Pozadí hry se odehrává na South Islandu, kde zlý vynálezce doktor Ivo Robotnik (přezdívaný Eggman) pochytal většinu živých tvorů a uvěznil je uvnitř svých bizarních vynálezů. Cílem jeho plánu je však získat šest smaragdů chaosu, díky nimž získá neomezenou sílu a může ovládnout svět. V tom mu však musí zabránit modrý ježek Sonic, který umí běžet rychlostí zvuku.
Hlavní hrdina musí projít několik tématických zón, rozdělených do třech aktů, přičemž poslední z nich představuje bosse v podobě Dr. Robotnika, který vždy přiletí ve vznášedle, ale pokaždé s jinou modifikací útočného vybavení. V průběhu hry Sonic sbírá prstýnky, které ho chrání před útoky nepřátelských robotů. Hra navíc obsahuje rotující bonusové úrovně, na jejichž konci se dají získat vzácné smaragdy.
Sonic the Hedgehog je plošinovka, které vyšla pro konzoli Sega Genesis/Mega Drive v roce 1991. Byla to vůbec první hra, kde se objevila postava ježka Sonica a první hra ze série Sonic her. Za jejím vznikem stojí Naoto Ōshima, Yuji Naka a Hirokazu Yasuhara. Sonic the Hedgehog se stala velice úspěšnou a dočkala se obrovského množství různých pokračování na řadě platforem. Ježek Sonic se dokonce objevil i ve dvou filmech, třech seriálech a několika komiksech.
@Charllize (02.06.2022 13:39): Tak už jsou pod palbou.
Jinak doporučuji se podívat na film Chip a Dale, tak vystupuje Ugly Sonic z prvního traileru na film a dělají si z něho srandu.
Pro: zábavnost, hudba, grafika, motivace pro opakované hraní
Proti: zlomyslné level-designové prvky, de facto vynucování opakovaného hraní