Pro pohodlnější navigaci i přístup k pokročilým funkcím Databáze-her.cz doporučujeme povolit si ve svém prohlížeči JavaScript.

Kultura

Chodíte někdo na thajský masáže? Já byl za celý život cca na třech a pokaždé jsem u toho neskutečně trpěl. Fakt nechápu, jak taková drobounká thajka (?) může mít v těch prstech takovou sílu (např. když mi projížděla krk, úplně jsem cítil, jak snadno by mi mohla zlomit vaz :D)
A navíc když se na vás položí loktama... uaaaaa.

Má někdo podobnou zkušenost? (A abych nebyl OT: Není to dáno tím, že je thajská kultura šílená a Thajci neumí správně relaxovat? :D)
Ha, konecne na Zoohitu moznost posilat pres PPL a vykakat se na Ceskou postu :D Je to pro me velky kulturni zazitek! :)
@Adieu (25.04.2019 19:20): Jo, za ten hedonismus tehdejší umělecké smetánky jsem všemi deseti, ale zajímavé obrazy to moc neplodilo, secese mě baví v architektuře, ne v malířství. A to samé platí o náboženských ikonografiích, obzvlášť v tom "primitivním" pravoslavném prvedení. Historickou důležitost chápu, ale esteticky a tematicky mi to nic nedává.
Ale mám rád Klimtova žáka, Egona Schieleho. To je posun žánrově zas trochu jinam, trochu syrovější forma aktů, v Českém Krumlově má fajn muzeum.

A jasně, Beksińského malby znám, dokonalost.
@AlieN (25.04.2019 11:47): Ten Klimt je takovej zprofanovanej, obdobně jak Mucha. Když byl tuším Auguste Rodin ve Vídni, která tehdy tepala secesním životem, a viděl to umění, zahrady a altány, kde se popíjelo s polonahýma slečinkama, ptal se Klimta, co to jako wtf má všechno znamenat, načež mu Klimt odpověděl "To je, můj příteli, Vídeň." :)
A umění pravoslaví je holt dost specifické, stojí na zcela jiných premisách než naše západní s oním naturalismem, ikony se ostatně nemalovaly, nýbrž "psaly", a jejich tvorba sama o sobě s sebou přinášela hlavně kontemplativní, duchovní rozměr. Tudíž si myslím, že to bez nějakého filosoficko-teologického vzdělání zaměřeného na Byzanc ani nelze nějak docenit.

Znáš Zdzisława Beksińského? Předpokládám, že asi ano, ale pokud ne, myslím, že by se ti to mohlo líbit.
Mě štvou, že odvádí peníze a pozornost od zajímavější tvorby, třeba sérii Megažralok.
Ten, kto videl videl aspoň raz väčšinu filmov ságy, by mal byť veľmi spokojný a šanca na sklamanie je veľmi malá. Skutočný fanúšik, čo má poriadne napozerané sa však, pravdepodobne, roztečie blahom. :)
Na to, ako sa to potencionálne mohlo posrať a vyústiť antiklimaticky, tak super. Rozbieha sa to síce pozvoľna a trvá, kým to nahodí tempo, ale v kontexte celého filmu to je pochopiteľné, funguje to, a má to tak byť.

A má to naprosto emocionálne spektakulárne scény v závere.
@BINGMAN (25.04.2019 11:59): hm. Tak doufám že si to jako nevelkej fanda taky užiju, každej MCU jsem viděl jen jednou (a cpt marvel nikdy) a asi jediný kterejm bych dal 5* jsou Winter Soldier a Thor Ragnarok.

Avatar vydělal 2.6 miliardy nebo kolik, ale taky bych si tipnul že to Endgame překoná. Už jen ta čína je dneska mnohem větší než tehdy.
@Paul (25.04.2019 11:41): Avatara to překoná hravě a to už jen svým konceptem: vyvrcholení 11 let dlouhého a velmi rozsáhlého filmového projektu, který nemá obdoby. A pokud jsi fanda MCU, zklamání nehrozí. Vlastně mě překvapilo, jak moc v Endgame kašlou na běžného diváka, protože tento film plně docení jen velcí fanoušci, co mají celé MCU poctivě několikrát dokoukáno :)
@Adieu (25.04.2019 09:56): Oblíbený - nejvíc asi provždy Giger, u ostatních bych musel z díla víc vybírat (třeba u Goyi hlavně černá série, u Bosche ty surrealističtější kusy)

Neoblíbený - těžko říct kdo nejvíc, ale z těch historicky známých by pěkně vysoko byl Gustav Klimt a Andrej Rublev (mluvím o díle, ne o životě a zobrazení ve filmech)
Mě by zase zajímalo, zda máte nějakého oblíbeného umělce, stejně jako neoblíbeného. Já jsem docela klasik, tudíž mým oblíbencem je třeba symbolik Gustave Moreau. A jestli bych někoho proklel, pak Marcela Duchampa, pokrytce a prvního hovnaře.
@Hrdlodus (24.04.2019 23:39): Vytvarne umeni (ani socharstvi) me nikdy moc nezajimalo a to, co jsem ted dal z hlavy dohromady, je spis vysledek toho, ze jsem o malirich par filmu videl:-) Plus neco zustalo v hlave ze zakladky, kdy do nas reditelka nabusila vytvarniky detskych knizek:-)

Leonardo da Vinci, Rafael Santi, Michelangello Buonarotti, Donatello, Caravaggio,
Breughel, Bosch, Toulouse-Lautrec, Manet, Monet, Toyen, Goya, Rublev, Petr Brandl, Whistler, Tizian, Rubens,
Josef Lada, Alena Ladova, Zdenek Miler, Josef Capek, Radek Pilar

Z tech ostatnich jmenovanych sice par znam taky, ale o nekterych jsem v zivote neslysel. Krome toho mam v hlave i par "Mistru ruznych oltaru", ale to je tak vsechno.

Nicmene pridam k dobru jednu historku - nekdy v roce 2011 jsem potreboval nutne penize na darek pro pritelkyni, tak jsem si nasel brigadu na vinobrani v jedne vesnici v okoli. Ta firma, ktera vinohrady obhospodarovala, se jmenovala (nebo mozna jeste jmenue) Agro MONET. Cas od casu prijel sef podivat se, jak se nam cese, tak jsem se ho zeptal, jestli je to pojmenovane po tom slavnem impresionistickem maliri. Odpovedel, ze se to jmenuje podle tri obci (MOutnice-NEsvacilka-Tesany) a ze ten malir tak slavny byt nemuze, protoze o nem v zivote neslysel...
@Drolin (25.04.2019 00:49): Bleh, Tizian, samí prdelatí andělíčci. Jo to kdyby se u nás vyskytl Caravaggio...

Kupku znám, ale moc mě neoslovuje. Šíma vypadá zajímavě.
A samozřejmě, Zvířátka koukající na piču jsou vrchol českého umění, na to už nikdy nic mít nebude :D
@AlieN (25.04.2019 00:27): Podle mě je nyní nejvíce známý Kintera (Rudolfinum), Kupka (Valdštejnská jízdárna) a Rittstein (billboardy po Praze) - podobně jako z fotografů třeba Koudelka mají velké PR, které přesahuje i mimo "fanoušky" výtvarného umění. Z tuzemských pak bohužel vyjmenuje většina posléze asi obskuritky jako Gott a Ringo Čech. Za poslední roky jsou v Praze také výborné věci i světového významu, Tizian, Richter nebo Rousseau. Jinak se snažím občas zajít i na vernisáže a aukce, to je podle mě dobrý začátek pokud by se někdo chtěl začít více zajímat (o české autory).

Nyní se určitě vyplatí zajít na Šímu.
Btw v brzké době se chystám do Ermitáže v Petrohradě - poslední z velkých galerií v okolí kterou jsem ještě neviděl
(když nebudu myslet na to že v Louvru jsem byl snad před osmnácti lety, v Pradu jsem byl jen půl dne, a z Tate Modern/Britain byl teď čas jen na naprostý zlomek - takže se všude chci ještě vrátit)

@Drolin (25.04.2019 00:17): Z čechů neznám prakticky žádné, obzvlášť z těch modernějších. Ani na tom Muchovi jsem ještě nebyl, to je dost fail.
@Hrdlodus (24.04.2019 23:39): Sopko, Rittstein, Kolář, Boštík, Istler, Španhel, Libenský, Ouhel, Toyen, Špála, Čapek, Mucha, Anderle, Merta, Filla, Kupka, Fulla, Kavan, Hodonský... vzhledem k tomu, že se pohybuji v prostředí výtvarného umění, tak asi dost, takže bych se do úplného laika neřadil. Obecně ale většina, a to i vysokoškoláků, moc přehled - zvláště v tuzemském umění - nemá. Pominu-li superstar typu impresionisté a představitelé kubismu, Warhol, Bosh, Kupka a Kintera, možná i Rittstein, tak moc lidí další malíře nejmenuje.
@Hrdlodus (24.04.2019 23:39): Michelangelo, Lenoardo, Giotto, Botticelli, Tizian, Rafael, Francesca, Rembrandt, Bosch, Bruegel, Durer, Caravaggio, Delacroix, Turner, Goya, Rubens, Van Eyck, Jacques-Louis David, Hogarth, El Greco, Gericault, Van Gogh, Munch, Manet, Monet, Renoir, Degas, Pissaro, Cezanne, Gauguin, Matisse, Frida Kahlo, Picasso, Modigliani, Braque, Pollock, Klee, Rothko, Dali, Kandinskij, Lichtenstein, Warhol, Jenny Saville, Benka, Mucha

Chodil som na umeleckú školu, tak si nejaké mená ešte pamätám.
Kolik dokážete vyjmenovat jmen malířů (obrazy, nástěnné malby, ikony, ne ilustrátoři ani herní grafici).
Stačí si vzpomenout na příjmení, není nutné znát dílo. Zahraniční i čeští.
Zajímají mě laici. Odborníci a fajnšmekři mohou také počítat, ale zajímal by mě přehled laika.
Já se dnes už dostanu ke 30. (Tak rok zpět bych jich dal tak 20.)
@mattesak (24.04.2019 11:54): mně k smrti vyděsil Terminátor 2 na VHS. Bylo mi šest let, byl jsem v lázních na osmitýdenním pobytu bez rodičů, předtím jsem žádný akční film neviděl a byla zrovna šílená bouřka. Tu finální scénu ve slévárně jsem moc nedával.

Od té doby mě už nevyděsilo nic. (tedy snad až na tu nastupující demenci a ztrátu citu pro mateřský jazyk a jeho pravopis, protože jsem právě napsal nevyděsilo s měkkým i po v. To by se člověku se dvěma vysokoškolsými tituly z filozofické fakulty stát nemělo, nicméně kromě DH nemám posledních několik let k psaní česky.).