Pro pohodlnější navigaci i přístup k pokročilým funkcím Databáze-her.cz doporučujeme povolit si ve svém prohlížeči JavaScript.

Cestování a koníčky

@Jab (14.02.2024 22:17): Tak pokud bys chtěl být echt stylový, či požitkář, tak si ji nameleš i sám doma, nejlépe pomalu pečlivě na ručním mlýnku s nastavitelnou jemností mletí. :c)) Ale jak píše MCZ, i velmi slušná káva se dá běžně koupit už namletá. Pak jednoduše nasypeš patřičné množství, zaleješ vodou, po chvíli do sklenky vsuneš sítko a naléváš. Pokud tedy řešíš rychlou pohodlnou přípravu a nemáš problém ani s kapslemi a značkami typu Starbucks apod., je toto solidní alternativa.
@Jab (15.02.2024 08:26): Myslím, že když si koupíš menší namleté množství a spotřebuješ jej v rozumném čase, tak to ničemu nevadí.

Já většinou chodím na kafe ven/koupím jej sebou, ale doma příležitostně použiju ten french press a jak psal samorost, obsluha je hrozně jednoduchá (nemluvě o minimálních nákladech na energie a téměř žádném odpadu).
@MCZ (15.02.2024 00:28): Což se nemá, ne? Máš si koupit nenamletou a umlít si ji až doma. Což je zase další nástroj navíc. A pak u toho french pressu hlídat čas, aby se dělala káva tak akorát aj.

Btw ty si doma děláš kávu z čeho?

Já tohle svoje rozhodnutí, co nakonec koupit, udělal btw poučeně. Zvažoval jsem a porovnával, co je pro mě nejvhodnější. Určitě také nejde říci, že by Nespresso dělalo nutně špatné kafe. Však viz to video níže, kde si celkem chválí třeba Nespresso Ethiopia, Colombia nebo Tokyo a Shanghai. A jak sám nemám kávy ve Starbucks rád, tak ten Blonde Roast mi přijde fajn. A ta Sumatra mi teď i vyloženě chutná. Btw Starbucks vlastní také Nestlé. Proto mají jejich pody vsechny technologie Nestlé.
@Jab (14.02.2024 16:07): Za mě osobně je výborným řešením tzv. french press alias kafetier. Koupíš si libovolnou slušnou kávu, po zalití horkou vodou přitlačíš lógr na dno a naléváš. Opláchnutí sklenice se sítkem zabere maximálně pár vteřin, nejsi omezen ve výběru kávy, v kuchyni to šoupneš kamkoli, stojí to pár korun a vydrží funkční dlouhá léta. Navíc je to skvěle použitelné i na lístkový čaj, jednoduše jen samá pozitiva... :c)
@MCZ (14.02.2024 16:01): To je imho jen částečně tak.
Viz
https://m.youtube.com/watch?v=HouzvJGazs4
https://m.youtube.com/watch?v=EvMwNnAtTL8

Já v té kuchyni místo nemám. Nemám čas se tím zaobírat (mám jinou rabbit hole). Chci jednoduché řešení, kde nemusím kávovar a jeho části rozebírat a mýt. A kávu chci rychle. Kvalita kávy pro mě není jediné hledisko. Plus jí nevypiju doma tolik (odhadem 5 týdně).

Kdyby v tom nebyla nějaká logika, tak imho moc lidí "neoblbnou". A určitě je to v posledku lepší káva než instant, který si dělám v práci.

Btw ty whisky palírny vlastní Diageo, Moet Hennessy/LVMH, Beam Suntory atp. To jsou společnosti na evil scale jen o stupínek za Nestlé. :)
@Jab (14.02.2024 15:54): Však já vím, jen mi přišlo zábavné poukázat na to, s jakými značkami tu najednou žongluješ oproti těm předchozím diskuzím. :-)

Ten rant dál už bylo jen takové povzdechnutí nad stavem věcí zde, kdy platíme více za menší kvalitu, protože nás bezpáteřní nadnárodní společnosti přesvědčily, že takhle je to správně.
@Jab (13.02.2024 21:52): Teda ten tvůj přechod od diskuze o nejlepších a nejdražších whiskey k porovnávání nejshitóznějších výrobců/dodavatelů kafé je naprosto drastický.

Já nejsem žádný kávový fašoun, mé baristické skilly jsou vcelku malé, ale Nespressa nebo Starbucks bych se nedotkl ani klackem (z chuťových i ryze etických důvodů) a je naprosto smutné, že jsme si to tady spolu s tou vlnou kyselých hipsterských káv nechali vnutit, že tohle je jako way to go. Naštěstí je ve všech větších městech spousta kaváren nebo pár pražíren, kde se dá najít něco slušného.

V tomhle směru se mi stýská po Itálii, kde jsem nabyl dojmu, že i v nejzapadlejším café baru dostaneš nesrovnatelně lepší kafe než v nějaké výběrové kavárně v Praze a za dotazy na Starbucks (který tam naštěstí skoro není), tě místní rovnou pošlou do háje.
Btw zkoušel někdo Starbucks Sumatra? Je to Sumatra, takže hodně zemitá káva. Navíc je velmi silně pražená, čímž se to jen násobí. Napoprvé mi to chutnalo jako kdybych žvýkal pneumatiku a bylo to ble. Ale nějak mi to zůstalo v hlavě a teď už piju druhé balení. :) Od Starbucks mi to jelo nejvíce spolu s chuťově úplně opačným Blonde Roast. Jinak od Nespressa mi přišly nej kapsle Ethiopia, Tokyo, Columbia. Stockholm a Kazaar pak když člověk potřebuje více "nakopnout" (hlavně to druhé). Ještě chci někdy zkusit Shanghai. A jinak z té konkurence mi přišlo nejvíce fajn Costa Coffee Honduras (lepší než třeba Starbucks Guatemala). A jako solidní o něco levnější základ Tesco Finest India. Bohužel to je jen ve velkých Tesco obchoďácích. Ale mají jej i onlajn.
Kdyby měl někdo zájem o časopisy Score čísla 225-304 ( některá čísla chybí) tak dejte vědět :)
@JohnCZ (26.01.2024 10:51): jasný, úplně ztratit čich bych skutečně nechtěla. Ale ubrat na citlivosti by mi nevadilo.

To chápu, že jsi z toho paranoidní, z toho by se jeden po.... Tak snad se ti čich časem vrátí.
@RomcaT (25.01.2024 23:21): Ne, ztrátu čichu fakt nechceš. Chápu, že někdy člověk cítí i nepříjemné pachy a každý má tu citlivost někde jinde nebo některé věci cítí trochu jinak, ale imo je čich hodně podceňovaný smysl, který, byť není tak zásadní, pomáhá v orientaci v prostředí podobně jako zrak nebo sluch. A především, stimuluje paměť. Takové ty momenty, kdy člověk poprvé ucítí zimní studený vzduch nebo naopak jarní, už nejsou. Nebo např. když ucítíš povědomý závan nápadně podobný nějakému pachu z dětství a vyvolá to v tobě silné vzpomínky na něco, cos už dávno zapomněla a je to jen někde v podvědomí, ty jsou prostě nenávratně fuč. A děsně mi to chybí.

A pak tu jsou další různé více či méně drobné věci jako požitek z čistě vypraného prádla. Nepoznáš, jestli ti prádlo třeba něčím nesmrdí. Pokud máš domácí zvíře - (třeba staršího psa, který učůrává a musíš ho nosit), nepoznáš jestli ti oblečení nějakým nedopatřením třeba nesmrdí močí. Osobně z toho bývám někdy až paranoidní.

Nebo zpátky k tomu jídlu. Těžko rozeznáváš zkažené věci. Koření ti prakticky nic neříká. Osobně do všeho musím dávat 2x tolik + kotel chilli a stejně to není prostě ono. Základní chutě sice rozeznáš, včetně nějakého toho koření, ale všemu chybí takový ten vocas. Takové to příjemné finále, kdy ti konkrétní aroma prolétne nosem. A opět, třeba ti to něco hezkého připomene.

Další příklad. Lezu z auta a kamarád na mě, že je divně cítit venku olej. A já že nic, že nic necítím. Kamarád ale že fakt ne, že to vane fakt hodně. Tak kouknu pod vůz a tam loužička. Od té doby taky neustálý mírný stres.

Věř mi, i když to není ani zdaleka taková tragédie jako ztráta jiných smyslů, fakt to nechceš. Ale jak nepříjemné a omezující to je člověk zjistí až v momentě, kdy o ten čich skutečně přijde.
S tím čichem co tu píšete, to je děsně zajímavé. Já Covid neměla, nebo o tom nevím. Nicméně ztrátu čichu bych někdy docela brala. V rodině máme opravdu citlivý čich. Vynášení koše je pro mě činnost skoro neproveditelná. Šíleně se mi z toho navaluje. Když se okolo mě mihne někdo méně umytý, rolují se mi z toho ponožky. Doma mi dávají očuchat starší potraviny a ještě se baví tím, jak se začnu dávit i u potravin, které by kde kdo a chutí snědl.

Nejhorší je to ale u jídla samotného. Vařené maso - třeba kuřecí v polévce dám do pusy a jak cítím tu chuť, je mi blbě, doslova mi roste v puse. To samé když si k obědu udělám cokoliv s kuřecím masem, večer už to maso nepozřu, protože šíleně změní chuť a nedá se to polknout. A vepřovým to nemívám, ale zase tam cítím vepře. Jakože tak, že některé kousky masa jsou pro mě jako kdybych olizla živé prase. Hovězí mi zase zkrátka nechutná. Až na tatarák, což nechápu, ale je to tak. Asi nikdo nepřekvapí, že mám pak problém s tím, že mám v jídelníčku velmi málo bílkovin. Já bych to zas mohla dohnat fazolemi atd, ale jsem doma jediná kdo je má rád.
@Katt (25.01.2024 11:50): Jop. Taky jsem to měl tak, že se mi jídelníček scvrknul na to, z čeho mi bylo fest na zvracení a co se dalo jakž takž jíst. A jak jsem to měl navíc na jaře a kvetly stromy, tak to bylo jako chodit hnijící kanalizací.
@JohnCZ (25.01.2024 11:27):  Mám to v podstatě stejně. V nejhorším období jsem několik měsíců jedla s plaveckym kolíčkem na nose, protože mi 90% potravin smrdělo jak petrolej, nějaká chemie nebo jako hlína, abych to aspoň v tý chuti necejtila. :D Od července, kdy se mi to o něco zlepšilo, už kolíček naštěstí nepotřebuju.
@Charllize (20.01.2024 19:44): Dávám péči. Mně covid (v první vlně) taktéž zničil můj do té doby velmi citlivý čich. Po pár týdnech naprostého nic a následujících měsících někdy střídavé parosmie a fantosmie (a někdy fakt dost brutální) se to začalo zlepšovat. Chuť se mi celkem vrátila, ale čich dodnes sotva z 50 % a to ještě jak u čeho. A mám pocit, že už se to moc nezlepšuje, někdy skoro naopak.
Na váš tip jsem si koupil tu RC Colu s černou etiketou a je fakt super. Má dokonce třtinový cukr, místo té glukózové sračky (RC Cola s modrou etiketou už nemá myslím cukr). Zajímavé, že stejný nápoj i výrobce a takový rozdíl.

Včera jsem měl pivo Lysá Hora, nějaké místní pivko a mělo ten správný říz. Byla to dvanáctka.
Covid se mi nepodařilo chytit, přestože dva lidi v kanceláři sedící vedle mě ho v průběhu let měli.

Ad alkohol - nenapil jsem se asi 10 let a pivo mi nechutnalo ani předtím. když už, tak červené víno nebo kořalka.

Ad cola - Za mě top Kofola, ale dávám si ji tak jednou dvakrát do měsíce. Jinak limonády moc nemusím.

Ad pití celkově, piju kanystr kávy a prokládám to vodou z kohoutku.

Tolik asi moje shrnutí k předchozím tématům. Enjoy the Sunday :)
Covid jsem měl loni v provinci poprvé, manželka byla za pár dní zdravá, já byl pozitivní skoro deset dní a teprve teď, měsíc a půl poté, se cítím jakž takž ok, i když jsem už poslední týden před Vánocemi dělal homeoffice. Jeden čas jsem měl tak ucpaný nos, že jsem necítil nic, jen když jsem se hodně vysmrkal a pak polknul jídlo, dostal jsem do nosu i vůni;)
@Charllize (21.01.2024 00:18): Tak já měl tedy i teploty něco málo přes 37, ale v podstatě taky nic zásadního. Stále jsem napjatě čekal, kdy se dostaví ty dramatické stavy, kterých byla tehdy plná média a ve finále to skončilo u vcelku běžné „rýmičky”. :c))

@AlieN (21.01.2024 01:35): Velké díky za info o čajových obchodech, mrknu na to, na Megaknihy by mě tedy za tímto sortimentem jít nenapadlo. :c)) I když, já zase občas koupím nějakou tu herní figurku na imago.cz a taky si tam při jednom přiberu čaj. :c) Někdy mi na něj dají i slevu jako bonus za nákup. Co se týče druhů, prakticky pravidelně piji Senchu, to je doma evergreen, v poslední době hodně Oolong (vydrží i 2 - 3 louhování) a když si chci udělat radost, dopřeji si trochu Gyokuro. A jinak jsem, stejně jako u jiných pochutin, spíše degustační cestovatel, takže zkouším, co se dá. Loni jsem si dovezl za pár šupů mraky různých druhů čaje z Turecka, takže mám teď nějaký čas co ochutnávat. :c)
@samorost (21.01.2024 00:01): Já kupuji poslední dobou hlavně na megaknihy.cz - mají překvapivě velký výběr čajů, hlavně v kilových baleních za bezkonkurenční ceny. A k tomu u nich si do objednávky můžu přihodit i nějakou tu knihu :)
Případně špatné ceny nejsou na cajova-zahrada.cz, a na nějaký ten speciál Amana, tedy caj.cz, u nich jsou výhodou kamenné obchody v centru.

Rooibos se snažím pít hlavně navečer, protože neobsahuje kofein. Jinak mám nejoblíbenější Puerhy a Japonské čaje jako Sencha a Genmaicha, v poslední době i Matcha, ale to není úplně dobré na spaní... pokud nehodlám na něčem dělat celou noc.
@Charllize (20.01.2024 19:44): Taky jsem toho hajzlíka před časem chytil, naštěstí jsem měl zcela lehký průběh a čich a chuť jsem ztratil asi jen na čtrnáct dní, přičemž po měsíci jsem byl zcela v původní formě. Ale třeba kamarádce se rovněž dodnes čich dokonale neobnovil, doktorka jí doporučila nějaké vonné olejíčky a tak k nim teď pravidelně ňuchá. :c)) Každopádně bych v době covidu nechtěl být profesionální degustátor, či sommelier, to je o živnost. :c))

@Red (20.01.2024 21:13): V podstatě bohužel prakticky nemám co doporučit. Vyzkoušel jsem postupem času snad dvacet různých druhů (sypané) a nezaznamenal významnější rozdíl, prakticky se lišily jen v barvě. Nakonec jsem tak zjistil, že ideální poměr cena/zážitek mi poskytuje obyčejný balený z Lidlu (privátní značka Lord Nelson). V akci stojí něco okolo 20 Kč, dostatečně obarví a ochutí s přehledem i velký hrnek (3 dcl+) a mají ho hned v několika příchutích (natural/vanilka/pomeranč a karamel). Za mě osobně nemá cenu utrácet za sypaný rooibos, jen se z toho zbytečně sype do nápoje drobný prach a přidaná hodnota žádná. Podobně to mám z těch bylinek i s yerba maté (cesmína), ta mi ale chutná méně, než rooibos, tudíž si ji kupuji jen občas pro zpestření.

@AlieN (20.01.2024 21:42): U mě podobná zkušenost. Většinou taky piji čaje sypané, jen u rooibos a maté dělám výjimku, jelikož jsem žádný významný rozdíl v chuti, či kvalitě nezaznamenal, takže v tomto případě volím menší pracnost přípravy.
Tak to já jednoznačně klasickou Coca Colu, té dokážu vypít velké množství. Dá se říct, že díky ní žiju. Dá se pít i Pepsi a dám si i Kofolu, ta je nejlepší točená. Vše samozřejmě originály, nějaké dochucované příměsi vůbec. Pamatuju, že jsem jednou omylem koupil celou sadu Coca Cola Cherry (etiketa byla hodně podobná originálu) a doteď pamatuju to zděšení po polknutí prvního loku ve sklínce. Zkoušel jsem to tehdy dopít, ale u druhé sklínky jsem to vzdal a zbytek flašky i celého balíku byl okamžitě vylit do záchoda. No a o light nebo zero verzích se nemá ani cenu bavit, to není Cola, ale úplně jiný nápoj.
@Red (20.01.2024 21:13): Rooibosy si dělám relativně často, ale nedá se říct že bych si mezi značkami, resp místy kde jsem ho zrovna koupil, všiml nějakého poznatelného rozdílu - krom rozdílu zelený a červený, což je pořád ten samý druh keře, akorát mírně rozdílná úprava. Jako u čajů.

Celkově tak 90% všeho co piju jsou sypané čaje a jim podobné věci (jako rooibos a maté).
@samorost (20.01.2024 19:21): Ten rooibos mě zaujal, jsem si musel vygooglit o co jde. Máš nějakou oblíbenou značku?

Jinak přes den určitě nejvíc piju kohoutkovou vodu. Mám období, kdy si ji třeba ohřeju v rychlovarné konvici se zázvorem nebo naopak vychladím s citrónem. Ale nejčastěji jen tak, naplním petku od minerálky a piju přes den.
@Dan9K (20.01.2024 20:36): Ten čich mně tak moc nevadí, jak říkám v mnoha případech to spiš plus. Ale ta chuť mne sere dost. Ale postupně se to zlepšuje. Třeba když sem to měl čerstvě tak jsem si dal do pusy vitamin c a nic, absolutně bez chuti. Teď už se ksichtim jako obvykle jak to je kyselý ale pořad tomu chybí ta intenzita co si pamatuju. A některý jemný chutě v jídle třeba cítím jen občas nebo vůbec. Oser no..a to už to je dva roky, říká se ze to muže klidně trvat i 4 nebo 5 let než se to vzpamatuje, nebo taky vůbec. Léčba žádná, buď to přejde nebo ne.
@Charllize (20.01.2024 19:26): jako je fakt, že coca cola je jedna z mála potravin, která je takřka stejná, i když si člověk zacpe nos, takže zážitek je skutečně především o výrazné chuti (sladké, kyselé + bublinky), Nějaké slabé aroma tam je, ale není to to nejdůležitější.

ten čich je mnohem větší problém ve vztahu k jídlu. Právě neoceníš jemné nuance.

Ale třeba je to výhoda, já jsem hrozně mlsný jazýček.  Máloco mi chutná a až na pár výjimek mi všechno přestane chutnat velmi rychle. Když to máš utlumený, tak můžeš jíst jakýkoliv bluf a je to jedno :-)
Cola a jiné ultra sladké žbrndy jdou zcela mimo mě už snad třicet let. Má spotřeba je odhadem dva litry ročně a to se spíše svezu s nějakou návštěvou, kvůli které se to pořídí. Když už si musím nutně vybrat značku, tak u mě nad zbytkem světa vítězí o parník Royal Crown, ta běžná s třtinovým cukrem. Jinak piji především vodu, čaj, případně můj oblíbený rooibos, vše bez cukru, sklony k nadváze máme v rodině i tak. :c)
@Ross (20.01.2024 17:57): Mně zas přijde česká Cocacola jedna z těch lepších. Ve Francii mají taky cukr v Cole, ale byla odporná, že se to nedalo pít. A třeba když si dám v Říši cukrovou, tak rozdíl poznám, ale neřekl bych, že je jedna nutně lepší jak druhá.

Alien: V obou jsou dva druhy umělých sladidel a jedno mají společné a druhé rozdílné. Hnusný jsou obě za mě :D
@AlieN (20.01.2024 17:03): teď už právě žádný, pokud to teda nebyla náhoda.

Ale oni asi před pěti lety změnili u Zero poměr sladidel. Jsou tam, že jo, tři. aspartam, acesulfam K a cyklamáty. A každý z těchhle sladidel zvlášť je nepitelný. Ale správnou kombinací lze docílit například potlačení hořkosti u jednoho atd. No a u Light, která už se skoro neprodává, měli pořád ten starej poměr, jakej přesně, to je asi jejich tajemství a byla pořád stejně hnusná jako vždycky. Teď už je to ale všechno stejný, i když v 95 % případů je všude jen Zero (což je taky vtipný samo o sobě, protože Zero vznikla jenom proto, aby se nestyděli pít colu bez cukru chlapi)



@Karasman (20.01.2024 17:45):  pravdu díš. Kyselina fosforečná dělá asi celou tu chuť pořádně, ale holt je to svinstvo. I když na žaludek asi dobrý. Ve spojení s tím cukrem mi to ale zničilo zuby asi až do smrti. Už deset let v podstatě řeším dědictví Coca Coly. Už nemám nový kazy, ale těch deset, co jsem si vytvořil kdysi, tak to pořád musím řešit.
Já miloval RC Colu, ale už to není ono. Jak teď všude cpou ten glukózový sirup místo cukru, tak jsou vesměs všechny coly hnus. Ale v Polsku furt mají klasickou Coca Colu s cukrem, tak občas kupuji tam.

Je tu někdo pamětník a pamatuje nápoj Kolča? Ten byl úplně nejlepší colový nápoj co kdy existoval. Svého času se to vyrábělo z kojenecké vody a byla fakt chutná :)
Kola je sajrajt, ale paradoxně ne kvůli tomu cukru (což je tedy taky sajrajt, né že né), ale kvůli té kyselině fosforečné, které např. odvápňuje kosti. Mně osobně naštěstí ani moc nechutná a vypiju tak litr ročně, takže jde mimo moje chápání, jak ji může někdo lemtat denně a navíc tu vostrou cukrovou... (já totiž mezi vostrou a bez cukru rozdíl v chuti stejně nepoznám, oboje je sladkej kentáč)
@Charllize (20.01.2024 16:55): stejný to není, ale dá se na to zvyknout.
Taky je otázka, kdys to měl naposledy. Velmi se to zlepšilo. Před deseti lety jsem k tomu měl úplně stejnej odpor, ale už to celkem vychytali.
Teď mám odpor k cukrový variantě, protože mi to přijde šílený.
Taky nějakou dobu vedle sebe fungovala Lightka podle starý receptury a Zero podle nový. Když jsem ochutnal asi před rokem Lightku, tak už to bylo to samý co Zero.

Já mám aktuálně už podváhu, až tam mě to dovedlo, musím začít zase chlastat cukr :-)
coly vypiju asi litr denně :-)

preferuju klasiku, Coca, Pepsi, Royal
teď už teda v bezcukrové variantě.

btw. jestli je někdo tlustej a pije, fakt stačí nechat tady těchhle sladkých nápojů. Je to jak dva cheesburgery denně navíc.