Pro pohodlnější navigaci i přístup k pokročilým funkcím Databáze-her.cz doporučujeme povolit si ve svém prohlížeči JavaScript.

Kultura

@Jab (21.12.2020 17:22): Pokud Mandaloriana (ještě jsem neviděl, ale časem, těším se) drží stranou od těch zpackanejch sequelů, jen dobře. Nejlepší by stejně bylo, kdyby Filoni s Favreauem dostali od SW klíčky a sequely odepsali jako "Legends" :)
Btw když se vrátím k Mandalorianovi, tak oběma sezónám bych dal zatím cca 7/10. Je to dalece lepší jak nová trilogie. Mám ale pocit, že to bude dosti "non sequitur" seriál. Snaží se držet velmi stranou. Základní dějová linka je zjednodušeně o vytvoření a zpeněžení "merchandise".

Má to ovšem nemálo cool scén. A ten westernový ("Firefly") feel tomu dosti pomáhá. Naopak dialogy nejsou vždy zrovna skvěle napsané. Občas to dře. Některé postavy rovněž (Rosario Dawson jako Ahsoka mě tím svým věčným úsměvem rychle začala štvát). Bo Katan mi ale třeba sedla. Mayfeld taky šel. Z těch milých scén, kdy jsou na sebe všichni kolem hlavní postavy plyšoví, mi po čase trochu naskakovala husí kůže.

Je to prostě jen trochu lépe promyšlené a bezpečné rýžování peněz "Impériem" (rozuměj Disney). Obdobné seriály víceméně bez duše tak budou následovat. Tak či tak určitě celkově nadprůměrné dílo v rámci "settingu". Počítaje v tom i "legendy", které v sobě koneckonců zahrnovaly také tuny odpadu. Jen je smůla, že universum stále nemá pod kontrolou někdo, kdo ví a umí určit, kam bude dále směřovat.

Je to prostě strašné vaření z vody. A Mandalorian i ta budoucí dávka dalších seriálů dost možná ukazuje, že novou trilogii možná ani napravit nejde. Je to beznadějné. SW 1-3 byly samozřejmě také v mnohém hrozné. Ale tím, že se jednalo i vlastně prequel (příběh Anakina), tak to nemělo takovou moc zničit budoucnost SW. V legendách byla budoucnost nastíněna celkem zdárně. Hlavní body onoho "vesmírného rodinného příbehu" fungovaly od Mary Jade až po Cade Skywalkera.
@AlieN (21.12.2020 08:59): Mně na Lynchově adaptaci chyběl pocit daleké budoucnosti a diametrálně odlišné civilizace. V Herberově knize se lidé vyvinuli tak daleko, že se v postatě stali jiným živočisným druhem. My jsme vedle nich jako neandrtálci a to i když pominu techniku. Kdyby se třeba Thufir Hawat propadl časem do 21. století, tak si může se světem dělat co chce. Megalomanští zloduši z bondovek by v porovnání s ním vypadali jako zlobivé děti. S tím rozdílem, že on by Bonda zabil holýma rukama. Tohle se do filmu nedá přenést. I kdyby se o to pokusil, tak to bude vypadat bizarně a nejspíš to nebude fungovat.
@hanak_v_exilu (21.12.2020 07:30): Ty komplikovanější témata a širší záběr se tam nabaluje postupně, takže věřím že první polovinu první knihy ještě zvládne velice dobře. A jestli někdy dojde i na ten zbytek, to je ve hvězdách.
@hanak_v_exilu (20.12.2020 23:48): ... a ještě se u toho průběžně vylepšoval prošlým krabičákem, takže ke konci má to jeho vyprávění o to větší grády.
Lynchovu Dunu fakt nebrat - má své pozitiva (hlavně estetickou a hudební stránku), ale knihy spíš przní.
@Kejtee (20.12.2020 22:45): Rozhodně se to vyplatí, ale jen v případě, že se ti chce číst sci-fi román, celkem dlouhý, pro někoho místy nudný. Ten film zdaleka nevystihuje knižní podání, ono to skoro ani nejde. První díl je nejlepší z celé ságy dle mě, možná sis ji měla dřív přečíst, než vidět Lynchovo dílko :-)
@Kejtee (20.12.2020 22:45): Oplatí. Duna je výborná kniha. Ale asi bude lepšie nebrať ohľad na Lynchovu interpretáciu a pristupovať ku knihe s čistou hlavou. Ak by si od knižnej predlohy čakala podobný príbeh či zážitok ako je film, môžeš byť prekvapená. Prípadne sklamaná.
@Kejtee (20.12.2020 22:45): Knihy jsou uplne o necem jinem (lepsi) nez ten film. Nerikam, ze je spatny, ale ma to svuj specificky rukopis a v mnohem se to od knihy lisi. Ta je taky o dost delsi a logicky ne vsechno se do filmu veslo. Doporucuje 10 z 10 Fremenu. :)
Mam na vas otazku. Akurat som dopozerala film Duna od Lyncha. Som z toho filmu nejak mimo. Oplati sa precitat si knihy?
@Fingon (20.12.2020 08:40): Mně ty agitační filmy nevadí. Beru je jako výpověď doby. Normalizační ideologické filmy jsou většinou alespoň zručně natočené a nebývají naivně idealistické, takže i k nim si dokážu najít cestu. Ale konkrétně Zítra se bude tančit všude je zajímavé myšlenkou, což u těch budovatelských filmů nebývá. Postupná infiltrace uměleckého souboru, jeho ovládnutí, vyštípání opozice a ideologické obrácení inteligence je výborná metafora na předúnorový vývoj v Československu. Ale tak to asi scenárista nezamýšlel. Uf - oni jsou tady je taky strašné zvěrstvo, špatné po všech stránkách. Monstrum z galaxie Arkana by mohl být dobrý film, ale je vidět, že režisér se naprosto minul s Macourkovou vizí a nepochopil jeho ulítlý smysl pro humor.
@rikuhahl (19.12.2020 17:43):
@hanak_v_exilu (19.12.2020 23:05): Karel Steklý za sebou zanechal velmi různorodou řadu filmů, od divácky vděčných jako Svatby pana Voka nebo Slasti otce vlasti, přes festivalové úspěchy (Siréna) až po opačný konec spektra (již zmíněná Anna proletářka, případně normalizační "trilogie" Za volantem nepřítel - Hroch - Tam, kde hnízdí čápi. V porovnáni s těmi dvěma se Hroch ještě dal, možná proto, že šlo o "komedii" a ne o "historické drama" whatever).

Osobně mi právě ty normalizační ideologické filmy přijdou jako ty úplně nejhůř koukatelné, horší, než agitky z let padesátých či nablblosti z let osmdesátých. Od Vojtěcha Trapla jsem zatím viděl jen dva ze tří (Vítězný lid, Tobě hrana zvonit nebude).

Zítra se bude tančit všude se dá porovnat se slovenským snímkem Rodná zem (na který jsem tu před časem upozorňoval), ale český se slovenským tu prohrává na celé čáře. Osoba režiséra Vlčka mi přijde zajímavější, než jeho filmy, zas tolik se o jeho (hlavně pozdějším) životě neví, ale co se dosud zjistilo, to vydá na román. Mimo jiné, on (resp. jeho film Zítra se bude tančit všude) je vinen tím, že Pyšná princezna je černobílá a ne barevná. Nejlepší je, že se až dosud předpokládalo, že po jeho posledním propadáku V proudech už v Česku nic nenatočil a byl vyhozen z Barrandova, ale ve skutečnosti v roce 1960 natočil hned čtyři krátkometrážní filmy pro Krátký film (viděl jsem zatím dva, které jsem si nechal za těžký peníz digitalizovat v NFA) a i potom se pokoušel na Barrandov vrátit, ale jeho scénář byl v roce 1962 odmítnut a pak asi pracoval už jen na sovětsko-české produkci o Haškovi v Rusku Velká cesta. Někdy mezi lety 1963-68 potom emigroval a měl natáčet v různých zemích (Francii, Japonsku) a v jednom medailonku stojí, že měl být poradcem Mao Ce-Tunga pro film(?!). Osobně by mě zajímalo, pro kterou zahraniční rozvědku NEpracoval (nedivil bych se, kdyby to opravdu postupně táhnul přes nacisty, sověty až k francouzům).


Co se týče Talířů, mám je v plánu, stejně jako Uf-oni jsou tady nebo Akci Bororo, protože pro sci-fi mám slabost a doteď jsem viděl hlavně ty známější věci (Ikarie xb-1) nebo Monstrum z galaxia Arkana)
Proletářku jsem viděl tenhle týden a je to jen špatný film. Hroch je slátanina, ale Zítra se bude tančit všude je skoro mrazivé drama o metodách bolševiků. Za mě je asi nejhorší český film Talíře nad Velkým Malíkovem. Tam byla herecká extra třída, režisér nebyl marný, ale výsledek je nesledovatelná sračka.
@Red (19.12.2020 14:37): Největší skvost je samozřejmě Hroch, to je fakt pro silný povahy, nebo kovaný straníky :) Ale líbí se mi třeba Zítra se bude tančit všude, to je takovej optimistickej film a je tam u hodně folklóru ;) Parta brusiče Karhana je oproti tomu lepší jako divadlo, protože film se mi úplně nelíbil.
@Red (19.12.2020 14:37): mam na dvd (v ČR u mámy) všechna DVD z edice Filmy patří lidu ( a dva z edice Filmy patří říši). Takový Vlček tam měl hned dva filmy, to se podařilo jinak jen K.M.Walló...
Viděl jsem tento týden po jedenácti letech Kocoura (The Cat in the hat) a pořád se mi to líbí.To je naprosto nedoceněný film...

Taky jsem hledal před časem nejhorší československé filmy, které jsem ještě neviděl. Vykoukl na mně spartakiádně- vojenský snímek z roku 1980 Kluci z bronzu. Zas tak špatné to nebylo...
@Drolin (19.12.2020 10:23): Ještě mě čeká nejlepší Kobayashi, nejlepší Shindo a nejlepší Imamura! Krtek spíš zůstane na 4*, Sedmikrásky mají naději :D

@Fritol (19.12.2020 08:23): Je to možné, začátek je totálně špatné céčko, divák musí vydržet aby zjistil, že je to vlastně geniální :) Jinak hodně anime, +1 za Ghibli. A za Kaktusový květ, fajn komedie :)
@Zoltan (19.12.2020 00:20): Zajímavé, filmům kterým jsi dal 5/5 jsem také toto hodnocení udělil, a těm s 4/5 stejně tak (až teda na Krtka a Sedmikrásky, u kterých čekám, že časem změníš k lepšímu)!

Ale opravdu skvělý lineup za jediný rok. Nejlepší Mizoguči, nejlepší Tešigahara, nejlepší Koreeda, nejlepší Kurosawa :)). To už bude v 2021 myslím nepřekonatelné.

Uncut Gems a One Cut of the Dead jsou filmy, na které bych asi běžně nekoukl, ale jelikož uspěly na MUBI, tak jsem je vyzkoušel a nakonec pro mě asi největší překvapení z roku (společně se Zkrocenou horou).

Naopak do kategorie "odporné" filmy za tento rok zařazuji Život je krásný (filmařský teror, jak formou, tak i obsahem), Králíček Jojo (nápodobně, jen místo Benignia úřaduje žvatlavý Waititi) a Harold and Maude (lepší scénář má, i teen komedie je, "Bajkeři" s Mišíkem...).
@Zoltan (19.12.2020 00:20): +1 za One Cut of the Dead, nehorázně podhodnocený film na csfd s silně pochybuju, že to ti lidi, kteří hodnotili nízko, viděli dýl, jak tu první půlhodinu. :) Jinak na Písečnou ženu musím taky mrknout, kniha byla výborná a na Uncut Gems jsem kvůli Sandlerovi zvědavý. Už mě pár let zpátky překvapil v Reign Over Me, jak je dobrý herec a plýtvá talentem ve stupidních komediích.

Jinak u mě letošek taky docela fajn.
Top film rozhodně Weathering with You, Shinkai prostě nikdy nezklame a zas je to parádní feel good romantické fantasy se skvělou hudbou od Radwimps.

Pak jsem doháněl Ghibli filmy, tam těch 5* padlo několik. Za Cesta do fantazie, Zvedá se vítr a především za Naušika z Větrného údolí, což teda po Mononoke řadím k tomu nejlepšímu.

Z anime pak ještě za 5* skvělý dojáček I Want to Eat Your Pancreas a depresivní Hrob světlušek.

Z hraných za 5* Old Boy, už mi chybí jen závěrečný díl trilogie, čínské romantické drama o šikaně Better Days, kde mi teda vadila ta komunistická představa "dokonalé" společnosti, ale tak co čekat od čínského filmu. Mimo to je to hodně dobře natočené. Pak River's Edge, což je správně divné a depresivní Japonsko se super retro vizuálem. No a závěrem korejské komedie Cheer Up, Mr. Lee a My P.S. Partner, u kterých jsem se letos nasmál nejvíc.

Ze západních filmů pak jeden jediný 5* film Kaktusový květ. Matthau je klasika.
Letošní rok jsem převážně sledoval filmové klasiky, většinu jsem viděl poprvé, i když se našly i také, u kterých jsem zjistil, že jsem je kdysi dávno už viděl :) Každopádně 5* jsem na čsfd letošní rok udělil těmto filmům:
Nobody Knows - Zatím nejlepší Koreedův film co jsem viděl (zatím jen čtyři, ale hodlám pokračovat). Výborné výkony dětských herců.
Zvětšenina - Viděno po cca dvaceti letech, geniální věc.
Údolí včel - Také viděno naposledy někdy na základce, doceněno až letos :)
Tři zločinci ve skryté pevnosti - zatím nejlepší Kurosawa (viděno zatím 6 jeho filmů)
Písečná žena - Musím někde sehnat knihu :O
Sansho the Bailiff - První setkání s Mizogučim a hned taková pecka. A další režisér, který si zaslouží pořádné prozkoumání.

4* jsem udělil letos zatím 31 filmům, za zmínku (čili silné 4*) stojí tyto:
Paris, Texas - Super vizuál.
Patriotism - Mišimův jediný film jako režiséra.
Uncut Gems - Překvapil Sandler svým dobrým výkonem.
One Cut of the Dead - Neskutečná prdel :)
Sedmikrásky - Konečně viděno. Divný film :)
Krtek - Svatá hora je o ždibíček lepší, ale i tak krásně bizarní a divný film.
Phenomena - film z doby, kdy ještě Argento netočil úplné sračky. Boží hudba.

Přes vánoce mám v plánu ještě pár filmů shlédnout, tak uvidíme jak to zamíchá s žebříčkem :)
Co jsem koukal na tu scénku z posledního dílu druhé sezony Mandaloriana... Jako pěkný. Rogue One Mk 2. :)
Protože do konce roku už stejně budu hrát jenom Cyberpunk, můj žebříček za rok COVID-19:

To nejlepší, co jsem letos viděl, nejen v kině
A HIDDEN LIFE (Malick)
ABOUT ENDLESSNESS (Andersson)
ANIMALS (Hyde)
BEANPOLE (Balagov)
GHOST TROPIC (Devos)
I'M THINKING OF ENDING THINGS (Kaufman)
PARENTS (Bergkraut, Schweikert)
SOLE (Sironi)
TREMORS (Bustamante)
UNCUT GEMS (Safdie & Safdie)


Nejlepší biják
JOJO RABBIT (Waititi)

Nejlepší seroš
BETTER CALL SAUL S5 (Gilligan, Gould)

Nejlepší doku série
LENOX HILL (Barash, Shatz)

Největší provar
TENET (Nolan)

Ještě jsem neviděl
FIRST COW (Reichardt)
@Kejtee (14.12.2020 17:16): Na druhou stranu, když kvalita seriálu začně upadat, je už většinou pozdě. Jedna věc by byla, kdyby to zařízli po první sezóně, ale takhle tu máme šest silných sérií, které končí dokud je seriál na vrcholu. Připadá mi to jako mnohem lepší varianta než to ždímat, co to jde.

Koneckonců spoustu (zejména animovaných) seriálů jsem takhle přestal sledovat, jak se postupně vyčerpaly, přešly na autopilota a vůbec ztratily relevanci a vtip prvních sérií. Z novějších třeba Archer, z klasických už hódně dávno Simpsonovi, později Family Guy/American Dad atp.

Dobře uzavřený seriál má i tu výhodu, že se na něj člověk může někdy v budoucnu podívat znovu bez toho, aby si říkal "po sedmé sérii s tím praštím, protože si nechci připomínat tu hrůzu". A taky, čím jsem starší, tím mám méně času a chuti obětovat jedné věci tolik pozornosti a existujícím seriálům o nějakých deseti řadách už se zpravidla vyhnu předem.

A v neposlední řadě - pořád toho vzniká hodně. Z posledních let třeba F is for Family nebo Primal.