Pro pohodlnější navigaci i přístup k pokročilým funkcím Databáze-her.cz doporučujeme povolit si ve svém prohlížeči JavaScript.

Kultura

Mnohí ľudia, a priznávam sa, že k nim patrím aj ja, občas považujú Rusko za akýsi novodobý Mordor. Ale skutočnosť je celkom iná. :)
@Dan9K (16.02.2022 23:28): Reakcia na Garyho Numana je skladba Teenage Wildlife z albumu Scary Monsters. A práveže, Let's Dance malo ešte celkom zaujímavé nápady (aj album). Najväčšia komercia, ako aj on sám priznal a nebol s tým spokojný boli dva nasledujúce albumy Tonight a Never Let Me Down.

@Zx Atari 500 (16.02.2022 23:14): To budeš musieť došpecifikovať alebo je to iný interpret. :)
@Dan9K (16.02.2022 23:40): Mě hodně baví jak si vzájemně hostovali v pár písních když společně jeli tour :)

Taky jsem relativně nedávno začal víc naposlouchávat Bowieho alba která jsem moc neznal. Třeba Lodger docela zklamalo, první dva kusy jeho Berlínské trilogie, Low a Heroes, jsou imho to nejlepší co kdy stvořil, ale tohle mě ničím nenadchlo.
@Zx Atari 500 (16.02.2022 23:36): já mám nejradši jednoznačně I'm Afraid of Americans , kterou dělal s Reznorem. A i ten klip je boží.
Jak říkám, David dělal všechno a asi jedním z důvodů, proč tu písničku mám tak rád, je ten příjemný šok, že udělal něco takového. Ale samozřejmě na někoho to může působit zcela opačně.

Jinak samozřejmě tebou zmíněné písně jsou klasiky :-)
Tak mi rovnou postnete ten klip, kde je v nejakym baru s kytarou a ma to vesele barvicky :) Neb ja si nemuzu vzpomenout, co to bylo...
@Tulareanus (16.02.2022 22:48): k tomu z roku 1987 jsem se ještě nedostal.

Ale i k té první desce jsem si našel cestu. Rubber Band je dobrej song, ten zbytek je trochu moc karneval no.
Ale už jsem si to oposlouchal a asi si jí už delší dobu nepustím :-)
Ja som si práve dal na jeseň znova celú diskografiu Bowieho vrátane b-sides a rarities. David Bowie patrí medzi mojich úplne najobľúbenejších muzikantov.

@Dan9K (16.02.2022 22:44): Prvý album spolu s albumom Never Let Me Down (1987) mi prídu ako to najhoršie čo urobil. Našťastie v tej kvantite 25 albumov je z nich väčšina dobrých. A práve preto koľko toho nahral zaujímavého, mám pocit, že výberovka nikdy nedokáže byť reprezentatívna. Aj preto, že mnohé albumy znejú úplne inak ako single (najviac to asi počuť na albumoch ako Heroes, Low alebo Station to Station).
@ntz (16.02.2022 21:08): no, já ho v podstatě poslouchám už delší dobu, sjíždím jeho Best Ofku už deset let. Poslouchám jeho songy, co udělal do hry Omikron: The Nomad Soul , miluju jeho spolupráci s Trentem Reznorem....ale vlastně až někdy před měsícem jsem se odhodlal, že ho dám fakt zevrubně a zatím rozhodně nelituju, ačkoliv první deska je trochu obskurní :-)

a Queen poslouchám od šesti let :-) první píseň, co jsem slyšel, byla I Want It All na Radiu City, nahráli jsme si to na MC kazetu a poslouchali furt dokola a pak jsem objevil u babičky dvě gramodesky Greatest Hits bulharskou verzi. A tím asi začal můj zájem o hudbu :-)
Teď jsem viděl díl Enterprise kterej se mi fakt líbil, prostě takový zábavný light-hearted starwars-like adventure s nádhernou Padmou Lakshmi zamlada, kouknu na wiki a tam totální hejt že jako nejhorší epizoda star treku ever a podobně, wtf :)

Jinak mě to tedy chytlo, vždycky si to pustím u jídla a funguje to dobře..ale jsem dost zvědav na ten přechod od epizodičnosti k serializovanosti.
Já jsem vždycky poslouchal hudbu tak nějak přirozeně. Dejmetomu 70 % věcí, co jsem si poslechl, už jsem slyšel dřív, 30 % byly třeba nové věci.

V poslední době jsem to ale změnil a autismus se začíná projevovat i tady. Za prvé si teda pouštím hudbu hlavně v autě, ale především si teď vybírám jednu kapelu nebo člověka (aktuálně je to David Bowie), co jsem vždycky chtěl naposlouchat, ale znám ho jen trochu, no a jedu od nejstarší desky po nejnovější. Každou desku si poslechnu cca 5 krát a dál podle toho, jak je dobrá a když seznám, že už to mám naposlouchané/oposlouchané, tak jdu zase o desku dál.

Ten Bowie má výhodu v tom, že v jeho kariéře je skoro všechno, takže je to i pestrý. Když jsem to dělal u Kornů, tak to bylo, pravda, furt dost podobný.
@AiMLEzZz (16.02.2022 12:51): Určitě mám taky hudbu, s kterou se pojí určité vzpomínky, tedy vlastně vracím se k ní z nostalgie, ne proto, že by byla tak dobrá. To se jedná třeba o nějaký nu metal z doby před 15-20 lety. Ale když objevím fakt kvalitní "progáč", tak nevidím důvod si ho nepustit po půl roce znova, naopak je pro mě větší potěšení vracet se průběžně k tomu, co považuju za nejlepší a co se mi nejvíc libí, než objevovat stále nové věci. Tohle asi spíš vypovídá o osobnosti. :)
Tomu moc nerozumim, já se ke svý oblíbený hudbě vracim zcela běžně. Do toho je hromada nový hudby nebo alespoň nový pro mě, takže často mám chuť si toho poslechnout víc, než je vůbec proveditelný. Se vzpomínkama to mám opačně, kvůli nim si hudbu moc nepouštím, spíš ta hudba mi při poslechu ty vzpomínky vyvolává, když je to něco, co jsem hodně poslouchala v nějakym období.
@H34D (16.02.2022 10:24): Já se ke své dřív oblíbené hudbě z větší části taky moc nevracím. Poslední dobou jsem si to začal uvědomovat. Aby mi něco vydrželo i do dalších let, tak to musím mít nějak emocionálně s něčím spojené. Buď mě nějak osloví přímo ta muzika samotná, nebo to mám spojené s nějakou vzpomínkou nebo obdobím. Ale když je to "jen" dobrá hudba, tak prostě necítím potřebu se k ní vracet. A naopak u hudby, kterou s něčím spojenou mám, k té se mi lehko vrací, i když dneska už vím, že na tom vlastně není tolik co zajímavého. Někdy mě to mrzí. Poslouchám si třeba nějaký experimentální jazzík nebo nějaký progáč, při poslechu si uznale pokyvuju hlavou, jak je to super, ale pak si to stejně už znova většinou nepustím.
@H34D (16.02.2022 10:24): mam to taky takhle spis stejne ... treba kdyz jsem objevil ze existujou Cytotoxin, tak jsem to smahnul asi mesic furt dokola ... po mesici jsem se posunul k necemu dalsimu a uz si to cele asi od te doby ani jednou nepustil .. jsem ale asi nejakej vybiravej a stava se mi, ze me zadny album neoslovi fakt dlouho a ze mam treba nekolik mesicu, kdy "nemam co poslouchat" .. tenhle Be'lakor jsem sem daval protoze tohle prave nebyl ten priklad a to album se mi strasne libi ...
@ntz (15.02.2022 21:41): Mám rád ten pocit, když člověka nějaké album chytí a "musí" ho sjíždět pořád dokola. Samozřejmě pak nastane chvíle, kdy se toho člověk přejí, ale i tak je fajn se k tomu třeba za pár měsíců, nebo třeba i rok vrátit a ten pocit je částečně zpět. Mám kamaráda, který se takhle už k hudbě, která se mu líbila, téměř nevrací. To mi přijde zvláštní...
@H34D (15.02.2022 21:28): vidis, ja ho "objevil" (resp. vsiml jsem si, ze Be'lakor maj novou desku)  asi pred tejdnem, uz jsem ho ale od te doby slysel cele tak 30x :) .. ted posledni dobou jsem zil v takovem podivnem vakuu takze doufam, ze pri vylejzani z toho vakua objevim dalsi nove veci, co mi za ty posledni tydny utekly (ty mimina jsou hrozny zabijaci casu, uz jsem se ale i k radosti dalsich deti naucil nekolik novejch songu od kasparka v rohliku mezitim ... ackoliv tomu poslednimu prirustku to je dost jedno)
@ntz (15.02.2022 16:43): no jo, já sice míchám víc věcí dohromady, ale ono to právě souvisí. Díky BLM je mnohem větší tlak na to, aby se to dělo.

jen teda z toho tvého vyjadřování, i když seš teda multi kulti, prostě vyplývá, že je to nějaký divný multi kulti. Pět trpaslíků vypadá přiměřeně a šestej vypadá jako černoch :-) To prostě říká všechno :D


edit:  TADY byl ještě svět v pořádku a trpaslíci byli přiměření :D
@Dan9K (15.02.2022 14:51)

ad. Jinak nechápu, jak můžeš být fanda BLM, když to tak strašně úzce souvisí s tím, co ti vadí.)

ty zas davas vic veci dohromady ... zacali jsme u toho, jak maj vypadat trpaslici a elfove (alespon ti z knih Tolkiena + pripadne anglicka kralovna ze 16. stoleti) .. a ja se bavim celou dobu presne tady o tom .. je to hnus to takhle rict, pokud ale mam koukat na pribehy podle tolkiena (kteryho fakt miluju) tak me proste rusi, irituje a nehorazne stve, ze pet trpasliku vypada celkem primerene tak, jak si predstavuju ze by meli vypadat trpaslici v telce, sestej ale vypada jako cernoch ... to stejny s elfama .. sorry jako, jsem asi uzkoprsej a detailista, me to ale nehorazne stve a stve me to proto, ze to je cely strasne strojeny a umely a je to tak protoze se toho dozaduje nejaka miniskupina divaku (myslim, ze to nebude vic nez 0.5%) ..
@ntz (15.02.2022 10:29): díky, krásný, také se omlouvám za svoji podrážděnou reakci :-)

já taky nemám rád relativizaci, ale asi ji chápeme jinak. Já to chápu tak, že můžeš dnes zpochybnit úplně jakýkoliv fakt, třeba, že okolo Země obíhá Měsíc nebo možná i zpochybňovat základy, na kterých stojí naše společnost, třeba že vražda je ok. (ačkoliv se nevyhýbám filosofické debatě na toto téma :) )

Ale to, že vidíš dvě strany konfliktu a v něčem s jednou stranou nesouhlasíš, v něčem jo a stejně to máš s tou druhou stranu, není žádná relativizace, ale individuální přemýšlení nad věcmi a pluralita názorů. Staré známé pořekadlo tvrdí, že pravda je obvykle někde uprostřed. K tomuhle binárnímu přemýšlení, co dnes je u všeho, nás dohnala masmédia a sociální sítě + naše přirozené stádní chování a potřeba se začlenit. A je to vlastně dost nebezpečná věc, ze které pak vznikají vyhrocené konflikty. Kdyby každý přemýšlel individuálně a docházel ke svým individuálním výsledkům, tak není žádná rozdělená společnost (i když by si paradoxně každý myslel něco jiného), mnohem víc se posloucháme, mnohem víc bychom se snažili pochopit jeden druhého a zbytečně se netlačíme někam, kde se necítíme komfortně.

Jinak nechápu, jak můžeš být fanda BLM, když to tak strašně úzce souvisí s tím, co ti vadí. Svět funguje v souvislostech. Stěžovat si na kvóty v castingu a zároveň fandit BLM je jako nesnášet komunisty ale milovat jejich sjezdy :-) na druhou stranu oceňuji, že to máš hozené individuálně :-)
Pokud si dobře vzpomínám, tak jsou elfové popsáni jako vysocí, bledí a oplývající ladností a krásou. Na tohle mi černoši nesedí. Kdyby to bylo třeba v D&D, tak mi to až tak nevadí. Upřímně řečeno mi dost vadí mrvení lore. Bohužel, tvůrci si pouze berou název a setting a na lore blijou, aby se zavděčili bezvýznamný partě multi-kulti sráčů.
@AlieN (15.02.2022 10:14): chapu .. csfd to treba nedela a Anne Boleyn tam ma 3% a nelichotivou 9. pozici mezi nejhorsima filmama .. nicmene vytahnout to na IMDB ze skore 1.2 na 5.7 na zaklade aplikovani nejakeho kompenzacniho modelu mi pripada jako druhej extrem .. pokud udelas film kde dosadis umyslne do role anglicke kralovny cernosku tak je jasny ze svou kontroverzi dostanes na stribrnym podnose naservirovanou od divaku zpet .. ja bych zadne alternativni korekce ratingu/reviews fakt nedelal, je to hnus .. film jsem nevidel a nehodnotil ani na jednom ze zminenych serveru ..
@Dan9K (15.02.2022 06:45): chapu co tim myslis - jmenuje se to "relativizace" a je to jeste vetsi svinstvo nez rasismus .. nastvat jsem te fakt nechtel - promin, asi jsem to mel napsat vic diplomaticky .. (jen abych se doplnil co myslim relativizaci - relativizace je napriklad prohlasit, ze na obou stranach konfliktu napr. mezi Rowlingovou a jejima odpurcema je nejaka pravda, smysl, ja nevim co ... to mi pripada, ze se casto deje, tahle svinska relativizace .. a to rikam jako naprosto liberalni clovek - fanda svateb stejnopohlavnich paru, fanda BLM a green dealu, slunickar, co by prijal uprchliky hned z fleku a kdovi co jeste)
@Dan9K (15.02.2022 06:45):  Only a Sith deals in absolutes.  :P

@ntz (15.02.2022 03:40): Sralo tě stejně když Jackson z Pána Prstenů vyhodil Toma Bombadila?

Btw alternativní hodnocení se na imdb používá běžně jako ochrana při zjevném review bombingu, obvyklém právě od těch rasistických prasáteček co to ani neviděly. Nevím jak tam, ale to se dělává třeba omezením vlivu nejhorších a nejlepších hodnocení na "průměr".
@ntz (15.02.2022 03:40): hele tou poslední zcela zbytečnou větou si mě docela naštval. To, že v tvém omezeném vnímání světa je možné zastávat pouze pozici A nebo pouze pozici B, za to já opravdu nemůžu, ale snažil jsem se ti svůj postoj opakovaně vysvětlit. To, že to neakceptuješ nebo nechápeš, není moje chyba, ale abych ti to vysvětlil zcela polopatě - nemůžu fandit žádné straně ne proto, že mám v hlavince guláš, ale protože v tom mám právě dost jasno a vadí mi pokrytectví a rasismus v jakékoliv formě, a protože ho vidím na obou stranách, jsem v tom proti oběma stranám.

Ale vůbec mě to nepřekvapuje, stejné neakceptace jsem se na dh dočkal i v jiných věcech, protože prostě takřka ve všem lze dnes zastávat pouze pozici A nebo B, přestože většinou stojí obě za prd.