Pro pohodlnější navigaci i přístup k pokročilým funkcím Databáze-her.cz doporučujeme povolit si ve svém prohlížeči JavaScript.

Kultura

Já sem rád, že si západ tu definici pozměnil, protože se tak nemíchá pro mě nuzná západní animace(čest výjimkám) s anime.
@M.a.t.t. (20.12.2021 14:17): Oficiální definice my ass. Jen k anime jich je plný pytel. Jedna bude "japonský animovaný seriál", další bude "jakýkoliv animovaný seriál/film" (páč anime znamená prostě animace - jak naznačuješ), další ta tvoje níže atp. Úplně stejně jsme se tu oháněli definicemi u RPG. Výsledek žádný a diskuze sama měla hodnotu max verbálního tréninku. ;)
@Jab (20.12.2021 14:06): S pochybnými definíciami RPG, ktoré sa tu riešili to nemá nič spoločné a keď už, tak tentokrát by si bol ty na Ringovej strane. Tu totiž vychádzame z oficiálnej definície, podľa ktorej je to proste klasický animovaný seriál, ktorý sa v detailoch možno čiastočne inšpiruje anime - tak ako nižšie spomínané The Clone Wars, ktoré by však takto označil snáď len Azijat, ktorý by však možno podobne kategorizoval aj Looney Toones :D
@M.a.t.t. (20.12.2021 14:01): Zbabělče. Takhle hned po pár příspěvcích utíkat ke kompromisnímu "animovaný seriál s prvky anime". To už jsme tu měli tolikrát u Deus Ex a podobně kompromisního "akční hra s prvky RPG". :D
@Jab (20.12.2021 13:36): Vybrané prvky asi áno, ale ako celok nemyslím... Tak či tak, prečo by som s tým mal niečo robiť? Pre mňa za mňa si označuj za anime aj seriálovú Harley Quinn. :) Vieš o tom, že sčasti sú azijskou školou inšpirované aj seriálové The Clone Wars?

Inak to si mi veľmi nepomohol, keďže si z toho zjavne veľa nepamätáš - ale aj to možno o niečom vypovedá. :D Tak či tak, ja tiež nie som vyložený fanúšik anime, či animovaných seriálov obecne a skôr uprednostňujem hranú tvorbu. Nejakú kvalitu v nej však určite vidím.
Btw koukám, že tu máme zase dvě oblíbené DH linie diskuzí. Za prvé je "xy" RPG?

Za druhé "hru (třeba Skyrim - pozn. Jab) nemůžeš kritizovat, pokud si ji nedohrál". A k tomu velmi oblíbené "když si hru dohrál, tak tě nutně bavila a nemůžeš ji tedy kritizovat".

Jen jsme teď "kulturní". A přesto směřujeme k další velkolepé shitshow. :)
@Jab (20.12.2021 13:30): "Anime refers to a specific style of cartoon produced or inspired by Japanese animation"

Inak videl si Animatrix? Ak áno a vieš mi poskytnúť konkrétnu väzbu k jednotlivým príbehom, viem ti povedať, či si aspoň čiastočne anime pozitívny, alebo nie :)
@Tulareanus (20.12.2021 12:41): Huh? Nerozumím té logice. Většina z toho, co jsem viděl, mě nebavila. Na svém csfd vidím ohodnocených 22 seriálů a 15 filmů (a to mi jich tam určitě ještě nemálo chybí). Od kdy asi můžu shrnovat ze svého pohledu navíc v nadsázce celý žánr? Od dvou set? Kde vyrábím nějaké znalecké posudky? To myslíš větu: "Hlavní rozdíl od těch japonských je, že to je dobrý." :)? To je tak jediná věta, kde se nevyjadřuji ke konkrétnímu filmu či seriálu. Souhlasím tak s otázkou "Kam sa podela tolerancia a pochopenie, že nie každé médium alebo žáner, je pre každú osobu?"

Btw proč by nebyl pro mě Avatar či Arcane západní anime, jak jsem je označil? Co tě na tom dráždí?
@Red (20.12.2021 01:59): Mal by si si dať kontrolu počítačovými hrami a potom facku. :) "Já se do videoher snažil proniknout. Dokázal jsem leccos ocenit, ale je to většinou odpad. Něco jako vetešnictví, kde musíte projít hrozně moc slepejma uličkama, abyste našli poklad a i ten musíte přijmout s nějakým balastem. A potom se aspoň u mě nabízí otázka, proč se raději nepodívat na starý evropský či americký film než strávit hodiny u nesmyslů."

@Jab (20.12.2021 01:09): Ešte, že Arcane nie je anime. Kam sa podela tolerancia a pochopenie, že nie každé médium alebo žáner, je pre každú osobu? Pochopím, že ťa anime nebaví, ale takýto lacný hejt človeka, ktorý išiel po povrchu a myslí si, že to má celé odhadnuté, je trochu trápny.

Hlavne nerozumiem tomu, že miesto toho, aby človek napísal, že anime mu nesadlo alebo kritizoval len konkrétny kus, sa tu rovno ide do znaleckých posudkov, ako je vlastne anime naprd alebo naťahované... To je ako keď niekto príde "hral som mass effect a preto viem, aké sú všetky RPG". :)
@Fritol (20.12.2021 09:14): Přesně, jasná uzavřenost a kratší délka je velká výhoda anime. U západních seriálů často radši čekám x-let než, a jestli vůbec, seriál nějak uspokojivě zakončí, do té doby mám mnohem menší chuť se na něj začít dívat. U těch se o dalších sériích rozhoduje obvykle jen podle ratingů, ne podle toho jak je vymyšlený příběh.
@Jab (20.12.2021 09:17): To samozřejmě je, ale jak říkám, mangy i anime vzniká tak šílené množství, že těch natahovaných a nezakončených je ve výsledku menšina. 

@S4TW (20.12.2021 09:20): Rozhodně zkus, osobně taky koukám převážně na ty krátké o 12 dílech. Málo kdy dám nějaké na 24 a víc, nějak u toho nevydržím, musí mě to fakt dost bavit.
@Fritol (20.12.2021 09:14): ok, dám nějakému kratšímu ještě šanci... mě ten DN právě 10 dílů fakt bavil, dalších 10 dílů mě zajímalo, kam to dojde, dalších 10 dílů už jsem se nudil a zbytek jsem nedokoukal :D
@S4TW (20.12.2021 08:59): To určitě není, většina anime má 12 dílů a jsou uzavřeny. Ono se to zdá, že každé druhé je nekonečné, ale to se týká jen těch populárních, o kterých se nejvíc mluví. Vzhledem k tomu, kolik anime seriálů vznikne ročně, je těch s 24 díly + docela málo.

To je taky důvod, proč raději koukám na anime než na západní seriály. Anime se dělá většinou a vidinou jasného zakončení dle mangy, západ dělá seriály s vidinou dojné krávy a když se nepovede, tak se to zruší bez uspokojivého konce.
@Paul (19.12.2021 22:32): Death Note je super nějakých prvních 20 dílů, druhá polovina už je nuda a zbytečné natahování... vlastně jsem to ani nedokoukal... ale předpokládám, že to natahování je takový anime kolorit :)
Na Death Note jsem se vykašlal asi v půlce, ten námět měl mnohem větší potenciál než jakým to vedli směrem.

A to anime přitom dost můžu - resp "jsem mohl", protože poslední dekádu už mám pocit skoro nic zajímavého nevyšlo. Znovu začal vycházet Berserk, pár filmů Mamoru Hosody, nové Mijazakiho filmy bych mohl dohnat, a tím to asi hasne. Ještě Girls und Panzer mě pobavilo, protože stovky hodin strávené ve World of Tanks.
Já se do anime snažil proniknout. Dokázal jsem leccos ocenit, ale je to většinou odpad. Něco jako vetešnictví, kde musíte projít hrozně moc slepejma uličkama, abyste našli poklad a i ten musíte přijmout s nějakým balastem. A potom se aspoň u mě nabízí otázka, proč se raději nepodívat na starý evropský či americký film než strávit hodiny u nesmyslů.

Na Papriku se určitě potřebuju podívat. Perfect Blue byl asi jediný film, který mi přišel opravdu dospělý. Škoda, že ten režisér už nic nenatočí. Top pro mě jsou samozřejmě filmy od Miyazakiho, to je pro mě, ve vší úctě k ostatním, úplně jiná liga.

Ze seriálů jsem viděl nějaký základní věci, ale oproti všem japonským anime u mě naprosto zvítězil Avatar. Cowboy Bepop má fajn intro, ale to měl seriál Crossbow 1987 taky:)))
Ghost in the Shell: Stand Alone Complex mě z anime seriálů bavil asi nejvíc. Pokud vynechám teď Arcane tedy. Což je vlastně taky anime, byť západní. Hlavní rozdíl od těch japonských je, že to je dobrý. :)

Ale GTO byl třeba taky celkem fajn. I ten Death Note (ten byl po čase ale trochu překombinovanej a utahanej). A pak samozřejmě Berserk.

Z filmů pak zase kreslené Ghost in the Shell, Jin-Roh a pak samozřejmě díla Satoshiho Kona. Tedy Paprika a nyní aktuální vánoční příběh Tokijští kmotři.
Death Note rozhodně patří mezi ty nejlepší gateway anime spolu z FMA nebo Steins Gate, i když poslední třetina byla slabší. Díky tomu anime jsem hlavně objevil jednu z mých oblíbených kapel Maximum the Hormone. Neviděl jsem žádnou hranou verzi, ale slyšel jsem, že tá poslední není tak špatná.
Autoři Death Note potom udělali sérii Bakuman, která nemá s Death Note společné vůbec nic. Svého času tu sérii porovnávali dost s Code Geass, ale to bylo mnohem více ujetý mišmaš akce, dramy a mecha.

A jak jsem předtím řekl, Cowboy Bebop mě nikdy moc nechytl kromě těch pozdějších dílů, ten film byl ale fajn. Dabing to ale má spolu se Samurai Champloo a Baccano opravdu dobrý.
Já se taky většinou koukám na originál, anglický i český dabing většinou skřipe. Což je velká škoda, protože člověk chce vidět animaci a ne číst titulky. Český dabing, který se dle mého povedl, měl třeba Full Metal Alchymist. Originál jsem ale neviděl.
@Paul (19.12.2021 22:32): Death Note je taky moje první anime, tehdá s českým dabingem tuším, od té doby jsem žádné anime s českým ani anglickým dabingem nesledoval. Krom Ghost Stories, na to koukám anglicky z recese, protože je správně nekorektní a je to solidní sranda oproti japonskému. Nicméně ten Death Note jsem si tehdá užil. Myslím, že je to super úvod do anime pro každého, ať už stylizací nebo zápletkou.

Cowboy Bebop taky teď sleduju, už mi zbývají jen tři díly. Super záležitost. Velká škoda, že z toho světa nevzniklo nějaké jrpg, ta stylizace měst apod je děsně cool a plná nápadů.
Na mě na netflixu vyskočilo Death Note, to bylo první (a zatím poslední) Anime co jsem kdy viděl (už před mnoha lety), musím říct že si ho dost pamatuju dodnes, mělo to naprosto fantastickou atmosféru/soundtrack. Tak na to kliknu, a wow on je tam českej dabing! ale nedá se to :)

A pak jsem dneska zkouknul první tři díly Cowboy Bebop (anime), v angličtině, kupodivu mě to dost baví.
Na polský obdobě čsfd má nejvíc upvotes komentář:

It turns out, however, that the Polish version with Michał was a masterpiece compared to this gibberish.
druhá série je výrazně lepší než první. Dalo by se říci splněný sen. Perfektní? Ne, ale v rámci možností velmi dobré.
@AlieN (18.12.2021 05:30): Já jsem si řekl, že šanci vystoupit z odpad!u tomu ještě dám, když jsme chtěli na hodinu vypnout mozek u nějakého Netlix shitu, a ten první díl Witchera druhé sezóny jsem zhlédl. Jak říkáš, výjimečně se docela drželi předlohy - člověk samozřejmě musel odignorovat veškeré ty střípky extrémně nekvalitních a nesmyslných dialogů připomínající mi Klony útočí a pak to šlo, je to prostě takový Twilight pro puberťačky, které již dostaly první menstruaci.

Ale ten samotný závěr mě teda zase rozsekal jak dva meče. :D Kun*í soud, co víc k tomu říct. Největší problém toho seriálu je, že na něm dělá příliš mnoho ženských. Nicméně jsem rád, že mi zase něco připomnělo, kdo jsem, totiž šovinista s pádnými důvody. Vezmou možná nejlepší Sapkowského povídku a píchnou jí do pointy obrovskou injekci cool angažovaného feminismu, až ji zohyzdí jak falešný plastický chirurg. Načež se zpětně celé vyprávění sesype, protože to není dobře vystavěný narativ, nepracuje to pak dobře s tím motivem kletby. Prostě seriálový Zaklínač pro mě pořád naprostá sračka a důkaz, že csfd Marigold dávno zešílel.
Věřím že tato informace patří i do kultury a může to být pro mnohé hráče herní i kulturní zážitek zároveň.

RetroHerna připravuje velký stream, už tuto neděli na www.twitch.tv

Zde je jejich oficiální pozvánka:

"S RetroHernou už nějaký ten pátek objíždíme obě republiky a přinášíme hry k lidem. To nám, bohužel, už druhý rok není příliš přáno. I proto chceme předvést, na čem pracujeme a potkat naše příznivce při virtuální události. Vánoční RetroFest bude streamován na Twitchi už tuto neděli od 17 hodin. A na co že se můžete těšit? Dozvíte se o našem projektu, vyzpovídáme před kamerou pár našich členů a jejich herní záliby a trochu si zasoupeříme ve starých peckách. Pro vás je to příležitost nakouknout pod povrch toho, jak celý náš projekt funguje, a příležitost se na cokoliv zeptat. Zlatým hřebem večera pak bude dlouho připravované odhalení, které posune naší aktivitu na další level. Postupné přípravy probíhaly v podstatě celou pandemii, takže se nemůžeme dočkat, až se s vámi podělíme. Příjemný večer zakončíme dojezdem ve formě hraní oceňované České adventury Legie od Spytihněva, který nedávno vydal svojí retro 3D střílečku Hrot."
Witcher 2Smíšené pocity. První díl je výborný, Zrnko pravdy je má snad nejoblíbenější povídka a tady to hlavní z ní vystihli úplně přesně a emoce na konci dílu byly opravdu silné. Ale hned v dalším díle se od předlohy odliší způsobem který vůbec není šťastný a je prokletím celé série až do jejího finále.

Nemám problém s tím když se při zpracovávání celé série knih děj upravuje a zkracuje, prostě tam nejde nacpat všechno, ale vážně nepochopím proč tam potom přidávají dějové linky úplně nové, a v kontextu světa a těch postav dost nesmyslné. Ten příběh je dost komplikovaný sám o sobě, proč ho ještě víc komplikovat dalším bordelem?Přitom když se nepokouší o velkou originalitu, tak tu všechno funguje velice dobře. Sledovat Ciri v Kaer Morhen je hrozně fajn (k jejímu castingu už nemám žádné výhrady), Yennefer dostává bídu od všech které potká a teprve se hledá, a to taky není špatně (její casting mě pořád trošku štve, ale už ne moc), čarodějové a králové kují pikle, a vedlejší postavy jako Marigold nebo Yarpen Zigrin ještě lepší, na jejich život v tomhle světě bych se díval s chutí mnohem dýl než těch pár záblesků tady.

Ale pak zase začnou scénáristé zmateně míchat dějem a jde to dost doprdele, obzvlášť poslední díl je velké wtf, mám pocit že tohle si vymysleli jen proto aby mohli na Geralta a ostatní hodit co nejvíc velkých monster aby tam byla i nějaká akce. Která přitom není nijak ohromující.
Takže vlastně můžu okopírovat své hodnocení z předloňského roku: Druhá série je docela fajn fantasy které knižní předlohu nevystihuje zdaleka tak dobře jak by mělo. 7/10
Chci se zeptat. Opravdu v zaklínačkých knihách zabili Eskela nebo filmaři zabili zase jednu postavu co v knihách neumřela?