Pro pohodlnější navigaci i přístup k pokročilým funkcím Databáze-her.cz doporučujeme povolit si ve svém prohlížeči JavaScript.

Kultura

Posledním filmem roku 2021 byla Princezna zakletá v čase, na Simandluv nejhorší film (ten o Bathory) se bohužel nedostalo. Jinak jsem se prozatím dopočítal čísla 938 letošních hodnocení na ČSFD, ale ještě to musím víc utřídit.
Letos jsem viděl cca 150 filmů a pár řad seriálů a zjistil jsem, že bych byl s to složit TOP 50, a to by bylo neúnosný, takže jsem to ořezal na TOP 20 toho nejpodnětnějšího z letošního KinoVODu:

BOŽÍ RUKA (2021)
FRANCOUZSKÁ DEPEŠE LIBERTY, KANSAS EVENING SUN (2021)
JELENICE (2019)
KLUK OD VELRYB (2020)
KUPÉ Č. 6 (2020)
LES – VIDÍM TĚ VŠUDE (2021)
MEMORIA (2021)
NECHTE JE VŠECHNY MLUVIT (2020)
NEJHORŠÍ ČLOVĚK NA SVĚTĚ (2021)
NESLÝCHANÉ: CAITLYN JENNER (2021)
OLGA (2021)
PRVNÍ KRÁVA (2019)
PŘIROZENÉ SVĚTLO (2021)
SEKERKA: LOVERS ROCK (2020)
SÍLA PSA (2021)
SMOLNÝ PICH ANEB PITOMÝ PORNO (2021)
STRAHINJA (2021)
THE MATRIX RESURRECTIONS (2021)
UVOLNIT PĚSTI (2021)
ZEMĚ NOMÁDŮ (2020)

A ze sérií:
PODZEMNÍ ŽELEZNICE (2021)
SCÉNY Z MANŽELSKÉHO ŽIVOTA (2021)
STRUČNÉ DĚJINY VYHLAZOVÁNÍ (2021)

Největší letošní filmový zážitek ale bylo poprvé vidět v kině již desetiletý STROM ŽIVOTA.

Jděte a dívejte se!
Chystá se někdo z vás vidět film Licorice Pizza? PT Anderson je dobrý režisér, ale ten subjekt se mi moc tedy nelíbí.

Novou hudbu neposlouchám skoro vůbec. Z toho co teď vyšlo se mi nejvíc líbili noví Every Time I Die, Rise Against, Chevelle a Trivium. Najvětší zklamání roku byli nová alba The Offspring, Architects, Royal Blood a hlavně A Day to Remember, ten byl opravdu hrozný.

Z nových filmů jsem viděl jen Dunu a o Bonda, Spidermana a další Marvelovky nemám opravdu zájem.
Očekávané kpopové shrnutí za rok 2021 je zde! Po několikatýdenním přemýšlení jsem se rozhodl, že budu mluvit jen o tom dobrém a zklamání a přešlapy úplně vynechám. Byl to totiž slabší rok, čemuž délka postu odpovídá. Takže Zoltanovi ceny pro královny letošní kpopové sezony jsou zde!!!

Střípek roku:
Božská Heo Gayoon se objevila po dlouhé době jako zpěvačka, k duetu si ji přizvala kámoška z megalegendárních 4Minute Jiyoon, vystupující nyní pod jménem JENYER. Song je takový utahaný a ubulený, ale sakra, Gayoon!
JENYER - SOOP 

Sólo roku:
ROSÉ - 'On The Ground' 

Nejlepší song nazpívaný v japonštině:
TWICE - Perfect World 

Nejlepší song nazpívaný v angličtině:
TWICE - The Feels 

Nejlepší song se shlédnutím nižším než 1 000 000 na youtube:
LUNA - Madonna 

Videoklip roku:
(G)I-DLE) - HWAA 

Návrat roku:
HyunA - 'I'm Not Cool' 

Překvapení roku:
EVERGLOW - Promise(for UNICEF promise campaign) 

TOP 5 nejlepších songů roku:
5. TWICE - SCIENTIST 
4. LOONA - PTT (Paint The Town) 
3. ROSÉ - 'On The Ground'
2. (G)I-DLE) - HWAA
1. TWICE - The Feels

Skupina roku:
TWICE! 

Výherkyním gratulujeme a cenu za skupinu roku si může převzít Tzuyu u mě doma.
Tolik alb z tohoto roku jsem ani neslyšel, ale za mě se povedlo například,

Amenra - De Doorn 
... a vlastně už jen Moby - Reprise 

Jinak to asi jen prolétlo na Spotify, bez toho, abych měl nutkání si je ukládat.

Ale! Objevil jsem tento rok spoustu kvalitních kapel (převážně atmospheric black metal), jako Summoning, Lunar Aurora nebo Paysage d'Hiver. Dle last.fm jsem jinak nejvíce poslouchal excelentní OST k Obra Dinn a Cyberpunku, Ghost Bath, Cult of Fire, Agalloch a Jun Togawu. A samozřejmě WEG a DCD.

@H34D (30.12.2021 22:29): Pěkné, doma schválně zkusím to první místo, protože to si nevzpomínám, že by si na DH nahazoval.
Když jste tady házeli různé žebříčky her a filmů roku, přihodím vám, kulturním lidem, žebříček hudebních alb roku. Jistě budete moc rádi. :)
1) Between the Buried and Me - Colors II
2) Dessiderium - Aria
3) First Fragment - Gloire Éternelle
4) Archspire - Bleed the Future
5) At The Gates - The Nightmare of Being
6) Obscura - A Valediction
7) Leprous - Aphelion
8) Fractal Universe - The Impassible Horizon
9) DVNE - Etemen Ænka
10) Mastodon - Hushed and Grim
Nevíte někdo kde je pro mě jako pro čecha nejlepší kupovat digitálně filmy?Respektive která služba má tady v ČR největší nabídku?
@AlieN (29.12.2021 16:50): +1 Jako levná televizní fantasy to v kontextu doby (přelom milénia) a rozpočtu ušlo, ale i tak to jako adaptace bylo příšerné. Żebrowski byl fajn Geralt, Zapachniało jesienią taktéž gut, ale jinak tu mnohdy úplně zaslepenou adoraci tohohle seriálu vůbec nechápu. :D Witcherflix, když už nic, tak alespoň nevypadá jak televizní pohádka z ČT.
@Bragi (29.12.2021 17:46): Môj názor je, že poľský seriál ťahá nahor iba príslušnosť k zaklínačskej značke a vymeniť známe pojmy, či mená, len hodnotenie na CSFD je tak o 20% nižšie. Mimo dobre obsadeného Geralta, slušnej hudby a slovanskej atmosféry tam totiž nie je vôbec nič.

Naopak, ten nový je obstojným novodobým fantasy, ktorému tá príslušnosť k zaklínačskej značke v druhej sérii skôr škodí, keďže si knihy upravuje podľa svojich potrieb. Nebyť tam tá predloha, druhá séria má trúfam si skonštatovať vyššie hodnotenia. To, že si autori za tento stav do istej miery môžu sami, je však samozrejme druhá vec :) Hodnotím nezávisle len seriálovú kvalitu, nie vernosť a v zásade súhlasím, že toľko zmien je nepotrebných.
Polský Zaklínač měl hnusné všechno, nejen triky - vypadal jak seriály z osmdesátých let, což bylo v době Pana prstenů tristní i na Polsko. Předlohy se nedržel co si pamatuju o nic víc než ten z Netflixu, režie stála za starou belu, souboje směšné... vlastně jediné co tam bylo ok byl typově přesný Żebrowski.
Tak jsem letos poprvé viděl tento animák a za mě je to fakt super. Takže pokud byste měli chuť ještě na něco vánočního, tak vřele doporučuju, případně si to nechte na příští rok :)
@player (29.12.2021 10:34): Polsky seriál mal tú nevýhodu, že nemali rozpočet na dobré triky - inak Zebrowski ako Geralt mi sadol, Marigold sa teda na knižnú predlohu nepodobal ani náhodou + slovanské reálie tam boli, lebo Poliaci, takže v tomto ohľade spokojnosť.

Zvyšok to, čo napísal Bragi :)

Očividne si na úctyhodnú adaptáciu kníh ešte budeme musieť počkať.
@player (29.12.2021 10:34): Poľský seriál má typovo lepšie zvolených hercov, krajšie herečky, často lepšie herecké výkony, vierohodnejšie kostýmy a exteriéry. Scenár je priemerný, masky nevyrovnané a triky na mizernej úrovni. Čo sa tyka réžie, kamery, strihu, interiérov a kulís, zo všetkého doslova kričí lacná televízna produkcia. A je to jednoznačne oveľa lepšia adaptácia Sapkowského Zaklínača ako ten paškvil z Netflixu.
@Tarhiel (29.12.2021 05:03): Mám z 2.série Zaklínače podobný pocit. Nechápu proč zabíjejí postavy, které ve knihách nezemřely a některé herecké výkony jsou slabé. Viděl jsi Zaklínače z roku 2001 se Zebrowskim? Jak by jsi to srovnal?
Dnes jsem po třech dnes usilovného čtení (svědkem je mi dnešních 2:00 ráno kdy jsem uléhal s pocitem, že to musím nutně dočíst) pozdě odpoledne dočet bichli (548 stran) od C.J.Sansom: Nadvláda.

Není to tak dávno, cca rok, co jsem četl poprvé román Otčina od Roberta Harrise, který je také alternativní historií (sci-fi) a hluboce na mě zapůsobil. Ačkoliv nutno dodat, že Fatherland (Otčina) je spíše obžalobou konference ve Wannsee na pozadí alternativní historie (mistrně popsanou ve formě detektivky + Berlína a jeho obyvatel za totality), a jenž tak poutavou formou čtenáři přibližuje zrůdy nacismu (holokaust, vyhlazovací tábory a celou tu mašinérii v pozadí) zatímco Dominion (Nadvláda) se soustředí primárně co by se stalo v Británii kdyby se Winston Churchill nestal premiérem a nenastala by jeho "This was their finest hour".

Nutno dodat, že román Nadvláda si ocenění Sidewise Award for Alternate History za rok 2012 zcela nepochybně zaslouží https://en.wikipedia.org/.../Sidewise_Award_for_Alternate...a v souvislostí s tím mě překvapuje, že Fatherland (1992) zde není na stupních vítězů v patřičném roce, jelikož samotný autor považuje tuhle knihu za zcela nejlepší ve svém žánru. Naneštěstí ocenění vzniklo až 3 roky po vydání románu, zcela určitě by tam byla.
První kapitola knihy je skvostná, pak přichází krátká kapitola přes kterou mě trvalo několik dní než jsem se přenesl, ale má zde svůj význam a definitivně knize propadl.
Román má poměrně pomalé tempo, ale o to je lepší, realističtější a bohužel v současnosti poměrně aktuální (nacionalismus, antisemitismus). Později se čte jedním dechem. Autor si dal neskutečnou práci aby jeho pojetí alternativní historie britského impéria bylo max. věrné, ostatně v dodatku a zdrojích se o tom obšírně rozpovídá. Je zde také poměrně obsáhla pasáž o poměrech na Slovensku (východní Evropě), jak v románu, tak v dodatku, která je nepochybně československému čtenáři dobře známá (za minulého režimu urputně zamlčována).
Váhám co je lepší, zdali Fatherland nebo Dominion. Obě jsou skvělé (mé hodnocení je rovných 100%), obě se čtou jedním dechem a čtenáře doslova nutí knihu dočíst, protože každý chce vědět jak dopadne hlavní hrdina (hrdinové) a jak se rozhodne o osudech mnoha dalších pěšáků ve hře mocných.

Nutno poděkovat že finest hour naštěstí nastala a Winston Churchill jak předpověděl povznesl Evropu k širým slunným výšinám. Jak by dopadla za nacistů východní Evropa včetně bývalého Československa je dnes již velmi dobře historicky zdokumentováno.
Tak či onak Mnichov od Roberta Harrise se na mě usmívá z poličky a je ten nejlepší čas začíst číst další knihu od mého oblíbeného autora.

V souvislosti s těmito alternativními sci-fi musím zmínit běžnému čtenáři opomíjenou knihu "Léto 1939" od Werner Biermann, které je naprosto fantastickým popisem den za dnem co předcházelo událostem druhé světové války z pohledu mnoha osob tehdejší doby. Vřele doporučuji každému kdo se zajímá o moderní historii, tak čtivý popis jsem jakživ nečetl. Tohle by měli dávat povinně na základní škole jako učivo a varování příštím generacím.
@Dan9K (24.12.2021 23:11): Zrovna oba filmy považuji za kvalitní! :))

Myšák je jeden z prvních filmů, které jsem viděl v kině (možná po 101 Dalmatians) a Austin Powers je Austin Powers! 1999 byl kvalitní, i když u videoher to platí ještě více. Výše bych ale osobně řadil (z těch modernějších) rovnou ten následný (Eureka, Werckmeister Harmonies, American Psycho, In the Mood for Love, Yi Yi nebo z komerčních The Beach, Requiem for a Dream, O Brother, Where Art Thou?, Battle Royale).
@Paul (24.12.2021 15:43): Resurrections je na čsfd aktuálně 802. nejrozporuplnější film, takže na tom něco bude. Za mě průměrnej film a špatnej Matrix. Dva kamarádi, co na to šli se mnou, byli naopak nadšení. Pak jsou lidi, co odcházeli v půlce z kina. Hodně polarizující...

@Dan9K (24.12.2021 23:11): 1999 je asi fakt top!
@Drolin (24.12.2021 11:25): ano, protože v žádném roce nikdy nevznikla sračka :-)
spíš jsem myslel Americkou krásu, Matrix, Klub rváčů, Zelenou míli, Šestý smysl, Pelíšky, Eyes Wide Shut, Návrat idiota, Pravidla moštárny, Narušení, Talentovaný pan Ripley, Magnolie, Muž na Měsíci, Insider, Galaxy Quest, V kůži Johna Malkoviche plus ještě několik dalších. Pro mě je to úplně neuvěřitelnej rok. Těch prvních sedm jmenovaných by se mi vešlo do top 20 celkově. Podobně silné roky byly pro mě třeba 1968, 1979, 1994, ale 99 se nic nevyrovná :-)


@hanak_v_exilu (24.12.2021 11:27):  jo to je taky solidní, ale krom Barbara Conana (a to mám jen a pouze kvůli hudbě) asi nic z toho nemám vyloženě v topu (třetího Rockyho teda určitě ne :-) )



@H34D (24.12.2021 10:36): možná :-) já jsem teď herním rokem 1999 strávil asi 5 let :-)
ale mám asi nejradši pořád 1997 u her. (naopak u filmů docela slabej, ale 1996 byl ještě slabší) edit, ale ne, beru zpět, 1997 je taky super :-) ale mám tam jen 2 topy, dalších třeba deset "jen" velmi dobrých
@Zx Atari 500 (24.12.2021 21:52): no teda. Zrovna od tebe "všechno s resurrection v názvu je nejhorší sračka na zeměkouli" jsem nadšený dojmy nečekal :D
Tak ještě nejsi ztracenej, dávám tomu pár dekád a pochopíš že i čtvrtej vetřelec je dobrej, nejen matrix.. :)
@Zx Atari 500 (24.12.2021 21:52): Sakra, dávej si na to pozor, poslední dobou se nějak rozcházíme v názorech na filmy, nase skupina je malá, musíme držet spolu, je tu na nás presila klubu náročného diváka šikmého cernobileho filmu :)
Tak mam za sebou M4 a spokojenost. Do Matrixu jsem se moc rad znovu vratil a i pres tu horsi akci, to bylo fajn.
90/100. Na CSFD tomu musim dat 5* a vyrovnat ten naval "botu" :) Ty hejty vsude mozne moc nechapu.

Rad bych videl pokracovani, ale to asi neklapne :)
@AlieN (24.12.2021 16:01): Mohli, ale nevyužili. Alespon co vím, tak tam měl akorát tu roli, což je fakt škoda.

Ted jsem viděl One shot, což je, jak název napovídá, film točený na "jedenL záběr.  
Naporstý nískorozpočták, ale velmi dobře natočený, s bombardákem Adkinsem v hlavní roli, ten by taky určitě mile rád na Matrixu podílel. Choreo a kamera lepší než Matrix 4 a to to natáčeeli na nějakym paintballovym hřišti :D
@player (24.12.2021 14:54): jak se to vezme. Kdyby tomu každej dal dvě nebo tři hvězdy, tak to bude sotva průměr a nikoho to nezajímá. Ale průměr 55% může taky znamenat, že se to polovině lidí líbí a polovině ne...a pak už je otázka, do jaký skupiny se zařadíš. Je to fakt hodně polarizující film, někdo tomu dává 4-5*, někdo 1-2*. Dokonce i na redditu udělali dva thready, jeden pro lidi kterým se film líbil, druhej pro lidi kterým ne. Oba mají téměř shodný množství komentářů :)
Nebo dojmy lidí na moviezone - jeden to totálně zhejtil, druhej je "nic extra, ale šlo to", třetí je nadšenej, a čtvrtej je "prvních 40 minut jsem to chtěl vypnout, a pak se mi to začalo líbit".
Dan Vávra to taky brutálně sepsul. Což pro spoustu lidí může znamenat, že to bude skvělá záležitost.

Prostě zajímavej film :)
A tedy co jsem koukal pak doma na TV (pustil jsem si cca 20 minut), tak to kino zážitek imho o dost zvyšuje. Což tedy pro mě platí obecně. Jsem rád že jsem si na to zašel.
@Paul (24.12.2021 10:35): Meta to the fault, ale taky mě to pobavilo :)

Zda li chtěli zaměstnat původní HK stunt team, o tom se dá jen polemizovat, ale i přes covid mohli udělat mnohem líp. Mohli najmout Isaaca Florentina. Podle mě jedinej týpek, který týpek na západě, který rozumý jak natočit balls to the walls akcičku. A ne, není to porno rejža :)
Nový Matrix má na CSFD 55%. A to ještě před několika dny měl 60%. To evidentně není dobrý film. Na to asi nemá moc cenu chodit.