Pro pohodlnější navigaci i přístup k pokročilým funkcím Databáze-her.cz doporučujeme povolit si ve svém prohlížeči JavaScript.

Kultura

@Charllize (21.07.2022 22:07): Klasická ukázka zajímavého obsahu, ale nudné formy jsou "velikáni" sf - jako A. C. "NPC" Clarke nebo Isaac "Nejinteligentnější sf autor světa" Asimov. Kde obsah je hlavní a forma je jen nositel.

Když to přirovnám k jídlu :) Tak můžeš mít (výbornou) zmrzlinu v průmyslovém kornoutu bez chuti nebo v čerstvě upečeném, který je dobrý sám o sobě.
@John Mirra (21.07.2022 21:08): Já nevím. Netuším co si pod pojmem dobre napsané představit. Jako ze mne to bavilo číst a přišlo mi to dobre? Ale to nutne nemusí znamenat ze to je dobre napsané. Nebo to znamená ze když se to líbilo víc lidem ze to muže dostat nálepku dobre napsané? Nevím, mě výraz dobre napsané přijde ze vyjadřuje nic :)
Ale zkus ságu o válce s Chtorrem od Davida Gerrolda, mne se to líbilo nebo nějakého Harrisona, třeba Na západ od ráje/Návrat do ráje a planety smrti, kde to pěkne plyne a nenudi.
Hmm, asi se opakuju, mám deja vu :D
V diskuzi k Planescape Torment EE se zmínily dobře napsané hry a mě by zajímalo, jaké jsou podle vás dobře napsané knihy. To je vážně míněný dotaz, sháním nějaké tipy na beletrii, nejlépe scifi, případně fantasy (ale nemusí to nutně být) :)
@JohnCZ (19.07.2022 14:58): krásně popsáno :-)

@Samariel (19.07.2022 10:12):  ano, Řím je výborný, zrovna jsem ho nedávno dokoukal (v době vydání jsem viděl pár dílů). Podobně jako Borgiové je to de facto Game of Thrones bez fantasy a s příchutí reálné historie. Ale ani mi moc nevadilo, že to po dvou sériích skončilo. První se zabývá především Ceasarem, druhá především Oktaviánem a neměl jsem pocit, že bych nutně vyžadoval další sérii s Tiberiem a následně Kaligulou, to by pak mohlo pokračovat hodně dlouho. A JohnCZ má absolutní pravdu v tom, že jestli je něčeho aktuálně dostatek, tak je to kvalitních historických seriálů :-) A jestli spoléháš na to, co ti pustí v TV v rámci terestrického vysílání....mno, tak vítej v 21. století :-)
Teď koukám na Borgen - dánský drama z prostředí vysoký politiky. Je to trochu (víc) zidealizovaný, hlavně protagonistka je taková ta sluníčkově zelená politička díky který mi za chvíli bude muset korporát zavřít fabriku a přestat posílat prachy na účet, ale je tak sympatická že jí nejde nefandit. Ikdyž tedy v poslední sérii, která se odehrává (a byla natočena) 10 let po třetí už je o dost ostřejší a trochu tam jede power corrupts theme. Seriál jako celek vynikající.
@Samariel (19.07.2022 14:22): A proč hned tak pejorativně? Jestli myslíš české kanály, tak ty nemají dostatek svých originals, takže tam prostě hlavně "točej" stále dokola to, co nemá moc drahou licenci a zároveň se osvědčilo, že na to lidi koukaj. A to lepší si nechávaj na večerní prime time. Co se týče americké televize, je prokázané, že nenáročná mainstreamová tvorba má zpravidla vyšší sledovanost (nečekaně). Proto v minulosti mnohokrát docházelo k tomu, že kvalitní a chytré seriály byly rušeny, ale mnohé generické cypoviny jely několik sérií. A dneska je situace ještě jiná. Klasickou TV sledují spíše nenároční diváci a starší generace, co nemají o filmařinu až takový zájem, kdežto mladí, geekové a různí fajnšmekři daleko více holdují VODu (nebo pirátství). Takže tenhle formát bezdějových nenáročných komedií, popř. různých procedurálních kriminálek a lékařských dramat je pro svou cílovku, co sleduje televizní kanály, divácky vděčný. U komedií a krimi, ať si pustíš jakýkoli díl, nemáš víceméně problém se chytnout. A různé soapky táhnou televizi už od nepaměti.

I tak je imo ale kvalitní tvorby dneska dost a kvantitativně přibývá. Nebo minimálně já mám ten problém, že nevím, co se dívat dřív.
@Samariel (19.07.2022 13:41): Ok.

Neříkám, že jsou všechny vyloženě "pořádné," ale netočí se toho málo. Záleží, jaké období chceš. Vybráno úplně random, co jsem si vzpomněl, že bych chtěl někdy vidět (a něco málo už viděl). :D

https://www.csfd.cz/film/439835-medicejove/recenze/
https://www.csfd.cz/film/279783-borgiove/recenze/
https://www.csfd.cz/film/401308-wolf-hall/recenze/
https://www.csfd.cz/film/65154-versailles/recenze/
https://www.csfd.cz/film/393466-marco-polo/recenze/
https://www.csfd.cz/film/346500-pod-cernou-vlajkou/recenze/
https://www.csfd.cz/film/376804-cizinka/recenze/ (částečně červená knihovna s prvky sci-fi, ale dobovka jinak parádní a líbí se mi, jak detailně to vykresluje běžný těžký civilní život obyčejných lidí - nejen život králů a princezen nebo naopak nějakých outlaws)
https://www.csfd.cz/film/467841-frontier-v-kuzi-nepritele/recenze/
https://www.csfd.cz/film/444687-soumrak-templaru/recenze/
https://www.csfd.cz/film/322057-da-vinciho-demoni/recenze/
https://www.csfd.cz/film/399072-mistr-popravci/recenze/
https://www.csfd.cz/film/437677-koruna/recenze/
https://www.csfd.cz/film/292391-hell-on-wheels/recenze/
https://www.csfd.cz/film/333396-bible/recenze/
https://www.csfd.cz/film/938268-cid/recenze/
https://www.csfd.cz/film/238219-john-adams/recenze/
https://www.csfd.cz/film/278992-pilire-zeme/recenze/
https://www.csfd.cz/film/653675-katedrala-more/recenze/
https://www.csfd.cz/film/362045-koreny/recenze/
https://www.csfd.cz/film/914957-barbari/recenze/
https://www.csfd.cz/film/5520-spartakus/recenze/
https://www.csfd.cz/film/360373-knick-doktori-bez-hranic/recenze/
https://www.csfd.cz/film/59676-posledni-kralovstvi/recenze/
https://www.csfd.cz/film/746971-the-good-lord-bird/recenze/
https://www.csfd.cz/film/325765-bila-kralovna/recenze/
https://www.csfd.cz/film/911877-francouzska-revoluce/recenze/
https://www.csfd.cz/film/928042-romulus/recenze/
https://www.csfd.cz/film/1172586-marie-terezie/recenze/
https://www.csfd.cz/film/484409-lesni-lupici/recenze/
https://www.csfd.cz/film/452965-britannia/recenze/
 

O evropské a zejména asijské tvorbě nemám zas až takový přehled, určitě se tam taky najde dost zajímavých kousků. Místní odborníci na Asii třeba poradí. :)
Zachytil někdo, že Pantera příští rok půjde znova na turné po 20 letech? To mi přijde tedy dost divné, když dva jejich klíčoví členové už zemřeli.
Disney+ nabídka mi celkem vyhovuje, ačkoliv se najdou i neduhy. CZ titulky někde absentují, u novějších řad tv seriálů. A to platí i pro novější řady, ty tam nejsou dostupné vůbec. Big Sky, Good Trouble. Oceňuji ale, že tam ty seriály jsou. U Grey's Anatomy a Station 19 jsem s tím poslední roky měl dost problémy. Buffy se špatným obrazem, odstranili spodní část 4:3 formátu. 911 je o dost lepší, jak 911: Lone Star.

Rozkoukáno toho mám hodně. Nějaké dokumenty, Alias. Viděny i filmy.
Tak sem si předplatil Disney+ a po ledový sprše s HBO Max sem zase dostal ránu......jak je sakra možný, že takový giganti nejsou schopný vytvořit kvalitní streamovací službu??
"Find me naked in my virgin misery
Like an unplayed melody
Save me, come close and whisper my true name
And become all soothing rain
Touch me like no one's touched me before
In the deep of a cold heart's core
Love me even if it's going to make a crime
We've crossed the line

I'm a phantom of flesh and fantasy
A machine with a soul in agony
Is there anything left to save of me
Be my remedy
All I want is to feel your love break through
Every piece of my heart belongs to you
With a kiss we will paint a flawless view
Of a moonlight rendezvous"

Pochybuju, že někdo z vás zná bez použití Googlu. :- P :-D