Pro pohodlnější navigaci i přístup k pokročilým funkcím Databáze-her.cz doporučujeme povolit si ve svém prohlížeči JavaScript.

Kultura

@Zoltan (29.03.2021 20:27): More and More je boží. <3 Mají skvěle vybrané šaty a Dahyun to tam mega sluší. :) Každopádně stejně jako všechny TWICE songy to trpí jedním zásadním nedostatkem, tedy že rapová část je příliš krátká. A zrovna tady je spolu s Likey a I Can't Stop Me má nejoblíbenější. :(

Lip bite jsem viděl tak 100x jinak, ale to tě asi nepřekvapí. :D
@Jab (29.03.2021 10:07): Tak spíš ono i s nejlepším pilotem a vrtulníkem se může kdykoliv něco podělat v prostředí jako Aljaška. Jak by řekl Tommy - lepší zůstat chudej a živej :D
Já osobně mám také občas problém u starších kousků, že se mi nedaří vnímat v roce 20** tak, jak bych je vnímal ve své době, prostě ty filmy zestárnou, ať už po jakékoliv stránce... nicméně zrovna Občan Kane byl jeden z nejlepších filmových zážitků i v dnešní době... naopak třeba staré bondovky dnes působí místy vyloženě trapně, jak mám ještě rád Dr. No a Srdečné pozdravy z Ruska, tak další kousky s Connerym jsou přehlídkou hodně wtf situací :), ale i tak se jim snažím hodně odpouštět, nicméně třeba Goldfinger, který je obecně považován za jeden z nejlepších kousků mi přišel suverénně nejhorší a nejdebilnější...
@Dan9K (27.03.2021 18:39): To se jen potvrzuje, že jsi ode mě mentálně tak 3-4 roky napřed.

Každopádně myslím, že některé artové nebo obecněji řečeno náročné filmy vyžadují od diváka určitou filmovou znalost, i životní zralost k tomu, aby bylo možné daný příběh a jeho vyprávění docenit. Párkrát se mi stalo, že jsem se k něčemu vrátil a najednou jsem tam viděl něco, co kdysi ne. Ale opravdu jen párkrát. :) Teď si vybavuju jen Nesmiřitelní od Eastwooda.
@H34D (27.03.2021 18:06): mám to vlastně úplně stejně. Tohle sadomasochistické období jsem měl v 16-17 letech, kdy jsem nakoukával jeden artový film za druhým, přičemž u 9 z 10 takových filmů jsem umíral nudou a měl jsem z toho zvláštní směs pocitů jako osamocení a nepochopení (nechápal jsem, že všichni ostatní to hodnotí tak strašně dobře a co je se mnou špatně), zároveň určité uspokojení z toho rebelství a dobrý pocit, že dělám něco pro své kulturní obohacení.

Artovým filmům se nutně nevyhýbám ani dnes, ale dávám si to za 1. po malých dávkách (v těch šestnácti jsem byl schopen koukat na 10 takových filmů týdně) a za 2. mám to mnohem srovnanější a víc rozumím tomu, co mám rád. A i si víc věřím v tom, že to není tak, že bych byl blbej a nechápal to, protože existují artoví tvůrci, kteří mě baví a obohacují a holt ten poměr bude vždycky ve prospěch toho, co úplně rád nemám.
@Kunick (27.03.2021 14:44): Právě naopak, já jsem konzistentní v tom, že k datu vydání přihlížím. Teda hlavně kvůli tomu technickému zpracování a to je u her, jak píše AlieN, významnějším faktorem než u filmů. Už jsem tady jednou rozepisoval, že když budu hodnotit Wolfensteina 3D, tak musím vzít v potaz, že je to hra z roku 1992 a nemůžu mu třeba vyčítat primitivní herní mechaniky oproti Prey a hroznou grafiku oproti Red Dead Redemption 2. A myslím, že tyto myšlenkové posuny má při hodnocení snad každý.

U filmů to datum vydání zohledňuju méně, ale trochu ano. Pokud si dobře pamatuju, sám si tvrdil, že např. nějaká hudba mohla být progresivní např. před 30-40 lety, protože byla v něčem inovátorská a posunula žánr. K té hudbě se raději nevyjadřuju, na to je tady Dan9K, ale co se týče filmů, tak se snažím do jisté míry ocenit právě to, do jaké míry byl film v dané době revoluční, průkopnický, odvážný apod. Rok 1941 byla prostě jiná doba, např. je dokázáno, že byl pomalejší střih. Dnes jsme rychlejší ve vnímání těch filmových obrazů, takže to, co se zdálo před 80 lety hektické, už se nám nyní zdát nemusí (např. jak jistě víš, existují studie o tom, jak se promítaly filmy a reklamy domorodcům, co nikdy neviděli televizi a oni kvůli střihu nebyli vůbec schopni pochopit, o co se tam jedná). Tím se dostávám k @Dan9K (27.03.2021 15:14): To, že existovalo pár výjimek neznamená, že film jako celek byl stejný jako dnes. Podle mě jsou tam drobné nuance, ale také velmi záleží na žánru. Konverzační drama, což by vlastně i odpovídalo tomu Občanu Kance, může být velmi podobné, ať už by vzniklo v roce 1941 nebo dnes... Ale v roce 1941 vznikne černobíle a i to je pro některé diváky překážka.

Sorry za dlouhé okecávání, ve zkratce, když jsem viděl Občana Kane, bylo to v době, kdy jsem si po večerech studoval filmovou teorii, takže jsem se přepnul do určitého módu, kdy jsem tam chtěl vidět to, co bylo v dané době dobré. Dnes už si chci filmy jen užít a Občana Kane bych si určitě neužil.

@Drolin (27.03.2021 15:37): Možná si mě chtěl nachytat, ale zapomněl si, že oproti mě si jen filmový začátečník. Andreje Rubleva jsem viděl a byl to jeden z mých nejhorších sebetrýznících zážitků.
@Dan9K (27.03.2021 15:14): Souhlas, ty staré filmy jsou často pecky které v nezměněné podobě fungují doteď - tvl kéž by dnešní scénáristé vztahových filmů dokázali napsat tak řízné dialogy jako v dobách Leopardí ženy, Sabriny nebo Cassablancy.

Jediné co se opravdu vyvíjí, a u čeho při hodnocení osobně tedy určitým způsobem ke stáří přihlížím, je technická stránka. Což třeba právě u těch her dělá hodně.
@Dan9K (27.03.2021 15:14): To bych si tvrdit nedovolil. Jednak nejsem žádny znalec a jednak i já ten tehdejší progres poměrně hezky vidím u filmů s Burianem, které si občas pustím.

Já jen poukazoval na H34Dův názor, že u her by se to zohledňovat mělo.
@Kunick (27.03.2021 14:44): Tak v roce 1941 byl už film dost zaběhnutý. Třeba o osm let předtím vzniknul Neviditelný muž, který je jízda od začátku do konce, takže to není tím, že by staré filmy musely být zákonitě pomalé a nudné. Ale je to samozřejmě úplně jiný žánr. Ono v té době vznikla spousta filmů, které jsou v pohodě koukatelné i dnes, aniž by si to člověk musel nějak racionalizovat ve smyslu "hmm, moc mě to nebaví, ale kdybych se na to díval před 80 lety, tak by to asi bylo supr, šup 4-5 hvězd". Já to tak teda nedělám :-)
Jestli si můžu přihřát polívčičku, tak Občan Kane je pro mě tak trochu nabubřelá nuda. V roce 1941 byla samozřejmě úplně jiná doba a Občan Kane byl odvážný a revoluční nejen co se týče vyprávění, ale i technického zpracování, nicméně dívat se na to dnes znovu, to bych radši podstoupil urinoterapii, kterou tak propaguje Drolin.
Mank je hodně fajn cinefilní porno, ale filmem roku pro mě zůstal Trial of the Chicago 7. Nebo Hamilton, pokud ho budeme počítat mezi filmy.

Aaron Sorkin je prostě bůh, není divu že Fincher natočil svůj nejlepší film za posledních dvacet let právě s ním. Sjel jsem za posledního půl roku i celý West Wing, a tam jsou ty první čtyři série které dělal taky hodně velká paráda.

@Drolin (27.03.2021 00:09): Citizen Kane mám rád, ale mám s ním podobný problém jako s kultovními Hitchcockovkami - zacementovaly se ve filmařském kánonu tak brutálně, že od nich pak opisovali úplně všichni, no a když jsem se k nim dostal až po desítce let nakoukávání těch různých derivátů, tak už prostě nemohly až tak silně zapůsobit.
@Paul (26.03.2021 23:53): Mě teprve Mank čeká, čekám také kvalitu, ale tedy osobně beru Občan Kane jako jeden z nejlepších filmů historie a vždy se podivím, pokud se někomu také tak nelíbí :). Podle mě je důležitost filmu pěkně shrnuta (krátce) na BBC, ale obecně zde také více oceňuji technickou (uměleckou) stránku nad dějovou (emocionální). Ale super, že si tuto klasiku zhlédl.
@kuler91 (26.03.2021 22:53): Mě hrozně nalákalo to, jak o tom tvrdili, že je nejlepší si o tom filmu nic nezjišťovat, že pak bude člověk překvapenej... a nic takovýho se tam moc nestalo. Nebylo to špatný, ale rozhodně nic, co by mě nějak posadilo na zadek.
Viděl jste někdo film Hunter hunter? Na Moviezone to v článku o zapomenutých thrillerech vychvalovali do nebes, jak se to ubírá nečekaným směrem a kdesi cosi... ale mně to teda přišlo nic moc :/
@mazar1234 (25.03.2021 22:33): nejsi, taky jsem si to užil, pořád tu je takové to japonské přehrávání, ale koncept je hodně fajn... teď nevím, jestli to byl třetí díl, ale ten to neskutečně nakopl, kde mi trochu spadla brada... má to trochu slabší místa, ale celkově slušná sérka, jsem zvědavý, kam se to chce posouvat v dalších sériích....

Dark byl super, až na poslední sérii jsem to úplně hltal, to zakončení mi nesedlo a už mi trochu přišlo, že se v tom tvůrci začínají zamotávat, ale do té doby to mělo fakt takový ten super mysteriózní nádech...

Stranger Things je super, ale taky se už docela přejedl, nejvíc tmu prospívá ten retro nádech a velmi zdařilé dětské herecké výkony, ačkoliv dnes už to děti nejsou... asi bych byl úplně nejvíc pro, kdyby v další sérii (což se nestane) změnili casting a vzali to zase pěkně od podlahy :)
Dark je imho úplně jiná liga než Stranger Things, a to se mi Stranger Things líbilo. Jen ten konec je takovej... rozporuplnej, ale ta cesta k němu je boží.
@JohnCZ (25.03.2021 19:32): Mě se ten posun do větší komedie v poslední sérii naopak dost líbil (a bylo to tam nepochybně záměrné), naopak snažit se to je pořád jako vážně se beroucí horor by imho už vůbec nefungovalo.

@Fritol (25.03.2021 21:09): Já se Dark se chystám už asi půl roku :D
Pořád jsem se nedokopal začít, zvlášť když jsem teď od stejných producentů viděl tribes of Europa a to bylo dost slabé (ne že bych to nečekal, díval jsem se hlavně proto že jsem byl chvíli na place když to u nás točili).

Teď spíš čekám až vyjde poslední díl druhé řady Snowpiercer - ta první mě překvapivě začala docela bavit, tak druhou chci dát co nejvíc naráz.
A čo !Alice in Bodredlands!, som jediný magor ktorého to celkovo (malo to zdĺhavé a nudné miesta) bavilo?
@Fritol (25.03.2021 21:23): Altered Carbon první sérka byla boží. Tak, že si to možná brzo zopáknu. Ale zrovna minulý týden jsem dokoukal S2 a už je mi jasný, proč ten seriál pohřbili. Hroznej propad proti S1.
@Kejtee (25.03.2021 21:18): Já na to tehdá koukal jen protože jsem byl nemocný a týden ležel v posteli. Stihl jsem tehdá i první sérii Altered Carbon. Líbilo se mi to, ale k dalším sériím jsem se taky nikdy nedokopal a nejspíš nedokopu.

Seriály nejsou nic pro mě. Sjedu za týden klidně celou sérii anime, ale hrané seriály na 45min+ prostě nedávám. Nebaví mě to čekání na série a i když se mi to líbí, tak mám stejně po pár dílech pocit, že už bylo dost. No a většina pak skončí useklá a nebo se to natahuje donekonečna, protože se to dobře dojí a akorát to člověka nasere. Takhle jsem kdysi hltal TWD než mě někde u 4. série ta nekonečná telenovela unavila...
@Fritol (25.03.2021 21:09): v Dark je prva seria uplne skvela, druha seria je ok a tretia seria nie je zla ale nejako je to tam prilis prekombinovane, doteraz mi zostava par poslednych casti a neviem sa k nim dokopat
@Charllize (25.03.2021 17:03): Jestli tě neohromila ani ta první, tak zlepšení u dalších řad asi moc nečekej. Osobně jsem byl z první série nadšený, druhá mi přišla pořád docela dobrá, ale už trochu nastavovaná a nikam se to moc neposunulo a třetí už mě vlastně docela zklamala, protože se mi moc nelíbila ta až příliš komediální zápletka s Rusy (na úkor upside down), Už se z toho stala tak trochu nechtěná parodie sebe sama. Ve čtvrté sérii doufám v návrat ke sci-fi kořenům a silnější zápletku, protože ten pohodově nostalgický 80's setting ve stylu klasických amblinovek a navíc skrz naskrz nacpaný dobovými referencemi, je pořád fajn.