Pro pohodlnější navigaci i přístup k pokročilým funkcím Databáze-her.cz doporučujeme povolit si ve svém prohlížeči JavaScript.

Kultura

@Kejtee (04.04.2021 22:13): Je to super film, ja som ho znova videl po rokoch v novembri a stále je to skvelé. Asi by som aj povedal, že je to moja najobľúbenejšia komédia. Ale myslím si, že by to mohlo vzniknúť aj v dnešnej dobe. Ono hlavne v dobe, kedy ten film vznikol bol dokonca vo viacerých štátoch zabanovaný. Aj rôzni veriaci proti nemu protestovali a gól bol v tom, že tí čo ho zakazovali a protestovali proti nemu, ho vlastne ani nevideli.
Akurat mam za sebou film Life of Brian. Ti pytoni boli tak skveli, ja tie ich filmy mozem pozerat po niekolkykrat a stale sa na nich nasmejem. Dakujem za to, ze vznikli v takej dobe v akej vznikli, dnes by to uz asi nebolo mozne.
@Fritol (01.04.2021 21:05): Sorry. Až teraz som si všimol, že som vlastne neodpísal. Myslel som si, že som odpísal, vďaka za tipy, väčšinu z toho nepoznám a poznačil som si to, aby som to checkol. Na druhej strane Appleseed poznám, ale od toho ma vždy odrádzal druh animácie, ktorý mi príde dosť hnusný a nie moc pozitívne hodnotenia. Sword of the stranger ma inak dosť zaujalo, to chcem určite pozrieť. Inak mi dosť chýbajú filmy štylizáciou a úrovňou Vampire Hunter D, Cowboy Bebop a Ghost in the Shell.
@Bursoft (04.04.2021 11:41): Tak to je prostě mutant, nový experiment z nového vlaku co má větší odolnost, ale není to náhrada obleku. I v těch oblecích jsou obyčejní lidé na jedoucím vlaku značně chatrní a nic nevydrží - na tom že se snaží vymyslet ochranu před mrazem i jinak není nic nesmyslného.

Btw na něm se mi líbilo i že má nějakou osobnost, je to skutečná postava a ne jen zlý bubák jak Hora v Hře o Trůny. Celkově s vedlejšími postavami v té druhé sérii pracují výborně, nikdo (no až na Beana, ten je prostě záporák) tu není jednorozměrná karikatura, i charaktery které byly dřív dost jednoduché teď dostanou nejen prostor, ale hlavně je rozvíjí způsobem který není úplně běžný.
Jako třeba když tu bývalá "gestapačka" musí spolupracovat se svými bývalými vězni a je konfrontovaná se svými zločiny, musí se s tím všichni nějak srovnat. Tohle vůbec není jen povrchní sci-fi blbina.

A ta druhá série není o revoluci, ta už tam proběhla, ale když už tak o studené válce. Ty znepřátelené strany jsou tam jasně rozdělené, a dost vyrovnané a na sobě závislé, což tomu dávalo zajímavou dynamiku.
@AlieN (04.04.2021 11:21): Údržbář (breacher) je ta skupina ze Snowpierceru. Ledař je ten mutant. A celý jeho smysl je blbost, protože v obou sériích tam lidi prostě lezli ven v oblecích :D Jinak jo, tyto prkotiny jsou prostě logický nesmysly a jak jsem psal, nemám to rád ve scifi, určitě ne takový, který se pořád opakují a bijí do očí.

Jinak druhá sérka je celá o zabrání prvního vlaku druhým, takže v podstatě to stejný v jiným měřítku. Ta linka s Connely je super, bavila víc, než zbytek.
@Bursoft (04.04.2021 10:40): Hlavní hrdina mi připadal trochu nesympatický v první sérii, v druhé už mnohem větší prostor mají Jennifer Connelly a Sean Bean, takže on hraje mnohem menší roli. Plus tedy po Hamiltonu už jsem vzal na milost to že on není jen nějaký random dredař, jak mi zpočátku připadal, ale skvělý herec.

Vymýšlení vzpoury... to mluvíš jen o první sérii? Ta druhá je přece už o něčem úplně jiném. Ale ano, pořád jsou to v podstatě politické machinace a vymýšlení jak druhou stranu přemanévrovat, film byl přímočará rubanice při cestě skrz vlak a to tohle být nemůže.

Ledař, to je český název pro ty co lezou ven a opravují vlak? Však je vidět že i v tom obleku mají všichni omrzliny, a nedělají snad nic jiného než že trénují. Je to prostě povolání - do obleku můžeš navléknout kde koho, ale asi to nezvládne tak dobře. O mutantovi z druhé série už ani nemluvě.

S přebíháním přes celý vlak to tak občas je, taky jsem si toho všiml, i když je ukázané že i ten tunel s autem tam mají, ale každopádně to už fakt řešíš prkotiny - je to zkratka, nijak se nelišící od rychlocestování ve Hře o Trůny.
@AlieN (04.04.2021 08:23): Tak já to od začátku bral jako reimaginaci, s tím filmem to má fakt společnej jen ten vlak.

Když pominu naprosto nesympatickýho a necharismatickýho hlavního hrdinu, víc jak půlka toho seriálu je jenom o vymýšlení nějaké vzpoury (který jsou tuším tři za tu dobu), jak předat nějaký vzkaz apod. Nemá to prostě drive a je to furt dokola to stejný.

Plus teda zvykl jsem si obecně u scifi, že autoři už kašlou na jakoukoliv logiku, ale proč proboha v druhé epizodě existuje něco jako ledař, když můžu lidi navlíknout do obleku. Ty střihy, jakože se někdo něco dozví v lokomotivě a potom během pár minut už řeší problém úplně vzadu jsou další facepalm. Aby to bylo zajímavější, tak má vlak prý 15 km na délku. I kdybys tam jezdil tunelem autem 60 km/h, tak by trvalo čtvrt hodiny celej vlak přejet, ale kolikrát se ty postavy tváří, jakože to přeběhly. Nemám tady ty nedomyšlenosti rád u scifi.

Ale potěšil mě Trevor z GTA 5 :D
@Bursoft (03.04.2021 01:36): S tím docela nesouhlasím - film mám hodně rád a od tohoto jsem čekal bídu největší, a první díly první série mi před rokem pomalu i dávaly za pravdu, ale časem se ten děj stal výrazně zajímavější. Na druhou sérii jsem si tak počkal až bude venku celá, a ta je ještě lepší.

Jede to úplně jiným stylem než film, taky příběhově je to k němu spíš alternativní realita než prequel, ale jako samostatně stojící seriál o arše plné hodně rozklíženého společenství lidí které spolu víceméně válčí v dost bizarním prostředí bez toho aby vlastně někdo mohl nějak vyhrát to začalo být překvapivě dost fajn.
Bizár je tam hlavně ta základní premisa a celkově pošahané charaktery lidí, což je shodné s filmem, a člověk něco tak vrcholně nepravděpodobného jako věčný vlak plný psychopatů ve zmrzlém světě prostě musí přijmout, ale jinak to funguje.

Ale ano, ten film Džun-ho Ponga (na seriálu dělá jako producent) je pořád mnohem lepší, akčnější, ostřejší a inteligentnější. Ale nechci jeho spinoff zatracovat jen kvůli tomu.
@Charllize (03.04.2021 11:48): Jo, u WD jsem skončil asi v 5. nebo 6. sérii, páč se z toho stala taková postapo telenovela, hlavně mě rozčiloval, jak se všichni chovají jak totální dementi. Říkal jsem si, že bych zkusil přeskočit několik sérií, páč ty novější jsou prý lepší, ale zatím jsem se nedokopal.
@Bursoft (03.04.2021 01:36): To díky, já měl taky cukání pac film byl fajn. Takhle se na to vykaslu, už sám jsem měl tušení ze to nebude nic moc. Na druhou stranu koukám na 9 a 10 serii walking dead a je to taky takový rozpacity, ale lepší než dvě série predtim, ty byly hrozny :)
Tak jsem zkouknul obě série Netflixového Snowpiercera a hrozná slabota. Je vtipný, jak originální film (který je taky na netflixu), je 100x zajímavější, inteligentnější a akčnější podívaná se super plot twistem a stačí mu na to 2 hodiny. Seriál klasicky po netflixovsku neuvěřitelně natahovaná show, kde by se mohly 2/3 epizod vynechat a nic by se nestalo. S přibývajícími díly se zvedá počet facepalmů, kde ke konci druhé sérky už to přejde do úplnýho bizáru. Třetí a doufám poslední sérku zkouknu až vyjde, ale kdo to ještě neviděl, tak nedoporučuju :D
@Tulareanus (01.04.2021 20:51): Tak to máme koukám podobný styl, převážně romantické drama. Bohužel těch filmů moc není. Na Jin Roh jsem uplně zapomněl, díky za připomenutí. Jinak Weathering With You se mi teda líbilo moc, ale já od Shinkaie žeru cokoliv skoro. Nepřišlo mi to o nic horší, než Kimi no na wa. :) Jeho další film má být prý inspirovaný covid pandemii, tak jsem zvědavý.

V tom případě teda třeba Liz to aoi tori, ač to je o postavách ze seriálu Hibike! Euphonium, ale funguje to samostatně. Moc pěkné pohodové drama. Pak dvojice filmů I've Always Liked You a The Moment You Fall in Love. To kdyby se ti líbilo, tak je k tomu pak ještě krátký seriál. Aura je taky supr nebo Patema Inverted, ale to je trochu známější, asi viděls. Hakubo je taky docela milý kratičký příběh.

Mimo slice of life žánr mám jinak moc rád celou Appleseed trilogii od Aramakiho, ale to je taky známé. Stejně tak Vexille 2077. Případně Sword of the Stranger, o tom jsem tu kdysi mluvil, že mi to dost připomíná Plague Tale. Jinak mám u všeho teda pocit, že je to celkem známé nebo jsme se tu o tom už bavili.
@Fritol (01.04.2021 20:40): Miyazakiho (a ani Makoto Shinkaia alebo Satoshi Kona) netreba spomínať, to máme napozerané. I Want to Eat Your Pancreas sme videli a teda, čiastočné sklamanie, hlavne posledná polhodina bola strašne zbytočne naťahovaná, aby sa mohlo tlačiť na nejakú emocionálnu pílu. Ride Your Wave checknem, lebo nepoznám. V poslednej dobe sme ešte videli Weathering With You (dosť zabité extra slabou druhou polovicou filmu po veľmi fajn Kimi No Namae Wa) a Bakemono No Ko, ktoré nás bavilo. Kľudne môžu byť aj veci, čo si videl pred rokom, dvoma, tromi. Hľadám viac filmov v takomto štýle, ďalšie príklady, ktoré nás bavili okrem vyššie spomínaných tvorcov a filmov - The Girl Who Leapt Through Time, Jin Roh, When Marnie Was There, Koe no Katachi. Takže hľadám ďalšie dobré veci v takomto štýle.
@Tulareanus (01.04.2021 20:22): Hmm letos jsem nic, co by stálo za to, neviděl. Jen Violet Evergarden, ale to bez seriálu nemá moc smysl. A From Up on Poppy Hill ale Miyazakiho asi nemá smysl doporučovat. :D

Ride Your Wave bylo docela pěkné, ale csfd z toho je zdá se nadšená víc, než já. Z minulého roku jsem tu I Want to Eat Your Pancreas myslím zmiňoval naposled, to je moc dobrá záležitost. A od té doby nic, co by stálo za řeč, mimo Ghibli.

edit: Každopádně Violet má nějakou zkrácenou filmovou verzi seriálu, kdybys chtěl. Moc pěkný seriál, i když z toho filmu to asi nevyzní tolik.
Dlouho se tu neřešilo na DH všemi milované anime, tak nějaké tipy, jelikož jsem za poslední měsíc chytl slinu a sjel 5 seriálů. Mimo Tsuredure Children, Alderamin on the Sky a Usagi Drop, které byly prostě fajn (poslední zmíněné trochu víc fajn) bych ale vyzdvihl tuhle dvojici:

Barakamon
- Moc fajn slice of life komedie s pohodovou atmosférou o kaligrafovi, který jede hledat klid na práci do jedné ostrovní vesnice a místo práce si tam víc hraje s dětma a seznamuje se obyvateli. Po delší době jsem se u anime i solidně zasmál, ten humor je perfektní.

Astra Lost in Space - Tohle bylo nečekané překvapení. Myslel jsem, že to bude pitomoučké teen dobrodružství z vesmíru a ono to ve výsledku bylo docela vymakané sci-fi s překombinovanou, ale promyšlenou zápletkou plnou nečekaných zvratů.

Jo a taky jsem nedávno konečně sjel Evangelion. K tomu stačí říct, že chápu, proč se z toho stal takový kult. Velmi originální a zajímavá záležitost, podobně jako tehdá GitS.
@Fritol (31.03.2021 09:34): Však knihy i hry jen kupuješ, a stejně je skoro nečteš, respektive nehraješ :)).

Kafka na pobřeží za mě ovšem dvakrát lepší jak komerční Norské dřevo a nedomrlý Afterdark.
Vidim, ze nekdo ten prapor padle literatury, bude muset zvednout..... Chystam se na Spad od vizionare Franty Kotlety :D
Dal jsem si tento rok za cil precist kazdy mesic jednu knizku v cinstine, momentalne mam rozecteno Problem tri teles. To nejlepsi, k cemu jsem se zatim dostal, byly povidky od Hu Qiana, rezisera Sediciho slona.
Já pár dní zpátky dočetl Kafka na pobřeží. Moc dobré, nicméně slabší, než (zatím) oblíbené Norské dřevo a Afterdark. Tentokrát mě už vyloženě unavovalo, jak pokaždé, když se na scéně objevila nějaká žena, tak to okamžitě směřovalo k sexu nebo minimálně sexuálním představám apod. Vím, že je tohle pro Murakamiho typické, nicméně toto už bylo otravně přehnané.

Teď čtu fantasy Stavitelé. Zlákalo mě, že to popisovali jako Tarantina se zvířátky, což je i pravda, ale jsem někde za polovinou a zatím z toho moc nadšený nejsem. Aspoň, že to je velmi krátké...

Pak se vrhnu zas na nějaké Japonsko, ať @Drolin furt nemrmlá, že je jen kupuju a nečtu! Možná konečně Než vystydne káva.
@Gordon (31.03.2021 08:24): Nevím co všechno o sérii víš. Byla vymyšlená za účelem propagovat diverzitu, takže Titan vyráží na výpravu s posádkou složenou ze všech možných tvorů a ras. Ale je to samoúčelný gimmick. Loď netěží ze specializací určitých druhů, a ti nic nezískávají kulturní výměnou. Často do sebe kafrají ohledně předsudků a neustále si stěžují, že je někdo nepřijímá. Případně jim nevyhovuje prostředí na lodi, uzpůsobené aby vyhovovalo všem a nikomu. Tohle je naroubované do vcelku svižně a napínavě napsaných příběhů. Trochu mě vadí recyklace starých známých postav. Rád bych postupně poznával nové charaktery, ale to se bohužel v knižním Star Treku nenosí.
Jinak já dočítám Z krve zrozená, Což je navázání ze série Gotrek a Felix a je to zábava, začátek byl krapet slabší, ale kniha se postupně rozjíždí a nyní v závěru si plně získala moji pozornost, nevím jestli mám v této trilogii pokračovat nebo skočit zpátky do Zabjíječe, kde jsem skončil u Zabíječe obrů, což je vlastně taky konec ságy od W. Kinga a převzal to Nathan, který napsal i trilogii o Ulrice, vzhledem k tomu, že se mi jeho styl líbí, tak si myslím že s ním nebude problém ani u Zabíječe.
@Samariel (30.03.2021 16:50): já bohužel nic. Čtu většinou zprávy a články v novinách a v Levelu. Chtěl jsem místo hudby poslouchat v autě audioknihy, ale dal jsem tak jen dvě a místo toho poslouchám podcasty. Jde to se mnou z kopce. Doma večer si vždycky radši zahraju hru, podívám na film nebo seriál. O to je to smutnější, že když už se do knížky odhodlám, většinou mě to moc baví, ale v podstatě potřebuju, abych k tomu ostatnímu neměl přístup.
@SilentWolf (30.03.2021 17:23): Určitě ne, spíše podle nálady a pokud je chuť a možnost (v práci házím třeba virtuální kostkou :)). Boje jsou ale někdy ubíjející, třeba ten poslední v Pod strašidelným zámkem. Zvláště, když čtu (hraji) GB takto krátce po sobě. Spíš mě zajímá gamedesign, lore a setting, míra a obtížnost hádanek a celkový dojem, než akční složka.

Jinak Komando stálo 2000 Kč. Je to náročná zábava!