Pro pohodlnější navigaci i přístup k pokročilým funkcím Databáze-her.cz doporučujeme povolit si ve svém prohlížeči JavaScript.

Kultura

Tak Ready Player One úplně nezklamal. Je to oproti knize dost pozměněné, ale když si odmyslím, že to je podle předlohy, tak je to hodně dobrej film, i když mu k nejvyššímu hodnocení něco chybí. Teď napíšu mega spoilery z knihy i filmu, takže kdo z Vás to nečet a neviděl a máte to v plánu, doporučuju nerozklikávat.

Chápu, proč došlo ke změně her, které byly třeba k získání jednotlivých klíčů (Joust za efektní závody, scény z filmu WarGames za Osvícení, atd.), protože koukat na to, jak někdo hraje na automatu není ono. Proč tam chybí škola, proč IOI infikavala Art3mis a ne sám Parzival, proč neumřel Dayto (asi kvůli přístupnosti), proč na finální bitku nebyli u Morrowa, ale v dodávce Aeche a proč se Parzival s Art3mis setkal už v půlce filmu? To je tak všechno, co mě teď napadá, určitě je toho víc, ale čet jsem to čet před rokem.
Pravděpodobně to tu nikdo nezná, ale pokud máte chuť na brutální nekorektní vtipnej rodinej sitcom se zombíkama, taka Santa Clarita Diet je boží.
@Sadako (30.03.2018 16:27): Už jsem viděl oba díly a podle mě je to skvělé.

Ale knihu jsem nečetl, jen znám Franklinovu expedici. Začal jsem ji číst teprve teď, snad to do tak čtvrtého dílu stihnu.
@Zx Atari 500 (29.03.2018 19:01): Dneska se mám kouknout na první dva díly. Mám dost vysoká očekávání.

Jinak za minulý týden:

Smrt Stalina
Jednoduše skvělé, úžasný Buscemi.

Annihilation
Konečně inteligentní horor po dlouhé době. A zcela přirozený all-female cast.

@AlieN (29.03.2018 02:37): no těšil jsem se velice, ale byl jsem zklamaný, za mě úpravy oproti knize nejsou ku prospěchu, u spousty scén jsem jen kroutil hlavou. Kniha mi přišla celkem šlapavá, film se ale vleče a to je to dost pokrácené. Říkal jsem si, že The Post proto působí odbytě, že se Spielberg "šetřil" na tuhle zábavu, ale chvílemi to vypadalo jako něco od Shawna Levyho :-/ hmm a mám hotový komentář na ČSFD :D
@Zoltan (29.03.2018 19:43): Maeda je mistr gradace! :)

Miluji jak vrství a často z klasické hudby přechází k experimentální avantgardě během 10 minut.

Zdaleka moje nejoblíbenější hudba, škoda, že ho asi jen tak neuvidím na živo.
@Zx Atari 500 (29.03.2018 19:01): Hrozně se bojím, aby z toho neudělali klasickou vyvražďovačku s tajemným monstrem v hlavní roli. Knižní předlohu jsem si neskutečně oblíbil, doslova jsem hltal každou stránku. Snad se jim to povedlo, ale já si počkám až budou venku všecky díly.
[neexistující příspěvek]: Okrem SImpsonovcov si teraz neviem spomenúť na žiadny seriál s dobrým českým dabingom.
Jack White vydal novou desku, až na pár výjimek se to nedá poslouchat. Naživo to taky není žádná sláva. Pořídil si novou kytaru s příšerným zvukem a kapela, co s ním hraje, je asi nejhorší, jakou kdy měl. K tomu ještě zakázal lidem používat na koncertech telefony, takže každý si ho musí u vstupu nechat zamknout od jakési skříňky. No úplně mu hráblo v palici.
Ready Player One - půlka zdejšího osazenstva si ho u toho filmu nejspíš urve, v tom je tolik skvělých odkazů na videohry a filmy, že jen vypisovat je by zabralo hodiny. Love-letter všem, co jsou či někdy byli patnáctiletí žrouti popkultury. Spielberg je pán, je mu už asi sto šedesát, ale stejně ukazuje všem okolo jak se má dělat správný teen blockbuster.
@Bodkin (24.03.2018 23:51): Hm, kniha nechala dosť vecí otvorených, ale hypnóza alebo aj veža mi vo filme chýbali. A filmový záver v majáku mi oproti knihe pripadal plytší.

Nemáš tip na fajnú sci-fi knižku, pokojne aj staršiu? V posledných mesiacoch som doháňal resty pri tomto:
J. Cronin - Prechod; upíro-apokalyptická sága, emerický blockbuster
H. Howey - Silo; post-apo s nadupanou nesmrteľnou hrdinkou, Vault 13 na steroidoch
L. Lowry - Darca; dystopická sociálna dráma ako od Jackala!
Tak kniha Anihilation docela zklamání. Řadím ji do úzké skupinky (s Potomky lidí), kde film je lepší než kniha.
Bulharský folklór:
https://www.youtube.com/watch?v=hVqrW-fPOQ0
Podľa wiki v ňom hľadal inšpiráciu skladateľ OST Ghost in the Shell, btw:
https://en.wikipedia.org/wiki/Ghost_in_the_Shell_(1995_film)
Composer Kenji Kawai scored the film. For the main theme, Kawai tried to imagine the setting and convey the essence of that world in the music. He used Classical Japanese in the opening theme "Making of a Cyborg".[6] The composition is a mixture of Bulgarian harmony[10] and traditional Japanese notes; the haunting chorals are a wedding song sung to dispel all evil influences. Symphony conductor Sarah Penicka-Smith notes that the song's lyrics are fitting for the union between Kusanagi and Project 2501 at the climax of the movie.[11] Kawai originally wanted to use Bulgarian folk music singers, but used Japanese folk singers instead.

@Coldplaz (24.03.2018 11:14): A tu je dobré džezové rádio. Dá sa tam vyšpárať aj link na stream, pre tých ktorí počúvajú po sieti cez Rhytmbox ap.: http://www.radioswissjazz.ch/en