Pro pohodlnější navigaci i přístup k pokročilým funkcím Databáze-her.cz doporučujeme povolit si ve svém prohlížeči JavaScript.

Anketa: Na které hry se těšíte v roce 2023?

I letos pokračujeme v tradici a opět pro vás máme připravenou anketu, ve které můžete hlasovat pro vaše nejočekávanější hry pro příští rok 2023.

Mrkněte tedy, co jste si během roku přidali do wishlistů na různých platformách a svítí tam rok vydání 2023, případně pohledejte v různých internetových seznamech, co nás příští rok čeká (neúplný seznam ohlášených her pro rok 2023 můžete najít třeba na wiki), dalším zajímavým zdrojem může také být váš oblíbený prodejce her, který má na svém webu sekci předobjednávek, nebo se inspirujte od ostatních uživatelů v diskuzi. Opět totiž máte možnost podpořit svými hlasy ty nejočekávanější hry a podílet se tak na tvorbě žebříčku toho nejzajímavějšího dle uživatelů Databáze.



Stejně jako loni jsme se dočkali několika odkladů a dá se tedy očekávat, že hned několik her, pro které jste hlasovali minule, bude letos obsažena znovu. Při hlasování se prosím zkuste vyvarovat hrám, které nemají ani upřesněn rok vydání na 2023.

Pravidla:

  • Hlasovat mohou pouze uživatelé se 100 a více DH body
  • Hlasovat lze ve formuláři níže pro 3-10 her a to do úterý 20. prosince
  • Bodové ohodnocení jsou tři body pro první příčku, dva body pro 2.-5. místo a zbytek dostane po jednom bodě
  • Vyhýbejte se Early Access hrám, prosím, při sčítání budou vyřazeny.  Počítají se pouze hry, které mají mít v roce 2023 plné vydání (nikoliv pouze předběžný přístup) 
  • Nehlasujte pro porty již vydaných her, nebudou započítány
  • Remaky, remastery či značně rozšířené edice již vydaných her jsou povoleny
  • Hry mohou být pro jakoukoliv platformu, včetně mobilních
  • Hlasovat lze i pro hry bez potvrzeného vydání v roce 2023, jak ale bylo řečeno, zkuste se jim vyvarovat
  • Každý hlasující, který splní pravidla ankety, získá jako odměnu 20 DH bodů (po vyhodnocení)
  • Na konci formuláře můžete sepsat zdůvodnění vaší volby jednotlivých her, rád jej pak uvedu do výsledného článku. Každý, kdo tak učiní, obdrží bonusových 10 DH bodů. Díky!
Deimos


Diskuze ke článku

1. The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom
2. Pragmata
3. Final Fantasy XVI
4. Alan Wake II
5. Wo Long: Fallen Dynasty
6. Eiyuden Chronicle: Hundred Heroes
7. Fire Emblem Engage
8. Resident Evil 4 Remake
9. Dead Space Remake
10. Final Fantasy VII Rebirth
Tohle je můj seznam, tak snad vše v příštím roce vyjde.

1. Hogwarts Legacy
2. Marvel's Spider-Man 2
3. Resident Evil 4 remake
4. Star Wars Jedi: Survivor
5. Atomic Heart
6. Starfield
7. Suicide Squad: Kill the Justice League
8. Alan Wake 2
9. Replaced
10. RoboCop: Rogue City
Taky přihodím svojí trošku.
Bez nějakého určitějšího pořadí:
1.-3.
Fire Emblem Engage
Final Fantasy VII Rebirth
Atelier Ryza 3: Alchemist of the End & the Secret Key

4.-10.
Final Fantasy XVI
The Legend of Heroes: Trails into Reverie
Octopath Traveler II
The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom
Resident Evil 4
Granblue Fantasy Relink
Theatrhythm Final Bar Line

Nejmíň deset dalších her, na které se těším, bych určitě ještě našel :)
1. Hollow Knight: Silksong
2. Kingdom Eighties
3. System Shock (Remake)
4. Mask of the Rose
5. Diluvian Winds
6. DREDGE

(Vyvarovat se čeho, ne čemu, prosím!)
Tak tedy taky posdílím svůj výběr. ;-)

1. The Wolf Among Us 2
2. Test Drive Unlimited Solar Crown
3. Stalker 2: Heart of Chornobyl
4. Hogwarts Legacy 
5. The Great War: Western Front
6. Forza Motorsport
7. Company of Heroes 3 
8. Payday 3
9. Skull & Bones
10. Crime Boss: Rockay City
@Kunick (15.12.2022 18:17): Jestli From zachová ten princip Armored Core co měli predtim a někdo do toho půjde naslepo protože From muže být dost zklamaný. Tam to fakt chce velké zanícení pro mechy a jejich estetiku. Osobně myslím ze to hodně zaměří na pvp. Už poslední díly na ps3 a x360 tím směrem šli.

Ale těžko říct, je to schopna firma a klidně se muže stát ze půjde o renesanci mech žánru ve velkém a roztrhne se s tím pytel jako v případě souls like her :)
Ja ji do očekávaných nedal, trochu jsem ze série už vypadl a roboti a mechové me zajímají čím dal tím min. Ale kdo ví, třeba to nakonec zahraju a zase budu takzvane v tom. Poslední díl co jsem hrál byl tusim Verdict Day, který byl nabušený tím nejlepším co série představila a už mne to moc nebavilo…tak uvidím.
Taky jsem moc nečekal ze to někoho tady bude zajímat, takže +1 :)
Očekávané hry 2023:

1.    Hollow Knight: Silksong — protože jednou už to konečně vyjít musí!!! V mém žebříčku očekávání je již několik let a dokazuje, jak moc bych se chtěl do světa Hallownest vrátit.  
2.    Mask of the Rose — protože autoři (Failbetter Games) mají neskutečný talent na skvělý worldbuilding a navíc touhle hrou teasují na twitteru už hezkou řádku měsíců.    
3.    The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom — protože Nintendo exkluzivity umí. A už teď se odvažím říct, že pro spoustu hráčů půjde o GotY!
4.    Warhammer 40,000: Space Marine 2 — protože 40k my byl vždycky bližší, a každá hra z tohohole universa si zaslouží mou pozornost.
5.    Lies of P — protože má nádherný vizual a ikdyž neznám autory, rozhodně budu vyhlížet recenze a doufat, že hra bude stejně dobrá jako dobře vypadá 
6.    Armored Core 6: Fires of Rubicon —  protože jsem serii zatím neměl tu čest poznat. Ale pro Mechy jsem měl vždycky slabost a Fromsoftware můžu :D 
7.    Banishers: Ghosts of New Eden —  protože to vypadá na akční RPG, které by mohlo mít i slušný příběh - jasně že rád vyzkouším.
8.    Oxenfree II: Lost Signals — protože ji zařazuju opakovaně. Jednička byla super a jen stále oddalované vydání zabraňuje posunu na vyšší příčky.
9.    Lollipop Chainsaw — protože jde o hodně kultovní hack´n´slash. Takže rád vyzkouším a jen doufám, že vyjde i na nějakou normální platformu (PC a/nebo Switch).
10.    Darkest Dungeon II — protože jsem jedničku letos konečně dohrál a mám z ní strašně ambivalentní pocit. Takže doufám, že dvojka si vezme to dobré a bude mi víc sedět.

Čestné zmínky (kdyby někde bylo potřeba půlbod): Aliens: Dark Descent, Company of Heroes 3, Dune: Spice wars, DREDGE, Alan Wake 2
Mým posledním úkolem zde je pořád lehce upozorňovat na Colony Ship: A Post-Earth Role Playing Game takže první místo bylo jasný. Pak máme SS remake, u Jagged Alliance 3 nevěřim v release 2023, ale co už a na další Život není krásný čekám taky nějáký ten pátek, tak šup tam s nim.
@Fritol (15.12.2022 13:46): Ou, díky za doplnění, zjevně jsem nedělal rešerše pořádně :D. Tím pádem je skepse na místě a hra z desáté příčky padá. Zdálo se mi divné, že by chystali dvě hry na stejný rok :/. Formulář je každopádně už odeslaný, tak mám smůlu.
@Yokolobuna (15.12.2022 13:30): Pokud se nepletu, tak na novém Lords of The Fallen nedělaj Deck13 tentokrát, ale interní studio CI Games. Jestli je složené z těch patlatlů co dělali minulé CI hry, tak bych byl s tím těšingem opatrný, tohle totiž může být horší, než jednička. :D

Jinak jakkoliv je příští rok fakt nabušený co se ačkových her týče, tak jsem měl dost problém něco vybrat. V podstatě se těším jen na tři hry a zbytek jsem tam naplácal dost random. Moc se mi netrefují do vkusu zatím.
Letos to nebyl problém naplnit, naopak jsem několik tipů mazal. Co koukám na ostatní, tak můj seznam je dost mainstream. I když.. první by byl jednoznačně Hades II, ale ten nesplňuje podmínky a příští rok na PS skoro jistě nevyjde (jestli vůbec). Za mne tedy:

10. Lords of The Fallen – Autoři z Deck13 mají na triku už nejednu fajn soulsovku a původní Lords of The Fallen se s přimhouřením oka povedlo. Stejnojmenné pokračování (?) působí temnějším dojmem a už z traileru pokukují některá vážně hnusná monstra. A těch není v soulsovkách nikdy dost! 

9. Atlas Fallen – Deck13 podruhé, tentokrát s originální IP. Pouštní zasazení slibuje zajímavý nový svět a zkušenosti autorů dobrý soubojový systém. Ví se toho zatím málo, ale nevypadá to vůbec zle. 

8. Lies of P – Naprosto souhlasím s názory, že Lies of P vypadá skvěle. Na hře však dělá nezkušené studio a nemusí to vůbec dobře dopadnout. Naděje však umírá poslední, že ano. 

7. Diablo 4 – Kontroverzní volba. Záleží, kdo se ukáže, jestli starý pečlivý Blizzard s hromadou talentu, nebo nenasytný moloch pod krutým bičem nelítostných akcionářů, kde samotný hráč a jeho pobavení hrají až druhé housle. Po parádním traileru z Game Awards doufám v to první, bojím se toho druhého. 

6. Remnant 2 – Pokračování „soulsovky s kvéry“. Relativní úspěch první hry byl celkem překvapením, nyní mají autoři možnost navázat a vyšvihnout se mezi vývojářskou smetánku. 

5. Alan Wake 2 – Alan je stále uvězněný v nekončící noční můře a už je načase ho z ní vytáhnout. Pokračování má být temnější a děsivější. Za každou alternativu k Resident Evil budu jen rád. 

4. Marvel's Spider-Man 2 – Ačkoliv veškerý doposud vydaný materiál v rámci série dávno vlastním, ještě jsem se k němu nedostal. I to je důvod, proč druhý Spider-Man neokupuje ještě lepší místo v žebříčku. I tak však jeho příchod vyhlížím s očekáváním. 

3. Suicide Squad: Kill the Justice League – Rocksteady zdánlivě opustili Batmana (aby ho jiné studio pohřbilo v průměrném Gotham Knights), ale u DC zůstáváme. Čtyři rozdílní superpadouši v ironické akční hře zatím působí velice lákavě. Zkušené studio dává určitý příslib toho, že by koncept mohl skvěle fungovat. 

2. Star Wars Jedi: Survivor – První díl měl určitě svoje úskalí, přesto jsem si ho náramně užil. Dokonce i přes to, že nemám příliš rád Star Wars. Cal Kestis a BD-1 se chystají na novou výpravu a já budu rád u toho. 

1. Resident Evil 4 Remake – Předělávka čtvrtého Residenta to nakonec dotáhla na příčku nejvyšší. Dosavadní remaky se povedly (ano, i trojka) a čtyřka je všeobecně vnímána jako nejlepší díl séri. Mě překvapivě minul, ale v moderní podobě si ho už utéct rozhodně nenechám!
Tak dalších 20 her bych s klidem vecpal do ankety. 2023 na sakra nadupanej rok :D
@Jumas (14.12.2022 01:35): Nejsem si zatím jistý jak bude vypadat ten open world, z toho mám dost obavy. Druhá obava jsou také vlezlé mikrotransakce, ale doufám že si uvědomují jak blbý by to byl nápad. No a třetí věc je sdílený svět s ostatními hráči. To jestli nepůjde vypnout, tak to ani nebudu kupovat. 

@BUMTARATA (14.12.2022 11:20): Joo vlastně, Cyberpunk 2077: Phantom Liberty!! Tak je to jasné, mám 10 :D

Zatím to vidím takto, ještě si dám pár dní, jestli si na něco nevzpomenu:
Final Fantasy VII Rebirth - natěšenost, FF7 Remake byla bomba
Cyberpunk 2077: Phantom Liberty - natěšenost, po next gen patchi naprosto úžasná hra
Hogwarts Legacy - může být super, ale také provar
Baldur's Gate III - ze začátku jsem byl rozpačitý, ale už se to začíná dost dobře vybarvovat
Final Fantasy XVI - zvědavost, může dopadnout jakkoliv
Wo Long: Fallen Dynasty - soulsovky moc nehraji, ale to prostředí zase <3
Darkest Dungeon II - tady mám trochu obavy, trošku jiné než první díl, což může být dobře i špatně
Wild Hearts
Banishers: Ghosts of New Eden
Flintlock: The Siege of Dawn
Chtěl jsem hlasovat a zjistil, že vůbec netuším, jaké hry mají příští rok vyjít, snad mě napadá jen BG3. Nějak se ztrácím=D
1. Jagged Alliance 3
2. Baldur's Gate 3
3. Songs of Conquest
4. Tempest Rising
5. Diablo 4

Taky nevím, jestli se to odeslalo, po odeslání černá stránka a nic.

Příští rok by mohl být bohatý na kvalitní RPG a strategie, osobně se nejvíc těším na Jagged Alliance 3, kterou vyhlížím a za kterou se modlím už několik let. Baldur's Gate 3 taky určitě rozehraju hned, jak vyjde. Pokračování mi hodně chybí. Songs of Conquest by mohly následovat legendární Heroes a Tempest Rising zase chybějící Red Alerty a Tiberian Sun. A čtvrté Diablo očekávám spíš s opatrností. Hodně se bojím mikrotransakcí a všelijakýho toho online bordelu. Raději bych klasickou single hratelnost, jako přinesla jednička a dvojka, ale uvidíme. Každopádně očekávaná hra to je.:-)
1. Diablo IV 
2. Sea of Stars 
3. System Shock Remake 
4. Atomic Heart 
5. Hollow Knight: Silksong 
6. Star Wars Jedi: Survivor
7. Resident Evil 4 Remake
8. The Siege and the Sandfox
9. Amnesia: The Bunker
10. Baldur´s Gate III

Něco propadlo z minula, něco je nové. Diablo 4 u mě jako fanouška série jasný vítěz, snad to vezmou za správný konec. Silksong do třetice všeho dobrého, tak doufám už fakt konečně vyjde. Krom něj a Sea of Stars bych si ale u ničeho jiného nevsadil, že to bude ve výsledku pecka, takže je to spíš žebříček založený na zvědavosti.
1. Marvel's Spider-Man 2
2. Resident Evil 4
3. Darkest Dungeon II (opouští early access)
4. Skate Story (Devolver)
5. Replaced
6. The Plucky Squire (Devolver)
7. Redfall (doufám, že se to povede)
8. Suicide Squad: Kill the Justice League (DOUFÁM, že se to povede)
9. Horizon Forbidden West: Burning Shores
10. Cyberpunk 2077: Phantom Liberty (love/hate)
Odesláno, snad je vše v pořádku, chovalo se to trochu divně. O první místo byl tentokrát boj, ale nakonec vyhrál Flashback 2.
Příští rok vedou áčka :-D Myslel jsem, že to bude žalostnější, ale nakonec tam je vlastně dost negenerických titulů. I když dva z toho remaky, to o čemsi vypovídá. Uvažoval jsem i o remaku SH2, ale Bloober Team ztratil mou důvěru u The Medium.

1. Amnesia: The Bunker
2. Alan Wake 2
3. Atomic Heart
4. Život Není Krásný: Poslední exekuce
5. Stalker 2
6. Dead Space Remake
7. Resident Evil 4 remake
8. Vampire: The Masquerade - Bloodlines 2

A třeba Bloodlines 2 už fakt vyjdou :-D
Jinak za mě:
1. Diablo IV
2. Stalker 2
3. Jedi Survivor

Zbytek roku mě moc nezaujal. Ale dejte mi tyhle 3 hry a budu spokojenej...
Odesláno.

1. Diablo IV 
2. Star Wars Jedi: Survivor
3. Hogwarts Legacy 

V podstatě chci hrát jen Diablo IV, a určitě se k němu nedostanu hned příští rok, ale ty další dvě hry vypadají taky zajímavě. Deset her bych opravdu dohromady nedal.

@Zoltan (13.12.2022 17:31): Proč nechceš dávat Diablo IV? Jako jo, mělo trochu problematickej vývoj a trochu mě překvapilo to celkem brzké datum vydání, ale je to sakra Diablo. Bude mi stačit, když bude lepší než trojka, bez mikrotransakcí a pokud možno bude i na Steamu, kam snad MS už ty Blizzardí hry začne rvát.
Super! Jen ještě musím vymyslet jednu hru, nechci tam rvát různé ty Rise of the Ronin a Where Winds Meet, ty budou na tuti 2024+. A také tam nechci dávat Forspoken nebo Diablo 4, kterým nevěřím. Nejsem si jistý ani u Star Wars Jedi: Survivor :) Náročné to je! :)
@Deimos (13.12.2022 16:18): V tom případě by bylo podle mě dobré článek editovat a napsat tam něco jako "Počítají se pouze hry, které mají mít v roce 2023 plné vydání (nikoliv pouze předběžný přístup)".
@ripper (13.12.2022 15:31): Zdravím, třeba konkrétně Baldur´s Gate III je hra, která se v článku objevuje opakovaně a příští rok by měla konečně vyjít full verze. Proto bych ji osobně započítal. Důvodem je samozřejmě fakt, že se na její dokončení spousta hráčů těší, takže do článku by měla být zařazena.

Budu ale opět připravovat +- TOP 33 her pro rok 23 a rád bych, aby prostor dostaly hry nové, jiné, další, proto budu některé hry posuzovat individuálně (viz výše) a je samozřejmě možné, že jim budu věnovat speciální kategorii.

Také, pokud se ví, že hra bude příští rok zpřístupněna, tak můžeme odhadnout, že reálně vyjde spíš v roce 24,25 nebo ještě později. Takové hry podle mě opravdu nemá moc smysl psát.
Tak letos tohle bude pro mě asi dost těžké. Není ve vývoji nic extra, na co bych se těšil. Takhle z fleku bez nějakého delšího přemýšlení a hledání mě napadli akorát noví Settlers a Dungeons 4. Nejvíc mě mrzí, že není žádná adventura, která by mě zaujala natolik, že bych se na ní těšil. Ale zkusím projít seznamy a internet, třeba něco objevím, abych dokázal nějaké hry napsat.
1. Dragons Dogma 2
2. Starfield
3. Labyrinth of Galeria
4. FF 16
5. Rogue Trader WH40K

Ale nevím jestli to odešlo, psalo to odpověď zaznamenána ale bylo to cely nějaký seklý a kolečko se vrtelo do nekonečna :)