Pro pohodlnější navigaci i přístup k pokročilým funkcím Databáze-her.cz doporučujeme povolit si ve svém prohlížeči JavaScript.

Kultura

Hmm...za mě celkově opravdu povedná atmosféra. V první části to byl nefalšovaný horor, ten mrazivý děs z toho úplně tekl, že jsem ani nevydržel sedět nebo si aspoň okusoval nehty. Zas přišli s něčím novým a Sapochnik se překonal. Fakt dobrá práce.

Ve druhé půlce to už nemělo kam gradovat, tak to bylo furt to samé dokola... jediné živé postavy byli ty hlavní a všechny bez problémů přežívali všechno, takže to bylo už trochu k smíchu. Na vlně adrenalinu první půlky jsou to byl schopný vzít. Arya super, sedí to tam jak prdel na hrnec. Nicméně jako jinde v této epizodě a celých posledních dvou sezonách se vzdálenosti a vzájemné umístění více míst stávají naprosto gumové a nedávají smysl. Kudy šla Arya nevim. Jon vypadá, že stojí 5m od NK a najednou běží snad 20m. To samé Theon. Atd. Celkově i tak za 8/10 hlavně za špičkovou první půlku.
To byl zas napad schovat se do pohrebni krypty :)

Za Aryu jsem rád, byla na to jak dělana. Pořád lepší než epicka bitva draku o pulhodinovej souboj NK s Jonem na vrcholku hory. Treba. Prostě zasoulozila a v dalším díle vyřešila problém:)
A Hound se priposral, zklamal, jako jedinymu bych mu uvěřil endurance fight u zdi a von je zavrenej s zenskejma v místnosti, achjo:)
A proč to zas, do prkynka, bylo v noci? A ještě s nějakou nemrtvou mlhou? Díky tomu to chvílemi působilo jako když si kluci hrajou v kulne na rytíře a najezdniky.
Ty výtky jsou oprávněný, taky mě ta "odolnost" hlavních postav iritovala a čekal jsem, že jich padne víc...plus vyřešení night kinga bylo klišé až to bolelo.
Ale nemůžu říct že bych se nudil a že by to nemělo atmosféru.

Jinak Endgame 8/10, prostě marvelovka. Zvládli to ukočírovat se ctí, ale kdyby to mělo o půl hodiny méně, vůbec by mi to nevadilo.
Za mě GOT 8.3 hodně špatný .... to snad nemyslej vážně, jak Adieu, tak vypnout mozek a je to vcelku zábavné, ale hodně daleko od prvních serií... :) Bohužel to zatím vypadá tak, že poslední sérka bude asi nejhorší ? Kdo nemá čas, tak na první 2 epizodky ani koukat nemusí - jsou o ničem a nic se tam neděje .... ta třetí je bohužel ještě horší, taková pohádka na dobrou a rádoby "epic battle" ..
@Zx Atari 500 (29.04.2019 18:34): Protože jsem četl všechny knihy a osm let hraji kontinuálně papírové RPG v settingu Písně ledu a ohně, tudíž jisté zvědavosti, jak to dopadne, se neubráním. A výjimečně se naskytne i nějaká solidní scéna.
@Jab (29.04.2019 18:03): Náhodou, epizody, kde psal scénář Martin, byly vždy zdaleka ty nejlepší. Trochu se však obávám, že vzhledem k tomu zmaru, který jsme právě viděli, sám Martin nevěděl, jak knihy zakončí a tyto informace D&D neposkytnul. Anebo existuje ještě druhá varianta, a to, že jim to řekl a oni to posrali/vypustili, nebylo by to vskutku poprvé.

Nicméně to 7,5/10 proti 8/10 jaksi nechápu, obzlášť sezóny 5 a 6 byly takový kvalitativní propad, že za mě bych je hodnotil asi tak 2/10, a to jako nezaujatý divák, jako fanda předlohy pak 0/10, kýblem zvratek a dvěma fackami. :D
GOT - Pořád doufám, že ta hlavní bitva bude až u KL a tam ty twisty budou. Dnešní bitva byla solidní zmar a atmosféru se jim zachytit podařilo, ale k čemu je ukázka toho, že nájezd byl za pár sekund vymýcen, ale tlouštík se tam okusuje od nemrtváků snad hodiny a nakonec je v pohodě. Bál jsem se, kdo všechno umře. Teď se trochu divím, že neměli koule zabít trochu víc postav. Pochybuji, že pro ně mají nějaké lepší využití.
Za mě GoT už jede jenom na efekt. Velký bitvy, dobrý efekty, vyždímat pár slz.. taková seriálová marvelovka. Jde o to, že hrozba Winter is Coming a Night King se buduje snad už od prvního dílu. 6 sérií se na to střetnutí připravují a nakonec to zalomí Deus Ex Arya tím, že bodne kinga do břicha.. Pokud v prvních sérkách uměl tento seriál šokovat (překvapit), myslím, že tady to spěje do velkýho happy endu, kde ti nejhnusnější chcípnou a správňáci přežijí. HBO už asi nemá koule znovu šokovat.. a ano, fakt nechápu, jak se jednorukej Jaime nebo vyžranej Sam dokázali několik desítek minut bránit hordám zombíků a nakonec to přežít..
@Adieu (29.04.2019 17:49): Ten seriál nebyl plotwise skvělej ani když ještě měli knižní podklad od Martina. Mj. i z toho důvodu, že Martin by fungoval jako autor leda nějakého jednoduchého komiksu. Jako Kačeří příběhy třebas. :)

Ono to vždy bylo tak na 8/10. A že to poslední sezóny je 7,5/10... To už he houby rozdíl.
Ad GoT s08e03 - Když člověk úplně vypne mozek, tak docela dobrý. Jinak velký špatný. Oni prostě neumějí vystavět narativ. Ani tu nebudu zmiňovat jednotlivé blbosti, jen bych vypíchnul ten plot armor téměř všech postav: Jak tam třeba wighti půl hodiny znásilňují Brienne - AAAH AAAAH AAAH! -, Jaimeho a Sama u zdi. :D Protože pokud to nebylo znásilnění, tak nevím, co to jako mělo být, zabít je evidentně nechtěli.

No, takže ten D&D domeček z karet kupodivu nedával vůbec smysl - prostě smrtka prdka - a teď začne ta správná komedie, završení linie Cersei a šášuli Eurona.
Mno, bylo to takove serialove porno :) Jestli se to nekde srovnavalo s bitvou o HŽ, tak to zas pardon... :) A ted jdu truchlit, protoze jednoznacne nejlepsi postava toho serialu, to ma za sebou....2x :) Chudinka :)
@Jab (29.04.2019 15:45): Překvapení v tom že ho zabije ona? Vždyť ona doslova celý seriál jenom trénuje. Nic jiného nedělá, jen střídá trenéry a nabírá skilly. Rozhodně to promyšlené bylo. Ona od začátku směřovala k tomu že bude hlavní boss killer v seriálu. Já osobně tedy jen čekal že to bude Cersei koho zabije, no svého času jsem tipoval že z nějakého důvodu sejme i Denny.

Ad imunita - tak na tohle byla evidentní příprava v minulém díle. Žádné překvapení
@Jab (29.04.2019 14:57): Parádní díl, spolu s předchozím o několik řádů lepší zakončování epické série než Avengers: Endgame. Jen ta nepřehlednost akce mi vadila, i ten Helms Deep byl v tomto o dost lepší.

ono to není moc ex machina, když to de facto oznámili už ve třetí sérii :D
@orromis (29.04.2019 13:32): Mně se to líbilo. 700 nits bylo takový nutný základ. I tak jsem často mnoho neviděl. Ten jas, co tahle epizoda potřebuje... Na to ještě není ani technologie.

Jinak Blood Riders vyřešení. Říkal jsem si, co s nimi chtějí dělat po válce. Logika sebevražedného útoku, když bráním hrad, mi krapet uniká. Jinak tedy Arya ex machina... :) To jsem zvědav, k čemu jim tam Jon a Danny byli. Teď mám trochu strach, že to oba přežijí. Každopádně mrtvých dost. Tak uvidíme, co bude dál.
@Telimektar (28.04.2019 17:21): Jinak jsem si včera po tomhle připomenutí zase pustil čtvrtou sérii The Wire a jsem přesvědčen, že je nejlepší a to včetně znělky.

Brilantní je, jak když se pozornost přesune na děti, tak člověk o to víc doufá, fandí jim...ale největší stoická pravda Marla Stanfielda furt platí: “You want it to be one way. But it's the other way.".

Jak řekl Obama: "I think it’s one of the greatest not just television shows, but pieces of art, in the last couple of decades.".
@Adieu (25.04.2019 09:56): Ty jo, oblíbeného...
Ze plus mínus současných, byť ne vždy již žijících - Giger!, Helnwein, Takato Yamamato, Ayami Kojima, Yoshitaka Amano, Lenka Šimečková.

Drazí již dlouho zesnulí: prerafaelité, Caravaggio, Aubrey Beardsley, Henry Fuseli, Sidney Sime, William Blake. Vždycky se mi líbil ten bordel, co má na obrazech Bosch.
A co sochařů týče, Camille Claudel a ti dva bratři z Belgie, co udělali každý sochu Lucifera (první dali pryč, protože byla moc sexy a ta druhá byla snad ještě víc sexy, ale už všem bylo blbé dávat to pryč).
https://en.wikipedia.org/wiki/Le_g%C3%A9nie_du_mal
Tvl ze jsem sem lez.... ted uz jsem dopredu zklamanej... treba by se mi to libilo, ale uz jsem nahlodanej... .)
@John Mirra (26.04.2019 16:54): nechoď na klasickou, ale olejovou. Ta je nesrovnatelně jemnější, je to v podstatě klasická švédská masáž s příměsí prvků z thajské. Při troše štěstí narazíš i na salón s HE :-)
Co jako seriál byste mi doporučili více: The Wire - Špína Baltimoru, či Snowfall! (Sněží!) ?
@Coldplaz (27.04.2019 00:08): By se ti mohl líbit ještě Piranesi.

Já moderní, nebo lépe řečeno současné umění, v drtivé většině případů také nemusím. Snažím se nebýt konzerva, ale přece jen žijeme v době, kdy nejdražší umělci plodí vulgární nebo nechutná díla, jejichž pointa vězí v "promyšleném" názvu. Post-duchampovský relativismus, kdy umělecké dílo jako by snad ani nemělo mít normativní hodnotu, mi byl vždy protivný. Když zas a zas v galerii vidím ty warholovské videosmyčky, ke kterým mám opět načíst hromadu textu, abych pochopil, že to přece jen není totální sračka, jak by příčetný člověk řekl od pohledu, nalézám útěchu ve starším umění.

Z moderních směrů pak vyloženě nedobře snáším neoplasticismus, neboli také "umění pro autisty". :-)
vcera ten Terminator:Genisys byl teda pekna ptakovina ... vzpomel jsem si na:

Karla: "Ta záhadná postava tam dole v zahradě, to jsem byla já, Tomáši.”
Tomáš: "Ty, Karlo? Myslel jsem, že to byla Hedvika.”
Karla: "Kdepak, Tomáši. V té době Hedvika právě rodila tvé dítě.”
Tomáš: "Mé dítě? Myslel jsem, že je to Karlovo dítě.”
Karla: "Karel Hedviku vůbec neznal.”
Tomáš: "Ale jestli Hedvika rodila mé dítě, pak ty, Karlo, jsi...”
Karla: "Ano, Tomáši. Jsem tvá sestra.”
Tomáš: "To není možné!”
(Na scénu vejde Tomášův otec, Tomášova matka, švagr a teta.)
Otec: "Má pravdu, Tomáši.”
Tomáš: "Nemohu tomu uvěřit, vždyť tys mi, švagře, říkal..."
Švagr: "Nejsem tvůj švagr.”
Tomáš: "Ne?"
Švagr: "Jsem tvůj bratranec.”
Tomáš: "To ovšem mění celou situaci.”
Teta: "Ne tak docela. Já totiž nejsem tvá teta."
Tomáš: "Ty nejsi má teta, tetičko?"
Teta: "Ne. Jsem tvoje vzdálená snacha.”
Tomáš: "Ale v tom případě jsem tě obelhal, tatínku.”
Otec: "Nedělej si výčitky, milý synu. Já totiž nejsem tvůj otec. Jsem tvůj syn.”
Tomáš: "A maminka?"
Otec: "To je babička z otcovy strany.”
Tomáš: "To je hrozné. Jsem tedy úplný sirotek. Ale nevadí. Hlavně, že jsem konečně poznal pravdu!”
@Gordon (25.04.2019 03:59): Vždy ma chytí dobrý cringe keď čítam komenty o tom ako sa niekto naučil viac z histórie od Sabaton ako zo školy.

@Adieu (25.04.2019 09:56): Moji obľúbení sú krajinári ako J.M.W. Turner a Claude Monet, tiež M. C. Escher a jeho gemoetricky zaujímavé kresby.
Neobľúbení sú 95% moderných umelcov pretože moderné umenie je prevažne práčka peňazí.
Mne sa zase naozaj nepáči Egon Schiele, podľa mňa sú jeho diela príliš surové a odpudzujúce.

Pre milovníkov masáží odporúčam túto pieseň :D
Já myslím, že vytrhat si obočí a pak si je namalovat tužkou (ke všemu ještě navíc fialovou) je projev imbecility.
Já na masáže chodím pravidelně (na ty normální, sportovní/relaxační) a žádné extra problémy se ztuhlostí právě moc nemám :) Ale ta thajská mě prostě vždycky hrozně bolela, asi je to mou drobnější postavou :( Ale od jednoho známého mám právě podobné info, taky si to vůbec neužil :)

@Zx Atari 500 (26.04.2019 16:58): Bohužel nemám :( :D
@John Mirra (26.04.2019 16:54): Bol som v Thajsku a ich kultúra je podľa mňa oproti našej dosť konzervatívna. :D (Ale masáž som tam vynechal, kamaráti boli a všetci si to pochvaľovali. Bolí to asi v záležitosti od toho, ako veľmi si stuhnutý a či a aké máš problémy s chrbticou)