Pro pohodlnější navigaci i přístup k pokročilým funkcím Databáze-her.cz doporučujeme povolit si ve svém prohlížeči JavaScript.

Kultura

@Jumas (01.07.2019 14:36): Budeme si asi muset vystačit s Fallen Order, které k tomu bude mít asi nejblíže. Nevypadá to sice bůhvíjak, ale vlastně se na to docela těším. Docela rád bych si pak někde přečetl něco o celé té story od 1313 přes Ragtag až k Fallen Order. Vlastně je trochu obdivuju, že to nevzdali.
@Gordon (01.07.2019 14:43): Že nehraji Star Wars hry neznamená, že je neznám, ale žádná mě nezaujala natolik, abych si jí chtěl zahrát. Bioware tvorba jde navíc zcela mimo mě. V plánu mám jen Force Unleashed I a II na Wii kvůli pohybovému ovládání (máchání mečem), i když asi nejde o žádné zázraky.
@Drolin (01.07.2019 12:40): @Jumas (01.07.2019 12:51): Pillars of Eternity, Uncharted 4, Startdew Valley, Diablo III, Halo Wars, Dragon Age: Inquisition, Shovel Knight, Destiny, Zaklínač 3, Star Wars 1313.

Je to takový průřez různými vývojářskými přístupy, možnostmi, myslím, že celkem reprezentativní. A už prý pracuje na další knize, která by se měla nést v podobném duchu.
@Drolin (01.07.2019 12:40): Ja vim ze mas na mysli překlady skutečně toho nejhlubšího japonského undergroundu. Ale zajímavý byl překlad Final Fantasy type 0. Dalo to hrozně práce, roky, a ten překlad byl nadprůměrný. Mno a pak do toho vstoupil Square a po všech těch letech co to ta skupina nadšenců předkládala jim to zatrhli. Přesně ve chvíli kdy to uvolnily pro veřejnost. Bylo to kvůli remasteru co měl SE v plánu. Zřejmě dnes už se na to nekouká, ale tenkrat to byla tragédie.

že bych napsal knihu? :D
@BUMTARATA (01.07.2019 12:25): Mám to připravené, koukal jsem že tam je kapitola i o Pillars? Od Bendové jsem četl nějaké části z té první knihy, na tuto také kouknu.

Ještě je zajímavé Exploring videogames with Deleuze and Guattari a Atari to Zelda: Japan’s videogames in global contexts (které je i o mých oblíbených fan překladech japonských her).
@Drolin (01.07.2019 11:25): Krev, pot a pixely právě dočítám a určitě to stojí za doporučení, zejména u dvojpříběhu Ensemble Studios a Bungie jsem nevěřícně kroutil hlavou. Obecně Schreierovy texty stojí za doporučení, nedávno třeba ten o Treyarchu. Tu Bendovou jsi četl?
No vida není to nutné. Ještě štěstí že jde jen o nevinnou zábavu, v jiném oboru by se už s tímhle přístupem počítaly mrtvoly ;)
@Drolin (01.07.2019 11:25): Hraje, ale podmínka v game studies to není. Současný stav souvisí především s aktuálními přístupy výzkumu, kterým je pokud se nepletu namátkou teoretizace afektu, respektive zkoumání vycházející ze spinozovsko-deleuzovské linie.

Kromě této nové i předchozí knihy od Bendové stojí ještě za doporučení The PlayStation Dreamworld od Alfie Bowna, zvláště pro milovníky Lacana. Zásadní publikace.
Ke hrám lze doporučit fantastickou knihu od Jaroslav Švelcha: Gaming the Iron Curtain: How Teenagers and Amateurs in Communist Czechoslovakia Claimed the Medium of Computer Games

V češtině asi nevyjde. Nevím, jestli to tu už nebylo jednou, ale asi ne.
Nová Godžira úplně nenadchla. 5 let starý film, který načal MonsterVerse pro současné století, mi připadal jako podstatně uspokojivější i odvážnější. Ale dalo se to.

Godzilla vs. Kong točí Adam Wingard, což je příslib nemilosrdného nářezu. Jsem velmi zvědav, jak úspěšný bude při tomto přesunu do vyšší ligy.
@Sadako (28.06.2019 01:24): zbylé dva díly mravenčí trilogie už nejsou takový odvaz jako první kniha, ale pořád je to dobré cteni. Zase jde o sledování osudů mravenců a lidí a o jejich vzájemné interakci.
@Fingon (27.06.2019 18:42): Četla jsem jenom Mravence - kdysi dávno, to první vydání z roku 1998, místy to bylo dobře psycho, některé scény si pamatuju dodneška. Ne že bych měla v následujících letech moc času na beletrii, ale jaké jsou ty jeho další knihy?
Nevím, jestli znáte francouzského spisovate Bernarda Werbera, ale loni konečně po dlouhé době vyšel další překlad. Po Mravencich, Dni mravenců, Revoluci mravenců, Posledním tajemství, Tanatonautech a Říši andělů došlo i na jeho knihu z roku 2017, u nás vydanou pod názvem Kdo mě zabil?

S filmem Lindsay Lohan Vim, kdo mě zabil to naštěstí nemá nic společného, s Hedy Lamarr, Michaelem Crichtonem a Pol Potem naopak hodně :)

Škoda, že ani v angličtině nebo němčině prakticky nic jiného od něj nevyšlo...
@Walome (26.06.2019 15:29): tak samozřejmě to rozdíl je. A protože to říkam a je to muj nazor, měl bys to podle tvé logiky akceptovat a nesnažit se mi to vyvrátit.

Ale plusový bod za přiznání, že se chováš stejně hloupě jako ostatní.
@Jab (26.06.2019 16:43): Ze podobného soudku a (stejného nakladatelství) taky doporučuju Krátké rozhovory s odpornými muži od Davida Fostera Wallace. Úzkost a existenciální tíseň ústí do misogynie a egomanie. Pokud má někdo rád titána Thomase Bernharda, bude spokojen.

A je to taková příjmená "oddychovka" když člověk čte jeho Infinite Jest, to je sice fantastické, ale přes 1000 stran je přes 1000 stran. Docela by mě zajímalo, jak by tam zakomponoval třeba EA nebo Bethesdu :))
Antonio di Benedetta - Zama

Temný existancialismus z Jižní Ameriky. Život jednoho naprosto zbytečného úředníčka, na jehož názory a ambice každý sere. Pokud máte dojem, že život možná nemá smysl, Zama vám to potvrdí a vysvětlí. 10/10