Pro pohodlnější navigaci i přístup k pokročilým funkcím Databáze-her.cz doporučujeme povolit si ve svém prohlížeči JavaScript.

Kultura

@Fingon (23.07.2022 10:32): Ecco je v angličtině ok (alespoň co se filosofie týče - a terminologie je myslím v AJ lepší než v češtině - na druhou stranu, filosofii bych asi četl v němčině, kdybych byl na tvém místě). Každopádně ti závidím tu němčinu (možná se k ní někdy dostanu - ale život je moc krátký a literatury v ostatních jazycích strašně moc i tak) a možnost přečíst kompletního Perry Rhodana...

Ad Bernard Werber - jj, nejhorší na tom je, když máš víc takových autorů, a každého v jiném jazyce (a ty jazyky jsou čínština a korejština) - tehdy si čtenář začne vážit kvalitnějších amatérských překladů :(
S CSFD som skončil už pred rokom a používam hlavne IMDb aj keď tam vám príspevok nezverejnia pokiaľ nie je politicky korektný, ale stále je to lepšie ako CSFD človek tam nemusí riešiť žiadnych Verbalov ktorí by vyskakovali hneď na titulke a hodnotenia mi takisto prídu reálnejšie.
Snad se nebudete zlobit, ale využiju toho, že tu běží diskuze o starých sci-fi - pár kousků mám v antikvariátu, třeba by se někomu něco líbilo ;) A jak by řekl Troy McLure: ano, je to shop, který si můžete pamatovat z takových hitů, jako jsou podložka pod myš s dvoupanelovým manažerem či podtácek s disketovým motivem :))
@Bragi (22.07.2022 21:20)

@sledge (22.07.2022 22:06): o tom vím, Asimov tuším i kdesi v jakési sbírce povídek či esejů, kterou jsem četl (beztak český překlad Robouniverza/Robot city) vyspoiloval, která postava to je...



@Dan9K (23.07.2022 02:02): jelikož anglicky rozumím velice dobře, připadá pro mně v úvahu číst oba překlady. Kdyby šlo o němčinu, tak čtu buď originál, nebo překlad, který neexistuje česky nebo anglicky.

Uvažuji o Mistrovi a Markétce, ale anglická transkripce Azbuky se mi nelíbí, tohle bych četl česky. To samé Dream of a red chamber, zvládl bych to anglicky, ale líp se mi čte česká transkripce čínštiny, než Pchinjin.

V anglickém překladu italštiny tohle odpadá.

Jinak je mým přáním naučit se francouzsky natolik dobře, abych zvládl číst knihy Bernarda Werbera v originále - už proto, že česky, anglicky nebo německy nevyšla ani polovina toho, co napsal (a paradoxně nejvíc překladů v češtině).

Navíc je Eco v angličtině na Amazonu/Kindle...
@hanak_v_exilu (23.07.2022 08:12): u 3 těles nesouhlasím. Je originalní zasazením, ale jinak je celkem tuctová a další díly mají sestupnou tendenci - literárně chudší a mnohem šablonovitejší. Asi chybí berlička reálných událostí.
@John Mirra (23.07.2022 09:52): Jj, ta série je rozsáhlá, další překlady jsou trochu divočina :) Kvalita taky trochu kolísá, ale nemyslím, že bych při četbě narazil na něco vyloženě nestravitelného. A jak jsem psal, ta úvodní trilogie Nadace / Nadace a Říše / Druhá Nadace je přeložená nově a dobře, tzn. minimálně tu se vyplatí přečíst :)
@sledge (22.07.2022 22:06): Koukám se na ty knížky, které mám teď u sebe a každou snad překládal někdo jiný :D

Nadace - Jarmila Pravcová, Druhá Nadace - Zuzana Drhová, Nadace na hranicích - opět Pravcová, Předehra k Nadaci - Vladimír Matějovský + Michal Krbec, Nadace a Země - Ivan Boukal, A zrodí se Nadace - Robert Čapek

@hanak_v_exilu (23.07.2022 08:12): Od Simmsonse jsem četl Íllion a Olympus a na to, jak šílenou to mělo premisu, mě to docela bavilo. Takže toto bych mohl taky zkusit. Díky.
@Dan9K (23.07.2022 02:02): A až dáš Nonstop, můžeš pokračovat s Heinleinem - Sirotci oblohy, Harrisonem - Zajatý vesmír a pro odlehčení Grantem - Kolonie. Vše do jisté míry tematicky příbuzné :)
@Dan9K (23.07.2022 02:02): Kallocain je super, Nonstop je taky super. 

@John Mirra (21.07.2022 21:08): Myslím že to ještě nikdo nezmínil, ale jedna z nejlepších knih co jsem kdy četl je Hyperion od Dana Simmonse. Respektive je to série. Hyperion a potom Pád Hyperionu. Zvlášť úvodní povídky mě úplně rozebraly. Vynikající je celá třídílná (čtyřdílná) sága Problém tří těles. Ale do toho je potřeba trochu se začíst.
Co se týče staré sci-fi, co je napsána velmi dobře, doporučuji, kdo nečetl, Kallocain od Karin Boyeové. Je to relativně podceněná a opojímená kniha, přitom je to hodně žánrotvorná kniha (dystopie) a přečetl jsem to jedním dechem. (průměr hodnocení je nižší, ale hodnocení komentujících je vypovídající)

Jinak, když tu byl ještě ten dotaz obecně na dobře napsané sci-fi, mám pocit, že tu ještě nikdo nezmínil Nonstop od Bryana Aldisse, což je věc, kteoru si asi musím znova přečíst, protože jsem na ní tehdy ještě nebyl dost zralý a pochopil jsem toho docela málo.


@Fingon (22.07.2022 15:23): dilema, jestli číst Umberta Eca v angličtině nebo češtině ti snadno rozlousknu, čti to v češtině (stejně jako by tě nenapadlo to číst v arabštině). Proč anglicky?
@Charllize (22.07.2022 19:32): Ty původní překlady prvních tří dílů Nadace od Jarmily Pravcové jsou "nedobré", novější překlad od Viktora Janiše je podstatně lepší.

@Fingon (22.07.2022 20:26): Jak píše Bragi, Asimov to nakonec propojil v jeden velký celek, jedno universum, dokonce se mezi jednotlivými sériemi prolíná jistá zásadní postava :)
@Richmond (22.07.2022 19:25): Já nevím čím to je. Já mám české verze co vyšli začátkem devadesatek a ackoliv nemůžu říct ze by to nějak výrazne drhlo, tak když to čtu mám jakoby pocit nějaké vyjadřovací bariéry a nějak mi to čtení přijde lehce odcizene. Moc to nedokážu slovy vyjádřit :)
Kdysi mi to tak nepřišlo, ale možná to je tím ze jsem teď už spis sváteční čtenář a jestli přečtu dvě tři knihy ročně tak to je hodně. Dřív jsem četl mnohem víc.
@Charllize (22.07.2022 18:21): Troska moc dobře nezestárl, to je fakt. Ale taky jsem neodolal a koupil si celou volnou sérii elektronicky (třeba Vládce mořských hlubin neměla máma, strýc, ani žádná z knihoven v mém okolí. Ale celá ta série až po Planetu Leon je ok...

Akorát mě štve, že ani po revoluci nevyšla původní , necenzurovaná vydání...

Od Asimova mám rád robotí sérii, tu jsem před časem dočetl celou, včetně Robouniverza/Robot City včetně tří trilogií (v Česku vyšel snad jen Kalibán) a neskutečné sračky Have Robot, Will Travel) a dvou ze šesti (nebo osmi?) knih ze série Robots in time.
@Charllize (22.07.2022 18:21): Já myslel čistě po literární stránce, obsahově jsou staré sf fajn. Taky jsem "elektřikáře" Trosku naposledy četl někdy v minulém století :)) Fajn byly komiksové adaptace - Paprsky života a smrti třeba (dneska už je radši ani hledat nebudu).
@7c (22.07.2022 18:15): Já nedavno zkoušel znovu číst Asimova a šlo to ztuha, ale pořad asi dobrý. Mnohem hůř jsem narazil u Trosky a jeho Zápasu s nebem. Když mi bylo 13 tak jsem to zbožňoval a v průběhu let koupil dvě různá vydání. A ackoliv v tom nostalgicky pořad vidím proč se mi to tak líbilo, starý mozek mi to už nějak odmítá :)
Ale třeba Clarke mi sedí pořad, Rámu čtu celkem pravidelně.
@John Mirra (22.07.2022 14:06): Dnes už bych asi ty starší sf nevím jestli zvládl. Možná tak Lema. Resp. když je obsah hodně zajímavý, tak se dá forma zvládnout, ale po tom množství fantasy, co jsem měl tu smůlu číst, se mi paradoxně nároky spíš zvýšily.

Vlastně dobré byly (co si vzpomínám) povídky od G. R. R. Martina, než začal s ASoIaF (když se bavíme o minulém století). Takže za mě co se týká starší sf, tak určitě povídkové antologie (což asi každý čtenář staré Ikarie a spol.)

Z poslední doby - co se hard sf týče - byly nejlepší The Murderbot Diaries (jak jsem tu už někde psal) - ale nemají úplně nejlepší poměr cena/počet stránek (novely za cenu románu :) A pak asi Red Rising (trilogie) - což je trochu retro, trochu akční a inspirované vším možným (minimálně lepší průměr, což je u sf/fantasy solidní hodnocení)).

Ad česká sf/f: https://www.czechlit.cz/cz/feature/ceska ... ra-sci-fi-a-fantasy/
Momentálně čtu povídky z planety Darkover, jsem u třetího svazku.

Česky vyšlo 8 knih, autorka (Marion Zimmer Bradley, zfilmovana byla první kniha z jiné její série, Mlhy Avalonu) jich ale vydala minimálně 2x víc, jak stárla a už kvůli mrtvici moc psát nemohla, tak si přizvala (nejdřív nepriznane, pak už i priznane) spoluautorky. Celkem je to asi 20-30 knih, z toho několik posmrtně (1999) vydaných. A pak ještě slabá dvacítka povidkovych sbírek.

Hlavní knihy jsem už četl všechny.

Údajně budou ještě dvě knihy hlavní série.


Taky jsem si pořídil české trisvazkove vydání čínské klasiky Dream of the red chamber (sen v červeném domě), ale ještě nebyl čas.

A momentálně čekám na výtisky antologií CAPTIVATED/FASCINATED/DELIGHTED od Bertrice Small a jiných, protože jako ebook jsem to nesehnal (mám sestru, matku a babičku, všechny mají rády solidní bodice ripper a popravdě, kvalitní historické romanci s porcí sexu nepohrdnu ani já;-)


Jinak mám v plánu knihy od A.C. Clarka, co mi zatím unikly, a knihy od Michaela Crichtona, co napsal pod pseudonymem. A taky už je pomalu čas na něco od Umberta Eca, zatím mám za sebou jen první, druhý, třetí a šestý román. Hlavně řeším, jestli to číst česky, nebo anglicky...
Díky všem za tipy, něco z toho si určitě vyberu a dám na seznam :)

@Bragi (21.07.2022 22:36): Dunu jsem kdysi četl a cca v půlce prvního dílu jsem to odložil, nebavilo mě to. Ale teď bych tomu mohl dát zase šanci, třeba bych na to už měl jiný názor :)

@Fritol (22.07.2022 07:12): Na Murakamiho jsem vídával reklamy v metru, na ten Sputnik, a říkal jsem si, co to sakra je... až pak jsem zjistil, že je to knížka :D A třeba Stopaře moc rád nemám, občas tam jsou dobré nápady a vtipy, ale jsou zabité tím, že mi přijde, jako by to psal žák druhého stupně základní školy... :(

@7c (21.07.2022 22:29): @Jab (22.07.2022 08:33): Nadaci jsem četl už jako malej a líbila se mi tak moc, že jsem podle toho pak hodnotil ostatní knížky. Jakože 0% - 100%, kde 100% byla Nadace :D Taky si pamatuju, jak jsem se rozhořčil u prvního dílu Harryho Pottera, kdy jsou hned na začátku v té zoo a had na Harryho zamrká. Už tehdy jsem si říkal, že by Asimov, jakožto profesor biologie, takovou pitomost v životě nenapsal :D

@SilentWolf (22.07.2022 10:25): Já se taky u hororů (knih!) moc nedokážu bát :) Takže toho Architekta bych mohl zkusit!
U comicsů/knih se vůbec nebojím, u her/filmů/seriálů jsem poseroutka...
@SilentWolf (22.07.2022 10:25): čtu takřka jen scifi a horory a odpověď zní ne, nebál :-) ale to je prostě mnou, víc se bojím při skoro jakékoliv jiné aktivitě, než je čtení knihy, protože při té nic nehrozí. Takže jsem sice přečet kompletního Lovecrafta, Poea a vše zásadního z Kinga a nejvíc jsem se bál u jeho Řbitovu zviřátek, ale asi hlavně proto, že mi bylo devět a byl to můj první horor :-)
Když už se zde řeší scífka, co takhle horrory? Existuje nějaká knížka, u které jste se báli? Já jsem totiž docela strašpytel, co se týká filmů a her, ale knihy ve mě tohle vyvolat neodkáží, krom velmi vzácných výjimek jako
 House of Leaves  a Trhlina.
Je ale pravda, že čtu často jen Kinga a tam je to spíš depresivní a smutné co se postavám děje, ne strašidelné. A když už nějaké hrůzy, tak spíš mindfuck jako Jaunt .A já bych právě rád něco u čeho se pak budu bát zhasnout. Prostě bububu.
A zatím asi nejvíc icky čtení byla povídka od Palahniuka o klukovi co si (warning - extrémně nechutné) v bazéně při jakési formě sexuálních hrátek s tryskami a odtokem vysál střeva. A aby se neutopil musel si je překousat. 

Někdo s podobným problémem (absence strachu) doporučoval, že se bál u Architekt Temna , možná to zkusím. Ale uvítám tipy i zde - znovu, jde mi o bububu, to že se budu chtít zabít z osudů hlavních postav, nebo mi bude fyzicky zle, to moc ne.
@John Mirra (21.07.2022 21:08)

Robert Anson Heinlein - Rudá planeta
Robert Anson Heinlein - Cizinec v cizí zemi
Lee Child - série Jack Reacher - Jatka
Robert Lynn Asprin - série Mýtus - Další prima mýtus
Harry Harrison - První planeta smrti
Neal Stephenson - Sníh