Pro pohodlnější navigaci i přístup k pokročilým funkcím Databáze-her.cz doporučujeme povolit si ve svém prohlížeči JavaScript.

Kultura

@Charllize (29.08.2017 20:51): Imho teď když už se autoři televizní série nemohou opřít o Martinovy knihy, tak není moc těžké ten děj uhádnout i bez spoilerů. Páč oni ti to všechno sami vlastně řeknou. Viz jak se najednou omílá, že Danny nemůže mít děti.
@Charllize (29.08.2017 20:13): Necucá si nic z prstu. Teorie pravého původu J. Snowa byla hitem roky. Celá poslední série pak měla už rok vyspoilované sénáře. A ten bordel s Aegonem také teď všichni řeší. Jako kdo to vymyslel a proč není ten Jaehaerys, jak se původně myslelo.

Jinak na co Night King čekal... Předpokládá se, že je rovněž Greenseer a tedy věděl, že by se nějaký drak mohl objevit.


Btw doporučuji https://www.youtube.com/channel/UCDiFRMQWpcp8_KD4vwIVicw

Jede jen své vlastní domněnky a vyhýbá se ukradeným scénářům atp. A vhled má do celé světa skvělý. Samozřejmě existující knižní wiki je ještě lepší.
@Guldy (29.08.2017 18:44): jo, já to měl tak, že jsem koukal na první sérii s partnerkou, protože prostě ona chtěla :D a nebavilo mě to. A pak u osmého dílu jsem si nějak řekl "hm, mám chuť to zkouknout znova" a sjel jsem osm dílů a pak i devátý, kterej mě fakt vypálil z ponožek. A souhlasím, poprvné jsem se vůbec neorientoval v postavách a napodruhé jsem si to užil.

Bohužel pak mě to začlo spíš nudit no. A je to škoda, protože ta produkce je velice silná a co jsem viděl pár vteřin z té bitvy, tak to vypadalo dobře, lépe než ve filmech.
@Walome (29.08.2017 17:43): No, nikdy nevis. Jinak na toto tema jsem ted narazil na zajimavy text (doporucuji vsem) https://www.reddit.com/r/gameofthrones/c ... the_game_of_thrones/ - titulek zni "Ned Stark won the Game of Thrones"

Co se tyce tech spoileru, tak to, ze je Jon targaryenem komunita tusila odjakziva, navic ovsem to bylo uz v minule sezone potvrzeno scenkou u tower of joy, ze jejich vztah je teta - synovec. V jejich rodu to byla tradice, aby udrzovali cistou krev. Tam jedina podivnost je spis to, ze se jmenuje Aegon, protoze jeho bratr se taky jmenuje Aegon a je nazivu. Nejlepsi vysvetleni je, ze to Lyanna nevedela nebo chtela pojmenovat syna podle prvniho Targaryena, dobyvatele, ktery byl taky Aegon.

A takovych spojitosti je vice. Dobre je znat detaily z loru nebo proroctvi, ktera jsou i v serialu. Obvykle (vzdycky) plati a urcuji/predikuji osud. Viz Cercei a jeji smrt nebo pocet potomku. Atd.

Pozorny divak nebo denni ctenar redditu taky vedel, ze jeden z draku musi umrit a ze Night King celou dobu ceka na tuto chvili, protoze jinak by nebyl schopen strhnout zed (ktera byla postavena pomoci magie) a na toto vsechno trpelive cekal a cele to bylo jeho planem.


Doporucuji se na serial podivat znovu, nejmene 2x, protoze pak clovek vidi nove souvislosti, ty stare vidi a chape jinak, lepe a srozumitelneji atd.
@Jab (29.08.2017 17:16): Jasně, to zní celkem pravděpodobně: jako plemeník posloužil, jeho úloha byla naplněna. A pokud se rozhodnou tvůrci být zvláště nenápadití a pokračovat v obdobném duchu, dočkáme se možná i Jonova sebevražedného útoku na Night Kinga, při němž oba zahynou. Tak nějak ale doufám, že k tomu nedojde.
"tak pokud někdo vnímal Neda jako kladnou postavu, tak je blázen :)" jeste ze jsi napsal toho smajlika, protoze bych si jinak myslel, ze blazen jsi ty. Byla to postava, se kterou se dokazalo nejvic lidi ztotoznit (umm proc asi?) a povazovala se diky tomu za hlavni postavu. Kvuli tomu to byl v sedmym dile takovy divacky prulom a nekteri tomu nechteli verit, jini byli v soku. Pokud myslis jeho ucast ve valce nebo vzpoure, je to smesna namitka. Byl vyzobrazen jako nejmoralnejsi postava, vsichni ostatni byli hraci o truny, intrikari, nechutni vrazi. Od zacatku byli vsichni antagonisti (a ted nemyslim postranni postavy nebo deti - i kdyz mezi nimi byly taky perlicky), on ne, byla to kladna postava v pribehu, ktery nam byl vykladan.
@montana (29.08.2017 15:50): Vzhledem k tomu, jak moc teď hintujou, že Daenerys nemůže mít děti, tak je jasné, že otěhotní s Jonem (nebo Aegonem nebo whatever). Imho to stejné bude i v knize. Souhlas, že Jon/Aegon asi umře. Daenerys naopak spíše ne. Nebo minimálně stihne porodit. Jeden z nich se imho konce série nedožije. Ale ten jeden umře až ke konci seriálu.
@SilentWolf (29.08.2017 16:52): tak pokud někdo vnímal Neda jako kladnou postavu, tak je blázen :) no pro mě tam právě nikdo není, protože mi na nikom nesejde, když můžou kdykoli umřít, a taková Deny, která se mi líbí fyzicky, je mi děsně protivná.

Však jasně, každý má něco :)

Mi přijde, že se to umírání postav skoro zfetišizovalo, jako kdyby nešel dynamický děj vystavět jinak než strachem z toho, že někdo umře. Zabít postavu není umění, odškrtnout dějovou linku je snadné, zvlášť když máš dalších 20, ve kterých lze pokračovat.

Ale bohužel se tenhle trend dost šíří a ovlivňuje i jiné seriály, což mi přijde stupidní.
@Walome (29.08.2017 16:45): No tak zrovna tohle je mi celkem ukradené, ale na druhou stranu to toho mění hodně. I když asi ne v seriálu.. :D Spíš vyšlo najevo že celá Robertova rebelie - události které vedly k vládě Roberta Baratheona - byla vystavěna na lži. A z jiného úhlu pohledu by mohl být i všemi svatý Ned považován za zápornou postavu.

Každého tam prostě zaujme něco jiného. Mě zajímá halda vedlejších linek + Jaime. Někdo to sleduje/čte kvůli Jonovi, nebo Daenerys. Každopádně je mezi tolika dobře napsanými postavami lehké najít si nějakého toho svého oblíbence. A je úplně jedno že někdo umře, protože hybatelů děje je tam kotel. Akorát fanoušek dané postavy holt zapláče.

Jsi prostě hipster, v tom je problém. :D
@Kvasa (29.08.2017 13:19): nn tohle byl solo kreslenej film. Typek tam v nich myslim jezdil jako v aute,prsely na nej,klouzal se po nich jako na toboganu,zapad mezi dve obri....aspon teda mam ten dojem. Proste docela ulitla vec. Ja se to fakt snazil dohledat,ale bez uspechu. Mam dojem,ze jsem to pred lety nasel,ale spis je to fakt jen dojem,protoze ted fakt nevim ceho se chytit.
Mě teda nejvíc překvapilo, že z Jona udělali postavu, kterou seriál vlastně vyškrtl Aegon Targaryen je v knížce přece jeho starší bratr, který je následník trůnu. Takže je slušná šance, že Jon v knížce zemře o něco dřív a nedostane se s Dany do postele. To mi na Martina přišlo vždycky až moc předvidatelný a laciný. Od scénáristů je to defakto jen fan servis, protože tohle přece každej od začátku chtěl.
Jinak, stále on-topic Forbes mi celkem bere slova z úst (akorát trefněji) co se týče zápletky s cestou za Zeď a "mírovou schůzkou":

"I maintain that the events leading up to this very cool finale were all preposterous and poorly executed..." A dále podtrhnout: "Tyrion's plan was terrible. Anyone with half a brain could see that capturing a wight and showing it to Cersei was a waste of time. She was always going to betray them, and it's no surprise that she did. Even worse, it still baffles me what they hoped to gain out of this in the first place. Cersei tells Jaime they can "retake all the lands they lost." But those lands are of little to no significance, at least strategically. And compared to the value of a flying, fire-breathing dragon nothing Dany and Jon and Tyrion hoped to gain from Cersei even compared.

I mean, stop and think about this for a second: What good would a truce or an alliance with Cersei actually do for Jon and Dany? At the very best, an army of Lannisters would go fight alongside them. More likely, however, they'd just not fight each other for a while...which would be the outcome of not making a truce also. Neither of these possible outcomes make up for a lost dragon or even a lost Jon Snow (had Dany not gone to rescue him.)

So it's all well and good that the Night King had his tricks and got his dragon and toppled the Wall, but the whole series of events leading up to that remain preposterous and silly. I can't wash that taste out of my mouth no matter how much I enjoyed the season finale."


Ok, výsledek fajn, ale způsob jak se k němu dopracovali prostě nedává smysl, je to stašně nucené a vycucané z prstu.
@Walome (29.08.2017 12:48): no to o tom pobocnikovi se dozvis a zejmena v knize je to docela velike prekvapeni/zvrat. Ja zas nejsem uplne nejvetsi fanousek. Nez byla 7 rada uplne jsem na to zapomnel. To jen serial ktery tak moc kritizuju me hypuje na pokracovani knih.

Ted jsem treba rozecetl Archiv Bourne Zare. A cte se to blbe, porotoze nemam strach o postavy. Nedava mi smysl chovani nekterych a hlavne je jich tam hrozne malo v deji. A bojim se ze od ted takove budou vsechny knihy. Chci sede postavy jako Jaime, Tywin a Stannis. Eskalaci starych záští. Abercombieho mam v podvedomi. Treba nekdy zkusim.
@SilentWolf (29.08.2017 11:55): první série byla podle mě skvělá, tam i ta smrt ještě překvapila (a hodně), ale mimoto se tam rozjíždělo několik záhad, které později vyzněly doztracena. Například incestní syn, kterého objevoval Ned Stark (ale umřel, tak je to fuk) a král paroháč (ale umřel, tak je to fuk). Otázka kdo vlastně zabil toho původního pobočníka. Sledovali jsme minulost postav, z kousků informací jsme si dávali dohromady co se dělo před tím.

Ale to je častý jev prvních dílů. Pak je otázka, jak to autor ukočíruje "potom", kdy se jen rozbíhají dějové linky do různých směrů, a většinou to připomíná telenovelu, kde se prostě jen něco děje a postavy na to reagují. Nemá to žádný příběhový konstrukt.

Pro mě osobně je top trilogie První zákon od Joe Abercrombie.
@Walome (29.08.2017 11:43): Co ma vic zvratu? Rad se mrknu :-D (nebo i počtu). A co ma nejakou podle tebe zajimavou dejovou linku, kdyz GOT ne? Nemyslim tim pisledni rady, ale minimalne do te rude svatby, kdy to vychazelo z knih.
@SilentWolf (29.08.2017 10:06): co to je za argument? Já mluvím o skladbě příběhu, to že GoT vychází z války růží je fakt, ale nesouvisí to nijak s tím, že dějová linka nenabízí nic zajímavého, žádné pointy, nečekané zvraty atd.
@orromis (29.08.2017 10:36): si tam dosad jakoukoliv jinou valku. Neresim tu inspiraci deje historii, ale ze se ve valce proste obecne umira. Neni to holt LOTR.

A zrovna na zminovane rude svatbe umrela postava, ktera k tomu smerovala dlouho. A vlastni blbosti k tomu stahla vsechny. V serialu uz tohle bohuzel neplati a za blbost se uz neplati. Necitil jsem napeti, ze by mohl Jaime nebo Tyrion umrit. Zatimco o knizniho kralokata, se v tomto bodu deje bojim.
@M.a.t.t. (29.08.2017 10:23): líbilo se mi to vypointování spousty dějových linek. Dialog Jaimieho a Tyriona o tom jací jsou idioti - vypointováno s Cersei podvádějící je oba. Euronův podivný odchod ze scény - jakbysmet. Podivně "on the nose" pletichaření Littlefingera - vypointováno jeho smrtí, která byla výživná a už velmi overdue. Antagonistický scény mezi Aryí a Sansou v minulých dílech - zde konečně hezký reunion na hradbách s klasickým popichováním. Perfektní setkání Hounda s Mountainem. A celkově ten meeting, to dusno ve vzduchu. Dialog Cersei s Tyrionem mi až připomněl starý dobrý časy Tywina + Tyriona, jejich scény mě bavily nejvíc. A luxusní zničení zdi, nejdřív jsem si říkal "to jako bude ničit ledovou zeď ledovým dechem?" ale pak mě příjemně překvapil modrej plamen. A ta celková monumentálnost. No a nemůžu zapomenout na jako vždy výborného Bronna a jeho lekci o životě a smyslu života in.. cock.
@Fingon (28.08.2017 22:10): Ja to vsechno cetl daaavno pred filmy a dokonce si pamatuju na to, kdy se po letech objevily prvni spekulace, ze se chysta film a Gandalfa by mel hrat Sean Connery. Vidim to kazdopadne stejne, taky jsem z teto literatury uz vyrostl, tyhle upadkovy zanry jsou hlavne pro teenagery, kdyz nepocitam vazny sci-fi typu Asimov.
@SilentWolf (29.08.2017 10:06): Jak probíhala skutečná válka růží je celkem irelevantní. Že se to tak stalo ještě neznamená, že se z toho dá udělat dobrej scénář/kniha. Argumentace válkou růží je fakt dost komická a naprosto mimo mísu (minimálně proti tomu, co psal Walome).
@Paul (28.08.2017 21:05): Tak tak. Predposledný diel trochu trpel tým, že scenáristi sa vôbec netrápili s nejakou logikou, ktorá dostávala na frak snáď každých 5 minút, ale tu som nemal s ničím zásadnejší problém. Naozaj výborné finále a je mi úprimne jedno, že sa to uberá očakávaným smerom.

Pre všetkých fanúšikov Martina - neadorujte tak slepo jeho knihy, ešte ani nie sú všetky napísané :))
@Walome (29.08.2017 08:52): to jsi az takovy suchar? :-D jak myslis ze probihala skutecna valka ruzi? Koncept hlavnich hrdinu si hledej v LOTRovi. Celkove by mohl jeste v knihach Martin pritvrdit, protoze mnoho postav tam ma plot armor.

@Hydr0gen (29.08.2017 09:46): to by me asi moc nezaujalo. Ja bych bral zase klasiku open world RPG s nejakym systemem reputace k urcitemu rodu a po vzoru casovych skoku jako v dragon age 2 menit strukturu sveta. Treba. Ale stale bych mel asi radeji strategii.

Gothic 3 je ale stale hra ktera ma ke GOT nejbliz. Divocak vas tam vykucha at uz jste kral nebo ne.
@Hydr0gen (29.08.2017 00:15): Je jasný, že Night King neměl od 1. série vůbec páru, jak tu Zeď překročí, tak se tam nahoře jen tak poflakoval a "jakoby" dělal, že už jde. Pak dostane draka a konečně vualá, we´re good to go. :)
@Hydr0gen (29.08.2017 09:46): Hra ze sěta GOT by byla fajn,, ale musela by jít vlastní cestou a pouze se inspirovat světěm a hlavně by si to museli vzít do rukou CD projekt, Rockstari, Naughty dog, Rocksteady nebo jiné esa ... takové ty sračky ve stylu EA v podobě shadow of war a pod opravdu neee ...
Jinak super hra z prostředí GoT by mohlo být hrát za adepta mužů bez tváře - zhruba ve stylu toho, co zažila Arya v seriálu, akorát víc do hloubky i do šířky. Hráč by byl nejdříve outsider, klidně taky sirotek, a postupně by se učil jejich řemeslo a nové schopnosti. Mimoděk by také pronikal do mytologie řádu, která má super potenciál na spoustu divnejch věcí i hodně mindfuck příběhových zvratů atd. Získané schopnosti by se aplikovaly na zakázky všude po světe Westerosu a by bylo možné se ideálně se zaplést do globálních událostí - např.něco z historie za doby ještě Targaryenů.

Hratelnostně a provedením by to bylo něco jako Asssassin's Creed x Hitman (vcelku pochopitelně) x Zaklínač 3. No neberte to:).
Imho jeden z mála dobrých dílů série. A seriálu, který nikdy úplný top nebyl. :)
@Gordon (29.08.2017 08:33): vsak na tom je to postaveny, jakmile mi tenhle vzorec dosel, prestal jsem koukat (po red wedding) a hlavne v momente kdy mi vsechno zacalo byt jedno protoze vsichni proste umreli. Napriklad koho zajima kdo zabil pobocnika krale nebo ci syn je Jon Snow - vzdyt jsou vsichni uz mrtvi :D
Jak vidím, správne GoT se neobejde bez alespoň jedné smrti v sérii. Promakaný... :D
GOT

Jo cekal jsem to. Nevedi, jak psat postavu, ktera neprimo mohla za valku peti kralu. Tak ji zabijou. A zustaval tam proc? Z lasky k Sanse? Proto jak ji mel tak ji dal Ramsaymu.
:-D :-D :-D a nechali ho jeste fňukat. Bravo. Hned jak prijel Bran mel tahnout pryc. Fakt nevim, co cekal. My jako divaci jsme videli jeste min nez on.

Jaime prozřel o 4 rady pozdeji. A az pote co mu vyhrozovala smrti..hmm..


Stava se z toho cernobila zalezitost. A uz si nemyslim, ze to nejak prekvapi. To je tak tezke zaplatit par fanousku, aby to napsali smysluplne a v Martinove stylu? Nebo alespon pohlidali to zdebilnovani postav.
Hledam nazev jednoho,asi ceskeho, kratkeho?, animovaneho filmu. Jedine co si pamatuju je,jak zmensenej typek spadne mezi velke zenske vnady :) Cele je to plne vnad :D

Mam to vpalene do hlavy,neb jsme snad jeste ve skolce,nebo v prvni tride sli do hromadne do kina na https://www.csfd.cz/film/7272-nefnukej-veverko/prehled/ Typek u promitacky musel bejt ozralej nebo extreme vesela kopa a pustil nam vyse uvedeny animak. Udiv vsech v sale byl maximalni a pamatuju si, ze ucitelky byly jako sochy,neschopne jakekoliv reakce :)
GoT: Ughh...no první půlka dílu to bylo tak špatný, že jsem si zakrejval oči. Tywe, ta zápletka "uneseme walkera, abysme ho ukázali Cersei" je naprosto nebetyčná čipovina sama o sobě, ale tady jí ještě tvůrci podojili slabomyslnejma dialogama a naprosto prkennýma scénama... Brrr, fakt utrpení.

Naštěstí tímto ta zdaleka nejdebilnější zápletka tohoto i všech ostatních seriálů skončila a
od scény se Starkovic holkama naopak zase super, lebedil jsem si, no panečku!

Všimli jste si - po šesti sezonách a asi 80ti záběrech na pochodující armádu mrtvých konečně došli ke zdi. Sorry, k čemuže?:).

Jediný co zamrzelo, bylo konců vic jak v Návratu Krále
Tolkien:
Hobita i trilogii jsem cetl jeste pred prvnim filmem, snad dokonce i Silmarilion. Pote Pohadky (nejradsi jsem mel Sedlaka Jiljiho z Oujezda - mimochodem namluvil Ivan Trojan a je to super, Kovar z Velke Lesne byl ok, List od Nimrala mi prisel strasne nudny). Pak jsem cetl Silmarilion (pri prvnim cteni jsem se tim dost namahave prokousaval) Nedokoncene pribehy, Hurinovy deti, Tulaka Rovera a snad i ty Pribehy z Carovne rise, ale to uz mi prislo o nicem.

Hobita i LOTRa jsem od svych snad dvanacti let cetl nekolikrat, Silmarilion dvakrat, ale cela ta atmosfera zmaru mi strasne lezla na nervy, predevsim ty pribehy kolem Hurinovych deti. Naopak se mi strasne libil pribeh Berena a Luthien.

Pred tricitkou jsem cetl Hobita i LOTRa v anglictine - Hobit byl ok, LOTR uz byl horsi, hlavne kdyz to bylo vydani v jedinem svazku drobnym pismem. No a ted jsem cetl v AJ i Beren and Luthien, ale ta struktura mi vubec nevyhovovala, navic poezii taky nemusim. Mam pocit, ze jsem z Tolkiena uz vyrostl, uz mi to nic nerika.