Pro pohodlnější navigaci i přístup k pokročilým funkcím Databáze-her.cz doporučujeme povolit si ve svém prohlížeči JavaScript.

Kultura

@Laurona (16.06.2019 22:18): To jsem na tom totožně. :) Ještě než se ve mě začaly prohánět hormony, tak jsem je poslouchal skoro pořád, ale po čtvrtém albu nějak upadli v zapomnění. Tak si ten koncert užij a pak dej prosím vědět, jak to klukům (ne)hraje :)
Teda ty Cyrus předělávky NIN v novym black mirror jsou wild
Jinak první díl slabší průměr, druhej a třetí docela dobrý, ikdyž na špičku předchozích sezón se nechytaj.
Já mám rozkoukáno Breaking Bad a po třech dílech paráda. Paranoia vařiče, kdy vidí namakané motorkáře s granátem a mačetou a vlastně to jsou Jehovisti je ÚŽASNÁ.

EDIT: Nějaký tip na knihu/y ve stylu "bournovek", třeba jako série Gabriel Allon od Daniela Silvy?

EDIT 2: Neví někdo, kde najít (teda jestli se The Wire - Špína Baltimoru) seriál The Wire v českém znění? Už dlouhou dobu ho hledám.
@BUMTARATA (13.06.2019 19:39): Could be. Momentálně mám v plánu Generation Kill, což je taky jako práce, na The Wire by tak mohlo dojít pak.

Jen bych nerad aby to dopadlo jako s Breaking Bad, které jsem jako divoce chválený seriál taky dal až víc let od premiery, a nakonec mě to moc nenadchlo, dojel jsem těch pět sérii pak spíš už jen ze setrvačnosti.
@AlieN (13.06.2019 15:11): V tom, že nahlíží svět v celé jeho komplexnosti. David Simon neabsolvoval rychlokurz tvůrčího psaní, a tak si nevytáhl scénář z prdele, nýbrž čerpal ze své bohaté zkušenosti novináře. Ten seriál žije a s každou další sérií je rozmáchlejší a vklad do něj se zúročuje a zúročuje, je plný živých lidí, ne vykonstruovaných postav, které vidíš v jiných seriálech, je to Baltimore, a mělo by se to jmenovat Baltimore, jako se Tremé jmenuje Tremé a jako se Deadwood jmenuje Deadwood. Tyto seriály nezmiňuji náhodou, jak Simonovo Tremé, tak Milchův Deadwood mají toho s The Wire hodně hodně hodně společného. Jde o místa, kde běží čas a kterými proplouvají lidé. Jde o silné společenské komentáře, ne zabíjení času u telky. Kdyby ses do nich pustil a nudily by tě, zkus to znovu za pět let.
@AlieN (13.06.2019 16:45): Je to kontinuální příběh. S každou další sérií ale některé postavy mizí, nové se objevují. Jádro postav je vždy stejné, je to kontinuální příběh, ale každá série má specifický focus na nějakou část Baltimoru, která se nějak podílí na fenoménu obchodu s drogami.
1. série = V podstatě intro, rozestavění figurek na šachovnici, policie versus drogový kartel
2. série = pozornost se věnuje přístavu a odborům přístavních dělníků
3. série = pozornost se věnuje politikům a politice města
4. série = pozornost se věnuje školství, školám a dětem (často sociálně vyloučeným)
5. série = pozornost se věnuje médiím

Některé postavy samozřejmě zemřou, některé nové se vždy objeví, často podle zaměření série. Jádro zůstává stejné a pluje příběhem dál.
@musa (12.06.2019 17:55): Inu, uměřenost se moc nenosila. Zas je to aspoň celkem čtivé, třeba Podivuhodná dobrodružtství Robinsona Crusoe, námořníka z Yorku, jsem sice přečetla a WTF faktor to mělo kvalitní, ale jinak dost nuda. A to je milý Robison ještě o sto let mladší nežli don Quijote.
@AlieN (13.06.2019 15:11): Co na první pohled právě vypadá jako krimi pomocí skvělých metafor, alegorií a postav ukazuje ne jen souboj policie a drogového kartelu v americkém městě, ale nakonec skoro všechny sociologické pohledy na společnost, včetně toho jak do problému drog zapadá politika, školství, média, přístavní odbory...

Je to excelentně napsaný a přímo při psaní se myslelo na to, jak různé scény ilustrují kritickou kriminologii, tak třeba teorii racionální volby, marxismus, kulturního kapitálu, Mertonovu teorii, neoliberalismus a tak dále a tak dále.
Nic z toho seroš nedělá okatě, nic neříká in your face. A nemusíš ani tyhle teorie znát, abys to docenil, jak brilantně to vykresluje mozaiku přičín a společenských problémů, které se vážou nejen na drogy a obchod s nimi, ale i boj proti nim.

Je to super drama, které je zároveň velkým obrazem americké urbánní společnosti. Naprosto excelentní herci, scénář, postavy jsou samozřejmostí. A fakt nemusíš být přímo sociologicky vzdělán a vidět tam úplně všechno, abys poznal, jak velmi, velmi dobře to rozebírá problematiku. A ještě jednou připomínám: není to žádný dokument, je to jasné drama, ale to sociologické spojení je tam naprosto unikátní.
@player (12.06.2019 11:17): Historický - The Last Kingdom. Stejně období jako Vikingové, ale z pohledu Angličanů, a výrazně lepší a historičtější

Fantasy - Good Omens. Asi dva týdny staré, velmi britský styl humoru, strašně super.
A Futuramě je podobné Final Space (mnohem lepší než Disenchantment). A samozřejmě Rick and Morty, to už je klasika.

A jinak z posledních let takové ty obecně známé věci jako The Expanse, Stranger Things, Sense8, Altered Carbon, ze sitcomů BoJack Horseman a Man Seeking Woman.
@Shoggot (13.06.2019 13:35): V čem přesně je to tak dobré? Protože na mě to podle ukázek a viděného kousku dílu působí právě jako krimi, a tudíž mě to vůbec nezajímá (krimi seriály se mi okoukaly předávno v televizi, od té doby zvládám tak maximálně True Detective, a i ten s výhradami)
Rick and Morty, Community, Star Trek: DS9, Firefly; Jistě, pane ministře/premiére; MASH, Red Dwarf... To jsou mé oblíbené. A z těch krimi je Wire super. Nebo origo Profesionálové samozřejmě. :)
@player (12.06.2019 11:17): koukal jsem v poslední době jen na Orange is the new black, Versailles (zajímavé porovnání s Angelikou), Star Trek Discovery, momentálně mám rozkoukane Ashes of Love, ve Watchlistu na Netflixu mám spanelskou Catedral del mar a dva další čínské historické seriály.
@Sadako (12.06.2019 16:37): s tou klasikou máš pravdu. Já to psal ve chvíli podivení po dočtení dalšího strhujícího dobrodružství, na jehož konci pán pozvracel svého sluhu a sluha svého pána. Tedy to mělo být spíš ve stylu ach jo to je blbost. Satiru chápu a beru, ale je to našponovaný do takové absurdity, až to z vtipné nadsázky přechází v únavnou koninu.
@musa (12.06.2019 16:20): Klasikou se dílo stává tehdy, když není zapomenuto, ne tématem. Don Quijote je popkultura 16. století, navíc satirickým způsobem komentující rytířské romány. Zajímá-li tě, co paroduje, sáhni po Amadísi Waleském, ono je to taky demence ale zas se tam víc šuká.
Btw. třeba takoví Garganta a Pantagruel, to je taky klasika a přitom si to místy nezadá s filmy typu Blbec jménem zákona nebo Klub sráčů.
@player (12.06.2019 11:17): Koukni si K-ON, Dragon Maid a Love Live :D
Pokud chceš něco přístupnějšího tak Attack on Titan, Death Note, Fullmetal Alchemist a Steins;Gate.
Nebo z váżnejších věcí na Monster, Mushishi a Legend of Galactic Heroes.
Tak jsem rozečetl dona Quijota a je to horší, než jsem myslel. Hlavní postava je jednoduše debil a příběhy o tom, jak se se Sanchou navzájem pozvraceli a kdo se v hostinci podělal jsou hodný spíš brankové literatury než klasiky.
Jinak ten na E3 představený seriál od tvůrců It's Always Sunny in Philadelphia vypadá skvěle. IASIP je můj top sitcom.
Ugly Americans ak sa ti páčila Futurama a DIsenchantment a nevadí ti ešte trocha pritvrdiť. :)
@Garret (12.06.2019 11:51): Sopranos je boží, wtf? Lepší než Boardwalk Empire (ikdyž to je taky skvělý).
Jinak ještě doporučuju Money Heist, The Expanse, Happy!, Spartacus, The Americans..všechno 5*
Hry o trůny zkončili, Černobyl už jsem dokoukal. Je ještě nějaký zajímaví seriál, který by stálo za to vidět? Třeba historický (viděl jsem Řím,Tudorovce, Narcos,Černobyl) nebo fantasy (Fururama,Hra o trůny,Disenchantment)
@Paul (09.06.2019 21:10): Já dal dnes Černobyl komplet a jsem teda hodně rád, že jsem odolal a počkal si na to. Těch 5+ hodin jsem zhltnul jak prd. A ačkoliv to znám ze všelijakých dokumentů (a naživo), tak toto je fakt pecka. Super tempo, jenom bych řekl, že 4. epizoda byla slabší a moc se zaměřovala na střílení psů místo odklízení střechy, kvalitativně se to nicméně drží celou dobu. Jsem rád, že se nesnaží mluvit mongoloidním ruským přízvukem. Z některých záběrů se mi dělalo fyzicky blbě hasič v nemocnici top. Hype mi taky nevadí.