Pro pohodlnější navigaci i přístup k pokročilým funkcím Databáze-her.cz doporučujeme povolit si ve svém prohlížeči JavaScript.

Kultura

To nejlepší, co jsem letos viděl, převážně v kině, ať už na festivalech nebo v kinodistribuci, ZOUFALSTVÍ A NADĚJE je rest z loňska, který ale musím zmínit, starší filmy než tyto jsem do výběru nezahrnul, výjimkou jsou BOUŘLIVÉ VÝŠINY, které měly ovšem českou premiéru až letos.

To nejlepší:
ANTOLOGIE MĚSTA DUCHŮ (Côté)
BOUŘLIVÉ VÝŠINY (Arnold)
JOKER (Phillips)
KAREL, JÁ A TY (Karásek)
KDE JE MOJE TĚLO? (Clapin)
MINDING THE GAP (Liu)
SKATE KITCHEN (Moselle)
TENKRÁT V HOLLYWOODU (Tarantino)
U ZLATÉ RUKAVICE (Akin)
ZOUFALSTVÍ A NADĚJE (Schrader)

Nevešlo se:
BEATS (Welsh)
BÍDNÍCI (Ly)
DEVADESÁTKY (Hill)
DĚTSKÁ HRA (Holland)
DOBRÁ SMRT (Krupa)
DVA PAPEŽOVÉ (Meirelles)
EIGHT GRADE (Burnham)
FREE SOLO (Chin, Vasarhelyi)
GENESIS (Lesage)
JOHN WICK 3 (Stahelski)
KDYBY ULICE BEALE MOHLA MLUVIT (Jenkins)
MRTVÍ NEUMÍRAJÍ (Jarmusch)
MY (Peele)
NA ŠPATNÉ STRANĚ (Zahler)
NARUŠITEL SYSTÉMU (Fingscheidt)
NUESTRO TIEMPO (Reygadas)
PARAZIT (Pon)
PARDON, NEZASTIHLI JSME VÁS (Loach)
PORTRÉT DÍVKY V PLAMENECH (Sciamma)
ROZHOVORY O JEDNÝ VYSOKÝ HOLCE (Olteanu)
SBOHEM, SYNU (Wang)
SLUNOVRAT (Aster)
SYNONYMA (Lapid)
TAKOVÉ KRÁSNÉ ŠATY (Strickland)
THE BEACH BUM (Korine)
THE LODGE (Fiala, Franz)
TO MUSÍ BÝT NEBE (Suleiman)
TRANZIT (Petzold)
TŘI BLÍZCÍ NEZNÁMÍ (Wardle)
VÝJIMEČNÍ (Nakache, Toledano)

Největší zklamání:
MANŽELSKÁ HISTORIE (Baumbach)

Ještě jsem neviděl:
BOLEST A SLÁVA (Almodóvar)
ICH WAR ZUHAUSE, ABER… (Schanelec)
THE SOUVENIR (Hogg)
Manželka se chtěla už třetí rok po sobě podívat na Bohouše (sice rozumí jen "guláš" a "pusinku", ale líbí se jí ten pes), pak jsme si pustili The Angel Levine, speciálně dovezené DVD z USA. Měl jsem dojem, že jde o komedii, ale poměrně rychle jsem byl vyveden z omylu :) Ale dobré to bylo, navíc bylo fajn zase slyšet něco od Lišky.
The Expanse, stále mě to baví - moc - ale je škoda, že ten děj na Ilu tak nějak vyšuměl do ztracena. Každej díl nějaká nová záhada/katastrofa (blesky! Zemětřesení! Nukleární exploze! Miller! Slepota! Vražední šneci!) a pak...z toho všeho nic moc zajímavého nevyplynulo a cliffhanger finále musel zajistit nějakej Oscar Isaacs wannabee hozením pár šutrů do Země.
Budu rád koukat dál, ale za mě slabší sezóna než předchozí.
@Paul (29.12.2019 09:17): No co se týče toho Ad Astra, tak mě překvapila tenkost těch Neptunových prstenců, prvně se mi to při zhlédnutí nezdálo, ale podle Wiki mají fakt hloubku do 1 km až na jednu výjimku, kde to je i tak jen 2,4 km.
Pár filmů shlédnutých přes vánoce

Ad Astra - mám slabost pro tyhle civilní, krásně ozvučený (Max Richter) a nasnímaný scifárny. Příběh jednoduchý, ale účinně vyprávěný a Pitt i Jones skvělí jako vždy..8/10

Big Sick - docela dobrá dramedy od Dineshe ze Silicon Valley, nestihl jsem se nudit. Hláška "we lost 19 of our best guys" mě naprosto zničila :)

6 Underground - Bay je fakt magor. Takhle dementní cringefest scénář jsem dlouho neviděl, ale ta akce je masakr kvůli kterýmu nelituju že jsem na to kouknul. Místy to ale fakt bolelo.
@Gordon (23.12.2019 22:37): Jo to byl highlight, ale jestli náhodou u lidí při tom nadšení prostě nefunguje nostalgie. Jestli by to fungovalo tak silně, kdyby to byl nový záporák, kterého bysme poznali poprvé v Rogue One, to bysme se mohli jen domnívat.
Jinak konsensus je asi takový že nový SW jsou šit jak noha, ale co říkáte na Mandaloriana, já jdu na třetí díl a u mě zatím super, má to krásné tempo, děj je jednoduchý, rád se na to koukám, vypadá to i efektně, třeba ta scéna, kdy na něj jdou lovci a jsou mu vidět v odrazu přilby je skvělá. Ovšem občas se ukáže WTF moment, kdy Mando působí jako nesmrtelný a objeví se někde, kde přetím nebyl. :)
Dáváte někdy někdo dárky mimo zvláštní příležitosti? (Vánoce, narozeniny, svátek...) Já o tom tak přemýšlel a došlo mi, že já teda fakt ne :D
@Karasman (24.12.2019 22:33): Díky, dobrý playlist. Pěkná "nostalgie". :) V pubertě jsme to jeli všichni, až mě docela překvapuje, že Veela furt zpívá, to byla na základce taková internetová crush snad celé třídy. :D Nedávno jsme se tak bavili o hudbě z dětství v práci a 15 letá brigádnice slovo "dnb" slyšela poprvé v životě. Když to trochu přeženu, tak ten žánr asi vymře společně s náma. Ale poslední Forza mi udělala radost, že je tam celé Hospital Records rádio.

Jinak Pendulum je škoda. Pochybuju, že se k tomu kdy vrátí, Knife Party je mnohem populárnější a sype jim asi jiné prachy. Ač mně to teda příjde už jako takové generické tuc tuc bez duše. Některé mám sice docela rád (Battle Sirens či Bonfire), ale na klasiky jako Hold Your Color to nemá.
@Zoltan (24.12.2019 17:40): limonadovy Joe (virazovany) .

Darbujan je barevně natočený, možná tě mate stylizace ala Lada, jako Hrátky s čertem?

Švejk s Hrušínským to samé. Beztak německý Agfacolor ale ruku do ohně bych za to nedal.

Doufal jsem, že udaj o barvě bude v Českém hranem filmu nebo ve Filmovem přehledu, ale asi jsem to viděl jen v Brezinove Lexikonu českého filmu.
@ntz (24.12.2019 17:22): Důkaz nemám, ale imho je to natočené barevně. Kolorování je neskutečně drahá záležitost a na výsledku to jde trochu poznat, viz např. tato ukázka - https://youtu.be/aeuRLsygfHY

Spíš je otázka, jestli vůbec existuje nějaký český kolorovaný film, snažil jsem se něco najít a bez úspěchu :)
my se vzdycky o vanocich hadame jako v peliskach ... ted se zrovna hadame o to, jestli je pohadka darbujan a pandrhola natocena na barevnej film a nebo kolorovana ...

nedari se mi to nikde najit, na wiki, na celym netu nejaka zminka, ale imho ta pohadka je kolorovana a neni to natoceny na barevnej film ... nasel jsem spoustu cernobilejch snimku (obrazku) z te pohadky, ale to jeste nemusi nic znamenat ..

nevite prosim nekdo jak to je ? diky
@Tolister (23.12.2019 21:56): Darth Vader je záporák, který by dost možná ani neobstál v dnešní době

Proto byl Highlightem ke konci Rogue One.
Ta bezůtěšně geniální scéna v koridoru, kdy se rebelští námořnící pochcávají z jeho přítomnosti vůbec nebyla děsivá.

Ne, fakt si nemyslím, že by Vader neobstál v dnešní době scénářově plitkých filmů na hrdiny, kde už ani záporák není in.
@Rapier (23.12.2019 06:45): Darth Vader je záporák, který by dost možná ani neobstál v dnešní době. Ta postava oplívá hlavně nejvíc tím, že je otcem hlavního klaďase a taky tím že je to taková ikona, ten dech, dlouhý plášť, děsivá maska (dnes už by by asi taky neobstála), skvělý hlas. Funguje prostě jako ikona, o nějakém bůhvíjak propracovaném charakteru se narozdíl od Rena nedá mluvit.
Podívali jsme se na Zaklínače s manželkou a dcerkou. Její komentář (než jsme jí k její nelibosti u těch nejnasilnejsich scen nezakryli oči) : "Mann aua! Blutet! Pflaster geben. Pferd aua!"