@
Tulareanus (25.07.2020 15:55): moje máma se ve vaření moc nevyzivala, přes týden jsme mívali spíš studené večeře, vařila spíš přes víkend. Doma mívala (nevím, jak teď) sůl, pepř, papriku, kmín, nové koření (do omáček), bobkový list, majoranku, muškátový oříšek, na vánoční pečení badyan, anýz, mletou skořici (do kompotu). Dokud jsme měli zahradu, byla kořenová zelenina, česnek, cibule...
Teď mivam doma tři druhy mleté papriky (uzenou, palivou, sladkou), hodně často používáme oregano, kurkumu, římský pepř (cummin/Kreuzkümmel), tuniska smes harissa (měla by to být pasta, ale tak často s tím nevarime), koriandr... Rád dělám jídla s čerstvým zázvorem (v ČR jsem párkrát koupil mletý sušený).
A taky rád vařím se sojovou omáčkou a občas si preliju jídlo maggi (nevím, jak je to česky. Vždy jsem k tomu měl odpor a koupil jsem to kvůli risotto tricolore na marinaci cukety a od té doby na tom ujizdim...)
Poslední měsíce se mi nedaří sehnat shiitake houby (mívali čerstvé, ale rewe group je nedokáže dodat a Spar sice má sušené, ale ten je moc daleko a nedostanu se). Rád si vařím guláš, tzv. rizoto v troubě a sunkofleky, kromě toho jídla z wok kucharky.
BTW už se tu probirala whiskey, já radši sýry. Nejradši mám sýry typu Camembert /hermelín (takový z buvoliho mléka je úžasný) případě brie, sýry jako bacovska parenica/ostiepok /scamorza, celkem mam rad i sýry s modrou plísní (často mám Osterkron nebo gorgonzolu, miloval jsem nivu, minulý týden jsem měl Roquefort a ten byl celkem intenzivní). Dobrou zkušenost jsem udělal i s vyzralou goudou Old Amsterdam, měl jsem to v Holandsku a pak po letech našel i ve Vídni. Rád vařím s Le Gruyere a s Bergkäse, ale těch se nedá moc jist ve větším kuse.
Třeba takový parmezan jsem ochutnal až jako dospělý, pořád se nemůžu rozhodnout mezi Grana Padano a Parmigiano Reggiano, s Grana Moravia jsem zatím neměl tu čest.
Babička mi po revoluci kupovala sýr Koliba, na který už jsem později nenarazil...