Pro pohodlnější navigaci i přístup k pokročilým funkcím Databáze-her.cz doporučujeme povolit si ve svém prohlížeči JavaScript.

Kultura

@Cathan (15.12.2022 18:03): já se poslední léta hodně zabývám otázkami, které si málokdo klade, protože se berou za samozřejmost a nonstop se s tím střetáváme, ale vlastně málokdo ví, proč to tak je, protože obecně lidi moc nepřemýšlí a berou věci jako dogma, ale já to tak nechci, chci všemu rozumět :-)

Střídání ročních dob je jedna z věcí. Pak je to třeba, proč je konec roku 31.prosince., když to nedává žádný smysl? Proč je pondělí prvním dnem v týdnu? Proč má červenec i srpen 31 dnů? Proč má únor jen 28 dnů? Proč je nebe modré? Co znamenají slova únor, září a úterý? Je toho spousta :-)
@Dan9K (15.12.2022 16:31): Jop, včera jsem si to už nastudoval. Každý se učíme něco nového :) Já bych řekl, že důvod proč to tolik lidí neví je ten, že se vážně naučili na základce nějaký obrys a určitou představu mají, ale doslova nikdy v životě neměli důvod to studovat znova, takže jim chybí komplexní představa. Nicméně, zajímavé.

@Gordon (14.12.2022 22:49): Gordie, já vážně netuším, jestli tvá existence zde je založena na permanentním trollingu, nebo jestli jsi prostě od přírody tak nesnesitelně blahosklonně arogantní, nebo máš prostě problém s pochopením psaného textu - možná vše najednou - ale vážně stále doufám, že z toho jednoho dne vyrosteš :) Buď zdráv.
@Cathan (14.12.2022 20:18): ta vzdálenost je přesně opačná, v létě jsme od Slunce dál a v zimě blíž (o 10 milionů kilometrů). Vliv to má, ale jde to proti sobě. Na jižní polokouli to mají naopak, v jejich létě jsou blíž, proto mají větší rozdíly mezi létem a zimou než my na severní polokouli :-) (viz pojmy perihélium a afélium)
@Fritol (15.12.2022 14:36): Žifčáka mám rád a Sama Trnku, ktorý založil pančlajn, ktorý bol predvojom silných rečí (tebou menovaní tam tiež vystupovali) aj trochu poznám, ale pre mňa je to taký hit and miss, kde sa aj zabavíš, ale o týždeň si na to už nespomenieš.
@Tulareanus (14.12.2022 10:26): Silné reči mi přijdou v pohodě, tak bych neříkal, že vymřeli. Nechci tvrdit, že jsou lepší, než západní komici, ale Szatmary, Žifčák nebo Ťapák občas mají dost dobrá vystoupení. V porovnání s českým stand-upem je ten slovenský úplně na jiném levelu. České Na stojáka je čisté utrpení a těží jen z těch pár starých legendárních vystoupení před spoustou let.
@včelka (15.12.2022 08:44): v naší kotlině nemá stand-up komedie takovou tradici a historii. pořady jako Na stojáka nebo humor např. Štěpána Kozuba (který mj. už podruhé vyprodal se svým stand-upem O2 arénu) ti můžou připadat jednoduché a osobně je taky nevyhledávám, ale zahraniční stand-up je na úplně jiném levelu - vystoupení jsou často dlouho připravované a vybroušené do vypointovaného finále. mluví o citlivých tématech a dělají si legraci úplně ze všeho, pro spoustu lidí to může být nestravitelné. osobně to považuju za královskou disciplínu komedie
A co že je to ten standup komik? To si někdo někam stoupne a vykládá něco legračního?
@Dan9K (14.12.2022 19:56): Uznávám, že kdyby ta diskuze probíhala déle, asi by ze mě vypadlo, že je to kvůli vzdálenosti od slunce. Já fakt tu informaci o sklonu zemské osy v hlavě aktivně neměl, aspoň ne do dneška.
Je to zajímavé, protože to s tou vzdálenosti je ukázkový příklad "selského rozumu ve vědě" a příklad proč potřebujeme data a fakta pro určité závěry.
@Cathan (14.12.2022 15:32)

@Malignus (14.12.2022 15:40): oběh je jasnej, ale bez sklonu vůči Slunci by se kvůli oběhu nedělo vůbec nic.
Čili říct, že je to kvůli oběhu, je špatně, ale když tohle někdo řekne, tak se doptávám.
Jinak ta "diskuze" obvykle vypadá tak, že vezmu jablíčko a pomeranč a ukazuju jim to jak pětiletejm dětem a když to lidi vidí, tak to konečně pochopí :-)

@Malignus (14.12.2022 17:02): sklon osy hraje kruciální roli! Kdyby Země a Slunce byly v rovině, žádné střídání by nebylo. Kvůli tomu stejnému máme teď nejkratší dny. To, že Země obíhá, je samozřejmost, bez toho bychom jaksi spadli do Sluníčka, ale ten sklon být nutně nemusí.




@Tulareanus (14.12.2022 15:40): ok, já už asi pokračovat nebudu, ty zpochybníš cokoliv :-)
@Dan9K (14.12.2022 15:17): Mne to jednoducho príšlo strašne naivné si myslieť, že sa to nezaplní. A preto som vlastne napísal myšlienku, že na koho by sa to už zaplnilo zo standup komikov zo zahraničia, ak nie práve ne Gervaisa? Netreba zabúdať koľko ľudí naozaj pozerá netflix a rôzne seriály aj pomimo. Starí ľudia možno nie, ale tých mladších fakt nie je málo. Si zober navyše, aký "starý" je dnes už seriál Black Books a neviem teda ako v Čechách, ale Dylan Moran aj Bill Bailey boli vždy v Bratislave hneď vypredaní.

250 ľudí stále nie je bohvieaká vzorka. Aj pri metodológii pre štatistiky na nejaké konkrétne otázky, tak sa berie štandardne v našich končinách minimálna vzorka 1000 opýtaných a definuje sa aj do akej skupiny patria (vek, pohlavie, vzdelanie atď..). Tým sa nesnažím povedať, že to máš tak robiť, ale aj v takomto prípade to neznamená, že tá výpovedná hodnota je tak relevantná, aby sa to dalo zovšeobecniť. Nayvše, ak sa to nepýtaš náhodných ľudí na ulici, tak s nimi musíš mať nejaký kontaktný prienik t.j. spoločných známych alebo cez prácu/rodinu a už to je len určitý typ populácie.
@Dan9K (14.12.2022 15:21): Já bych asi řekl oběh Země kolem Slunce, to považuješ taky za technicky špatně, nebo to stačí?:D Fakt jsem z nějakého důvodu zvědavý, jak taková diskuze obvykle probíhá.
@Cathan (14.12.2022 15:19): sklon zemské osy :-) (samozřejmě mi to stačí říct i lidsky). Ale odpovědi jsou obvykle velmi roztomilé, pokud opominu tu nejčastější, a sice nasrané "neviiiiiim"
@Tulareanus (14.12.2022 10:26): já stejně ale nechápu, proč si vůbec něco začal řešit, tím svým prvním příspěvkem jsem jenom poukázal na to, že by člověk nevěřil, že se i tady najde tolik lidí, kteří na to půjdou (a ještě tak rychle), čímž jsem ale neřekl, že tomu nevěřím, ale naopak jsem to přijal. Tam je podle mě základní nepochopení a tvé obviňování z "divokého prehlásenia" tudíž nechápu no :-)

Dojmologii jsem se snažil zasadit do konkrétního kontextu a zároveň ti jasně naznačit, že si dělám celoživotní statistiku a jsem v tom extrémně úchylnej, čili to už není taková dojmologie.

Například jsem se v životě ptal už asi 250 lidí na to, co způsobuje střídání ročních období. Správnou odpověď jsem dostal čtyřikrát v životě. Jednou od devítileté holky. To už není dojmologie, to už je statistika.
@Dan9K (14.12.2022 00:53): Tak ja som dúfal, že keď spomeniem Zlaté Glóbusy a netflix, tak to bude tak trochu nápoveda, že rozprávam o svete. A čím má niekto väčší dosah medzinárodne vo svete, tým je väčší presah aj do konkrétnych zahraničných krajín, ako je napr. Česká republika, to je celé.

Tak je predpoklad, že na anglicky hovoriaceho komika pôjdu ľudia, ktorí vedia aspoň čiastočne anglicky, vzhľadom na históriu Československa môžeme s čistým svedomím predpokladať, že sa bude jednať o ľudí, ktorí vyrastali po prevrate, to znamená, že obyvatelia cca do veku 40. Samozrejme češi aj slováci sú stále provinčné národy, pre ktoré platí určite aj tá ignorácia a časť toho, čo píšeš, ale vo výsledku má z hľadiska zábavy u mladľích generácii určite aj Netflix ten kultúrny presah, keďže ako som písal, Afterlife prvá aj druhá sezóna po uvedení bola na Českom Netflixe v top 10 najsledovanejších.

Rozoberať dojmológiu je podľa mňa zbytočné, práve naopak by sa nemala riešiť, len si ju uvedomovať, lebo reálne neponúka riešenia ani odpovede, len subjektívne dojmy.

@Zx Atari 500 (14.12.2022 01:37): Naši komici v podstate vymreli. :D
@Tulareanus (13.12.2022 21:23): vytváříš umělé argumenty....mně vlastně zase nezajímá, žes nemyslel Čechy. Protože víš na co si reagoval? Na tohle: "já vím no....to by člověk nevěřil, že v týhle zemi plný kulturních neznabohů se najde tolik lidí během 30 minut :-)" A vytvořil sis příběh, který se nestal.

Takže tou větou jsem za prvé vůbec nemínil rozporovat to, že Ricky Gervais je jeden z nejznámějších komiků na tomto světě. Tou větou jsem v prvním plánu myslel samozřejmě to, jak důležitý je Ricky Gervais pro Čechy a proto je důležitá tahle optika. Ne jak slavný a důležitý je pro Netflix. V dalším plánu pak jsem tím myslel to, že Češi obecně vzato znaj úplný hovno. A pokud už někoho znaj, jsou to Češi. Takže Ricky může být sebeslavnější, ale Češi ho zkrátka znát nebudou. A ano jistě, mladý velkoměstský liberál ho bude znát ve většině případů. Ale vidíme tady třeba Charlizzeho, který přesně spadá do kategorie "něco mi to říká", ale i boomer Charlizze není tak úplně boomer, používá internet i jinak než facebook a řetězový mail, hraje (či hrál) počítačové hry, je dlouhletým členem zdejší komunity, takže je jasné, že mu to něco říká, když se tady o tom furt bavíme a ani on není tedy úplně typickým zástupcem.

Samozřejmě, že jsem tím nechtěl ani říct to, že by lidi šli mnohem víc na Donutila (třeba na toho Mareše, co vyprodal několikrát o2 arenu už ale asi ano)

A samozřejmě, že ses chytnul těch procent, protože je to dojmologie (přiznaná), takžes po tom hned skočil. Ale věř či nevěř, moc mě neznáš, ale já jsem fakt strašně urputný, nesnesitelný a abnormální v tom zkoumat svět okolo sebe optikou, kolik toho zná a jak moc toho ví, takže za těmi čísly je toho fakt hodně :-) nejsem si jistý, jak moc na tohlecto jsou data, jak moc lidi znají Rickyho Gervaise vs. Miroslava Donutila. Byl by to podle mě epic fight. Ale existujou průzkumy na zde zakázanou věc (ano politika), kde se podobná věc zjištovala, tak radši jen do spoileru :-). Je tu jeden, ano již velmi neaktuální, PRŮZKUM, kde je i zajímavá kolonka "nezná".
A když si vezmeme například Jiřího Drahoše, jehož společenská důležitost se od průzkumu nijak nezměnila, vidíme tam, že 12 % dotázaných ho vůbec nezná. Takže 12 % lidí jsou totálně nesvéprávní jedinci, protože neznají finalistu poslední prezidentské volby. Takže můžeme předpokládat, že málokdo dosáhne povědomosti 90 %. Tu dosahuje, s náskokem jen Kalousek, Okamura a Babiš. Dále je ale vidět, že relativně průměrně známí lidé (tehdy) většinou znalo okolo 75 % lidí, což vlastně není vůbec špatné. A teď je otázka, je Miroslav Donutil svou známostí blíže spíše k Andreji Babišovi nebo Jiřímu Drahošovi? Já bych se přecijen přiklánějl spíše k tomu Drahošovi. Anebo nemá blíže k takové Miroslavě Němcové, kterou zná 78 % lidí? To bych řekl, že by mohlo odpovídat. Oba nebudou znát ti nejmladší. Oba se na scéně pohybují nesnesitelně dlouho a oba jsou již za zenitem. Takže 85 % vlastně dost odpovídá si myslím a znamenalo by to, že Donutil je o něco málo známější než Miroslava Němcová a to mi přijde docela realistický :-)

Bohužel co se týče známosti zahraničních celebrit, tam by to mohlo dopadnout mnohem hůře předvídatelně, myslím, že není vlastně moc zahraničních osobností, které by byly vlastně všeobecně známé, protože ty generační rozdíly jsou u nás fakt veliké, ten český rybníček se ke všem donese, ale to zahraničí už nedá.
@Paul (14.12.2022 00:04): Asi záleží z jakého hlediska to vezmeme. Pravda je, že já nikdy o Ricky Gervaisovi neslyšel, což je díky mnoha faktorům, včetně toho, že nesleduji komiky, nikdy jsem neviděl Kancl, a ke Stand-upu vždy čuchnu jen náhodou. Tedy, zřejmě jsem ho někdy někde zaznamenal, ale prostě žádná kontrolka se mi nerozsvítí když vidím/slyším jeho jméno.

Nicméně, Stephen Fry je tak extrémně mnohostranná postava mainstreamu, že si ho okamžitě dovedu zařadit, a řekl bych, že to tak má hodně lidí.
@Cathan (14.12.2022 00:01): Ricky je mnohem slavnější/známější než Fry. Tul má pravdu, z globálního hlediska je co se notoriety týče nepochybně number 1.

A já docela uvažuju že lupen koupím, Derek a Extras jsou pro mě srdcovky (After Life taky dobrý) a nějakej ten standup mě taky bavil. A jeho moderování glóbů je čirá dokonalost.

Jo a ještě je Ricky taky slavnej popovej zpěvák, jeho tvorbu mám fakt rád..
@Dan9K (13.12.2022 18:07): Ja som fakt nemyslel čechov, ale medzinárodných/anglicky hovoriacich. Navyše tí českí ani na Slovensku nevypredávajú (rodičia chodievali na Donutila, nikdy nebol vypredaný). Tie tvoje percentá nemajú v ničom nijaký základ, len si strelil od boku. Dôchodcovia ti sotva pôjdu na akýkoľvek anglický standup kvôli jazykovej bariére. Ďalšia vec je, že na vypredanie vystúpenia zahraničného komika fakt nepotrebuješ znalosť 85% ľudí. Možno by si mohol aj ty tú hlavu niekedy odniekiaľ vytiahnuť, než budeš robiť divoké prehlásenia. :) Jeho seriál Afterlife bol v prípade prvej aj druhej série v čase uvedenia v top 10 sledovaných programoch na českom netflixe. Nehovoriac o tom, že s mojou bublinou to fakt nemá nič spoločné...
@Dan9K (13.12.2022 18:07): Tul asi myslel zahraniční. A známost neni všechno, dost pochybuju, že kdyby Rychlý nebo Krampol oznámili stand-up show, že vyprodají všechny lístky za pár minut. Ale možná jo a v bublině žiju já... :-)
@Tulareanus (13.12.2022 17:52): Miroslav Donutil, Petr Rychlý, Jiří Krampol, Jakub Kohák, Michal Suchánek, Richard Genzer, Leoš Mareš, Luděk Sobota, Bolek Polívka a desítky dalších lidí. Tyto lidi zná tipuju přes 85 % populace starších 18 let (nejmenší zastoupení bude u těch nejmladších). Znalost osoby Ricky Gervaise bych tipnul na maximálně 15 % populace, v kategorii 65 + bych to odhadl na 2 %. ale třeba se pletu. Většina z toho bude navíc jen matná znalost skrz Zlaté glóby.

Možná vytáhni hlavu ze své bubliny někdy.
@Dan9K (13.12.2022 17:05): Ukáž mi viac mainstreamom známeho aktuálneho komika než Ricky Gervais. Veď je na netflixe, roky moderoval Zlaté glóbusy a hral vo filmoch seriáloch. Teraz ho vôbec nehodnotím, ale fakt nik známejší mi nenapadá. V našich končinách určite viac ako Bill Burr alebo Dave Chappelle, ktorí sú tiež v podstate mainstream.
@Dan9K (13.12.2022 17:05): v roce 2016 se Louis CK vyprodal do 10 minut. podařilo se mi jen vložit lístek do košíku, pak to spadlo. podle lidí ve skupině na FB jsem měl pocit, že to jsou většinou cizinci. nakonec přidával ještě druhé vystoupení v Rudolfinu, tam už to koupit docela šlo, ale i tak to bylo hned pryč
@Dan9K (12.12.2022 22:50): lze předpokládat, že se to vyprodá do hodiny. A když říkám do hodiny, tak myslím do 30 minut :-)

@Karasman (13.12.2022 07:23): cena startuje na 1400 stovkách, prodej od 16.12. Mám trochu problém s tím, že na zadních sedačkách ho skoro neuvidím, takže jestli neseženu něco vepředu nebo nahoře, ani to nebudu zkoušet
@Fingon (12.12.2022 23:03): Tak ono se to fakt krásně četlo. Například Andrjuša jde do školy, to byla krása. Nedávno jsem si nostalgicky zopakoval Timura a vzpomněl jsem si, jak jsem si přál být taky silný jako ten chlapec, který měl strýčka námořníkem a nikdy nezabrečel, jak se jen jmenoval... Nějak na G. Dnes jsou holt jiné ideály, než po nocích malovat rudé hvězdy na vrata, někdy bohužel černě orámované, a těmto rodinám skrytě pomáhat. Kdo by tehdá nechtěl být členem takové party? Jen ten, koho rodiče nepouštěli do Pionýra! :-)
@Garret (12.12.2022 15:21): Ricky je moje duševní dvojče, to tam bude s tím rétorickým cvičením na téma z ničeho se dneska nesmí dělat vtip a iracionální lidi jsou debilové, co má teď na Netflixu? (samozřejmě nic proti tomu)

Přišlo mi, že mu to vůbec nedalo práci.... ale teď mě tak napadá, že na případnou koupi asi počkám až po Vánocích, protože je to tak nějak přesně to, co bych třeba čekal jako dárek od bratříčka.
@S4TW (12.12.2022 03:24): Dobrá, počkám si, já mám času dost :-)

@Fingon (12.12.2022 06:49): Nojo, ale když já to četl když mi bylo asi 10 nebo kolik. Navíc pod křídly rudého správce, jak takové dítko může poznat, že Hrabillon, Schwidling, Scouperfield, Lumpino a podobná jména lidí a měst má ukazovat na něco skutečného, o čem vůbec nemáš páru? :-) Z dnešního pohledu to byl fakt masakr, jak už dítka "lámat v kole socialismu", ale mně se to líbilo, jak v Kvítečkově měli všeho všichni dost, hojnost obřích rostlin, všichni měli všechno společné a měli se rádi :-)

@Karasman (12.12.2022 07:31): Já to taky četl mockrát, ale tohle z hlavy už nedám. Myslím si ale, že to tam bylo nějak vysvětleno, ale jak, Všeználek ví...