Pro pohodlnější navigaci i přístup k pokročilým funkcím Databáze-her.cz doporučujeme povolit si ve svém prohlížeči JavaScript.

Kultura

@Naginata (14.02.2022 21:05): diky, to jsem ani nevedel ... videl jsem je prvne nekdy cca 2016 nebo 2017 na BA (brutal assaultu) a od te doby je posloucham .. v zivote jsem realne nepatral odkud jsou .. ze je to severskej metal jsem rekl protoze mi tim zpevem pripominaji amon amarth .. a tadle posledni deska teda hodne vic nez ty predchozi (ostatne ja o nich jak si tak uvedomuju jako o severskem metalu jeste donedavna nepremejslel)

@Dan9K (14.02.2022 20:54): asi jsem to nejak blbe rekl .. ve skutecnosti nemam zajem o zadnou delsi diskusi na tema rasismus apod .. ja sam sebe povazuju za dost multi-kulti (tenhle termin padl nize) a jako rasisticke prasatecko jsem nazval sam sebe .. resil jsem naprosto konkretne takovou tu umelou a strojenou povinnou inclusion ve filmu a v serialech (konkrretne v fantasy ve specifickem dile) a myslim si, ze to je fakt nechutackej bizar (ano, presne jak jsi me citoval nize) .. pokud nekdo obsadi do role anglicke kralovny cernosku (a pak se jeste pro jistotu alternativne zacne pocitat reception toho veledila, aby to nebyl takovej pruser), tak to dela kvuli naprosto zjevnemu zameru .. to stejne s fantasy filmama na namet JRRT a obsazovanim elfu a nebo trpasliku jen kvuli tomu, aby byly splnene nejake kvoty .. pokud pises, ze nemuzes v tomto pripade fandit zadne strane, tak to fakt znamena, ze mas v hlavince nejakej velkej gulas a proste nevis, co si mas myslet .. no, s tim ti nepomuzu ..
@Fingon (14.02.2022 22:19): těžko říct, zda to srovnávat :-)

jakože scenárista je vlastně skladatel, a dirigent je vlastně režisér :-) A někdy je to samá osoba.

Teoreticky to vlastně sedí, v praxi má ale skladatel (obzvláště ten slavný a mrtvý) mnohem vyšší důležitost, než scenárista. Dirigenti a režiséři mají vlastně stejnou možnost výsledek skladatele/scenáristy dokonale zmršit, ale dirigent má mnohem menší (i když asi stále nějakou) možnosti dané dílo vyloženě zlepšit. V tom bych viděl asi rozdíl.

Ve vážné hudbě je od klasicismu po začátek dvacátého století (kam spadá 90 % melodií, které lidi znají) dílo skladatele prakticky nedotknutelné a dirigent to může maximálně zkazit. Mám takovou asi romantickou představu, že když skladatel dílo napíše, kdesi v časorpostoru vznikne tzv. "ideální provedení", které má autor v hlavě a ke kterému se může dirigent maximálně přiblížit, ale nesmí tam vlastně nic podstatného změnit. Kdežto režisér obvykle může škrtat, přepisovat, měnit atd. :-)

Mně třeba dlouho trvalo, než mi došlo, že záleží, který orchestr to hraje a který dirigent to mává. Bývalo mi to jedno. Pak jsem to začal slyšet. Možná jsem předtím byl o něco šťastnější :-)
Ale teda abych pravdu řekl, tak ten orchestr je možná důležitější, než ten dirigent :-)

Takže v hudbě bude input přímo muzikanta (ekvivalent herce) možná s filmem srovnatelný. Někteří herci dělají improvizaci, to jsou v hudbě jazzmani. Někdo hraje virtuosně na cello, to jsou třeba herci v Národním. Někdo hraje v Chinaski, to je ekvivalent třeba Ordinace. A vlastně ta možnost něco ovlivnit je v těch daných dvojicích dost podobná právě.
@Dan9K (14.02.2022 14:14): Říkají, ale Leonarda si bůhvíproč pletu s Elmerem (ale aspoň si nepletu E. Bernsteina s E. Fuddem:-P)

Že skladatelé dirigují, to je mi sice známo, ale spíš z historie (resp. za uvědomění si toho můžu poděkovat Amadeovi a Mozart: The Conspirators of Prague )

Jestli to nebude porovnatelné s názorem "koukám rád na filmy, ale který režisér je natočil, to je mi jedno", který jsem nikdy nedokázal pochopit...

(Vlastně by mě zajímalo, do jaké míry se na mém zážitku z poslechu hudby podílí... řekněme, Bach, Glenn Gould nebo řekněme ten von Karajan). Takovými otázkami se zabývám při analýze filmu, do hudby příliš nevidím.


@Naginata (14.02.2022 15:40): To je samozřejmě možné, zas tolik jsem po té genezi nepátral. Ostatně jsem v životě četl jen jednou mangu, a to Hellsinga.
@ntz (14.02.2022 20:33): tak ohledně fantasy je požadavek na bělost elfů samozřejmě dost absurdní a rasistický. Stejně tak rasistické je ale to, že se tam černoši castují jenom proto, aby se napravily křivdy minulosti, a aby se nasrali rasisti, a aby se ukázalo, že "my" rasisti nejsme, a aby se na nás nenahnala multikulti úderka, že co tam nemáme černochy. Ačkoliv samozřejmě tu motivaci nemůžu dokázat (ale řek bych, že je to celkem zřejmé). Proto jsou obě dvě strany nefanditelné.

ale přiznám se, že trochu tápu v tomhle:  "jejich barva kuze je mi v podstate jedno - pokud ale elf nebo trpaslik vypadaj jak nalicenej cernoch, ta je to akorat naprosto ucelovej a odpudivej bizar":

takže jde o to, že jsou nalíčení?

Nebo kdyby byli fialoví, tak je to ok, že jsou nalíčení, ale vadí černá?

Už se v tom pomalu začínám ztrácet :-)
@Dan9K (14.02.2022 20:15): co je na tom nefanditelnyho ? Az se budu chtit koukat na film o Martinu Lutherovi Kingovi, tak tam taky nebudu chtit v hlavni roli herce s vizazi Dolpha Lundgrena ..

ostatne jak muzu po fantasy (tva slova) vyzadovat "encyklopedickou exaktnost ve všech ohledech" ?? .. jako fanda tolkiena mam nejakou predstavu o tom, jak vypada elf a jak vypada trpaslik a jejich barva kuze je mi v podstate jedno - pokud ale elf nebo trpaslik vypadaj jak nalicenej cernoch, ta je to akorat naprosto ucelovej a odpudivej bizar
@ntz (14.02.2022 20:02): pak je tu ještě druhý pohled, že kdybys nebyl rasistou, je ti pouhý fakt barvy kůže úplně stejně u zadku jako barva očí, vlasů, výskyt nesprávně historických mateřských známenek nebo fakt, že někdo měl přece menší nos.

Takže doufám, že skutečně vyžaduješ encyklopedickou exaktnost ve všech ohledech a pak je to v pořádku.

Jinak samozřejmě mi úplně stejně vadí, že se do těch rolí opravdu dostávají kvůli rase a tím je to ûplně stejný rasismus, akorát naruby.

Takže tě plně chápu, jde mi jen o to, že opět jsou všechny strany konfliktu nefanditelné.

Jak Djokovič a Austrálie :D
@Rapier (14.02.2022 19:29): btw, k tomu netflixu ... rozklikni si zde to "Show Distribution Rating" a koukni na skore, kterym se film prezentuje ..

@Dan9K (14.02.2022 19:42): ja se normalne neozyvam, dokud mi nekdo nezacne sahat na to, co mam rad - coz je napriklad tolkien, ktereho jsem hltal cele detstvi a pana prstenu jsem precetl celeho tak 5x .. jsem zvedavaj, co by dnesni inkluzivni lobby rekla na to, kdyby natocili napr. film z dob treti rise kde by hitler a goring bili cerni nebo napr. zivotopisnej film o pol-potovi nebo limberskym, kde by je hral cernoch ..
@ntz (14.02.2022 19:34): mně to taky vadí, ale také ses ozýval, když v minulosti byla jiná etnika hraná bělochy?

Já třeba hejtuju diskriminační ceny na horolezecké stěně na Smíchově, kde zcela nepochopitelně muži platí víc, i když to skoro nikomu nevadí.
Ale byl bych pokrytec, kdybych úplně stejně nehejtoval diskriminační ceny ve většině kadeřnictví, kde je to naopak. Hejtuju všechno a nechápu, že se to může dít.

Ale nesmí to být boj jen za tu mojí stranu.
@ntz (14.02.2022 19:26): mě se to také nelíbí. To je holt ta multi kulti doba. Na Netflixu hraje britskou královnu černoška, v každé první disney pohádce nesmí chybět černoch, černoška, asiat, asiatka....jak říkám multi-kulti.

Naši severští sousedé z fa. by mohli povídat.
Jinak, jak se tu řešilo poslední album Kornů a basáci, tak jsem ji v pátek právě řešil s jedním provařeným basákem (jeden z dvojice z pořadu Basárny) a ten si to nemoh vynachválit zase :-), takže asi to nebude nutně úplně marný, dám si je.
@Fingon (12.02.2022 23:04): Já myslím, že to původně byla manga a pak vzniklo anime a hrané filmy. Anime jsem před lety viděl na Animax kanálu a později i pokračování Paris a Finale ale hranou verzi jsem neviděl, tak nevím jak jí porovnat. Rozhodně se mi to líbilo, i když jsem nidky nebyl velkým fanouškem klasické hudby, ale interakce mezi Nodame a Chiaki byli velmi zábavné. Pro mě jsou nejlepší josei série Honey and Clover a  March Comes In like a Lion.
@Fingon (14.02.2022 13:50): tak ona skoro i většina skladatelů jsou zároveň aspoň trochu dirigenti.
Měl jsem dirigování teda jenom rok a moc jsem se v tom teda nenašel, ale základy mám :-)
a dokonce jsem musel jednu věc svoji oddirigovat, protože by mi to jinak nehráli (byla to taková experimentálnější věc, kde se neustále střídaly obskurní takty, takže to mě dost vyškolilo).

A určitě ti něco říkají i taková jména jako Leonard Bernstein nebo Herbert von Karajan :-)
@včelka (14.02.2022 10:55):já tu hlášku rád používám, protože to prohlásil Billy Corgan ze Smashing Pumpkins. Hledali basáka na začátku kariéry a přihlásila se jim Darcy Wretzky, která do té doby na basu nikdy nehrála, jen trochu snad na housle a hoboj...no a ono to šlo :-) sice na druhý desce si Billy nahrál basu radši sám pak, ale to je zase Billy no :-)
@Dan9K (14.02.2022 01:51): Hele,to je jen provokace a čekáš, kdy se ozve nějakej basák? :D Tak jasně, základy jsou na basu jednodušší než třeba na kytaru, ale tak jako na jiný nástroje se na i baskytaru dá hrát jednoduše i složitě.
@Fingon (13.02.2022 23:11): no já nevím, když jsi tu o tom psal ten první příspěvek, tak jsem se podíval na odkaz na čsfd a skoro mnou otřáslo při představě, že bych se na to měl dívat :-)

jinak myslím, že je celkem běžné až vlastně standardní, že dobrý dirigent umí hrát velmi dobře minimálně na jeden hudební nástroj. Moc si neumím představit situaci, kdy se mladý kluk (či slečna) rozhodne věnovat hudbě a od počátku by jen máchal rukama a na nic nehrál. Navíc, pokud dotyčný studuje hudební školu (což ti dobří dirigenti většinou vystudovali), tak na českých konzervatořích mají snad všude dirigenti povinný klavír po celou dobu studia. Většinou to budou dvě hodiny týdně. Předpokládám, že jinde ve světě to bude asi podobné.
Jinak co já znám dirigenty, tak v naprosté většině případů umí hrát na spoustu nástrojů a právě kombinace housle+klavír bych řekl, že je i nejčastější. Klavír je v podstatě nutnost, aby si dirigent mohl třeba přehrát jednotlivé sazby nástrojů. Klavír je na to nejvhodnější nástroj.
Například takový Jiří Korynta, co vede Pražský filmový orchestr, tak je znám mimojiné i pro ovládnutí 34 hudebních nástrojů...

Já bych si troufal říct, že umím velmi dobře jen na klavír. Jsem schopen zahrát skoro asi na cokoliv, po chvíli tréninku, ale nic z toho jsem se neučil nijak programově. Ale říkám si už nějaký pátek, že bych to mohl třeba změnit :-) A mám teď i celkem důvod se naučit na baskytaru, tak bych to moh prubnout, protože na tu se naučí i opice :-)
Tak i druhý díl Nodame Cantabile mám za sebou, i když jednička se mi líbila víc (spíš je to jako jeden čtyřhodinový film).

Docela by mě zajímaly názory Dan9Ka a Drolina :-P

On je dirigent, ona je pianistka, vztah mezi nimi je spíš přátelský, než milenecký (ona všem tvrdí, že je jeho manželka). Celkem mě překvapilo, že on kromě dirigování ovládá na koncertní úrovni hru na klavír i na housle (jednu skladbu na oficiálním koncertě diriguje přímo od klavíru, v jiném případě při zkouškách předstírá, že je nový houslista)

On si často neodpustí vnitřní monology (kdy často popisuje historické pozadí té dané skladby, která se zrovna hraje), ona je celkem trhlá a její představy mají občas podobu muzikálu s kreslenými postavičkami.

První film měl hodně skvělých scén, jindy i dost humoru (mnoho scén, zvláště z jejich bytu, kam chodí i jejich přátelé) se dost podobá sitcomu (bez smíchu). Ve druhém byla zajímavá scéna koncertu ze Smetanovy síně v Praze a s holčinou Jadwigou, která studuje kompozici a je fascinovaná bicími a theremimem (nenašel jsem na Youtube).


Jinak jedna scéna s Lipským, Konvalinkovou, protagonistou popisujícím Ravelovo Bolero a jak to ten orchestr, do kterého byl protagonista najmut, neskutečně kurví (náhradníci hrají dobře, stálí členové otřesně. https://www.youtube.com/watch?v=2v3UKFZK_dQ

(a pro porovnání, když se orchestr dal do kupy-Čajkovského 1812 i s děly, kterými střílí šílený impresário (https://www.youtube.com/watch?v=tFKa9DouO8Y
Mám za sebou japonský film (natáčený ve Francii, Rakousku a v Česku) Nodame Cantabile: The Final Score . Pokud tomu dobře rozumím, tak nejdřív bylo anime, pak snad hraný seriál, nějaké tv speciály a nakonec právě dva dvouhodinové kinofilmy. Docela mám chuť po těch dvou hodinách (druhý film snad zítra) podívat se i na všechny předchozí verze, protože mě to dost bavilo.
První fotky ze seriálového PP. 
Příběh bude pojednávat o stvoření prstenů moci.

Noldorská válečnice super, vcelku pěkně udělaný brnění, žádný kozo-pláty. Elrond s mega bradou, že by s ní mohl rozbít mount doom. :-D Zbytek meh nebo "eeh". Ale předpokladám že nám tam kvůli diverzifikaci dají nějaké linky z Umbaru.

Elronda s Galadriel nemůžou prostě z filmů triumfnout.
@Naginata (09.02.2022 20:53): no u těch Oasis jsem si toho všim hned, jak jsem to poslouchal. Třeba u takového songu All Around the World jsem některé vrstvy uslyšel až po mnoha letech, když jsem si to poslechl na desátých sluchátkách/reprákách.
Jinak ale kontroverzně považuji toto jejich album za nejlepší a rozcházím se tak s autorem, který tu desku nemá vůbec rád. Ale je pravda, že zvukově je strašně moc. Nevěděl jsem, že je to i loudness warem, myslel jsem si, že jen prostě neznali tu míru a snad až na písničku Stand By Me jsou všechny neuvěřitelným způsobem plné všeho, milion vrstev a strašná hluková stěna.
@Dan9K (09.02.2022 20:18): U Death Magnetic je známé, že verze písní pro Guitar Hero měli míně komprese než na CD. A náhodou na Californication i DM pracoval kontroverzní producent Rick Rubin. Corey Taylor řekl, že když si ho najali, tak jen občas přišel do studia, lehl si na gauč a jedl tam čipsy :D
Úplně hroznou produkci má i třetí album od Oasis, podívej na tohle :D
https://files.catbox.moe/g3ut11.jpg
@Richmond (08.02.2022 21:41): Jo to se říká často, Blood Sugar Sex Magic byl jejich velký zlom (možná ještě ta deska předtím s tím mlíkem :-) a je to skvělá deska, o tom žádná, ale mám s ní právě přesně problém, že mi připadá moc dlouhá. A mistr Anthony na ní ještě fakt zoufale neuměl zpívat, za ta desetiletí se to trochu už zlepšilo, ale to má za následek zas to, že teď už zas vůbec nerapuje, což byl u RHCP základ. 

@Naginata (08.02.2022 22:10): nějak se mi ta loudness war nezdála, tak jsem se na to mrknul. Problém je, že existuje strašně moc různých vydání a každá to má jinak, ale celkem bych řekl, že je to docela v normě. Čím vyšší číslo, tím míň loudness war. Třeba to vydání hned nahoře je asi nějakej novej master, co bude možná na spotify a ten je právě hroznej, ale když si člověk vezme původní vydání, tak je to úplně ok (to je taky důvod, proč se remasterům a koneckonců i spotify vyhýbám). Odkaz 
EDIT: teď ale koukám, že u CD vydání původního, to musí jít člověk skoro až úplně dolů, tak máš pravdu, že je to hrozný a jiný, než CD vydání jsou v pohodě. Zajímavý, nikdy mi to tak nepřišlo, bůhvíjakou verzi jsem tehdy měl, protože jsme to měli normálně na přetočený audiokazetě, a na druhý straně bylo Battle of Los Angeles od RATM, si pamatuju dodneška :-)

a pro srovnání, jak vypadá prej nejhorší deska všech dob v tomto ohledu, a sice Death Magnetic od Metallicy - Odkaz  A tam je zajímavý, že jsou dvě verze k downloadu, který jsou úplně super a všechno ostatní je šílený, nechápu.


BTW. ten klip na Right Now znám samozřejmě a je to skvělá věc. Opravdu se jim podařilo vytvořit něco, co mi dělá ještě víc nedobře, než ty nejhorší klipy od Nine Inch Nails. Ale Korni vždycky uměli zajímavý klipy, ten na Freak on a Leash je už v podstatě legendární. A pak jsou tu i luxusní záležitosti jako Somebody Someone, Make me Bad nebo velice interesantní Y'all Want A Single. Ale i spousta dalších.
@Dan9K (08.02.2022 21:09): Jen se přidám, že Californication je top, to album mám moc rád, i když to není progresivní death metal. Přijde mi dost jiné, než ostatní alba, v podstatě nic jiného od Red Hot poslouchat nemůžu.

A chtěl jsem tady do kultůry doporučit film Bone Tomahawk (Kosti a skalp), včera jsem se díval po druhé a jak se do toho člověk ponoří, je to masakr. Snad to filmové médium není ještě úplně mrtvé. :)
@Dan9K (08.02.2022 21:09): Od Korn mám nejraději první album, Blind je klasika a Daddy je fakt brutalní skladba. U mě upadl zájem když vyšel Korn III, Path of Totality mě ale bavilo, byl to podobny trapas jako Metallica a Lou Reed :D
Tohle je ale silný kandidát na nejhorší videoklip vůbec:
https://www.youtube.com/watch?v=VRPxao3e_jY

Z těchto nu a alt metal kapel opravdu už moc neposlouchám moc kromě Deftones, kteří se pořád ještě vyvíjejí.

Californication měl hlavně loudness war problém a nízký dynamic range. No a Les ten je skoro na všech seznamech nejlepších basáků spolu s lidi jako JPJ, McCartney, Lemmy a Cliff Burton.
@Richmond (08.02.2022 21:50): Já jej nejraději asi nemám. Ale slyšel jsem to snad pokaždé, když se k nim stočila ve skupině konverzace. Tak začínám mít pocit, že je to takový ten rebelský názor, který sdílí většina fandů Red Hotů. :)
@Dan9K (08.02.2022 21:09): Wow, hned jsem is musel pustit Hollow Life (pro "pamětníky" Falling Trough Time). Na první pěti albech Korn jsem svého času dost ujížděl, hlavně na Issues a právě těch Untouchables. Dobré časy.
@Naginata (08.02.2022 20:36): já jsem loni a předloni sjížděl Korny prakticky furt, že jsem je chtěl dokonale naposlouchat na novou desku z roku 2019 (protože mi uniklo spousta alb, protože jsem skončil u Untitled), a k té nové desce jsem se nedostal, protože mě to začlo strašně nebavit okolo The Serenity of Suffering. Tak abych je začal sjíždět znova.

Ale fakt jsem je naposlouchal luxusně a v podstatě každé to jejich album je dobré (nejhorší je podle mě  Korn III: Remember Who You Are a The Path of Totality (ale ne kvůli dubstepu :-) ). Tak jsem tedy zvědav na tu jejich vyčpělost.

Jinak za jejich vrchol považuji jednoznačně Untouchables (navzdory ostudné trojhvězdě na allmusic). A samozřejmě klasiky Issues a Follow the Leader. Mám taky hodně hodně rád podceňované Untitled.

jinak k RHCP, Californication miluju a je to moje jediná skutečně oblíbená deska od nich, ke které nemám výhrad. Produkce nevím, já mám ten zvuk rád, přijde mi, že takovýhle zvuk už nikde neměli. Působí na mě příjemně analogově, teple (jakože to je klad).
Oceňuji, že sis vzpomněl na Claypoola. Jeho Primus ale taky dost vyčpěli a tak nějak jsem ten jejich reunion ani nestihnul zavnímat (ač jsem byl na koncertě ve Vídni a bylo to teda velké zklámání).
@Dan9K (06.02.2022 23:52): Nj, RHCP měly vždy problém, že jejich alba byly příliš dlouhé a Californication měl ještě hroznou produkci, jediný, který si pořád pustím je jejich Greatest Hits. Kiedis byl vždycky dost nesympatický frontman a nemám moc rád jeho hlas, takže je hlavně táhli ostatní členové. Blecha je jeden z nejunikátnějších basáků s Lesem Claypoolem a Frusciante taky měl zajímavou a více experimentální solo tvorbu, ale to co jsem slyšel se mi nelíbilo.

Korn před pár dny vydali nový album a je to tedy dost nuda, dobrý příklad zestárlé skupiny co už nemá co říct.
https://www.youtube.com/watch?v=hXddkDUwI34
Nevím kam to zařadit. Jedná se o kulturu nebo koníčky? Nicméně je to jedno :) Kanál Kluci z Prahy spolupracují na velmi ambiciosním projektu - chtějí vyrobit téměř 10 tun vážící zvon Ten bude volně postavený na pomníku (čili nebude v kostele) a bude sloužit jako památka za 9801 ukradených zvonů Nacistickým Německem. Za Protektorátu ukradli zvony, aby měli materiál na munici. 
Youtube video: Kam zmizely pražské zvony? 

Osobně se mi tento projekt líbí a možná zaujme i někoho tady na Databázi :)
Oficiální web projektu 

V první řadě probíhá sbírka na pořízení takového zvonu. Už mají nějakých 31% vybráno, což je celkem slušné číslo.
@AlieN (07.02.2022 00:34): Mě zase tyto kapely přijdou příliš na efekt, moc jim to nevěřím, takový kašírovaný metal pro „nemetalisty”. Pokud si odmyslíš ten klip, v podstatě taky hudebně nic nového nepřináší, je to jen další „Ratamahatta”. Ulcerate jsou poctivá „stará škola”, pro někoho při letmém poslechu sice možná zaměnitelná, nudná rozhodně ne, na svých albech naopak dokáží vystavět naprosto úžasnou atmosféru. Za mě je to prvoplánovost vs. poctivý propracovaný přístup. ;c) Ovšem samozřejmě vždy platí, že každému, co jeho jest, rozhodně nikomu nic nenutím. :c)