Je pro mě překvapivě obtížné hodnotit hru, která mě začala bavit až po 40 hodinách (!) - takovou délku leckterá celá hra ani nemá a nebýt to třetí díl oblíbené série, určitě bych ji vypnul a odinstaloval už třeba po 5 hodinách. Zároveň jsem si během hraní DAI od té hry 3x hodil pauzu na odehrání jiných her, to taky asi mluví samo za sebe.
Tentokrát na mě trochu netradičně začnu nejprve chválením toho dobrého a až zbytek textu bude hejt (obvykle to dělám naopak, aby to bylo na závěr pozitivnější, anebo prostě proto, že dobré hře vytknu těch pár nedostatků a pak jen chválím). Především lore a vůbec příběh je dobrý. Ne úplně level prvního dílu Mass Effectu, ale pořád tak dobrý, že to byl pro mě hlavní důvod hru hrát. Stejně tak musím smeknout nad tím, že iluze volby tu je skutečně promakaná a že opravdu má člověk při hraní pocit, že jeho rozhodnutí mají dopad a něco opravdu mění. A to ještě napříč všemi díly! Takže rozhodnutí, která jsem udělal v jedničce nebo dvojce, utvářejí můj svět trojky. To je hodně super. Stejně tak to, že celý ten progress i při velké nelinearitě působí uvěřitelně a nejsou tam takové divné příběhové rozpory, které bývají často přítomné u jiných nelineárních nebo open-world her (například uděláte nějaké velké rozhodnutí, ale pak děláte quest, který byl zjevně zamýšlen na dřívější dobu, a svět reaguje, jako kdybyste to rozhodnutí neudělali). Například jsem tady randil s Cassandrou a fakt to úplně všude, ve všech částech hry, působilo dobře a promyšleně - všechny postavy vždy reagovaly advekvátně. Jako měla by to být samozřejmost, ale mnohdy není, ani u AAA her, takže to musím pochválit.
Jednotlivé lokace a jejich vizuální zpracování a atmosféra, to se prostě povedlo. Snad nebyla ve hře jediná lokace, která by se mi nelíbila nebo mě štvala (i internetem nenáviděné Hinterlands se mi líbily). Na to, že jsem hrál tu hru v roce 2026, jsem se fakt často kochal.
A konečně main questy. Troufnu si říct, že kdyby se Bioware tenkrát vykašlalo na celý open-world a snahu nalákat hráče na velký svět a dlouhou herní dobu, a místo toho úplně vyškrtlo všechen volitelný obsah a udělalo naprosto lineární hru sestávající jen z main questů, která by neměla 100+ hodin, ale 20 hodin, byla by to mnohonásobně lepší hra (pořád ne dokonalá, protože soubojový systém, viz dále). Ty main questy fakt mají vynikající atmosféru a hrozně mě bavily.
A tím to dobré končí a jdu nadávat. Tak předně zvolený engine byl fakt mimořádně nešťastný, hra je pocitově neustále strašně pomalá, utahaná, otravná, všechny animace trvají dlouho, nejdou přerušit, takže na situace nejde adekvátně reagovat (například uskočit před útokem nebo uhnout z AoE, protože moje postava musí nejprve dokončit zdlouhavou animaci svého útoku). Do toho se mi neustále postavy z party pletou pod nohy, překážejí v otevřených dveřích apod. Každá druhá miniaturní překážka na zemi nejde překročit, můj Inkvizitor se o ni zastaví a já musím skákat. Nehorázná otrava. Vůbec vertikální pohyb v téhle hře bylo čisté zlo - na různá vyvýšená místa se skáče obtížně a nepředvídatelně (nevíte, kam vyskočit lze a kam ne). A autoři, namísto aby pochopili, že je to vážně pain a tu hru tomu přizpůsobili, tak naopak z toho v mnoha částech udělali integrální součást hry. Takže vás různé puzzles nebo collectibles nutí vyskákat na nějaké skály a fakt u toho máte chuť rozmlátit klávesnici, i když nejste cholerik :-)
Soubojový systém je jednoznačně nejhorší, jaký jsem zatím u jakékoli hry zažil. Hrál jsem mága, ale podle rozhovoru s AI by to nebylo o nic lepší za jakoukoli jinou class. Souboje jsou neuvěřitelně zdlouhavé a nudné, takřka bez špetky taktiky, prostě držíte levé tlačítko myši (auto-attack) a do toho občas použijete nějakou abilitu podle potřeby nebo prostě podle cooldownu. Hrůza. Nejvíc to bylo vidět u draků, které pižláte třeba 10 minut jednoho (hrál jsem na Hard obtížnost), ale během toho vám v podstatě nic nehrozí a jen to prostě trvá. Jak jsem psal výše, chybí tu nějaká možnost reaktivity nebo taktiky. Prostě fakt muset při těch soubojích něco dělat nebo přemýšlet. A těch soubojů je bohužel fakt nehorázné množství.
Další obrovský problém je open-world a veškerý nepovinný obsah hry, od vedlejších questů až po odkrývání mapy, operace, collectibles, sbírání shardů, objevování souhvězdí (ok, to mě vlastně celkem bavilo), zavírání riftů (to mě fakt nebavilo!) a neustálé běhání sem a tam, kdy nejvíc času vám sebere se na dané místo vůbec dostat, protože přímá cesta většinou nefunguje a když už po stopadesáté obcházíte nějakou horu nebo se snažíte najít cestičku mezi kopci, už u toho fakt nadáváte. Vůbec prakticky všechny vedlejší questy (kromě questů společníků) jsou hrozný MMORPG balast, absolutně nezajímavý, nudný a zbytečný. A to ani nezmiňuju, že ten open-world je tu vlastně hodně iluzorní, protože místo skutečného otevřeného světa tu má člověk diskrétní jednotlivé lokace, do kterých se přesouvá z mapy.
RPG prvky tu jsou fakt hrozné a to jak levelování postav (nestává se mi u her běžně to, že by mě zisk levelu u postavy spíš otravoval než potěšil), tak hlavně práce s itemy. 99 % všeho, co najdete, ať už jen tak, za questy nebo z bossů, je vždy výrazně slabší loot než to, co si vyrobíte craftingem. Ale crafting tu má jen 4 tiery (4. dokonce až v DLC po dokončení základní hry), takže v podstatě to v praxi vypadá tak, že zhruba 4x za celou hru si upgradnete svůj gear a 99 % veškerého herního času vás veškerý loot absolutně nezajímá. A do toho nekonečné sbírání rudy a kytiček, protože třeba na upgrade potionu potřebujete 60 kytiček... Ubíjející. Vlastně ani nechápu, proč jsem to vůbec dělal, stejně ty upgrady jsou naprosto zbytečné.
Společníci nic moc. Měl jsem tu 3 oblíbené postavy, které jsem tahal všude s sebou (Cassandra, Varric a Vivienne). pak pár postav, které mě alespoň zajímaly a bavily (Solas, Blackwall, Dorian), a pak 3 postavy, které mě absolutně nezajímaly nebo jsem je nesnášel (Sera, Cole, Iron Bull). Ale vlastně ani to hlavní trio kromě Varrica nebyla žádná hitparáda, že bych ty postavy měl vážně rád a záleželo mi na nich (jako třeba na Garrusovi nebo Tali ze zmíněného Mass Effectu).
No, už jsem se rozepsal příliš, tak jen závěrem. DLC jsou stejně jako u dvojky výrazně lepší než původní hra. Je vidět, že Bioware už netlačil tolik čas a nebojovali s použitým enginem, ale mohli se plně soustředit na to, co umí fakt dobře, a to je odvyprávět dobrý příběh. Descent a Trespasser jsem si neskutečně užil a obě DLC byla jedna velká jízda. Jaws of Hakkon oproti tomu naplno ukázal, že když místo lineární akce Bioware zkusí zase open-world lokaci se všemi těmi sbíracími a nepovinnými krávovinami, je to prostě špatné (ale furt o fous lepší než lokace z původní hry). Osobně těch 110 hodin, které jsem v DAI nechal, považuju celkem za vyhozený čas a už se k tomuto dílu určitě nikdy nevrátím. Už je mi skoro jedno, jak špatný příběh nebo dialogy bude mít Veilguard. Pokud bude mít alespoň dobrý soubojový systém, bude to určitě lepší díl než tento.
Pralev
johnny2015
Chipsonator
pajmič
LuccinyHry
Pro: Main questy, příběh, Dragon Age lore
Proti: Engine, RPG prvky, soubojový systém, celková hratelnost a gameplay loop