Pro pohodlnější navigaci i přístup k pokročilým funkcím Databáze-her.cz doporučujeme povolit si ve svém prohlížeči JavaScript.

Kultura

@Marles (27.10.2021 20:27): Já to chápu. Marťan ani americký gangster mě nijak zvlášť nevzali, a to mám pro sf a gangsterky slabost. Kralovstvi nebeské mám taky radši. A na ten poslední souboj jsem zvědav. Už z ukázek se mi to líbilo, akorát ten Damon tam možná ani být nemusel :)
@Bellerofontes (27.10.2021 19:00): nevím, jak Salo, ale Justina vyšla na začátku 90. let v českém překladu. Takové sešitové vydání. Dle jazyka bych se zpětně odvažoval hádat, že to byla reedice dřívějšího překladu (možná 20. léta).



@Dan9K (27.10.2021 15:29): já to viděl tak v osmnácti, k první půlce jsem ještě zvládl oběd. Jinak mě naštvalo, že závěrečné scény-popravy-byly podkresleny Vivaldim.
Duna už má potvrzený druhý díl, tak radší běžte na Poslední souboj. Chudák Ridley natočil svůj nejlepší film od Království nebeského a skoro nikdo na něj nechodí :(
120 dní Sodomy jsem přečetl cca do třetiny, pak už jsem tím tak zběžně listoval. Blé.
@Karasman (27.10.2021 08:46): měl jsem okolo 16 let období, kdy jsem koukal na strašné prasárny a nechutnosti, nějak mě to hrozně přitahovalo. A Salo bohužel bylo poměrně zklamání v tomto smyslu. Mnohem více jsem si užil číst Markýze de Sadeho v originále (obzvláště vtipné to bylo v metru, kdy klasicky si to se mnou četli lidi, co seděli vedle mě a určitě si říkali, co to ten 16 letý kluk vypadající na 13 čte za porno :-) ) Takže v podstatě jedině, co tam je, že tam pobíhají nahatý a jedí čokoládu, která má být jakože hovno.

Na druhou stranu je to určitě nejzábavnější Pasoliniho film :-)
@Rapier (27.10.2021 10:13): Neviem síce, prečo ma spomínaš v diskusii, ktorej sa neúčastním, ale tebe vážne príde divné, že niekto kritizuje, že robíš závery z niečoho čo si nezažil/nevidel/nehral/nečítal? To je tá tvoja (absentujúca) sebareflexia na tom ešte horšie, než som si myslel. A to tvoje "objektívne vzato" pri predkladaní vlastného názora to len podtrhuje. :D
Včera jsem konečně viděl Dune. Nemá smysl vést nějaké psychologické závěry o nulové seberefelexi :) alá @Tulareanus: viz jiná diskuze na základě toho, že někdo něco nemá nahráno, nasledováno, něco někde napsal, apod.

Objektivně vzato film byl pecka od začátku až do konce, a už se těším na pokračování. Jako člověk co četl knihu, viděl několikrát film od Lynche, hrál RTSs jsem nadšen. Doporučuji!
Mrzí mě, že jsem si nepohlídal, že jdu na verzi v dabingu. Nezbývá mě než jít do kina ještě jednou někde kde je to s titulkama, a dokud jsou testy zadarmo. :)
@M.a.t.t. (26.10.2021 22:49): Snad to nebude mít tak sestupující kvalitu jako Herbetovy knihy. :)

Četl jsem pak ale ty "Předehry k Duně" od jeho syna a ty se mi líbily. Jo a pak jsem četl i Historii Duny a to bylo celkem meh. Jako občas zajímavé. Erasmus určitě top postava. Ale celé to vlastně působilo dost dementně. Po téhle sérii jsem tak skončil s Brianem Herbertem podobně jako kdysi s jeho otcem. :)

Pokud by tak někdo chtěl více "lore" k filmu, tak bych doporučil první díl série od Franka Herberta. A pokud by to zaujalo, tak případně ty "Předehry k Duně" od jeho syna. Zbytek člověk znát imho nemusí. Páč na souboje se "stroji" dojde dávno před samotným filmem a pak zase dávno po něm. Naopak ty předehry k Duně souvislost s dějem první knihy a filmu (well... filmů) mají asi nejvíce.
@Tarhiel (26.10.2021 15:18): Já se na to chystám, asi půjdu příští týden :)
Knížku jsem kdysi četl a myslím, že mě zas tak moc nebavila, protože si z ní pamatuju jen cca první čtvrtinu... Relativně nedávno jsem to zkoušel přečíst znovu, ale radši jsem sáhl k jiným knihám, které mě lákaly víc.
Mám za sebou CAT3 exploatační výplach Man behind the sun o pokusech prováděných japonskou armádou na (převážně, ale nejen) čínských zajatcích. Měl jsem z toho obavy, vlastně jsem na to koukal jen proto, že je to v pořadí 7. čínský film na ČSFD v počtu hodnocení v letech 1980-1989.

Tak jsem asi hodně otrlý divák. Dokoukal jsem to, sice místy se sebezapřením, ale snad bez újmy. Kvalitnější film, než třeba Cannibal Holocaust...

Každopádně mi přišlo, že Saló aneb 120 dnů Sodomy bylo drastičtější. Efektnější. Působivější. Odpornější.
Ĺudia, možno idem s krížikom po funuse, ale choďte na Dunu do kina - je to úžasný film a skvelá adaptácia :)
@AiMLEzZz (25.10.2021 18:07): Třeba Scalu jsem měl dřív rád, ale sedačky jsou tam jak kostelní lavice. Jednou jsem tam byl na maratonu LoTRa, vzal si s sebou polštářek pod prdel a stejně jsem Návrat krále trpěl :D A po Tenkrát v Hollywoodu jsem se rozhodl, že už tam chodit nebudu, je to prostě nepohodlný.

V tomto směru jsou řetězce naprosto jinej level
@JohnCZ (25.10.2021 18:00): Tak kino je přežitek, pokud se bere čistě jako místo, kde sleduješ film ve vysoké kvalitě. Pokud je ale v kině kvalitní dramaturg, tak je kino pro fanouška filmu nedocenitelné. Jednak dobrý dramaturg dokáže krom toho nejdůležitějšího z nových filmů vybrat i starší klasiky, filmy z oblastí, k jejichž kinematografii se normálně nedostaneš, tématické přehlídky filmů, různé zvláštní akce, kino tzv. na slepo (kdy nevíš, na co jdeš a věříš kinu, že to umí vybrat) atp. atp. A druhak prostě je tam ten rozměr toho, že jdeš na událost, můžeš si tam příjemně před a po filmu pokecat s kamarády a tak. Samozřejmě záleží na kině. V takovém tom klasickém mainstreamovém kině tohle už prakticky nebývá, ale třeba v Brně máme Scalu a Art, které si tu úroveň drží.
@Bursoft (25.10.2021 13:00): to je tím, že máš doma OLED TV. my co máme doma TV alá10 let starý Samsung IPS se rádi podíváme do kina.
Samozřejmě máš bohužel pravdu. Courající se lidé po začátku, nezbytná kola a popcorn, jó to mě už chybělo. Zítra se to navíc v Ostravě tam kde jdu (Kino Luna jedno z mála co u nás přežilo multiplexy) hraje v 18:15 takže očekávám šustící, chechtající se, atd. mládež. Zkrátka zábavu. :)

Abych už začal šetřit na pořádnou 4k TV.
@Bursoft (25.10.2021 13:00): Už roky to tak mám, do kina jdu jedine z donuceni když jde o nějakou společenskou věc. Kromě nic moc obrazu ( jasne je velkej ale to jsou televize dneska taky) mě vadí sedět dvě hodiny skoro nehnute na zadku, ruchy od diváků a místo rozjímání v klidu nad filmem, cesta domu MHD/autem. A obecne nemam rad když někde musím být na určitou hodinu protože něco začne, pustit si film doma je přesný opak, stačí ze chodím  35 let včas do práce :). Navic teď ten covid. Kino nebrat :)

Mozna v době vhs/DVD a crt TV, nebo prvních LCD bylo kino lepší, ale v době FHD, UHD, HDR a televizi co mají obraz jak když koukám z okna mi to přijde trosku už o ničem. Jedine fakt z te společenské stránky. Taky jsem si zvykl u filmu a seriálu na true motion a bez nej mi vsechno přijde trhane .
@Bursoft (25.10.2021 13:00): Chodím jedině na DA, jinak by i ten zvuk stál za pendrek, ale je pravda, že kvůli nějakému extra kvalitnímu zážitku do kina nechodím, spíš je to takové to natěšení se na film a společenská událost...
@Bursoft (25.10.2021 13:00): Já teda nemám doma zase tak dobrou televizi, abych mohl říct, že je to lepší než kino (snad časem) a na monitoru se na filmy už dívat nechci. Ale je pravda, že už si nevybavuju, kdy naposledy jsem viděl film, který by byl v kině výrazně vizuálně lepší zážitek než doma. Možná právě už někdy hodně dávno, třeba 10 let zpátky, kdy ještě doma málokdo (z lidí, co znám) měl doma nějakou opravdu dobrou televizi. A zvukově to s mými sluchátky myslím si vychází víceméně na stejno. Takže asi máš pravdu, že ten rozdíl mezi klasickým kinem a domácím kinem se postupně smazává. Na druhou stranu byl jsem na Duně ve Scale, tak nevím, jak by to bylo jinde.
Já jsem Dunu viděl v sobotu a jako člověku, který nečetl knížky ani neviděl starší filmy, to přišlo super a vzbudilo zájem si to přečíst. Škoda, že se to nenatočilo celý zaráz a druhej díl by nás nečekal hned po vydojení prvního.

Nicméně mě napadla jiná věc, když jsem to sledoval. Byl jsem teď v relativně krátkým čase na třech filmech v kině - Bond obyč 2D, Venom IMAX, Duna obyč 2D (v Brně holt to super kino nemáme :/) a nemůžu si pomoct, ale od té doby, co mám doma OLED televizi, tak mi kino přijde úplně o ničem. Zvlášť v té Duně, kde bylo hodně tmavých scén. Nulovej kontrast, kolikrát tam nebylo vůbec nic vidět, zvuk OK, ale nic z čeho bych si sednul na prdel a kdybych si to pustil doma do sluchátek, asi by to bylo zajímavější. IMAX mi přijde i s tím kontrastem o chlup lepší, bohužel sračkoidní filmy to nezachrání, nicméně podle mě to je jediný kino, co má dnes smysl, aby se člověk doslova ponořil do toho obrazu. Na konci listopadu budu v Praze, tak snad ještě Dunu budou hrát v IMAXu.

Otravný lidi, co chodí i 20 minut po začátku, šustění sáčků apod. ani nepočítám. Máte to někdo taky tak, že doma na kvalitnější TV je ten film vlastně mnohem lepší zážitek?
@Gordon (25.10.2021 09:25): Jen minimálně. Spíše jen ve smyslu, kdy si Paul nebo Jessica v hlavě říkají, nesmím se bát, strach zabíjí myšlení. Ale takové to, jak si např. imperátor klade v hlavě otázky a sám si na ně odpovídá a přemýšlí nad motivacemi guildy, to tam není.
Jinak včera jsem si dal pro opáčko tu Lynchovu Dunu, protože jsem ji poprvé viděl někdy v 15 letech a měl jsem z ní jen pár spíše negativních vjemů, tak ať jsem teď objektivní a překvapilo mě, kolik vlastně těch scén je stejných a to skoro s přepisem rozhovoru z knihy, jako v té nové Duně. A vlastně to tak má být, je to dle knihy, tak tam shoda musí být. Jen musím opět vyzdvihnout tu novější Dunu, je prostě fakt ve všem lepší, tu Lynchovu sráží někdy spíše komičnost postav, zastaralé efekty i na tehdejší dobu, přišlo mi to takové strašně hadrové a bohužel soundtrack, tady se fakt totálně netrefil, ta rocková kytara při akčnějších scénách mi připomněla přiblblou snahu amíků udělat historický film ze středověku a narvat tam rockovou hudbu do toho. Značně necitlivé.
@Rapier (24.10.2021 18:30): Jojo, na Netflixu to je. A doporučuji. Ale dej si k tomu kafe. :) Já vydržel neusnout. Ale kamarád ku pobavení své ženy i zbytku kina film hlasitě prochrápal. :) Není to zase na úrovni Stalkera. Ale ty pomalé vizuálně napěchované scény prostě působí "relaxačně". Čili kafe se opravdu hodí.
@Jab (24.10.2021 18:27): docela se těším, mě ten styl nové Dune z traileru vyhovuje. Blade Runner 2049 jsem ještě neviděl, měl bych se na to podívat. Myslím, že jsem to na Netflixu zahlídl.
@Rapier (24.10.2021 18:21): Jdu někdy příští týden. Vizuálně se mi to asi líbit bude, dle ukázek. Dějem těžko říci. Měl jsem v tomhle rád tu Lynchovu Dunu. Jakkoliv byla viditelně "poslepovaná", tak se v ní stále něco dělo. Blade Runner 2049 byl také vizuálně nádherný. Ale po dlouhém týdnu jsme na něm usínali. Tak snad tohle bude o fous "rychlejší".
Myslel jsem si, že diskuzi vyvolá spíše stav našeho pana prezidenta, ale chápu kulturou je člověk živ. V UT jdu na Dune do kina, tak pak dám vědět jak to vidím prosím já. :) Dopředu avizuji, jsem fanoušek knihy, i RTS ze světa Dune, stejně tak se mi líbí film od Lynche. Uvidíme, uvidíme....
@Dan9K (24.10.2021 17:50): Ten kontext jsem i bez hloubání a přemýšlení pochopil, potíž je v tom, že ty už nechápeš kontext toho, co jsi sám napsal. Ten dlouhý inkriminovaný post z 24.10.. 00:01 je tu černý na bílém, tak, jak jsi jej napsal a každý si jej může přečíst.

A že máš i kamarády a dokonce i holku....no tak to samozřejmě gratuluji, je to teprve začátek, ale jsi na dobré cestě :-)
@Bellerofontes (24.10.2021 17:45): asi si nerozumíme v tom pojmu myšlení, takže vlastně principiálně nesouhlasím s tím, cos psal, protože myšlení je potřeba furt a nechápu, proč by si to mělo odporovat s produktivitou práce.

určitě je to mimojiné o společenském uznání. Ale je to asi příliš složité na tuhle debatu.

Ale to zase já mám kamarády....a dokonce i holku:-))

A ano, uznávám svůj základní rozpor - pohrdání stavem lidstva a zároveň touha po tom, aby lidstvo nepohrdalo mnou :-)