Pro pohodlnější navigaci i přístup k pokročilým funkcím Databáze-her.cz doporučujeme povolit si ve svém prohlížeči JavaScript.

Kultura

Hmm, čekal jsem včera víc než půl hodiny, až se mi ty claimnuté hry objeví v EA app a nic. Až jsem se lekl, jestli jsem Prime omylem neprolinkoval s druhým EA účtem, který jsem si kdysi dávno vytvořil omylem v rámci registrace do nějaké hry, ale jinak ho už nepoužívám. V nastavení svítí, že účty úspěšně propojeny, ale nedá se zpětně zjistit, jaké účty. Prošel jsem FAQ, taky nic. A pak mě napadlo, namísto EA app, se přihlásit v Originu. A tam teda ty claimnuté hry vidět jsou. *facepalm*
Alespoň můžu konečně sjet nějaké indické seriály, Panchayat vypadá zábavně...
@Garret (13.07.2022 21:26): J, souhlas, ta appka je na telce oproti konkurenci co do odezvy a plynulosti animací docela lidl. Nicméně zase člověk se může podívat na jazykovou podporu, aniž by musel zapínat film (wow!).

Každopádně mně se ale ten nepřizpůsobitelný overlay plný základních nedostatků a chybějících či naopak přebývajících nevypnutelných funkcí, který navíc na hlavní stranu tvrdohlavě cpe neustále to samé, u streamovacích služeb obecně nelíbí a divím se, že se ještě nevymyslelo něco uživatelsky příjemnějšího, když už je to takový velký byznys teď.
@Paul (13.07.2022 16:17): Díky za tip! Prime jsem moc nevěnoval pozornost, protože když jsem ho checkoval naposled a že tomu už nějaký pátek bude, tak tam toho ještě tolik nebylo a už vůbec ne s českou podporou, takže jsem ani nezjišťoval cenu. No a docela teď čumim - originals většinou mívají české titule a 79 kaček je fakt lidovka, takže není nad čím váhat... Vůbec nejsem zahlcenej VOD službama teď. :D
Jak jsem teď oprášil dekádu nepoužívanej amazon účet abych vyzvedl zdarma GRID Legends a NFS Heat (Mass Effect LE už mám), tak jsem zjistil že ten amazon prime stojí jen 79 korun a přitom maj narozdíl od hbo max i vlastní windows appku, a video je dokonce i v dobrý kvalitě? neuvěřitelný.
jj, brutal assault ... by tam dbh mela mit nekde nejakej stanek a nebo nejakek workshop a nebo alespon metalovej mini-sraz :P
@Samariel (11.07.2022 13:44): to jsi velmi milej ze odpovidas i na neco, na co odpovidat nemusis (navic kdyz pak tvoje odpoved vypada prinejmensim podivne) .. tak ja se te zeptam jeste na neco - tentokrat otazka adresovana skutecne jen tobe - kdy ses' naposled zde na dbh venoval jejimu primarnimu zamereni a sice vecem okolo her (tzn trebas, ze bys napsal koment ke hre, nejakou hru ohodnotil, diskutoval pod nejakou hrou) ? (co tim chci rict - pokud je tvoje aktivita zde na dbh toliko odpovidani (pitomejch a redundantnich) dvoupismenych odpovedi v pridruzenejch diskusich, tak bych byt tebou zvazil, jestli jsi na spravnem foru a jestli ve skutecnosti tuhle aktivitu nechces delat nekde jinde ..)
@Naginata (07.07.2022 17:20): No chtěl jsem napsat, že když se jim to povede, tak je mi jedno, že je to recyklace... ale když jsem viděl ten trailer, tak teda nevím nevím. Ta animace, děj to nikam neposune, přitom mě by se docela líbilo, kdyby to bylo pokračování anime a ukázali by, jak se Vash snaží předělat Knivese z psychopata na "normálního" člověka...
BOOKZONE:

Tak jsem dočetl Templářské dědictví od Stevea Berryho a musím říct, že je to paráda, i když v románu zemřou dva záporáci, ale spíše náhodou.


A čte někdo z Vás Jacka Reachera - já rozečetl Jatka a musím říct, že aby manželka musela sníst varlata tak to je i na mne dost!
Hele, ono to bude znít směšně, ale tenhle druh filmu byl i Titanic, ale dneska to už nikomu nedochází. Fakt, že Jack zemřel, měl být vlastně obrovský plot twist, protože z počátku to mělo vypadat, že přežil a vzali se - podle jejího příjmení. Ale ten děj je dnes tak proflákej, že už se to zcela minulo účinkem.

A takovej middle plot twist měl být samozřejmě Terminátor 2, což ale podělal marketing,.
@Naginata (09.07.2022 20:23): já bych do tohohle seznamu teda rozhodně přidal Planetu opic a rozhodně vyřadil Soylent Green...jak může mezi čímkoliv "nejznámějším" figurovat něco, co zná dvěstěkrát míň lidí, než Forresta Gumpa? :-) A když už jsou zmíněny filmy jako Šestý smysl, Obvyklí podezřelí nebo Klub rváčů, tak Prvotní strach pláče v koutě a také se hlásí o slovo :-)

A třeba u té Planety opic si myslím, že už je to takřka nemožné se tomu vyhnout, když hlavní pointu filmu vyblili i na plakát a obal DVD :-/

ale já si na tom teda hodně zakládám, o filmu si obvykle zjišťuju jen, kdo ho dělal, o ději nic nechci vědět, námět jo, ale příběh ne. To samý dělám i zde, a proto vlastně hodně nemám rád, když někdo v komentářích rozebírá děj, pokud to není v rozsahu nezbytném pro nějaký argument. Ale hodně mi vždycky cuká ukazováček nad mínuskem, když někdo v komentářích převypravuje děj.

Takže se mě to týká především u filmů podle skutečné události, tam je to hloupý no....třeba jsem hodně váhal nad tím, jestli sledovat seriál Životy slavných na Mall.tv., protože ten pořad vlastně využívá hodně různé záběry z filmů a celkově vlastně všechno vyspoileruje, zas na druhou stranu vyhýbat se relevantním znalostem o životě slavných osobností jen proto, abych byl pak správně překvapený v nějakém potenciálním filmu mi přišlo trochu zvrhlé :-) A navíc drtivou většinu těch příběhů jsem už znal...

Z tebou zmiňovaných filmů jsem tak věděl (viděl jsem všechny krom Soylent Green) pouze Empire Strikes Back, to je už natolik součástí popkultury a obecného vědění, že se tomu vyhnout nedalo (a myslím, že mi to prozradili hlavně Simpsonovi). Viděl jsem kousek Impéria jako hodně malý a přišlo mi to hodně debilní jako dítěti, takže pak vědomě jsem to dal až někdy v 17 letech, a to jsem už pointu znal. Ale myslím, že v tomhle filmu to, narozdíl od těch thrillerů, tolik nevadí, ale u těch thrillerů je to opakované zhlédnutí taky hodně fajn, že se člověk kouká po detailech, a jak to jako celek dává smysl. Třeba Obvyklé podezřelé jsem prvně viděl teprve asi před dvěma lety a druhý den jsem je dal znova. Šestý smysl jsem viděl už asi čtyřikrát. No a Občana Kanea si prakticky nepamatuju, pointu taky ne, takže když bych koukal znova, tak jsem asi znova překvapený.
@Naginata (09.07.2022 20:23): Tak to záleží jak moc chodíš na internet s čteš diskuze, lidi vyzvani vsechno, ale já to chápu, chtějí se podělit o zážitek i za cenu ze ho zkazi ostatním :)
A podle toho co píšeš tak rozhodne dost chodíš na internet a čteš diskuze :D
Kolikrát jste viděli film, kde jste už znali veliké rozuzlení? Nejznámější případy jsou asi Občan Kane, Empire Strikes Back, Obvyklí Podezřelí, Šestý Smysl, Soylent Green a Klub Rváčů.
Zemřel Tony Sirico z Rodiny Sopranů :-(, tak nas může těšit aspoň to, že z jeho Paulieho už nikdo gaye neudělá. (ale bylo by to vtipný)
@MCZ (09.07.2022 17:06): Já myslím, že se setkávám s touto kritikou až příliš často na to, jak málo se to stává. Až moc málo na to, aby to vážně mohlo být považováno za problém a většinou je to spojeno s obecnou nekvalitou produktu, ačkoliv ne vždy - například v případě LoTRa. Ano, bude to špatné, hodně, a víme to, ale nebude to jen kvůli tomu, že. To by nakonec jen byla maličkost.

Pár příkladů, kdy si na to lidé stěžovali a podle mě to nemělo moc smysl. Podle mě to většinou pramení z alespoň pasivní homofobie, někdy až internalizované.

1. Pamatuji si, kdy jsem přesně vzdal jakoukoliv neutralitu v tomto tématu. To bylo před pár lety, když byl vydán příběh, kde bylo odhaleno, že měl Soldier 76 (Overwatch) manžela. Bylo to velmi smooth a bylo to napsáno stejně, jako by měl manželku, žádné drama. Vlna homofobie poté byla šílená, a taky tak bylo mnoho obvinění z panderingu a korekce postavy, ačkoliv nikdy před tímto komiksem nebylo odhaleno nic z jeho sexuality.

2. Varus, League of Legends. Jeho příběh se změnil a jeho postava je vlastně démonická bytost kterou vyvolal muž aby zachránil svého umírajícího milence. Bytost je využila k vytvoření nového těla a vlastně nyní všichni tři obývají tělo šampiona Varuse. Ano, je to retcoon, a obrovský, ale zase ne jiný než ostatních postav v League of Legends kde byli podobné masivní retcoony postavy i historie. Jen bez té homosexuality. To je příklad určitého pokrytectví, který je strašně typický - nevadí nám retcoon, dokud tam není něco kontroverzního.

3. Slavný evergreen s Brumbálem. Rowlingové je dost, ale její pověsti retcoonu je neuvěřitelně přeceňovaná. Rowlingová prostě řekla, že Brumbál byl gay, a tečka, to je typické rozšíření kánonu jako v případě jedna, nikoliv změna.

4. A abych šel hodně do minulosti, a podle mě to zajímaví příklad, postava Willow v Buffy. Nevím, jaké na to byly reakci tehdy, ale tuším, že dnes by tam byla také masivní protireakce, protože se jednalo o tři série o heterosexuální postavu která pak zjistila, že je lesbička. Dnes by to asi také bylo označeno za pandering.

5. A k adaptacím obecně - já jsem v tomto ohledu shovívavý, protože myslím, že mnoho knih lze přepracovat a udělat z nich něco nového. Někdy to má potenciál, tak ho někdo vezme a trochu pozmění. Ne tak moc, aby to mohlo být něco zcela nového, ale dost aby to bylo výrazné. Jako vzorek bych použil Anne with an E, která je naprosto jiná než kniha ale je to vynikající seriál který využívá motivy z knihy. A ano, jsou tam i gay postavy, v jednom případě vyloženě vzata z knihy, kde to prostě jen byla "stará panna". Ale je to komplexně dobré. Stejně, jako LoTR bude komplexně špatný.
@MCZ (09.07.2022 17:06): No tohle je jedna z věcí která mi na tomhle přesně nejvíce vadí, tyhle lidi skoro nikdy nevytváří nic nového a místo toho ty nesmysly dávají do známých osvědčených sérií protože ty jejich vlastní věci nikdo nesleduje. To je podle mě přesně ten způsob ponižování, když s kdysi milované postavy udělají špatnou karikaturu. Líbilo se mi například že když vyšel ten hrozný Ghostbusters film z roku 2016 tak AVGN prostě řekl, že ten film nebude sledovat a i tak ho za to někteří blázni napadli.
@Cathan (09.07.2022 16:23): Například když existující postava změní orientaci nebo jinou charakteristiku, se kterou byla dosud spojována (přičemž je naprosto očividné, že jde o "pandering" určitému publiku).

Ještě se to dá pochopit u nějakého rebootu/reimaginace anebo samozřejmě vyloženě parodie, ale jinak mi to často přijde zbytečné, když si přece kdokoli může vymyslet zcela nový charakter.

Myslím, že v brzké době se toho dočkáme třeba u amazonského Lord of the Rings, kde mám vyloženě pocit, že co scenáristé postrádají na literárních schopnostech (které dohromady nesahají Tolkienovi ani po kotníky), to nahrazují svoji agendou a přesvědčením, že je jejich posláním ten zaprášený originál vylepšit - anebo ještě lépe řečeno - spravit.

Přičemž nakonec dojde k již klasickému kolečku, kdy fanoušci budou naštvaní a nebudou na to koukat, studio nebo tvůrci je nazve toxickými, rasistickými atd. místo aby se zamysleli nad skutečným důvodem backlashe. Následkem toho pak ztratí svou nejpočetnější diváckou základnu a celý projekt časem upadne v zapomnění.

(Něco podobného se stalo mj. i v posledním Terminátorovi, kterého jsem tedy neviděl, ale s ohledem na znalost zápletky jej musím vyzdvihnout coby jedno z nejzlejších pokračování.)

A přitom by stačilo jediné. Psát si svoje vlastní postavy, příběhy a univerza.
@MCZ (09.07.2022 16:00): Čím více tady sleduji diskuze, tak tím více si uvědomuji, že někteří uživatelé tady nemají cíl argumentovat v dobré víře a ani vzdělávat ani přesvědčovat, ale ponižovat. Proto používají techniky psychologické manipulace jako gaslighting a guilt tripping a furt melou že každý, kdo má jiný názor je x-fob a x-ista. S tímhle typem lidí mám dost zkušeností v práci i mezi známými a zjistil jsem, že snažit se dosáhnout jakéhokoliv kompromisu s nima bylo zbytečné.

Call Me by Your Name nebo Zkrácená Hora jsou podle mne příklady dobrých filmů s dobře napsanými LGBT postavami kde nešlo jen o laciný pandering nebo fan service.
@Naginata (09.07.2022 14:55): Jen klidně do toho, nikoho tady to nebude zajímat. Jen už laskavě přestaň kdákat v téhle diskuzi, protože takovou koncetraci hlouposti na množství znaků jsem tu už dlouho nezaznamenal a to se snažím číst skoro všechny obecné diskuze. Lidi se s tebou snaží normálně diskutovat a ty jenom plácáš tá svá tmářská zjednodušení, aniž by ses vlastně s někým chtěl opravdu bavit. Doporučuju Twitter.

@aoshi (09.07.2022 15:01): Výborně napsáno.

Osobně mám silný odpor k celému trendu "woke" korporací, kde cenu za největšího pokrytce vyhrává právě Disney, který se neštítí během pride month prodávat svým fanouškům duhová trička (protože peníze), ale jakmile dojde na export do Číny, práva i zastoupení sexuálních menšin letí oknem (protože peníze).

Nicméně jestli tu jde jen o krátký polibek dvou postav, které mám za to vznikly pro tento film (tj. nejde o žádnou "korekci" zavedených charakterů), tak mi přijde hrozně smutné, že být to polibek člověka a mimozemšťana, vyvolá to (zde i jinde) velice pravděpodobně mnohem menší odezvu.
@Charllize (09.07.2022 14:16): Bude to zavanat roznymi stupnami homofobie? Samotna scena nema s homofobiou nic spolocne. Jedine co tam tu homofobiu vtahuje su… prekvapenie… homofobovia.
Na jednu stranu chapem, ked niekto taketo sceny vnima ako “pandering” istej skupine ludi. Ale kontrovat tym, ze je zle ak sa autori podliezaju homosexualnej minorite a jednym dychom naznacit, ze spravne riesenie je podliezat sa radsej homofobom aby drzali huby?

“Spis je otazka proc driv lidi tyhle veci skoro vubec neresili, maximalne se nekdo usklibnul nebo pousmal a ted to je velke tema.”
Toto mi nepripada ako velka zahada. V minulosti proste tychto scen tolko nebyvalo (a internet nebol tak rozsireny), cize logicky homofobovia nemali na co remcat a nemali tolko priestoru kde to robit.

Ja nie som vobec fanusik toho aby sa filmy otrocky robili tak, aby si tam kazda skupina ludi nasla to svoje za kazdu cenu. V poslednej dobe je to velky nesvar a v kazdom filme silou mocou musi byt “humorny moment”, “romanticka scena”, … A ano, sceny ako tato spadaju do tej istej skatulky. Vobec by tam nemuseli byt a filmu by to neublizilo.
Co mi prekaza je, ked niekto argumentuje tym, ze “tato scena je zbytocna!!!” a dalsich x zbytocnych scen odignoruje. Preco sa okolo beznych heterosexualnych romantickych scen nikdy nerobi taka kovbojka, aj ked filmu castokrat nic nepridavaju? Pokial ma niekto problem so vsetkymi takymito scenami, tak mi to nevadi. Pokial sa clovek snazi odvolavat na to, ze jemu ide o to aby bol film kvalitny a tieto sceny nic nepridavaju, ale ma problem len s homosexualnymi scenami, tak je proste homofob.
@Naginata (09.07.2022 14:24): Ty vážně neznáš míru, že? :)

@Charllize (09.07.2022 14:16): Netuším, co se odehrávalo v hlavě tvůrců. Neví to nikdo z nás. Možná netušili, že to bude taková kontroverze. Možná tušili, že se to řešit bude ale ne tak moc. Zřejmě jim šlo o další posunutí hranic, nebudu tvrdit, že ne - ale vždy je na to stejná odpověď. Normální je to neřešit. Nic jiného nedává smysl a v tomto ohledu jsou záměry tvůrců zcela irrelevantní.

To, že se to dříve neřešilo, je samozřejmě hloupost. Spíše takových věcí moc nebylo. Nyní ale máme 21.století a hromadu liberálních tvůrců kteří nemají problém to tvořit a dokonce z toho mají potěšení. Což, jak se zdá, nemůžu mnoho konzervativních lidí zkousnout a mají potřebu proti tomu brojit. Což, budu se opakovat, není normální rekce. Nebo taky něco úplně jiného, prostě je tohle téma stále a stále prostě irrelevantní. Normální je se na to podívat, říct si "aha, jsou to manželky/partnerky" a užít si zbytek filmu. Vše ostatní je šílenství a já nevidím důvod proč házet vinu na tvůrce či dokonce Disneyho, když jediní idioti zde jsou prostě homofobové.

To, že byli jen "mírně" homofobní jedincí nejvíc spokojení v době kdy mohli tvrdit, že homosexualita je "životní styl" a vrchol inovace byla Zkrocená hora, neznamená, že ta doba byla lepší.
@Cathan (09.07.2022 13:17): A to ti tvurci nevedi ze to bude zavanet ruznymi stupni homofobie? Jako ze si rekli, jako ty, oni to lidi nebudou resit? :) Muze se to brat z ruznych uhlu pohledu, jako ucelova provokace, jako nevinna vec, podkurovani mensinam, a dalsi. Jo kdyby to tam nebylo tak by byl klid. A nemyslim ze by to tomu filmu nejak uskodilo a byla by velka sance ze to tak vyhovi vsem. Chci tim rict ze to jestli to tam melo nebo nemelo byt je tak 50 na 50. Vzhledem k tomu ze je zcela evidentni a neda se s tim nic udelat, ze to plno lidi vezme zle a plno dobre. Spis je otazka proc driv lidi tyhle veci skoro vubec neresili, maximalne se nekdo usklibnul nebo pousmal a ted to je velke tema. To je k zamysleni.
-----
Nejhorsi jsou lidi co po tricitce prozrou a zacnou ostatnim tvrdit ze se chovaji jak deti. Star Wars s tim nema co delat.