Pro pohodlnější navigaci i přístup k pokročilým funkcím Databáze-her.cz doporučujeme povolit si ve svém prohlížeči JavaScript.

Kultura

@Paul (23.06.2020 11:03): To bude děsná sračka, co k tomu říct :) Eto Demerzela má hrát ženská, je to tak? Těch pokus natočit Nadaci bylo už pár, ale v čas si lidi uvědomili, že to těžko lze na plátna převést. Ale tak proč ne...
@Subject 13 (22.06.2020 22:01): Tak ja viem, že ten seriál je divadelnejší a má špičkových britských, prevažne divadelných hercov. Nebola to otázka nevôle, skôr som si to dal niekam na zoznam a neprioritizoval. :) Teraz sa i tak k tomu nedostanem, navyše o chvíľu ma čaká nová séria Dark. Ale niekedy sa k tomu fakt musím dostať. :)
@Tulareanus (22.06.2020 21:54): Jaj, naprav to. Já se k těm knihám dostal právě kvůli tomu seriálu. Ten mně zpočátku odradil příšerným papundeklovým prostředím ALE... jakmile uběhlo prvních deset minut, už jsem byl k obrazovce přikovaný. Ten seriál má neskutečně hutnou, spíše komorní/palácovou atmosféru, brilantně napsané dialogy a dělá knihám jen čest. A především herecké výkony jsou boží. Zvláště Derek Jacobi v roli samotného Claudia je naprosto geniální a přesně takového jsem si ho představoval i v knihách.
Pokud se někomu nelíbil Jodorowského comics Borgia, ale docenil nápad na zpracování renesančních témat, je tu pro něj Papež ukrutný. Uznávám, u mě to má ještě bonus, že Julius II. je můj oblíbený papež (no co, někdo má vedle oblíbených spisovatelů i oblíbené papeže). Kresba Thea Caneschiho je k sežrání, Manara mu nesahá ani po členky; včetně reinterpretací různých klasických výtvarných děl - a zejména, jde to mnohem líp dohromady s Jodorowského explicitní, místy vyloženě vulgární symbolikou - nebezpečná symbolika je tu ostatně klíčová, historickou věrnost nečekejte, znalost reálií ovšem výhodou, je to pak ještě zábavnější.
@player (20.06.2020 16:34): Nezavani, cenzura to je ( zatim takova autocenzura, pod tlakem fanatickeho davu a nalad tech hlasite rvoucich). A neni to jen tehle film.. Brzo se US dockaj nejakeho "black organu", kterej bude vybirat, co se vystrihne, pripadne stahne... neskutecny, co se v posledni dobe, kolem toho deje. "Uncle Ben's přijde o černého farmáře na obalu" .... fakt na hlavu...
Mě by spíše zajímalo, zda se vytvoří nějaký jednotný postup. Tzn. zda třebas vloží před film vždy nějakých cca pět deset minut, které vysvětlí, v jakém kontextu dílo vznikalo. To by mi asi přišlo ideální.
@Richmond (19.06.2020 18:04): Z historických knih Země krví zborcená https://www.databazeknih.cz/knihy/zeme-krvi-zbrocena-139123 nebo od Ivana Brože Hvězdy proti hvězdám https://www.databazeknih.cz/knihy/hvezdy ... alka-1861-1865-20869.

PS: Doufám že novodobá kulturní inkvizice s těmito knihama nezatočí tak jak to udělala s filmem Jih proti Severu https://www.csfd.cz/film/2794-jih-proti- ... /strana-3/?type=film a s pár dalšíma filmama a sohama
@Richmond (19.06.2020 18:04): Nejlepší jednosvazkovka je Battle Cry of Freedom, pak lze doporučit trilogii Army of Pomotac (četl jsem první díl Mr. Lincoln's Army). Něco opravdu dobrého o všech bitvách nevím, to moc jednosvazků podle mě není, oni Američani mají tendenci vydávat knihy o jednotlivých bitvách. Geniální je v tomhle především Landscape Turned Red: The Battle of Antietam, víc jsem ale nečetl.

Ta první Battlecry For Freedom pro tebe bude asi nejlepší volbou.
Nějaký tip na knížní (spíše obsáhlejší) zpracování válek Severu proti Jihu? Dějiny USA jsem četl 2x, ale jde mi primárně o tuto část ideálně se zaměřením na bitvy.
Konečně je Marcella Season 3, to je fakt skvělej a zajímavej seriál. První dvě řady jsem viděl už před lety. Na třetí musím teprve kouknout.

Teda, je to hukot! Předešlé řady byly krapet serióznější, tady se víc odvazujou. Ale návaznost na předešlý děj je zachována. A objevuje se tam i někdo další z jejího někdejšího týmu.
Tak Dark bych viděl na 10/10, ne že by mě občas neiritovalo chování postav, ale je to naprosto prvotřídní mindfuck a jak já mám rád time travel téma, tak tady je zpracováno luxusně po všech stránkách. Snad to finální sezóna nepomrví :)
@AlieN (17.06.2020 13:01): proto jsem to rozjel taky až teď. Ale myslel jsem že by mi těch dvacet dílů mohlo zabrat aspoň týden. Ne, budu to mít za dva dny a pak dva tejdny čekat :) Ale lepší než rok.
Btw k dalším seriálům z poslední doby - na Gangs of London jsem se velmi těšil, protože Gareth Evans ukázal se svou sérií filmů Raid neuvěřitelné věci, ale toto je nakonec dost pitomé a hlavně většinu dílů zoufale málo akční. Takže doporučuji vidět jen ty dva díly které on sám režíroval, první a pátý, ty taky stojí příběhově dost samostatně, a nepochybně nadchnou každého komu se líbily už Raidy (a ty už snad viděl každý, jsou to nejlepší akční filmy poslední dekády)

A Norské Beforeigners je skoro dokonalá záležitost, u které mě sere jen to že takovouhle pecku nedokáže natočit nikdo u nás, i když prostředky by na to klidně byly. A historické postavy ze kterých by se dalo čerpat taky, úplně si představuju Jana Žižku z Trocnova jak se jako člen policie s palcátem v ruce pokouší zjednat pořádek ve feťáckých klubech na Žižkově :))
No jsem na to zvědavý, slýchám o tom mnoho pozitivního už od začátku, ale radši u seriálů už většinou čekám až budou ukončené.
Právě kvůli tomu ztracení se v ději a postavách po delší pauze mezi sériemi jsem kdysi skončil s Man in the High Castle - první dvě série mě kdysi bavily, ale po několikaleté pauze do dalších už mě to prostě nedokázalo chytnout.

Jen je trochu problém že jsem teď rozjel West Wing (sedm sérií) a Doctora Who (sedmdesát sérií, asi), takže kdoví jak bude na další seriály čas :))
@Paul (17.06.2020 12:16): Tak ten obrázok je pre prvú sériu. Vtedy som nemal problém s tým si to pamätať, v druhej je to už trošku... komplikovanejšie. Ale stále to bolo super. Teším sa na tú tretiu sériu. :)
@Paul (17.06.2020 12:16): Musel jsem přestat v půlce prvního dílu druhý sezóny, protože jsem po tom roce vůbec nevěděl kdo kde koho jak. A ona už je třetí… Asi to bude mít smysl celý zkouknout, až to ukončej.
Sleduju Dark a je to luxusní pokoukání, ale teda tenhle obrázek se při sledování dost hodí :)
Mi přijde že jsou si všichni tak podobní a těch vztahů mezi nimi je tolik, nesnadno se v tom vyzná.
Train to Busan 2. Místy zbytečně digitální a jde na tom znát, že tentokrát z toho chtějí mít echt mainstreamovou zábavu, ale stejně to vypadá dobře. Jednička byla skvělá, těším se.
@Crash (15.06.2020 18:10): Ver mi, aj ja by som sa rád "srazil". Prinajhoršom môžem zorganizovať druhú closed betu Bratislavského zrazu, pričom prvej sa účastnili Kwoky a Victor, takže prežili. :)
Alebo uvažujem, že niekedy neskôr v lete, by som sa stavil na nejaký predĺžený víkend v Prahe.