Pro pohodlnější navigaci i přístup k pokročilým funkcím Databáze-her.cz doporučujeme povolit si ve svém prohlížeči JavaScript.

Kultura

@Zoltan (21.12.2022 11:26): Pecka, pomalu ale jistě se z tebe stává ozuista! A Topení? To je geniální film (až tak, že se nikdy neobjevuje v přehledech toho nejlepšího...).

Jinak já pomalu pracuji na své TOP 100 :))

4x zastoupení Kurosawa, Kubrick, Tarkovsky
3x zastoupen Ozu, Wilder
2x zastoupeni Tarr, Ki-Duk, Wenders, Leone, Imamura, Herzog, Fellini, Lynch, Park, Greenaway, Teshighara, Kalatozov, Noe, Park, Koreeda

4x animovaný film
2x dokumentární film
@Drolin (21.12.2022 10:18): Letos zatím 98 hodnocení na čsfd.

5* jsem dal:
Příběh z Tokia 
Chuť makrel  
Na východě ďábel, na západě jed  
Dvanáct rozhněvaných mužů 
Topení po číslech  

4* jsem dal hodně filmům, tak vypíchnu jen ty lepší 4* :)
Bílý žár   
Taxikář ze Soulu  
Matka 
Zloději  
Věc (jeden z mých největších restů konečně viděn :D)
Černá kočka, bílý kocour (potenciál na 5* po druhém shlédnutí :))
Vzpoura  
Kwaidan  
Memories of Matsuko 

+ fajn romantická komedie, která by se mohla líbit Fritolovi :)
 And I Hate You So 
Když už zde Fritol započal sumarizaci čtených knih, tak si zde odložím i nejlepší zhlédnuté filmy v 2022 (z 88 viděných),

1. Nostalgie (1983) 
2. Mzda strachu (1953)
3. Neodeslaný dopis (1960)
4. Objetí hada (2015)
5. Jediný syn (1936)
6. Canterburské povídky (1972) 
7. Ratatouille (2007)
8. Ivan Hrozný II. (1945) 
9. Jumedži (1991)
10. Underground (1995)
11. Světla ramp (1952)
12. Zpívání v dešti (1952)
13. Bílý žár (1949)
14. Bez slunce (1983)
15. Trojúhelník smutku (2022)
@Fritol (20.12.2022 12:36): Letos stále hlavně jpn, ale příští rok jich bude už možná méně, hodně co jsem chtěl tak už mám přečtených. První osoba bude příští rok a moc od toho neočekávám, ty povídky má často takové zapomenutelné.
@Zoltan (20.12.2022 10:49): Koukám, že pokračuješ v jpn. Já letos jpn spíš nakupoval než četl. Příští rok musím napravit zas. Četl jsem letos od Harukiho akorát První osoba jednotného čísla a to bylo teda docela zklamání.
@Fritol (19.12.2022 16:46): Letos klasicky 23 knih.

Nej:  
Taiko -  Eidži Jošikawa
Musaši -  Eidži Jošikawa 
Tancuj, tancuj, tancuj -  Haruki Murakami 
1Q84: Kniha 1 a 2 a 3 -  Haruki Murakami 
Svědectví o životě v KLDR -  Nina Špitálníková 

Stojí za zmínku:
Jak je důležité míti Filipa -  Oscar Wilde 
Sláma i hedvábí: Život na japonském maloměstě před sto lety -  Džuniči Saga 
Komturova smrt -  Haruki Murakami 
Kočka a město -  Nick Bradley 
Samuraj -  Šúsaku Endó
@Fritol (19.12.2022 16:46): Zatím takto,

1. Hora duše, G. Xíngjiàn  
2. Kdopak se baví, Liou Čen-jün
3. Zmatení citů, Stefan Zweig
4. Zpráva pro Adolfa 1 a 2, Osamu Tezuka
5. Vita sexualis, Ógai Mori
6. Spirála, Džundži Itó
7. Berserk 6 - 10, Kentaró Miura
8. Donské povídky, Michail Alexandrovič
9. Někdo zaklepal, Šiniči Hoši
10.  Kim Čijong (ročník 82), Čo Namdžu

Další rok bych rád trochu více, ale času není mnoho.
Hlavně ale mám v plánu na 2023,

Naruby, Joris Karl Huysmans
Prsa a vajíčka, Mieko Kawakami
Uražení a ponížení, Fjodor Michajlovič Dostojevskij
Čevengur, A. Platonov
Padlá metropol, Ť. Pching-wa
Odepsaný, O. Dazai
@Kunick (19.12.2022 23:08): náhodou Štastné a hrůzostrašně jsem dostal přímo od překladatelů osobně, to jsem čet přítelkyni na dobrou noc během posledních Vánoc :-), ale jako vyloženě líbila se mi tam tuším jen jedna povídka, dvojku teď měli nějakej křest, že, zvali mě, ale já jsem nemohl.

Daniel Prokop, to asi není ten sociolog z medianu, co je věčně u Václava Moravce, co? :D

edit. cool, tak je! :D
@Dan9K (19.12.2022 22:56): Tak pro Tebe mám tip čti antologie povídek. Tam to pro Tebe už někdo předvybral ;)

Jako super četbu na vánoce mám připraveno pod stromeček Štastné a hrůzostrašné a druhý díl Šťastné a hrůzostrašnější.
Z lit faktu pak doporučuju Slepé skvrny od Daniela Prokopa.
A jak tu byl zmíněl Marquéz, pak neskutečná sranda (až prdel) je dílko Válka o zadnici Dona Emmanuela. Má to drive a přitom to hezky reflektuje různé etapy jihoamerické moderní historie.
Já jsem letos zase četl hlaqvně ve hrách :D
teď čtu už 100 hodin Inquisitora například :D

jinak mi stále trvá problém s knihami, a sice ten, že jich je moc a vlastně mě to ničí. Chci, aby existovalo na světě jen 100 knih a měl jsem naději je zvládnout všechny. Takhle si prostě nutně musím strašně vybírat a nikdy se v ničem nevyznám.

Letos jsem tak četl jen TOHLE, ještě jsem to ani nedočet, ale teda dost doporučuju
@Londo Mollari (19.12.2022 22:39): Neviem, ja som bol už pri prvej knihe sklamaný, až znechutený. Nepokračoval som. A to sa mi pri knihách stáva naozaj výnimočne. Kopec dejových liniek mal práve aj G.R.R. Martin a väčšinou mu to fungovalo (až na Feast for the Crows).

Hrúbka kníh mi absolútne neprekáža, hrubé bichle čítam rád, ale mali by byť naozaj o niečom a nielen o ničom. Také Perdido Station od China Miévilla malo cez 600 strán a bolo to extrémne pútavé celý čas. Na druhej strane Chrám Matky Božej v Paríži od Victora Huga, by tiež potreboval zosekať na polovicu (20 strán opisu len Notre Dame, to vážne?), aj keď tam ešte chápem, že v tej dobe sa asi tak písalo. Keby šlo v prípade Jordana aspoň o nejaké hlbšie myšlienky, ale je to "len" epické fantasy.

@Richmond (19.12.2022 22:46): Jasné, priamočiare je, ale je niekedy grafomanské a je tam kvantum postáv a mien. Vždy ma fascinuje ako dokážu autori extrémne naťahovať. A ako na protiklad si vždy spomeniem na Sto rokov samoty od G. G. Marquéza, kde stihol na 300 stranách toľko, koľko nestihnú iní autori na 1500 stranách v troch knihách.
@Tulareanus (19.12.2022 22:17): Mně zrovna A song of Fire and Ace přijde jako dost přímočaré čtení :) Wheel of Time jsem zatím nedočetl, jsem v 7.díle, ale ta "rozvleklost" mi nevadí. Že to není MKP je jasný, ale pořád mě zajímá, co bude dál.
@Tulareanus (19.12.2022 22:17): Rozvláčné? Možná trochu. Spíš bych řekl velkolepé či ambiciózní. Ukočírovat takovou ságu (v jeden moment jsem napočítal až 8 paralelních dějových linek) asi není nic jednoduchého. Wheel of Time je svět, kterému je třeba věnovat čas. A ano, ten čas ti už nikdo nevrátí. Jako teenager jsem to nedočetl, to až teď na druhý pokus hluboce po třicítce. Předpokládám, že to pro mě bylo rozloučení s žánrem fantasy a dovolím si i hodnocení á la DH - 100%.
@Londo Mollari (19.12.2022 21:23): No ja mám z toho paradoxne presne opačný dojem. Niečo tak rozvláčné, pomalé, neodmeňujúce a grafomanské som asi nezažil. A to som čítal A song of Fire and Ice od G.R.R. Martina. Wheel of time je ako ukrojené koleso času čitateľovi, ktoré mu už nikto nevráti. Ako keby tie knihy nikdy nezažili redigovanie ani žiadneho editora. :D
@Fritol (19.12.2022 16:46)
FANTASY:
Wheel of Time: Fires of Heaven
Wheel of Time: Lord of chaos
MKP: Vichr smrti
MKP: Daň pro ohaře
MKP: Prach snů
MKP: Chromý bůh

HISTORIE:
Divná válka: Francouzsko-pruská válka 1870-1871
Búrská válka
Jak se zbavit Castra
@Fritol (19.12.2022 16:46): Do konce roku se asi dostanu na číslo 30. Inspirován kanálem Na potítku jsem se letos konečně dostal k české literatuře (a užívám si to). Jinak je pro mě čtení hlavně jeden ze způsobů studia cizích jazyků - letos jsem poprvé četl ve 4 různých jazycích (nově přibyla japonština).

Letošní top 3:
Nesnesitelná lehkost bytí (Kundera)
Mrs. Dalloway (Woolf)
Utrpení knížete Sternenhocha (Klíma)
Já tenhle rok přečetl jen Revelation, Ascension a Retribution od Drew Karpyshyna a Deception od Dietze. Pak už jen nějaký komiksy ze světa ME (Homeworld, Foundation, Evolution, Redemtion, Conviction, Discovery...) a DA (Silent Grove, Those Who Speak, Until We Sleep, Magekiller, Knight Errant). Je toho málo, ale já musím chodit do práce na čtení nemám vůbec čas.
@Fritol (19.12.2022 17:19): Gotrek a Felix je naprosto skvělý ůvod do WH, můžeš při čtení koukat na mapku a lehce se v tom světě orientovat a King vše hezky vysvětlí a zároveň ti nechá něco na objevování na později.

Ulrika navazuje právě na jeden díl Gotreka a Felixe, takže osobně bych nejdřív začal těmi, ale pokud ti přijde zajímavější upírská tématika, tak nic nezkazíš, spoileruje se to tak trochu samo, ale nejspíš bych nezačínal jiným dílem, než prvním. Taky se lidem hodně líbí knihy o Malusovi, temném elfovi a zrovna vyšel první díl Lovce čarodějnic, Maluse už ale asi komplet neseženeš nového.

Jednou mi kamarád napsal, že mu Gotrek a Felix připomínají Asterixe a Obelixe, no, nechám to bez komentáře. :-D
@Gordon (19.12.2022 17:05): O Warhammeru mi neustále vypráví kamarád, doporučoval mi právě tu sérii Gotrek a Felix, tak jsem mu říkal, že si něco přečtu teda, ač fantasy moc nevyhledávám. Nicméně ta upírská trilogie zní líp. Jak moc člověk musí znát to universum aby to chápal? Nevadí, když prostě začnu tím Z krve zrozená? Já to totiž vůbec neznám, hrál jsem dvě hry a to bylo vše. :D Nebo doporučuješ začít něčím jiným?

@Charllize (19.12.2022 17:16): Tak příští rok míň her a víc knih!
@Fritol (19.12.2022 16:46): Tento rok jsem dočetl trilogii o Ulrice. Velmi dobrý, dospělý příběh o upírech z WH, vojenské tažení mě přímo nadchlo.

Proložil jsem to nekonečnou akcí Gotreka a Felixe přesněji Zabíječ elfů, Zabíječ šamanů a Zabíječ zombií, což je vpodstatě jedna velká kniha rozdělená na dvě. Poslední zabíječ je vlastně zakončení lineárního příběhu, doma mám ještě několik knih do sbírky, co se nějak motaj mezi tím vším. Zabíječ Zombií mě nadchl, celá kniha se prakticky odehravá v obléhaném hradě, kde se pokazí všechno, co se pokazit dá, opravdu výborné, jak autor dokázal uvěřitelně vymyslet přežití hrdinů s plotarmorem v naprosto neuvěřitelných situacích.

pak jsem přečetl trilogii o elfích dvojčatech. Taky dobré, obzvlášť první díl, kde se poznavá svět elfů očima dospívajících dětí, pro které je ten svět naprosto neznámý, protože vyrůstali v horách, v odloučení.
Třetí díl se ale celkem táhl.

No a rok zakončím trilogií o šedém věštci. Jsem ale na začátku druhé knihy, takže to mám i do dalších měsíců dalšího roku a pak plánuji, že koupím konečně něco, co není WH. Je ale neuvěřitelné, kolik dobrých autorů ten svět má, nejdetailnější fantasy.

Když si vezmu, že každá kniha má cca 300 stran, tak celkem to dělá nějakých 2800 stran.
Jak jste na tom letos s knihami? Kolik jste přečetli a co doporučujete?

U mě letošek slabší, než jsem doufal. Jen 19 přečtených + ještě snad dočtu Paní Bovaryová přes svátky. 5* jsem pak rozdal jen čtyřem a to následujícím:

Medvědín - Má druhá Backmanova kniha. Velmi čtivé, lidské a lehce v tom člověk pozná své okolí, když žije na maloměstě. Spousta věcí k zamyšlení ohledně lidského chování a morálky. Rozhodně nejlepší kniha, kterou jsem letos četl.

Na dně v Paříži a Londýně
- Orwellovy zkušenosti s bezdomovectvím a životem na okraji společnosti. Dobře se to čte, spíš zajímavé v kontextu doby.

Vyšlapaná čára
- Psychologický příběh "o ničem", prosté plynutí života jedné holčiny, která shodou náhod má stejně let jako já a docela jsem se v ní poznával, tak mě to zaujalo. Takové melancholické čtení ideální když vám zrovna sedne do nálady.

V polévce miso
- Masakr. Tímhle jsem dočetl vše, co od Murakamiho vyšlo v češtině a tahle byla rozhodně nejlepší. A nejhnusnější. :D

Pak mě teda ještě dost zaujala kniha Laskavci, ač jsem ji nehodnotil. Vydala to Janečkova nadace a přišlo mi to víc motivační, než všechny ty motivační knihy od životních koučů a podobné "first class" a "svět úspěšných" sračky pro morální odpady a pozéry. Několik příběhů takových "neviditelných" hrdinů. Velmi pěkné.
Nedávno Honza Modrák na vortexu doporučoval v mišmaši Giri/Haji (Duty/Shame), mám za sebou čtvrtej díl a wow. Vynikající.
@včelka (16.12.2022 13:26): ano, ten únor je nejistý :-) ale od úmoru to není :D pravděpodobně od slova nořit (do ledu).
Ale i třeba takovej prosinec, co vypadá jako jasně, tak není od toho, že se prosí, ale od prosa, případně od sin, od slova siný...

stejně tak září, většina lidí si myslí, že je to od zářit, ale je to od říje, stejně jako říjen. Jakože "za říje". Je to vtipný :-)



@Fingon (16.12.2022 15:57): Jo, já už se děsil, že pana Kozuba máš rád. Pro mě je to vrchol takového toho nehezkého trapna. Ne toho hezkého jako dělal třeba Dušek se Zbrožkem na Lvech, ale toho trapného trapna :-)
@včelka (16.12.2022 13:13): Kozub se "vynořil" během
covidu, spolupracoval s jedním ostravským divadlem a v posledních dvou letech se objevil ve velkém počtu filmů. Že by mi nějak seděl, to bych neřekl, ale taky to může být těmi rolemi.

Mimochodem se snažím sehnat jeho loňský snímek Hrana zlomu, který se podařilo prodat do zahraničí a pak se po něm slehla zem, ani plánované dvd nevyšlo. Z hraných filmů nominovaných na Českého lva za rok 2021 mi zbývá vidět už jen toto a Město (natočené na mobil, zatím se objevilo na 02tv a snad brzy i na nějaké platformě, kde se k tomu dostanu i ze zahraničí...
@Dan9K (15.12.2022 18:08): Mě taky leckdy napadnou všelijaký otázky, ale většinou to zapomenu dřív, než si to stačím zjistit :D Ale bavěj mě hlavně ty slova a jejich původ a tak. Případně porovnávání s příbuznejma jazykama, někdy je zábavný, co stejný nebo podobný slovo může jinde znamenat a jaký nedorozumění může vzniknout. Mimochodem únor jsem si kdysi hledala ve starým etymologickým slovníku (v městský knihovně, internet ještě moc nefrčel, asi jsem fakt stará, jak jsem psala v předchozim příspěvku) a doteď si pamatuju, že tam tvrdili, že původ slova je nejistý, bylo tam teda pár domněnek.
@Garret (15.12.2022 14:25): Nojo, tak může to mít někdy něco do sebe. Mě vlastně nikdy ani nenapadlo něco takovýho sledovat. Asi jsem někdy někde omylem zahlídla kus stojáka nebo něčeho takovýho, každopádně mi to nedalo důvod hledat něco dalšího. Kozuba neznám ani podle jména. Asi jsem teda stará.. nebo jen staromódní :D
@Dan9K (15.12.2022 18:08): Až se jednou na záchodě zhroutíš za mísu budeš vědět proč :)

Me by asi nejvíc zajímalo proč pořad udržujeme posunovani času, to mne tak sere. Už jen kvůli tomu ze musím preřizovat plno hodin doma. Lol, pořad tu mám jedny co ukazuji ze je 19:14 :)