Pro pohodlnější navigaci i přístup k pokročilým funkcím Databáze-her.cz doporučujeme povolit si ve svém prohlížeči JavaScript.

Kultura

@Coldplaz (10.04.2018 21:59): Ještě mě napadla kapela Autoheart: starší skladba a z nejnovějšího alba. Docela dost se přesunuli k takovému více synth ladění a odsunuli kytary i ostatní instrumenty na dost vzdálenou kolej. Ze začátku to pro mě bylo docela dost překvapení :D
@Coldplaz (10.04.2018 21:59): Boom Boom Satellites. Ta změna není nějak extra razantní, ale jde slyšet ten přechod od elektronického (Tahle skladba mimochodem byla v Dark Knight) alba Out Loud z roku 1998 (Ač už tehdá k tomu jedna skladba směřovala) k spíš rockovějším skladbám v průběhu let. Nakonec už dělali, nebál bych se říct, pop a dosti zpomalili tempo od svých frenetických skladeb ty poslední roky než Kawashima zemřel. Každopádně asi to neni uplně výrazná proměna, ale za ty roky co fungovali u nich jde najít spousta žánrů, ač se z větší částí drželi toho electra/rocku.

BBS jsem zrovna poslouchal, když jsem to četl, tak byli jasní, jinak mě nic nenapadá.
@Coldplaz (10.04.2018 21:59): Versengold, Německá středověce laděná folková kapela která se na posledním albu uchýlila k folkovému popu, místy poněkud mainstreamovému. Možná bych to přirovnal k lepší Německé verzi kapely Kryštof. Vtipné také je že z youtube zmizeli skoro všechny nahrávky jejich staré tvorby :D
Koľko poznáte skupín a umelcov, čo prešli výraznými štylistickými zmenami?
Napríklad Killing Joke, ktorí prešli od post-punku k industrial metalu.
Veľa skupín čo najskôr hralo death doom (Tiamat, Katatonia, The Gathering, Sentenced, Paradise Lost, Anathema, Katatonia) prešlo na gotický alebo alternatívny rock (Hoci Paradise Lost sa vrátili k metalu).
Najzaujímavejší príklad je ale Scott Walker, ktorý prešiel z tohto k tomuto.
@Tulareanus (10.04.2018 20:22): Je to pravda, jako mladý kluk jsem taky razil jen své metalové modly a ostatní bylo fuj, takže jsem naprosto zapadal do oné kategorie „netolerantní metalista”. :c)) Ale to bylo jen velmi krátké období, časem jsem své hudební obzory výrazně rozšířil a dnes se nebráním prakticky ničemu, to máme tedy podobně. Jen jsou mi samozřejmě někteří interpreti bližší a někteří méně, bráno ovšem napříč žánry a časem.

„Kveldssanger” mi kdysi doporučil jeden kamarád „blackař”, bylo to prakticky mé první setkání s Ulver a album mi učarovalo na první poslech. Dodnes je to od této kapely mé top album, opravdová paráda, často jsem jej používal jako podkres k práci, nebo k relaxačnímu poslechu v pelechu přes sluchátka. ;c)
@samorost (10.04.2018 20:11): Určite to nie je výhradne doména metalistov, ale sú jednými z tých, ktorí to dávajú častokrát celkom najavo. Vekom to môže byť v tej miere, že na človeka sa častokrát najviac nalepí hudba z doby, kedy dospieval. U mňa to tak však nikdy nefungovalo, keďže keď som dospieval, tak som počúval hudbu prevažne zo 60. a 70. rokov. V súčasnosti však nemám žiadne žánrové ani časové bariéry, ale beriem, že to žiaľ stále nie je časté.
Ono aj v starej tvorbe Ulveru sú iné a experimentálne kúsky, medzi moje najobľúbenejšie albumy patrí napríklad Kveldssanger a napr. skladba Ulvsblakk.
@Tulareanus (10.04.2018 19:37): Jasně to vidím na mých mladších kamarádech, kteří rovněž preferují, resp. doslova milují současnou tvorbu Ulver. Já zase jednoznačně volím tu starší, ta nová mě nebere vůbec. :c)) Prostě to bude v jisté míře i o věku a především pak hudebních preferencích. Ano, metalisté jsou dost často považováni za konzervativce, kteří jen stěží přijímají změny a jiné žánry. Ale to bych nikomu neměl za zlé, prostě „každý jen tu svou má za jedinou”, tak proč se násilím nutit do něčeho jiného, co mi nesedí. Osobně si ale myslím, že to není jen věcí metallers, nýbrž to tak má většina lidí. ;c)
@samorost (10.04.2018 19:20): To bolo možno na začiatku, keď začali odklon od metalu, je verejne známe, že veľa metalových fanúšikov je puritánmi, myslím, že po toľkých rokoch si už tí fanúšikovia, ktorých majú zvykli. Mne osobne tie blackmetalové prvé albumy prídu asi najslabšie.
@Tulareanus (10.04.2018 16:45): Do jisté míry máš možná pravdu, zde ale nejde jen o nějakou evoluci v rámci stylu, nýbrž přímo o naprostou změnu hudebního žánru. A to nevím, zda všichni jejich fanoušci překousnou. Spíše bych to viděl na odliv jedněch a příliv druhých.
@samorost (10.04.2018 11:33): Je to iné, ale to, že je to iné, že v podstate takmer každý album je v čomsi iný, je z určitého hľadiska aj ich trademark. To len ľudia zpohodlneli, že očakávajú v podstate to isté. A potom frflú, že je to rovnaké. :)
@Tulareanus (10.04.2018 10:51): Společné znaky dnešních Ulver s jejich starou tvorbou bych tedy hledal jen velmi obtížně. Samozřejmě si mohou ponechat název jaký chtějí, nicméně pro někoho, kdo se s jejich tvorbou seznámí třeba až v dnešních dnech, to musí být notně matoucí. ;c)
Neviem, či ste zachytili minuloročný album od Ulver, ale je výborný. Dosť inšpirovaný synthwaveom a zas iný, ale stále experimentálny. Som sa cudoval, kde to Garm nabral a on spieva na poslednom albume Carpenter Brut, takže je to jasné. :)
@special_plan (06.04.2018 15:11): Zajímavé, ale tak to bude ve více zemích.


Minulý týden jsme zhlédl Čtverec a Nemilovaní, první mi trochu připomenul formou Toni Erdmanna a obsahem zajímavý komentář k modernímu umění a cenzuře ve společnosti (takže dobré, ač ne skvělé) a Zvjagincev je výborný. Jeho filmy mě jen baví, a navíc mají specifickou atmosféru i vně relativně banálních témat rodinného soužití (podobně jako můj oblíbený Koreeda).
@Drolin (06.04.2018 13:42): Zajímavých režisérů je tu řada, ale taky tady sleduji dost nešťastný trend, kdy nadějný režisér po svých prvotinách začne točit odpadní komerční filmy (a to i dle názoru čínského internetu, ne jen mého vlastního). Poslední velké zklamání mi v tomto směru přinesl Han Jie.
@Drolin (04.04.2018 12:27): Definuj "čínská kinematografie" (co mezinárodní koprodukce? HK? Taiwan?) a v čem by měla JK a JP dohánět. Čína z historických důvodů samozřejmě nemá takovou filmovou tradici jako třeba Japonsko, ale myslím, že moderní čínský film (i kdybychom se bavili pouze o pevninské Číně) se těm z okolních států plně vyrovná. Kvůli politické situaci ale bohužel nelze očekávat stejnou pestrost témat a námětů. Nicméně mě příjemně překvapuje, co za věci se tu do kin dostane. Například film o znásilnění dvou nezletilých, kde vysoce postavený pachatel si za peníze koupí milost, by dle všeho přes cenzuru projít neměl (Angels Wear White). Skoro se mi na základě vývoje od roku 2000, kdy řadě zakázaných režisérů bylo umožněno s posvěcením státu zase točit a vydávat své filmy (např. Jia Zhangke), chce říct, že se blýská na lepší časy, kdyby si Xi Jinping nedávno neuzákonil doživotní vládu...

Jinak dnes jsem se nějak ocitl na čínské premiéře filmu The Taste of Rice Flower, na které byl přítomen i režisér Peng Fei, který dříve spolupracoval s Tsai Ming-liangem, a to bylo zatím asi to nejlepší, co jsem tady viděl.
Cobain byl především geniální troll a pozér, takže jeho názory nelze brát vážně. Navíc jeho feminismus nebyl hlubokého přesvědčení, ale pramenil z dlouhodobé frustrace, protože si nikdy pořádně nezašukal, takže byl logicky nasranej na borce, co klátili jednu za druhou. Přitom to byl pěknej kluk, co mohl každý rok povalit kilo, ale místo toho se utápěl v depresi a blekotal nesmysle. Když potom začal žít pravidelným sexuálním životem, tak se jeho názory začaly měnit k lepšímu. Jenom škoda, že nepotkal Courtney dřív.

Manželství se zlatokopeckou kurvou nebo výhrůžky fyzickou likvidací adresované několika ženám se však nehodí do falešně vytvářeného obrazu Cobaina jako feministy a proto jsou zatajovány. Holt levicová propaganda se vším všudy, ať žije fake news!
@Flowerpot (05.04.2018 22:29): Lol sekundu som myslel, že pošleš Rape Me.

No dobre, tak tam teda mali aj také texty, ale stále to nebola ich hlavná lyrická téma. väčšina ich piesní je stále o vzdore, depresii, láske alebo sebanenávisti.
Som ale zvedavý, čo by Cobain povedal na súčasnú situáciu, keby teraz žil.

Mimochodom, stále si myslím ale že je Cobain trochu preceňovaný a ten status mučeníka, ktorý mu niektorí dávajú prehnaný.
Nejaky tip na servery nabizejici stream ceskych mainstreamovych filmu (legalne, at uz zdarma, nebo za poplatek)?
@Coldplaz (05.04.2018 22:27): Nirvana - Downer

"Portray sincerity
Act out of loyalty
Defend your true country
Wish away the pain
Hand out lobotomies
To save little families
Surrealistic fantasy
Bland boring plain
Hold me down in restitution
Living out your date with fusion
Is the whole fleece shun in master?
Don't feel guilty, master writing
Somebody said that they're not much like I am
I know I can
Make enough of the words for you to follow along
I sink and then some
Slippery pessimist hypocrite master
Conservative communist apocalyptic bastard
Thank you dear God for putting me on this earth
I feel very privileged in debt for my thirst
Hold me down in restitution
Living out your date with fusion
Is the whole fleece shun in master?
Don't feel guilty, master writing
Somebody said that they're not much like I am
I know I can
Make enough of the words for you to follow along
I sink and then some"

Territorial Pissings je taktiež politická skladba, určite sa nájdu aj ďalšie, len sa mi nechce nad tým rozmýšľať teraz.
@Coldplaz (05.04.2018 22:15): Umenie sa od umelca nedá oddeliť, pretože jeho tvorba (pokiaľ je to teda umelec) vychádza z jeho povahy a osobnosti a z toho ako vníma svet. Pokiaľ teda nejde o recesiu, ale i tam sa to prejavuje.
btw ... tesim se jako male decko sem

chteli jsme jet s moji drahou polovickou do ceskejch budejovic na bijouterriera, ale oni ukoncili cinnost a zrusili koncerty .... takhle pujdu sam ...

see you in hell !!!!!
@Coldplaz (05.04.2018 21:55): Počkať, ty si fanúšik toho ľavičáckeho slniečkárskeho betu, ktorý bol SJW predtým, než to bolo cool? Tak to si ma príjemne prekvapil. :)

https://mashable.com/2016/04/05/kurt-cobain-social-good/#2jh._X3828q1

"In a community that stresses macho-male sexual stories as a highlight of all conversation, I was an underdeveloped, immature, little dude that never got laid and was constantly razzed. 'Oh, poor little kid.' It bothered me."

"Rock 'n' roll has been exhausted. But that was always male rock 'n' roll. There’s a lot of girl groups, just now, within the last few years. The Breeders and the Riot Grrrls all have a hand in it. People are finally accepting women in those kinds of roles.”

"If any of you, in any way, hate homosexuals, people of a different color or women, please do this one favor for us — leave us the fuck alone. Don’t come to our shows and don’t buy our records."
Ready Player One...šlo to. Respekt Spielbergovi že v pokročilém věku má řemeslo stále v malíku a dokáže ukočírovat takovýhle projekty. Škoda že dějově je to stokrát viděný klišé, měl bych být cílovka, ale místy mě to uspávalo.
Jinak včera Indiana Jones a ČNSO v Obecním domě. Úžasné, pokud máte rádi E.T.ho, Čelisti nebo jurský park, doporučuji sledovat stránky.
Pacific Rim 2 mě docela příjemně překvapil, lepší než jednička. Úplně mi to připomnělo dětství a Power Rangers :)