Pro pohodlnější navigaci i přístup k pokročilým funkcím Databáze-her.cz doporučujeme povolit si ve svém prohlížeči JavaScript.

Kultura

@Sadako (15.01.2019 13:18): Ačkoli tvá slova zní jako varování, mne spíše nalákala. Zdá se, že sledovat původního Doctora Who je výzva. Kdybych na něm i já spočinul svým nemytým okem, jenž se vyhýbá dennímu světlu, zařadil bych se mezi skutečné podivíny, geeky, nerdy a snad i audiovizuální archeology, kterážto sebranka mne až dosud považovala za příliš normálního. A třeba bych na to sbalil i nějakou holku, jeden nikdy neví :-)
@CeBrk (12.01.2019 11:47): Něco ze starších sérií jsem viděla, ale ono se toho docela dost nedochovalo, BBC měla debilní zvyk likvidovat po určité době archivy. Bez záloh. Některé díly rekonstruovali fans, ale takovým způsobem, že je to třeba kamerový záznam TV, na které běží Doctor Who, případně jsou chybějící části toho kterého dílu simulovány WTF 3D animací.

A třeba úplně první Doktor byl příšerný zpruzelý dědek a jeho společnice (vnučka) extrémní blbá kráva. Faktor Trololo kvůli době vzniku a trikům kvalitní, ale jinak moc netuším, proč by se na to někdo chtěl dívat.
Btw. já skončila po asi dvou dílech osmé série restartu (tzn. dvanáctý Doktor), nějak mi ty scénáře lezly na nervy a přišlo mi, že po těch velkolepých událostech sedmé série to nedokáže znovu chytit dech. Prý byl v osmičce taky dobrý metaplot, ale nějak jsem na něj neměla trpělivost.

EDIT: Btw. Doctor Who má výtečný spin-off - Torchwood, kde se potkáme s Jackem "Anything that moves" Harknessem.
@Jab (15.01.2019 12:26): myslel jsem spíš že i ostatní relativně časté postavy a "křoví" jsou taky troubové - nazvala bych to až obecným zesměšnění středověku. S Baldrickem máš ale pravdu. - takový model Babička :D
@Kunick (15.01.2019 12:22): Ty role jsou tam prohozené. Baldrick je v první řadě naopak celkem inteligentní. Asi jim tenhle koncept nevyšel, tak jej od další řady změnili.

Osobně mám nejraději čtvrtou řadu.
@Jab (15.01.2019 12:10): jako souhlas, že první serie je jiná. Ale rozhodně bych ji neoznačil za špatnou. Možná jen v kontrastu s 2, která je dle meho nejlepší, trochu vyniká, že se autoři ještě hledali. Jako troubové jsou v první řadě vkresleni všichni- takže bych to uplně neomezoval jen na Atkinsona. Nicméně není nijak dlouhá takže za mě nepřeskakoval.
@CeBrk (15.01.2019 11:39): U Zmije s klidem vynechej první řadu. Atkinson tam hraje takového troubu. Je tedy dosti špatná. Teprve od druhé dále je to ten správný hajzlík.

Nevím, nějak BB mezi trháky nemám. South Park snesu. Ale tam stojí i celé série víceméně za houby.
@Jab (15.01.2019 11:25): Hořký? A já si vždy myslel, že pro zdejší legendy a protřelé cyniky není žádný humor moc hořký, černý či nemilosrdný :-).

Já zase nikdy nepřišel moc na chuť South Parku. Nic proti němu nemám a vlastně mne mnohdy pobavil a oceňuji i jeho drsnou přímost poukázat na nějaké společenské nešvary, ale úplně mi nesedl. Snad je na mne moc drsný. Jsem ve své podstatě citlivá bábovka :-)

Ovšem velký dluh mám u Černé zmije. Viděl jsem asi dva díly a hodně se mi to líbilo, ale dosud jsem se nějak nedostal k tomu to nějak pořádně zkouknout.
@CeBrk (15.01.2019 11:15): Mě ze Stargate přišla fajn jen Atlantida. Asi i z toho důvodu, že tak kolísavou kvalitu neměla. Black Books je v "mé knize" taky celkem fajn. Ale mezi můj top nepatří. Ten humor je na mě trochu hořký asi.
Pokud jde o hrané seriály, tedy nekreslené, celkem se shoduji s většinou. Červený trpaslík je pochopitelně super, Jistě pane ministře a premiére také. IT Crowd jsem už zmínil a hodně dobré je i Black Books. Z těch nekomediálních nemohu vynechat Doktora Who nebo třeba i Krajní meze. A svého času mne hodně bavil Star Trek: Nová generace a Hvězdná brána. Kvalita je pochopitelně kolísavá, ale některé díly jsou prostě fantastické. Třeba díl "Kde vládne ticho" mělo pěknou atmosféru. Jako kluk jsem měl oblíbeného i Magnuma, nebo Vražedné pobřeží. Jsou to pochopitelně kraviny, ale mám na to krásně nostalgické vzpomínky :-). Možná i vy máte v oblibě nějaké seriály z dětství, na kterých jste tak říkajíce vyrostli a ony to vlastně byly hrozné blbosti :-)

Nerad bych zapomněl na české seriály. Vlastně jich mám oblíbených hodně, ale ona je to trochu jiná kategorie. Dva písaři, Chalupáři, Hříšní lidé a tak podobně. I Comeback mi vlastně přišel zábavný.
IT Crowd mě nikdy bavit nezačal. BBT už mnoho sezón nesleduji. Právě proto, že je z toho další "vztahovka".

Z těch komediálních mám mezi top Red Dwarf, Rick and Morty, Blackadder (2. - 4. řada), Jistě pane ministře/premiére a Community. Z nekomediálních pak ST: Deep Space Nine a Firefly. Dobrých seriálů je... Ale já prostě nechci přijít domů a sledovat horory atp. Proto preferuji sitcomy či seriály s nějakou provázanou "komunitou" (což DS9 i Firefly splňují). Tzn. do mé topky se dostanou jen "feel good" seriály. :)
[neexistující příspěvek]: @CeBrk (15.01.2019 10:35): Simpsonovi jdou dolů někdy od 20. série. Futurama byla mnohem lepší, ale škoda že už skončila. Možná je to tak lepší, protože by jí čekal stejný osud jako Simpsonovi.

Viděli jste někdo nový seriál od tvůrců Simpsonových Disenchantment? Ten je podle mě mnohem zajímavější,vtipnější a lepší než Simpsonovi
@CeBrk (15.01.2019 10:35): BB Theory me nebavi, Simpsons nemam nove nakoukane, ale mam je obecne rad ... to. co me vzdy bavilo a bavi (jak stare, tak nove dily), tak je Red Dwarf, South Park a v modla nasi familie (hlavne zena) Midsomer Murders ... (ackoliv v tech me bavil vic Tom Barnaby nez jeho bratranec John, kua, tam bych ale nechtel zit, tam je to horsi nez v Caracassu) ...

apropos, jeste me bavi IT Crowd
Dovolím si vsunout do zdejší diskuse můj názor na některé kreslené seriály, když už zde byli zmíněni Simpsonovi. Osobně se považuji za velikého fandu Simpsonů, ale poslední díly nemám moc nakoukané, takže bych si nedovolil tvrdit, jak moc kvalita tohoto seriálu klesá. Nicméně ještě před pár lety bych dobrodružství této žluté rodinky asi prohlásil za můj nejoblíbenější seriál, ale dnes o něco více preferuji Futuramu. Ovšem relativně nedávno jsem "objevil" Ricka a Mortyho a dost mne to nadchlo. A vlastně i Americký táta je hodně dobrý, ačkoli ho zas tak dobře neznám. Ale nemohu popřít, že Simpsonovi sleduji už od dětství, mnohé díly znám skoro nazpaměť a pojí mne k tomu seriálu jistá nostalgie.

Co mne ale poslední dobou hodně štve, je Teorie velkého třesku. Jo, seriál je to fajn, ale při druhém shlédnutí mne irituje Sheldon. Hodně lidí nadává, že už to není tak geekovské a zabředlo to do bahna romantiky. Něco na tom je, ale Sheldon mi začal vadit více. Ten jeho autismus je možná napoprvé zábavný, ale časem mi ta arogance a nadřazenost nad ostatní začala hrozně vadit. Takového člověka znát osobně, tak bych mu asi v nějaké slabší chvilce dal pěstí :-). Ajťáci jsou lepší.
@CeBrk (12.01.2019 11:47): Nicméně později se ke Classics vrať, pochopíš kde se spousta věcí objevila poprvé. Vtipné je, že čas od času se zjistí, že někdě v zemi XY se našla stará kopie některé epizody která se nedochovala. Takže se slepá místa stále doplňují.

ad ženy, tak on seriál je hodně postavené na vztazích, takže to je pochopitelné. Obecně je zacílený hodně široce a mezi scénáristy je poslední dobou hodně žen. To je taky výhoda, že jednotlivé epizody jsou vždy trochu jiné.

Do 11 serie jsem ještě nenaskočil ale celkem se teším a ta herečka předvedla slušný výkon už v Broadchurch, takže v tomhle ohledu se nebojím. Na druhou stranu hodně mladších holek se s ní bude moci ztotožnovat, takže tady by mohlo publikum zase narůst ;)
@90210 (12.01.2019 11:29): Bohužel mluvím o té novodobé verzi, jenž započala rokem 2005. Nepřesně jsem se vyjádřil. I když je pravdou, že i toho starého Doktora bych rád zhlédl. Vlastně by mne docela zajímalo, jestli ty staré klasické díly někdo zná. Novodobý Doktor je celkem hodně známý, ale ten starý nikoli. Mimochodem, všimli jste si, jak je tento seriál oblíbený mezi ženami? Každá si jistě představuje, že by s takovým fešným a inteligentním mužem cestovala za dobrodružstvím. Rád bych viděl statistiku, jestli obliba tohoto seriálu nepoklesla s tou novodobou ženskou Doktorkou.
@CeBrk (12.01.2019 09:33): Ten starej puvodni Doctor Who? O tom jsem kdysi v puberte cetl v Zivlu, v UK je to prej strasnej kult, u nas to bohuzel nikdy neslo, kdyz jeste mistni vkus formovala televize.
Není tomu tak dávno, co jsem se v duchu vlastního kulturního rozvoje rozhodl zhlédnout chronologicky všechny díly Pána času, jehož vy angličtináři zovete Doctor Who. Možná ale málokdo ví, že s Pánem času se svého času setkal i medojed. Ale setkání to nebylo příliš šťastné. Doktor zrovna vyprávěl Rose nějaké vtípky proti kolouškům, což medojed pojal jako urážku a kousl Doktora do paty tak drsně, že tento musel třináctkrát zregenerovat do nové podoby, aby se z toho vylízal. A stejně potom kulhal. Naštěstí se později skamarádili a zažili spolu mnohá dobrodružství. Tedy až do té doby, co medojed překousl Doktorovi sonický šroubovák. Prý se na něj díval s nedostatečným respektem. Později medojed cestoval po čase i prostoru s kuřátkem a kolouškem a zažili spolu mimořádná dobrodružství, která ta Doktorova dalece převyšují. Někdy vám třeba povyprávím, jak medojed donutil Plačící anděly plakat a jak z nich pomocí dláta a majzlíku nadělal nájezdy pro vozíčkáře. Nebo o tom, jak Vashta Nerada přiměl k veganství a donutil Silence křičet. S Daleky se sice nesetkal, ale střetl s Blízky, kteří jsou ještě horší. A všechny je rozsekal.

Ale jinak jsem téměř normální.
@AlieN (11.01.2019 17:25): jsou tam i slabší místa kolem prostredka (Hermiona a její tým Holky proti šikaně, některé bitvy), ale z větší části je to nářez. Rozecetl jsem to potřetí (i když bych měl spíš číst knižní predlohu v rámci přípravy na Frederik Pohl's Gateway, velká škoda, že se mi nepodařilo sehnat ebook).
Nebo to jen začalo jako knížka pro děti a vyvinulo se to v dobrodružné knihy pro dospívající, takže se tam neřešila taková hovna.
@strejdafido (07.01.2019 21:14): S tou magií to je něco jako s mutantími schopnostmi v X-Menech - prostě se s tím člověk narodí. Používali jí lidé už ve starověkém Egyptě, aby kouzly ochránili hrobky faraónů, nebo i ve starověkém Řecku, kde byl třeba jistý maník Herpo Protiva, který je zas znám vytvořením prvního viteálu na světě, plus stejně tak i prvního baziliška.
No a pak přichází středověk, přičemž na scénu přicházejí právě oni bradavičtí zakladatelé.
@strejdafido (07.01.2019 21:14): Neřekl bych že ty knihy budou hlavně pro děti. Hlavně to co je ve filmech je pouze hlavní zápletka, v knihách se toho řeší mnohem víc, třeba to že to jídlo na hostinách v té hale s levitujícímy svíčky a holooblohou ve skutečnosti vaří skřítci, a hermiona tam řeší, že s nima není férově zacházeno.

A taky mě napadlo, že to můžou řešit tak, že vymyslí internátní školu která bude mít v mudlovském světě skutečnou záštitu.
@strejdafido (07.01.2019 21:14): Harryho rodina řekla v okolí, že ho poslali na internátní školu a z té se vrací domů jen na prázdniny. Kouzelníci se musejí narodit se schopnostmi kouzlit. Nemusí mít v rodině kouzelníka, není to dědičná záležitost. Prostě můžeš se narodit jako mudla - neumíš kouzlit a nemůžeš se to naučit. Nebo jako matlák - umíš kouzlit ale nejde ti to, nebo jako kouzelník. A to buď čistokrevný (rodiče jsou kouzelníci) a nebo nečistokrevný (hanlivě mudlovský šmejd) a to se prostě kouzelnické dítě narodí mudlům. V knížce je to vysvětleno určitě lépe. A knihy nejsou zdaleka pro děti. Možná první tři, čtyři díly, pak bych to jako dětskou literaturu už moc nedoporučovala ;o)
@Crash (07.01.2019 17:53):
@RomcaT (06.01.2019 23:28): Děkuji za odpověď. Určitě je tam nabalena spousta pracovních míst, která jsou ve filmi vidět, některá vidět nejsou. Ovšem pořád netuším, jak se všem známým, kamarádům, široké rodině atd atd vysvětlilo, že celou školní docházku je dítko pryč. Na to přece vymazání paměti nefunguje.
A taky se ve filmu říká, že Bradavice založili 4 kouzelníci - kde se ti vzali, thlavně kde získali magické schopnosti? Před nimi byli jiní kouzelníci? Odkud to získali oni? Asi do toho moc reju, ale jen mě to zajímá, jestli to v knize bylo nějak ošetřeno. Uznávám, knihy jsou spíš pro děti než rýpavého kmeta, ale i tak by měl ten svět dávat nějaký smysl.
@strejdafido (06.01.2019 23:03): V podstatě kdykoliv, kdy se mudlové dozvědí o světě kouzelníků tak se to řeší vymazáním jejich paměti, na což mají na ministerstvech kouzel příslušné odbory, takže předpokládám, že i tímto způsobem, by autorka řešila případnou sociálku, ale jinak se tam ten problém skutečně neřeší.

Ta zaměstnání se tam trochu řeší a taky jich spoustu můžeš vidět na pozadí toho příběhu, jsou tam samozřejmě učitelé, u školy máš školníka, šafáře, je tam spousta prodejců všeho možného, a ty věci co prodávají taky někdo musí vyrábět , jsou tam hostince, novináři, samozřejmě hromada úředníků, bystrozorové, atd. Takže ne, že by se to tam nějak zvlášť řešilo, spíš jen okrajově, ale dá se z toho trochu ten život vydedukovat.
@strejdafido (06.01.2019 23:03): sociálka to neřešila ;o) tohle se tam fakt neřeší. Zaměstnání se tam řeší už při studiu. Přečti si to, v těch knížkách se řeší fakt o hodně více věcí co se do filmu nevešly ;o) nebudeš zklamaný.