Pro pohodlnější navigaci i přístup k pokročilým funkcím Databáze-her.cz doporučujeme povolit si ve svém prohlížeči JavaScript.

Kultura

Mě by se jako Bond líbil ten Pattison, víc než jako Batman. V Tenetu byl supr. Nebo nejklasičtější volba Cavill. Ten by na Bonda sedl dokonale, narozdíl od Geralta. Jo a ten druhej z Man from UNCLE, Armie Hammer by taky mohl bejt cool.
@Vurhor (10.09.2020 16:54): Všichni co zmiňuješ krom Hiddlestona jsou moc staří na to aby značku táhli dalších deset patnáct let, skoro stejně jako ten Craig. Což je u toho Elby dost škoda. A Hiddleston zkoušel něco takového v The Night Manager a imho na to charisma nemá.

Nedávno se tu třeba probíral Pattinson který by ho utáhl asi v klidu, James Norton se už někde zmiňoval a dával by smysl, ale já tipuji že další Bond bude nějaký černoch.
Asi se to tady už před nějakou dobou řešilo, ale jak bude brzy ta poslední bondovka s Craigem, máte už nějaké své oblíbené kanidáty, kteří by po něm mohli převzít otěže?
Mně by se velice líbil Stringer Bell, byť už je docela šedivý. Že je černoch mi nevadí, Bond by měl být dle mého především chlap, Angličan a mít pořádné drsně gentlemanské charisma. Což Elba splňuje suprově.
Líbil by se mi ale i Tom Hiddleston nebo Michael Fassbender. I Damian Lewis by nebl vůbec špatnej.
@hanak_v_exilu (09.09.2020 20:52): Usuzovat, že má člověk takové a makové názory jen na základě toho, zda se k něčemu nevyjádří, je teda... zajímavé? Dejme tomu, že je tu šance, že s tím nesouhlasím, nicméně nevidím žádný smysl v tom, se vůči tomu vymezovat na DH. Zde to má stejný dopad asi jako podepisování internetových peticí. Takže si můj názor nechám pro sebe.
@Fritol (09.09.2020 12:27): Ano, díky tomu že ses proti tomu nevymezil, usuzuju že ti to nevadí. Ony jsou totiž v praxi jen čtyři postoje. Buď ti to tohle chování vadí už z principu. Nebo si říkáš něco na způsob "dobře, trošku to omezí svobody, trošku to skřípne, někoho to možná semele, ale vcelku o nic nejde a je to pro dobrou věc". Nebo nadšeně souhlasíš a tleskáš každé takové iniciativě. Nebo je ti to úplně jedno. První postoj odsuzuje politizaci umění. Ty tři zbylé ji funkčně podporují, protože nekladou žádný odpor.
@PERKman (09.09.2020 18:29): nebudu soudit film, ale čistě na základě traileru mi lynčovina přišla audiovizuálně mnohem zajímavější. Tohle působí jako taková ta moderní nudná šeď. A sorry Chalametovi a Zandaye, ale McLachlan a Sean Young taky měli charisma jinde. Ikdyž Young a ta jejich romance byla bohužel hodně upozaděná.
Zavedl bych jako ve sportu platový stropy a potažmo rozpočtový stropy, pak se pozná teprve, kdo co umí, kdy budou mít všichni stejnej budget! :)
@player (09.09.2020 14:48): Vzhledem k tomu, že měl velmi globální marketing a že ta pravidla jsou relevenantí ve vztahu k USA jak už tu někdo psal, tak proč by ne, nejedná se v těch podmínkách jen o marginalizované menšiny. To jsou taková zbytečně velká prohlášení na vodě.
Ještě dodatek myslel jsem to tak že všichni mají stejné startovní pozice akorát ne všichni dokáží uspět.

@orromis (09.09.2020 12:25): To už asi žádný Český film Oskara nikdy nedostane protože najít u nás dost příslušníků rasových menšin do filmů bude asi hodně velký oříšek :D. Doufám že stejné pravidlo budou uplatňovat i u Čínských a Afrických filmech ohledně dalších dvou rasových menšin :)
@Jab (09.09.2020 13:19): Ne proč? Odkazoval jsem na film Schindlerův seznam

@orromis (09.09.2020 13:26): Myslím si že fráze "nemají výhodné startovní pozice" je nepravdivá. Každý má takovou pozici jakou si sám vydobude. To že to někteří nedokáží neznamená že budeme je zvýhodňovat a budovat tady nějakou kastu údajných "chudáků", kteří budou zvýhodnění a všechny ostatní budeme diskriminovat kvůli tomu že nepatří do této skupiny.
@AlieN (09.09.2020 13:04): Rozumím. Lepší by asi bylo, kdyby místo toho vyhodili přestárlé členy (jak si psal) a vytvořili inkluzivní pravidla pro členství a složení poroty by reprezentovalo celou společnost.

Stále si ale myslím, že ty standardy C a D jsou důležité (hlavně C) a že to skutečně může pomoct hodně lidem, co se chtějí dostat do filmu (a nemají výhodné startovní pozice).
@AlieN (09.09.2020 13:04): Vítej ve světě kde už se neposuzuje film podle kvality ale spíše podle ideologické doktríny. Takový odkaz by si zřejmě ani neškrtnul protože je o samých bílých chlapech, minimum ženských a žádní homosexuálové a to je hodnocený na ČSFD jako 6 nejlepší film. A kultovní Pulp fiction by zřejmě taky podle nových pravidel nedostal nic protože se to tam hemží slovy jako "negr".
@orromis (09.09.2020 12:52): Mě tam vadí primárně ta část že film by měl být "o jiných než bílých chlapech". Jistě, není to jediná nutná podmínka, ale už jen její existence je pro mě dost průser.
@AlieN (09.09.2020 12:35): Když někdo řekne, že bys měl zaměstnávat někoho jiného než bílé chlapy (což bude možná méně než čtvrtina populace), tak je to autoritářství?

Celý filmový průmysl v USA (a nejen tam), umožňoval dělat umění jen malé části privilegovaných, teď je konečně snaha to trošku srovnat. Takže naopak, filmový průmysl se těmito kroky demokratizuje a už není tak autoritářský jako dřív.

A s posledním odstavcem souhlas, to je asi největší problém akademie.
@AlieN (09.09.2020 12:41): Ne vyloženě levné. Ale studentské filmy. A že protože pro STUDENTSKÉ filmy je velmi těžké nebo až nemožné dostat velký theatrical release ve velkých kinech po USA, tak v nominacích na Oscary žádné STUDENTSKÉ filmy nevidíme.

Ostatně, proto existují Student Academy Awards.
@AlieN (09.09.2020 12:33): Chápu, furt nevím, co rozporuješ. Já neříkám, že nikdo nemá šanci (krom urban market movies) a že se nikdo nesnaží, ale že z toho, co se za rok vyprodukuje, má šanci se dostat do amerických kin velmi, velmi málo filmů. Už jen z důvodů tržních. To je objektivní fakt, bez hodnocení, nechápu co na tom chceš rozporovat.
@hanak_v_exilu (09.09.2020 12:12): Děláš, jak kdyby existovalo právo soutěžit o Oscara.

Jinak se to týká jen Best Picture kategorie a požadavky to jsou velmi mírné.

Stačí, aby Hairstylist byla žena a Set Decorator černoch a máte jedno ktitérium splněné. A další splníte, když budete zaměstnávat normální lidi, a ne si budouvat své soukromé Hitlerjugend.

P.S. Parazit by prošel, protože je to relativní vůči Americe, kde jsou Asiaté v minoritě.
@orromis (09.09.2020 12:25): Šílí z toho hlavně nedostatečně autoritářsky smýšlející lidé kterým jsou proti srsti jakékoli kvóty, obzvlášť ve vyloženě uměleckém a kreativním odvětví ;)

Jako jasně, jsou to jen Oscaři, ale právě tím jak dávají čím dál větší důraz na jiné věci než je samotná kvalita díla se odsuzují k irelevanci. A to já se na ně třeba už deset let pravidelně dívám, i když s čím dál větším utrpením.

Přitom to nejzákladnější co měla akademie už dávno udělat aby držela krok s vyvíjející se společností je zrušit členství všem těm přestárlým členům kteří tam už dávno nemají co dělat.
@hanak_v_exilu (09.09.2020 12:22): Takže jen kvůli tomu, že jsem se proti tomu nevymezil usuzuješ, že mi to nevadí? Tohle už je dle mě politické téma, které by se na DH vést nemělo a očekávám zde shitstorm. Mně osobně tahle diskuze nevadí, tudíž zasahovat nebudu, pokud zde nebudou nějaké xenofobní výlevy, ale nepřekvapilo by mě, kdyby to tu jiný moderátor během dneška promazal pokud se to tu bude vyhrocovat.
"Standard C is focused on industry access, requiring that the film provide paid apprenticeship and internship opportunities to underrepresented groups, or training opportunities and skills development for underrepresented crew.

Standard D requires a film's marketing, publicity and distribution have multiple in-house senior executives from underrepresented groups."


Do tohoto by se třeba i ten Whiplash mohl vejít (v současné podobě, možná s trošku jiným štábem). A jak říká Fritol, filmy které budou chtít soutěžit na Oscarech nebudou mít problém tyhle podmínky splnit. Parazit je mimochodem imo také splňuje už teď.

Ta pravidla nejsou nijak drastická. Šílí z nich jen postarší strýcové, kterým se bortí svět.
@Shoggot (09.09.2020 12:07): Ah ok. My bad. Geriho hra je prý pixarovka. A byť ten základ tvůrčího týmu nebyl velký, tak určitě měl pak Pixar samotný na to, aby zajistil splnění těch případných podmínek níže.
@hanak_v_exilu (09.09.2020 12:12): Máš trochu problém vnímat psaný text, ostatně jak spousta lidí tady. Podsouváš mi něco, co jsem neřekl. Celá má reakce byla na Jaba a problém malých filmů, zda jsou schopny tyhle podmínky splnit. O nic víc mi nešlo. K tomu, zda tyhle nové podmínky schvaluji, jsem se vůbec nevyjadřoval, takže nevidím důvod, proč bych si měl chystat nějaké argumenty na obhajobu.
@Fritol (09.09.2020 12:03): Tak on kdyby se trochu překopal scénář a zasadil do jiné země, tak by ani Kachyňovo Ucho nemuselo do trezoru, že jo. I Skřivánci na niti by se mohli promítat. K čertu se svobodou. Ty šrouby se budou utahovat. Nejdřív to bylo doporučené, teď je to závazné, pak se budou pravidla zpřísňovat. Říkají tomu "další fáze pětiletého úsilí o podporu rozmanitost." Připrav si argumenty na dobu až se tak stane.
@Fritol (09.09.2020 12:03): Jistěže to je pro VOD, ale na ty se mají studentské filmy mnohem větší šanci se dostat.

Ale studentské projekty tam fakt nemají co dělat. To je absurdní. Nezávislé filmy, co jsou v distribuci někde, to ano, ale studentské filmy na Oscarech, to je absurdní.
@Shoggot (09.09.2020 12:02): Tak to je mu pochopitelně jasné. Na Oscary se dostanou i malé filmy, ale ty malé filmy jsou tak do 10 miliónů, nebo do 20 s hvězdným obsazením. Jako Manželská historie. Chtít tam studentské filmy je nesmysl. Napadá mě snad jen Blair Witch který by se tam teoreticky mohl dostat, ale přes tehdejší akademiky by pochopitelně neměl šanci. A přes ty dnešní progresivní paradoxně taky ne.
@hanak_v_exilu (09.09.2020 11:58): Kdyby Whiplash vznikal po nastavení těchhle pravidel, tak by obsazení vypadalo jinak a do nominace by se dostal tak či tak. Pointa je ta, že filmaři, kteří se chtějí ucházet o oscary, nemají problém tyhle pravidla v americe splnit. Reaguju na Jabovu úvahu, že je to problém pro menší filmy. No dle mě není, tak malé a levné filmy, pro které by to byl problém, se na Oscary vůbec nepodívají.

Pokud by tahle pravidla byla zavedena i pro zahraniční filmy, tak polovina zemí může jakoukoliv nominaci vzdát, protože pro jiné země to problém nejspíš bude, to jo.

@Shoggot (09.09.2020 12:02): Tohle rozvolnění pravidel je čistě kvůli VOD, pro studentské projekty to nic nemění tho. Až se tam začnou vyskytovat fakt studentské projekty bez milionových rozpočtů, tak to bude mít nějakou váhu.