@
MiDlo (07.06.2025 16:42): Tvář je za mě nejlepší Bergman (viděl jsem jich 17). Viděno v kině Ponrepo na začátku roku 2007 a možná hraje i roli to, že jsem to viděl v kině, kdežto naprostou většinu ostatních jeho filmů jsem si koupil na DVD.
Je to vlastně dost legrační film, přesto hluboký a zároveň skoro nejtemnější a nejnapínavější, co Bergman udělal, a zároveň je to sranda. Má to náboj, který mi v ostatních Bergmanech trochu chyběl.
Ta nejednoznačnost asi lidi mate, proto to má spíš slabší hodnocení, než ty ostatní Bergmanovy filmy.
jinak krom toho mám rád samozřejmě Sedmou pečeť, to je základ, tebou zmíněný Fanny a Alexandr, to je zase nejrozmáchlejší Bergman za mě a jeho jakoby takový nejvíc normální film, který strhne, což jinak Bergman moc nemá. Když si čtu svůj dávný komentář z roku 2006, tak už tam jsem spekuloval nad tím, jak je možné, že je tolik verzí a tak strašně různě dlouhé, byl jsem ale tehdy rád za tu "krátkou" verzi. Měl jsem strach, že by to bylo akorát větší nuda a natahování. Říkáš tedy, že to stojí za to?
Pak si ještě hodně vážím Persony, to je pro mě nejumělečtější záležitost a Šepoty a výkřiky nejdrásavější a největší depka.
Na druhou stranu u řady jeho filmů mi přijde jeho přístup dost rutinní a tak nějak na jedno kopyto, až mě to štvalo, ale to byla zase moje chyba, že jsem všechny ty jeho filmy sjel během dvou let.
A asi bych si měl dát něco znova, mám už od něj skoro dvacetiletou pauzu.
Pamatuju si, že když jsem s nim začal, tak jsem byl naprosto u vytržení, že ještě žije. Prostě taková absolutní legenda, o které jsem si myslel, že už musí být strašně dlouho mrtvá a dostalo mě, že není (podobně jsem to měl s Umbertem Ecem). A nějak mě ten fakt i hrozně motivoval k tomu nakoukávání. Když jsem si dal jeho poslední film Sarabande, říkal jsem si, jak je nekonečně cool sledovat novej film Ingmara Bergmana. Přišlo mi to podobně absurdní, jako bych narazil na novou skladbu Beethovena.
A pak si pamatuju, že mě jeho smrt dostihla na dovolené u moře a byl jsem z toho dost smutný a v podstatě od té doby jsem od něj nic neviděl.
no nic, už mi to zase grafomansky ujelo, pardon :-)