jedna ze 100 nejlépe hodnocených her na DH. Jde samozřejmě o reprezentativní hodnocení (tedy to barevné), šedé hry se nezapočítávají.


4. Hra od českého vývojářského studia. Studio by tedy mělo mít své sídlo v ČR. Tedy ne indické, kde na vrátnici pracuje jeden Čech.


5. Hra dohraná za jediný den. Ano, od začátku do konce je potřeba hru začít a dohrát v jeden jediný kalendářní den.


6. Oblíbená hra vašeho dětství/mládí. Tedy to, co jste kdysi dávno hráli a máte na to fajn vzpomínky, tak si to teď dáte celé znovu.


7. Hra z vašeho nejméně oblíbeného herního žánru. Specifikaci žánru ponechávám na vás, zda se odpíchnete od primárních žánrů na DH, nebo budete specifičtější. Jde o to, zkusit dohrát hru z žánru, který bych si normálně nevybral.


8. Hra z kategorie Freeware. Hra by měla být freeware od svého vzniku. Tedy placené hry, co byly následně uvolněny jako freeware, se nepočítají. Free-to-play tituly také nebrat, mělo by jít čistě o nekomerční produkt.


9. Hra vydaná nejpozději v roce 2006 (tedy stará 10 let a více). Datum vydání by mělo respektovat vámi zvolenou platformu, takže nelze si zvolit např. konzolovku, jejíž PC verze vyšla teprve nedávno, a hrát ji na PC. Stejně tak HD remake a různé Enhanced verze (pokud nejsou staré 10 let) se nepočítají.


10. Hra, která je u daného vývojářského studia jejich prvotinou. Tedy první vydaná hra daného studia, měl by to být skutečně ten nejstarší kousek těchto vývojářů. U pouze přejmenovaných studií, by bylo čistější hrát tedy první hru, kterou dané studio vydalo pod původním názvem.



No a co za to? Dobrý pocit, dámy a pánové. Nikdo plnění vaší výzvy hlídat ani kontrolovat nebude. Je jen na vás, jak obtížnou cestu si zvolíte, jak dlouhé či krátké hry si vyberete a jak féroví budete sami k sobě.

Přeji všem příjemnou zábavu. A samozřejmě se nebojte o své dojmy, plány, vítězství či prohry podělit jak v diskuzi pod článkem, tak v diskuzích obecných, až článek zapadne v propadlišti dějin.

Crash
Pozn. Memphis: Pokud se průběh výzvy rozhodnete veřejně reportovat ve vašem uživatelském profilu, napište do diskuze pod článkem zmínku o jejím přijetí - ty nejaktivnější z vás na konci roku odměníme DH body a možná i něčím navíc. :) Bude-li o výzvu zájem, můžeme pro její evidenci na příští rok připravit nějaké systémovější řešení, podobně jako mají na Databázi knih. Přeji spoustu zábavy při plnění!

EDIT (15. 1. 2016): Pokud se rozhodnete výzvu přijmout, zaregistrujte se do speciálního dokumentu, kde budou evidováni všichni účastníci - stačí připsat svou přezdívku a odkaz na profil na konec seznamu:



Zároveň si výzvu můžete modifikovat (a ztížit) dvěma způsoby:

Hard mod: "Kromě bodu č. 6 se bude jednat o hry, které jsem doposud nedohrál."
Comment mod: "Ke každé dohrané hře v rámci výzvy napíšu komentář."

EDIT (16. 3. 2016): Upřesnění pravidel od Crashe: http://dbher.cz/bp5311 a http://dbher.cz/bp5532

Diskuze ke článku

@Psyx (04.03.2016 16:50): není to pozdě, času dost. hlavně se nenech zviklat na jednohubky od Amanity a hrej pořádný gamesy ;)

Takovej Drekt se do toho pustil s vervou, snad za 14 dní měl splněno, ale že tam má 5min gamesu, ho nijak netankuje. Nebuď jako Drekt ;)
Půlka výzvy za mnou. Za dva měsíce to myslim de. Druhá půlka bude těžší/déle trvat, ale na druhou stranu na to mám deset měsíců.
@Gordon (16.02.2016 12:05): To je pravda. Asi před třemi dny jsem zrovna koukal na svůj profil a přehodnocoval, jestli fakt za nejlepší hry považuju ty klasiky z přelomu tisíciletí (Mafia, Quake 3, Diablo 2).

Hlavně je vidět, že jsem vyrostl na FPSkách, protože mi dnes jakákoliv FPS připadá přirozená a cítím se v ní "normálně". Zatímco v RPG se složitě hledám a musím se se vším nejdřív nějak "vyrovnat". Pak si to užiju, ale ten začátek je prostě divnej :)
Je zajímavé jak pařmena utvářejí hry které hrál v začátcích a každý tak má jiný styl...
@90210 (12.02.2016 03:11): No zrovna tobě jedničku nezávidím, těch her začínajících na 9 fakt moc není, ale na druhou stranu jsou tam 4 adventury, z toho 3 freeware, tak něco z toho přetrpíš, no. :)
Takže 4.2 se mi podařilo splnit první hru, kterou jsem si nakladl do bodu č.9 , dokonce jsem k tomu dnes i sepsal komentář a po opětovném dohrání snížíl své původní hodnocení z 80 na 75 :)
Tak jsem se prihlasil, rovnou uz jsem pokoril bod 10 (Atlantis Evolution), pracuju na bodu cislo 6 (Dune) a planuju cislo 4 (Memento Mori) a 3 (Witcher 2, ale musim precist vic nez prvni dil, cekam az vyjdou dalsi v pevne vazbe).

U nekterych bodu bude celkem problem, vubec netusim co hrat u bodu 1, u bodu 7 je tezky rict, co nenavidim vic, jestli 3D shootery nebo Tombraiderovky, nechce se mi ale ani do jednoho. Nejvic se tesim, jak kvuli tomuto bodu bude Indian dohravat treba Ishara.:)
poradí mi někdo nějakou dobrou hru, kterou budu schopnej dohrát za jeden den, prosím? :)
Tak Laurona je v zozname účastníkov anonymná hyena? ešte šťastie, lebo ak by tam mala napísané anonymná chupacabra tak asi vyplujem večeru :D
Sakra práce, tak moc jsem tam chtěl aspoň ten hard mod, že jsem Infernal nahradil Q.U.B.E. Těšil jsem je, jak vytáhnu svý těžký spýdran skillz, ale nakonec to budou jen těžké spýdran tendence. Podle howlongtobeat by mohlo být do 4 hodin hotovo, vzhledem k nátuře hře je mým cílem mít hotovo do dvou.
@Crash (22.01.2016 09:27): Jasně že bavilo, super výzva, díky za uspořádání!

Jinak 12 sportovních manažerů bych teda bez psychického zhrocení vážně nedal, max. možná ještě hecnu ten Czech Soccer Manager 2002 FE (když je prý jednodušší), ale to je tak vše, naštěstí jsem si to dal, protože nemám rád sportovní hry obecně, takže můžu ještě hrát FIFA, NHL apod, čehož se bojím už o něco méně. A stejnou měrou nemám rád i jakékoli simulátory a lekačky (teď plánuji Five Nights at Freddy's) takže na výběr budu mít naštěstí i jiné hry.

@ViRus (22.01.2016 11:41): Bez 100 nejhůře hodnocených her se obejdu, ale dohrát všech 100 nejlépe hodnocených her bych samo sebou někdy chtěl! (ale letos to určitě nebude)
A pak si může dát Super Brutál Hardcore mód, dohrát 100 nejlépe hodnocený a 100 nejhůře hodnocených do roka.
@Drekt (21.01.2016 23:30): Hezky, že to někdo dá rychle, jsem sice čekal, ale i tak poklona. Doufám, že tě to bavilo a ten Super Hardcore mode, je sice impozantní, ale dobře si to rozmysli. nehodlám ti znechutit celý herní rok 12 sportovními manažery. :D