Pro pohodlnější navigaci i přístup k pokročilým funkcím Databáze-her.cz doporučujeme povolit si ve svém prohlížeči JavaScript.

Kultura

@Adieu (27.12.2022 12:03): No je to tak. Mne prišla Cersei ako najviac a jednoznačne evil postava z celého GoT, aj v porovnaní s Ramsay Boltonom, ktorý mučil a vraždil so sadistickým potešením, ale robil to "aspoň" pre potešenie, ale Cersie to robila len preto, že mohla a odstraňovala kohokoľvek, kto sa jej na moment znepáčil, ak sa dalo. Ostatní mali aspoň nejakí endgame - moc/pozíciu, bohatstvo, prípadne sa zbavovali svedkov či konkurencie, ale u nej žiaden endgame a hlbší plán nebol aj vzhľadom na to, že taká bola úplne od začiatku, len nemala v pôvodnej pozícii všetky tie možnosti a moc.
@Bellerofontes (27.12.2022 03:05): Ten tvůj poslední odstavec bych klidně otočil naruby. Ambivalence postav je tu za mě mnohem větší než u GoT. A s tou Cersei mě to pobavilo, jen tady menší výčet transgresí. Když ji člověk srovná s Alicent, jejíž motivace je podobná, totiž přežití vlastních dětí, tak proti této sadistické sociopatce vychází jako normální člověk.
@Charllize (25.12.2022 09:33): O porodních bolestech a táhlém umírání. S podivem, jak centrální to je; napadá mě, jestli se mi někdy poštěstilo vidět doslovnější zpracování záležitostí krve. Protipól, kdy Rhaenyra objevuje v domě rozkoší, ve společnosti nevznešeného lidu a na hraně dovoleného, svou vitalitu, zatímco se v královských komnatách, pod záštitou povinnosti, pokouší za živa rozkládající se tělo z posledních sil přečkat zkoušku času a rozmnožit se, nemá co do vystižení chybu.

@BUMTARATA (26.12.2022 21:24): Myslím, že je čeho se bát. Zdá se mi hodně nejasné, jakou cestou se interpretace suchopárného Martinova textu vydá. Zatím se mi to maximálně zamlouvá, vypadá, že se reflektují přešlapy Game of Thrones, což mi i dává naději, že královně najednou nepřeskočí a nezopakuje se báchorka o nevyhnutelném ztrestání hybris, jemuž čelila Daenerys.

Neméně mě při sledování zaujalo, o kolik je čitelnější, jak si tu kdo stojí: zelení nejsou fakt víc než nechutné pijavice. U Cersei jsem nikdy neměl dojem, že ji lze jednoznačně odsoudit. Možná se tady podepsalo, že texty, z kterých se vychází, pro tentokrát mají rozuzlení. Možná je to užším okruhem postav. Anebo jde jenom o můj dojem.
@Bellerofontes (25.12.2022 04:00): Taky mě to překvapilo. Nevzpomínám si, jestli v celý GoT je postava tak dojemná jako tady Viserys, navíc v předloze, kterou jsem sice sám nečetl, údajně zdaleka ne tak rozpracovaná, což potěší o to víc. Na druhou stranu byl bych rád, kdyby se dokázali vyvarovat jistých senzací –  např. Meleys, která se s Rhaenys na hřbetě proboří skrz kamennou podlahu. Teď mě akorát mrzí, že budeme muset čekat roky, než to uzavřou.
@PavelU (25.12.2022 00:46): ještě furt jsem nedokoukal první díl. Strašně mě to bolí. Prezidentka ČR se baví s Lavrovem (tady se jmenuje Popov) a řekne mu "that's why we must stay close, no?"

Jakocotokurvaje

A ona taky po něm chce aby ukončil agresi na ukrajině výmenou za to, že v ČR nebudou nějaký rakety NATO. Takže se to jakoby odehrává v realitě inspirovaný naší realitou, ale přitom je to takovej bizár..
Musím přiznat, že jak jsem byl po dvou epizodách House of the Dragon decentně spokojený, dokoukání mě rozhodilo a uvrhlo na několik dní do melancholie. Od srdce doufám, že to pokračováním - jestli bude - nezkazí. Nemůžu tedy ani v nejmenším souhlasit s kritikou tempa a časových skoků, protože sledovat vyzrávání Rhaenyry a zjemňování Daemona mi nepřipadá jako něco, co by mělo v Game of Thrones srovnání. Nemluvě o tom, kolik krásných scén, které jsem si pustil pro radost znovu, tu je; fascinujícím způsobem jsou tu zachyceny jak scény extrémního tělesného vypětí, jimž dominují spřízněná muka spjatá s příchodem na svět a pomalého umírání, tak nefalšované poetické a obměkčující momenty. Opět, v osmi řadách Game of Thrones je něčeho tak citlivě uchopeného jako šafránu. 

Nevím, jestli jste to už nějak obšírněji probírali, nechal jsem si to bez valných očekávání až na konec roku, jsem z toho ovšem unešen. V současnosti je to jeden z mála seriálu, u něhož si dovedu představit, že bych si ho někdy komplet zopakoval, tak dobré to je. A upřímně se bojím, aby ještě nepřišli s něčím, co tenhle vynikající dojem zkazí.
Letošní pohádka teda docela meh, otravné písničky furt a na to, že to šlo do kin, to bylo víc televizní, než běžná ČT produkce. Alespoň na tu Kubařovou se dobře dívalo. Snad ta zítřejší bude lepší.
V novym Jacku Ryanovi (viděl jsem zatím polovinu prvního dílu) se asi bude běhat po Praze, máme tam prezidentku (Alenu Kováčovou, hraje jí němka..), už namedroppla blesk i mladou frontu, fotbal hrajem v "czechia liga" a já ten cringe nedávám :)
@Drolin (24.12.2022 09:27): Pekné koncerty, mňa mrzí, že som musel koncerty 5. a 6. u nás skipnúť zo zdravotných dôvodov a 9. z pracovných. :(
Za celý rok som bol len na koncerte Magic Sword a ten koncert mal asi najhoršie ozvučenie, aké som na koncerte za život zažil.
@Gordon (23.12.2022 09:57): Problém nastane keď prejdeme na stabilných 4K 144, to nastane Zombie Apokalypsa, ale ako hovorí klasik - Väčšina ľudí je pochovaná v oblekoch, takže Zombie Apokalypsa bude pomerne komorná záležitosť."
Že já lezu na ty názory z CSFD na Avatara. "48 hz vypadá jako videohra", achjo, házení perel sviním.
@Charllize (21.12.2022 23:10): Jack Nicholson je můj nejoblíbenější herec, přesto bych ho viděl jakožto Jokera až na třetím místě :-) Ale Burtonovy Batmani jsou ok, už jenom kvůli té hudbě Dannyho Elfmana.
Ale ty vznikly ještě úplně mimo dobu té komiksové vlny, takže bych to do toho asi vůbec nepočítal :-)

A nejlepší je samozřejmě Batman a Robin, o tom žádná. (ano, ten patrně nejhorší film všech dob, kam moje nejoblíbenější kapela udělala 2 úžasné songy The End is the Beginning is the End a The Beginning is the End is the Beginning :D)
@Charllize (21.12.2022 23:02): nový Batmany jsem neviděl, ale mně už stačila ke "štěstí" ta Nolanova trojka. Pakliže tohle má být jeden z vrcholů (dle hodnocení), tak snad ani nechci vědět, jak hrozný musí být ty průměrné či podprůměrné věci, protože už ten Nolan bylo dno :D
@Charllize (21.12.2022 22:52): já se narozdíl od tebe nevyjadřuju v hádankách, takže co jsem napsal, to jsem napsal :-) dle tohoto "dobu kdy se v nějakých komiksech a filmech objevili poprvé." usuzuji, že mluvíš tedy o těch postavách. Tak jsou starý postavy a jsou nový postavy no :-) já to nesleduju že jo, právě přesně aby se ze mě nestal někdo jako ty, čili člověk, co má potřebu cpát svou globální frustraci úplně všude :D Měl ses vyjdářit ohledně těch nejlepších filmů, co jsi viděl. Ale radši budem rozebírat to, co nás nejvíc sere. Nevypovídá to o všem? :-)

Já si jednoho krásného dne všechny ty kraviny pustím, rozdám odpady a jednohvězdy a tím to pro mě skončí :-)
@Charllize (21.12.2022 21:47): například nechápu, jestli mluvíš o hercích nebo o těch postavách jako takových. Pokud o těch postavách, tak jsou staré i nové, pokud o těch hercích, tak jsou mladí i staří. Celkově nechápu prostě, ale to je fuk. Je to asi ta poslední věc, kterou bych těm filmům vyčítal, jakože předtím bych řek asi tak 1000 a jednu věc :-)
dávalo by mi mnohem větší smysl třeba superkokoti, nebo supermanekýni, nebo superhovňousové, ale supergeronti ne, ale co já jsem, abych rozuměl nářkům starého člověka :-)
@Charllize (21.12.2022 19:55): mno, nemůžu říct, že bych tě úplně pochopil....jakože Superman už existuje dlouho, nebo co?

A vůbec, "zamořený", já jsem ve svým výčtu neměl zapotřebí vůbec tuhle temnou kapitolu filmových dějin zmiňovat. Když to budeš ignorovat, nebude to pro tebe existovat. Je to stejný jak s těma novolevicovejma výbojema, který tě tak štvou, nehledej to, nečti to, svět je pak mnohem krásnější :-)
@Dan9K (21.12.2022 15:35): Klan Gucci se mi taky líbil. Ja ty Scott filmy mužů v nepřeberném množství. Zrovna tak Last Duel.

Jinak tenhle rok opět zamořený super gerontama moc nevím. Bullet Train byl bezva a i ten Batman ušel. Jinak před par dny jsem si zopakoval Blade Runnera 2049 a tak nějak mi přišlo ze to je asi můj top film za posledních deset let a v těsném závěsu za nim Alita :)
Letos jsem dal jednomu filmu 5* což považuji za úspěch, většinou se tak nestane

a sice Divoké historky (2014) , to je film podle mého gusta :D, už si to ale skoro nepamatuju, musím to dát znova, mělo to třeba úplně skvělou muziku, kterou jsem si zapomněl stáhnout.

No a 4* záležitosti

 Nejhorší člověk na světě (2021) - překvapivě výborná romantická záležitost, ideální na co jít se svoji holkou
 Boj (2015) - válečný film od autora Honu a jde vlastně o další svým způsobem Hon, akorát s jiným tématem
 Poslední rodina (2016) - biografický film úžasného polského výtvarníka Zdzisława Beksińskeho, snímek jsem si musel dát po zkouknutí nějaké jeho krátké biografie, úžasné obrazy, nezáviděníhodný život
 Zbrusu Nový zákon (2015) - za mě lehce podceněná bláznivá komedie o "Bohovi", který je línej a chlastá :-)
Zabijáci (2014) - standardní dánský krimi thriller, čili velmi dobrá práce, nic vyloženě extra
Vyšehrad: Fylm (2022) - seriál měl výborné první tři díly, film byl výborný celou dobu, ale musí člověk přistoupit samozřejmě na to, že je to velká píčovina :-)
Klan Gucci (2021) - klasické rozmáchlé drama s výbornou Lady Gaga v hlavní roli, které se už moc nedělají. Za mě lehce nedoceněná záležitost, která kouká i po mafiánských filmech.
 Ninjababy (2021) - Norská záležitost o mladé holce, co neví co se svým životem, protože v 7. měsíci zjistí, že je v 7. měsíci a dítě přitom nechce. Další dobrý tip na film se svojí holkou, u kterého nebude chlap trpět :D
 Dospívání po americku (1993) - dal jsem si i jednu klasiku, co mi doteď utekla, a sice mladičký DiCaprio k pomilování
Lidé (2021) - tohle doporučuju lidem, co hledají zajímavé filmy. Je to kombinace Woodyho Allena a duchařského hororu bez duchů. Takže opravdu to není mainstreamová záležitost a všechno je jen v náznacích. Extrémně podceněné :-)
 Šedá zóna (2001) - po nedávné návštěve Auschwitzu jsem si musel dát i vhodný film. A i přestože to není kdovíjak oceňovaná záležitost s Harvey Keitelem a Stevem Buscemim, byl jsem spokojen. Všechno tam bylo správně a odpovídalo to, což pro mě bylo v tu chvíli nejdůležitější. Příběhově je to to, co by člověk čekal, a sice o vzpouře Sonderkommand.


Když bych to měl shrnout, tak jsem asi definitivně najel na evropský nezávislý film a ty americké záležitosti mě zaujmou už hodně málokdy.

Moc jsem sledování filmů letos nehrotil, tak nějak akorát, víc koukám na politiku a pařím hry :D