Pro pohodlnější navigaci i přístup k pokročilým funkcím Databáze-her.cz doporučujeme povolit si ve svém prohlížeči JavaScript.

Kultura

@Charllize (25.01.2019 09:56): Harrisona jsem potkal na autogramiádě v Praze...před mnoha lety.
Od Clarka mám oblíbenou knihu Měsíční prach- drama sledující osud pasažérů uvízlých ve výletní lodi při projížďce na měsíci.
Ja po letech seznal ze se mi lepe cte Clarke nez Asimov. Asimov mi nejak zastaral a pusobi na me v nekterych ohledech jaksi naivne.Pred lety kdyz jsem cetl Nadaci tak mi to tak neprislo. Clarke byl asi nejspis nejak modernejsi a dnes s ohledem na ruzne udalosti mi prijde vic jak se rika in. Taky si rad prectu Harrisona, Planety Smrti a tak podobne. Tem mi taky nijak zvlast nestarne. Za posledni leta me zaujal David Gerold a jeho serie knih o invazi mimozemstanu Chtorr na zemi. Jinak skoro uz nectu, a asi to je skoda.



@CeBrk (25.01.2019 00:52): a o pozitivnim vlivu na muzke prirozeni jsi neuvazoval? :)
@CeBrk (25.01.2019 00:52): Velmi správný směr uvažování.

@CeBrk (24.01.2019 10:49): "který z mých tří oblíbených sci-fi autorů, tedy Clarke, Asimov a Lem, je tak nějak nejvíce hardcore. Ale ono je to knihu od knihy"
Přesně. Když si vzpomínám na mé nejoblíbenější z nich... za nejbližší hc směru bych označoval asi Fiasko.
Jak jsem již dříve psal, je tomu pár dní, co jsem dočetl dílo "Ani sami bohové" od Asimova. A vyjma mnoha promyšlených myšlenek a teoretických teorií mne zde zaujal i životní postoj měsíčňanů, který je sice nedůležitý, ale veskrze zajímavý. Obyvatelé Měsíce v tomto románu holdují sporému odění a při cvičení a sportování, které jsou v prostředí nízké gravitace nezbytné, jsou nazí. Jak se dalo čekat, je zde taktně a vkusně zmíněn i pozitivní vliv nízké gravitace na ženská ňadra. A mne napadlo, jaké důsledky to může mít i pro naši skutečnost, jestli se za nějaké to desetiletí stane kolonizace Měsíce běžnou věcí. Nejedna žena zralého věku se ráda odstěhuje na Měsíc, aby svému hrudníku dodala trochu mladistvé pevnosti. Možná to dopadne tak, že většina žen odcestuje na Měsíc a muži zůstanou na Zemi. A tak budeme my muži létat za krásnějším pohlavím na Měsíc a zde nepřipraveni na nízkou přitažlivost budeme chaoticky poskakovat a poletovat pokoji, když se při sexu trochu rozparádíme. Předpokládám, že bondage praktiky zde najdou své praktické uplatnění. Vidím budoucnost lidstva v růžových barvách.

Jsem přesvědčen, že s kolonizací Měsíce nemá smysl váhat a je nezbytné okamžitě započít s výběrem vhodných kandidátek. Rád bych tedy požádal všechny zdejší ženy a dívky, ale mi do pošty zaslaly své životopisy a vhodné fotografie, z kterých se dá jejich umístění na Měsíc či Zemi rozpoznat. Vše v zájmu vědy a budoucnosti lidstva.
Niekto vytvoril v Namíbskej púšti inštaláciu, ktorá má naveky hrať Africa od Toto, tak tomuto sa hovorí génius.
@AlieN (24.01.2019 00:27): Je asi pravdou, že pod přísným kritickým pohledem knížka "Ani sami bohové" nemusí být za hardcore sci-fi považována. Ale ono to už tak bývá, že vědecká rigoróznost jde tak trochu proti fantasii a škále nápadů. Tvůj příspěvek mne donutil se krátce zamyslet, který z mých tří oblíbených sci-fi autorů, tedy Clarke, Asimov a Lem, je tak nějak nejvíce hardcore. Ale ono je to knihu od knihy. Nehledě na fakt, že budoucnost a pokrok může i některé bláznivá nápady sci-fi literatury ukázat jako veskrze reálné, takže bych zde nerad vynášel nějaké soudy a riskoval, že za padesát let si to tu nějaký android přečte a pomyslí si, jak mimo jsem byl. Musím myslet na svou pověst a šplhnout si u našich budoucích robotických pánů.

@Paul (24.01.2019 08:01): Já zase nyní uvažuji, že bych se vrhl na "Těžkou planetu". Ale možná si dříve oddechnu u nějaké méně náročné četby, abych se tou sci-fi nepřejedl. Doma mám i celou tu sérii o robotech a Nadaci a četl jsem z toho jen pět knih.
@CeBrk (23.01.2019 23:44): Chyba zde leží zejména na straně faktu že Asimov zde sice chrlí zajímavé nápady, ale s tím aby je lepil dohromady skutečně kvalitním pojivem se příliš nenamáhal, takže si vypomáhá nemalými zkratkami a uměleckou licencí. Všechno s fungováním mimozemšťanů se tady tedy dá vysvětlit jen jako "protože proto" (ezoteričtí jsou tak nějak od základu), činnost pumpy a její následky jsou pak nutný vehikl zápletky, ve sci-fi poněkud nutný přístup... pokud se nebavíme o striktně hard sci-fi, kterým ale Ani sami bohové obávám se opravdu nejsou. Tímto směrem byly spíš knihy A.C.Clarka

Pro mě je to poslední Asimovka kterou jsem před lety četl, proto ji mám ještě relativně v paměti (co v ní bylo se zákonem zachováním hybnosti a pohybem Měsíce už ale nevím, to bys musel rozvést), a bavila mne (jakkoli to z toho co tu teď tak možná nevypadá), ale mám pocit že starší jeho díla (Nadace, zmíněný Konec věčnosti, atd) mi připadaly také lepší.
Tak jsem dočetl "Ani sami bohové". Jak se dalo čekat, jde o velice kvalitní dílo ze zlatého fondu sci-fi literatury. Musím však přiznat, že "Konec Věčnosti" od téhož autora mne zasáhl více. "Ani sami bohové" jsou typickým Asimovým dílem. Nenajdete zde žádné násilí, vraždy či nějaké vyloženě napínavé pasáže, ale přesto jsem hltal stránky jedním dechem. No, to samozřejmě kecám. Na to moc pomalu čtu a mám moc malé plíce. V knize je několik překvapivých odhalení a zvratů. Příběh je protkán politikou, nevraživostí i vědeckým egem, které může přehlušit racionální argumenty a ohrozit celé lidstvo. Dá se i brát jako analogie k současným ekologickým problémům. Je zde popsán zajímavý náhled do zákulisí vědeckých univerzit i do paralelního vesmíru a místních forem života. Jde pochopitelně o tak zvané hardcore sci-fi, které by se mělo vyznačovat přísnou logikou a vědeckými objevy, které vycházejí z přísných zákonů fyziky. Musím připustit, že některé věci jsem zde nepochopil. Například proč se měnil náboj každého z vesmíru, nebo něco o tom, že paralelní vesmír při činnosti pumpy z toho měl málo energie, nebo co to tam bylo. Rovněž ten zákon zachování hybnosti a pohyb Měsíce mi nějak unikal. Bylo to tu popsáno, nebo možná přeloženo, nějak idiotsky. Nebo jsem idiot já. Ne zcela logická mi přišla i ta schopnost emocionálky z jiného vesmíru překládat lidské písmo díky pocity strachu z uspořádání písmen. A schopnost lidské intuicionalistky je také trochu ezoterická. A ono by se toho našlo více, ale já bych zde nerad vypisoval nedostatky této skvělé knížky, když je dost dobře možné, že chyba leží na straně mého mdlého intelektu. Tohle je totiž parádní sci-fi, plná zajímavých postřehů, hodně chytře vymyšlených zákonitostí a zvratů. Skutečně je to dobré, hodně dobré, ale "Konec Věčnosti" mi přišel lepší.
@orromis (23.01.2019 13:01): tyhle kvality nepopírám. Jen ten subject matter mě uspával cca dvacetkrát za minutu. Ty tři působivý scény to u mě bohužel nezachránily.

Black Panther nominovanej na best picture je výsměch. Čistě politická agitka. Ale z jeho konkurentů mi tam nepřijde nic čemu bych to dal (ale Favourite a Green Book jsem neviděl).
@Paul (23.01.2019 12:38): Roma má nezpochybnitelný kvality v režii, kameře a (prostorovym) zvuku. Minimálně za tu kameru a zvuk by to vyhrát mělo i když to je pro leckoho nudné. Každopádně za nějak velký art bych to neoznačil, artové filmy jsou někde úplně jinde. Roma je osobní autorské dílo bez kompromisů.
Nová skladba od Foals, celkom fajn vec, niektorí z vás asi poznajú tú skupinu z Life is strange.

A teda, ten zoznam nominácií na Oscara tento rok je fakt biedny, hlavne dúfam že nevyhrá Black Panther, ale pravdepodobne to dostane Roma alebo Bohemian Rhapsody.
Předem upozorňuji, že mé následující řádky nejsou placenou ani neplacenou spoluprací a že je píši z vlastní iniciativy a nezištně.

Normálně bych na amatérská prozaická díla neupozorňoval, pokud by nebyla mimořádně kvalitní, ale tahle taková jsou. O čem že to mluvím? Hlavně o Bordeřích povídačkách od Mondyho. Dají se najít jak na Wattpadu ( https://www.wattpad.com/user/mondycz ), tak i na jeho osobních stránkách ( https://www.mondscheinovo.cz/ ). Protože se zde vyskytují hlavně hardcore hráči, možná budete Mondyho znát, protože kdysi byl redaktorem i šéfredaktorem mnoha herních časopisů i webů a nyní se věnuje překladatelské činnosti a psaní. Já sám jsem četl všechny příběhy Bordeřích povídaček (druhý díl dosud nikoli) i některá další díla a byl více než nadšen. A evidentně nejsem sám ( https://www.cbdb.cz/kniha-212532-borderi-povidacky- ). Jestli tu někdo má malé děti, může mu tyhle nádherné povídky číst před spaním. Já mít děti, tak to udělám. A pokud máte rádi drsnější literaturu i tu zde najdete, ale to by vaše děti musely hodně zlobit, abyste je tím strašili :-). Je to kvalita, ale ne pro děti :-)

Možná nosím sovy do lesa a dříví do Athén, protože tato díla již znáte, ale pokud nikoli, jistě si hezky počtete :-)
@strejdafido (20.01.2019 19:39): Zlá (zkažená) byla více méně asi vždycky. Ostatně už i její tatík choval k mudlům velkou zášť, což od něj evidentně odkoukala. Ten medailon dostala až během jejího působení na ministerstvu během Voldemortovo vlády v sedmičce, tudíž ta její krutovláda v Bradavicích v pětce byla čistě z její vlastní vůle.
Měl bych tu zase jeden dotaz na znalce Harryho Pottera - byla Dolores Umbridgeová pořád tak zlá nebo ji tak změnil ten nedailon, co nosila? Na každého přece špatně působil i po relativně krátké době. Dík :-)
[neexistující příspěvek]: Simpsons sú už zombie niekolko rokov, nikdy som nemal moc rad South Park, ale nové diely stále majú aspoň občas vtipné a trefné momenty.

Všimol si nekto že za posledné roky úplne vymreli britské sitcomy? Od Inbetweeners robia len samé panel shows alebo trápne stand-upy.

Pamätá si nekto z vás na seriál Chuck? Ten ma pred rokmi bavil lebo to bola dobrá kombinácia akcie, humoru a romantiky, ale v neskorľích sériách sa z postavy obyčajného predavača stal superagent a už to nebolo ono.

The Big bang theory bol na začiatku znesiteľný, teraz je to otrasná urážka nerd kultúry. ZIMBABWE.
Český dabing má tu neuvěřitelnou vlastnost, že dokáže zmrvit i jinak velmi kvalitní dílo, ale pochybuji, že v jiných krajích je tomu jinak.

Dabing je přežitek.
@Gordon (15.01.2019 18:00): (Pokud je to reakce na mě) To se přece nijak nevylučuje s mým tvrzením, ne? Netvrdím, že ten dabing je zlý.

Každopádně já nijak extra dobrý angličtinář nejsem, ale když jsem koukal na ty staré díly, bavily mě tam různé narážky, reference atd., které si z dabované verze nepamatuji (protože se ztratily v překladu samozřejmě). Proto nevidím důvod vracet se k české verzi, která je méně vtipná.
A já měl vždy za to že dabing prvních sérií Simpsonů je to nejlepší co může dabing nabídnout.
Z české produkce jednoznačně vede Přítelkyně z domu smutku, ačkoliv se jedná spíš o velkofilm rozdělený do čtyř dílů, než o klasický seriál.
Plejáda herců obrovská, navíc většina z nich předvádí své životní role (Chýlková, Bohdalová, Růžičková, Dlouhý, Nový, Cibulková...). Též ojedinělá přesnost s knižní předlohou. Tohle už nic nepřekoná.

Simpsonovi jsou také skvělí, ale jak psal player, tak někdy do té 20. série. Pak už je to utrpení.

Hlavně Simpsonovi a Red Dwarf jsou asi nejlepší počiny, jinak tragického českého dabingu. Ne náhodou je znát snaha vycházející z originálního znění.
@Kwoky (15.01.2019 16:34): Ona ještě existuje ultimátní verze Černé zmije - v originále.

Nejen Atkinson tam má naprosto výbornej hlasovej projev (zejména v pozdějších sériích), který jakýkoli dabing spolehlivě zruší. Vidět to s jakýkomkoli CZ dabingem znamená vidět půlku.

Osobní pořadí sérií podle kvality bych viděl na: 4, 2, 3, 1. Ta první se taky dá.

Jinak jsem před časem koukal na pár dílů z prvních sérií Simpsonů (těch dobrých) v originále a ačkoli CZ dabing není zlý, už bych se k němu nevracel.

@Flowerpot (15.01.2019 17:47): Byl jsi rychlejší. :-)
@Kwoky (15.01.2019 16:34): Hele, jako... s oprávnenou obavou, že budem znieť ako elitár, tak dívať sa na Zmiju s dabingom je vo svete, kde existujú titulky, niečo, za čo by sa mali vypichávať ušné bubienky. Prečo by si to človek robil. Prečo by človek chcel prísť o Atkinsonov hlas.
Z české produkce jednoznačně vede Přítelkyně z domu smutku, ačkoliv se jedná spíš o velkofilm rozdělený do čtyř dílů, než o klasický seriál.
Plejáda herců obrovská, navíc většina z nich předvádí své životní role (Chýlková, Bohdalová, Růžičková, Dlouhý, Nový, Cibulková...). Též ojedinělá přesnost s knižní předlohou. Tohle už nic nepřekoná.

Simpsonovi jsou také skvělí, ale jak psal player, tak někdy do té 20. série. Pak už je to utrpení.

Hlavně Simpsonovi a Red Dwarf jsou asi nejlepší počiny, jinak tragického českého dabingu. Ne náhodou je znát snaha vycházející z originálního znění.