Pro pohodlnější navigaci i přístup k pokročilým funkcím Databáze-her.cz doporučujeme povolit si ve svém prohlížeči JavaScript.

Kultura

@Richmond (25.11.2019 22:05): Určitě jich bude víc, ale vzhledem k názvu a zaměření se opovážlivě domnívám, že to Říše letního měsíce asi bude nejlepší, nenašel jsem, že by o samotných Komančích a jejich válce vyšlo něco lepšího.

Nelze taky nevzpomenout knihu Nejstarší Američané od Vladimíra Šolce, kterou má ale asi každý doma.
@Shoggot (25.11.2019 21:44): Jo skoro stejný obrázek. Autor deskovky - pastor Joel Toppen, žil 22 let mezi indiány Navajo a jeho první hra Navajo Wars je vlastně dost podobná Comancheríi. Těc knížek, které pak hráči doporučují je koukám víc, ale začnu tvým tipem.
@Richmond (25.11.2019 20:52): Koukám, že na obalu hry je stejně jako na obálce knihy Quanah Parker, poslední velky náčelník Komančů :)

Užij si to, určitě se ta hra bude pak hrát mnohem lépe. Příběh Komančů je velkolepý, jak jejich vzestup, tak jejich pád.
S. C. Gwynne ~ Říše letního měsíce

Dechberoucí historie války mezi kmenem Komančů a Spojenými státy. Krev, prach, západy slunce. Naprosto syrovou literaturu faktu doplňuje velmi dobré psaní, velké množství zajímavostí, popisy jednotlivých střetů i historický kontext z doby předamerické.
Syrovosti a brutalitě Komančů se vyrovná jedině krvežíznivost a proradnost bílých mužů a v příběhu završení vzniku nového státu to vše dohromady dává krvavou tečku za bojem "civilizace" a divokosti původních kmenů.

Lze doporučit všem, je to brilantně napsané. Chválou nešetřil ani Jáchym Topol a není divu, že autor byl finalistou v udílení Pulitzerovy ceny.
Doporučil byste někdo v Praze nějakou slušnější restauraci, která by se hodila pro romantickou večeři? :) (ideálně abych si na útratu nemusel brát hypotéku, i když v takovýchto případech jdou finance stranou :D)
@Drolin (25.11.2019 13:49): Mně přijde, že si dělá prdel z dnešní "korektní" doby. Chvilkama mi to připomínalo Tarantinovo Reservoir dogs (až teda na to, že Tarantino je proti Trierovi čajíček o páté).
See asi dojedu, ale nejak odvarenej z toho nejsem..
The Mandalorian me taky moc zatim necaplo :(

kua zlaty GoT :D
@Samariel (24.11.2019 13:42): První série je super, v druhé to už kleslo, pak to začalo upadat, dementně chovající postavy jsou už trademark TWD i FtWD, pak to oživil Negan ale overall to už bylo takové meh a teď zas poslední dvě série (resp. poslední celá a ta aktuálně běžící) od nových showrunnerů je to nejlepší, co od konce první řady v rámci seriálového Walking Dead universa vzniklo.

A proč se na to ptáš? To na to chceš čučet od osmého dílu 4. série nebo jak?
@Samariel (24.11.2019 13:42): Minimálně na první sérii se vyplatí kouknout, tak je super. Pak uvidíš, jak tě to chytne, ale víceméně jak píše Bursoft, ty postavy se chovají jak retardi a každá další série je horší jak ta předchozí. Já vydržel do osmé série, ale zpětně to byl zabitý čas.
Vyplatí se sledovat The Walking Dead úplně od začátku, samozřejmě stáhnuté díly s CZ titulky?
Charles Mackay - Extraordinary Popular Delusions and the Madness of Crowds
Jedna z prvních studií psychologie davu (vyšla 1841), takže těžko říct, jak moc dobře je na tom její odborné hledisko v současnosti. Ovšem autor je tak jako tak novinář a nikolivěk psycholog, tak je to především zajímavě a čtivě podaná dokumentace různých forem davového šílenství, od ekonomických bublin přes kruciáty a raně novověké čarodějnické procesy až po mesmerismus.

EDIT: Zapomněla jsem přihodit odkaz na na gutenberg, kde je to volně ke stažení.
Netrpělivost srdce

Stefan Zweig uměl psát, možná ve 20. století i nejlépe! Řemeslně výborná kniha, obsahem fenomenální. Střet nitra s očekávním jiných je zda na úrovní ruských klasiků, a neopětovaná láska je zde vybarvena ve vší hořké kráse. Netrpělivost srdce řadím mezi to vůbec nejpovedenější, co jsem zatím měl možnost přečíst.
@90210 (18.11.2019 23:04): Druhá část byla ještě zábavnější. Výborný dokument (v podobném ranku jako The Imposter nebo Sugar Man, ač jsou zmíněné odlišné stylem vyprávění). A podle mě ani tak nešlo o MJ (také je mi celkem jedno co si dělal, zvláště v kontextu toho, že za ním samotní jezdili), ale o rozsah a naraci, aneb podobně laděných dokumentů bych rád viděl více. No a paradoxně jsem práci MJ více docenil skrze Leaving Neverland :).

@Charllize (18.11.2019 14:08): Ani jedno, skvělý film! Hereditary se povedlo, a toto šlo ještě o kousek dále. Z mladých tvůrců se Ari Aster určitě vyplatí sledovat podobně jako Robert Eggers (The Lighthouse se ale bohužel asi hned neobjeví v kinodistribuci).
@Fingon (18.11.2019 21:07): Jj, na tom tehdy ta parta kolem Vachlera Tyce solidne vykoupala.

@Charllize (18.11.2019 11:15): Vim, ze se to chysta. Chtel jsem napsat, ze tam chybi uz jen Joe Pesci, ale on je tam taky, to uz je skoro jako Pomale sipy.

@SilentWolf (18.11.2019 12:25): Ja nemel zadna ocekavani, uz trailer byl slabej a film to jen potvrdil.:D

@Drolin (18.11.2019 12:42): Leaving Neverland jsem sledoval jen prvni cca hodinu a pul, pak uz se to zacalo opakovat. Nuda. Michael byl stejne genius, v soukromi at si klidne pichal treba ovce, mne je to burt. To si radsi pustim jeho nejlepsi album Dangerous.
Po cca patnácti letech shánění jsem konečně viděl české UŽ z roku z roku 1995 a Němcovu Holku Ferrari Dino (jen deset let shánění). A v USA jsem objednal Toyen, což mi kdysi uniklo v kině a taky to není v ČR k sehnání... (zatím musím říct, že Vlk z Královských Vinohrad se mi z Němcových porevolucnich filmů líbil nejvíc, hlavně díky scéně, kdy Němec (Mádl) vezme Godarda po hlavě popelníkem.)

UŽ je film podobných (ne)kvalit jako Kanárská spojka, několikrát v něm zazní Laibach (po vzoru Opusu Life is life: "Lebeen! Lebeen hajzt Lebeen" - protože jsem od nich nikdy nic neslyšel, byl jsem v domneni, že to otextoval Staindler s Vavrou, vzhledem k tomu, jak silně z toho probublava Česká soda...)
@90210 (18.11.2019 11:07): Souhlas, Diego a Tenkrát jsou velmi dobré.

Za mě zatím takto,

1. Parasite (2019)
2. Once Upon a Time in Hollywood (2019)
3. Midsommar (2019)
4. Diego Maradona (2019)
5. Joker (2019)

Nejhorší naopak The Beach Bum (uf...) a U Zlaté rukavice. Zajímavé bylo ještě Leaving Neverland (které bylo opravdu dobré, protože jsem 4h díval na dokument o MJ, který mě zcela nezajímá). A pak nějaké ty průměry co nenadchnou jako Toy Story 4 a Trhlina.
@90210 (18.11.2019 11:07): vysoká očekávání, já do toho šel a čekal stejnou kvalitu jako Řbitov Zvířátek. Proto jsem byl mile překvapen. U horrorů je něco alespoň trochu koukatelného docela zjevení.

A nevím, zda se to nějak moc lišilo od knihy, co jsem ji četl (do půlky) tak snad ani moc ne. Tak spíš nadávat na předlohu. :D
@SilentWolf (18.11.2019 10:37): Ja to teda vidim uplne jinak, spis jako nechtene komickou sracku, ktera totalne znevazuje a dehonestuje genialni Kubrickuv film a navic je jeste silene dlouha, je to jeste horsi nez It: Chapter Two, Us nebo prisernej Jarmushuv film The Dead Don't Die.

Pro me osobne urcite nejhorsi film roku 2019, nejlepsi Tenkrat v Hollywoodu, Joker, dokument Diego Maradona a nejvetsi pozitivni prekvapeni Rodriguezova Alita.
Doktor Spánek je docela překvapení. Čekal jsem průměr, ale bavilo mě to dokonce víc než Joker. Doufám, že King brzo napíše zas něco trochu hororovějšího, začíná mi to chybět. :D
@filozof (13.11.2019 13:32): Politiku zde už nějaký ten čas neřešíme, bral jsem to ryze po kulturní stránce. Se svou skupinou Athény byl kdysi velmi populární a kdo má rád řecké písničky, nemohl ho minout. Jinak já nedaleko od „jeho” zámečku přímo bydlím a Statise jsem znal dlouhá léta. Jeho přínos Porubě a všeobecná popularita mezi místními, to by bylo na dlouhé vyprávění. :c)