Pro pohodlnější navigaci i přístup k pokročilým funkcím Databáze-her.cz doporučujeme povolit si ve svém prohlížeči JavaScript.

Cestování a koníčky

Mně tedy přijde už úplně mimo dávat třeba 140 korun za Grander burger v kfc nebo stovku za krabičku kurecich stripsů. Jako občas není vyhnuti ale vzhledem k tomu ze za těch 140 korun třeba tady u mně u baráku mám velkej kebab talíř a nebo v sámošce klobásy na tři dny mi ty ceny v těch kfc/mcdonald/burger king přijdou padlý na hlavu a už minimálně rok jsem v žádným nebyl .
Vaříval jsem rád, zvláště mnou oblíbená jídla. Co musím každý den něco dělat pro tři další lidi (žena a dvě malé děti), kteří to často ani nechtějí jíst (hlavně ty děti, ale občas se šprajcla i manželka), tak už zrovna dvakrát rád nevařím.

Když jsem v práci, nechám si jídlo buď dovézt, případně si jej z nějaké restaurace donesu sám. Většinou to pod těch 10 EUR je, i když žena si myslí, že je to zbytečný luxus a moc utrácím. Nicméně se mi poslední měsíce daří být v práci jen tak jednou, max. dvakrát do týdne a zbytek doby musím, velmi nerad (z mnoha důvodů) trávit doma na homeoffice. A to se právě snažím moc nevařit a spíš ohřívám koupené hotovky (které ovšem z Billy, která je nejbližší, zas tak za moc nestojí (než jsme se přestěhovali z jiného Bezirku, byli jsme napůl cesty mezi dvěma velkými supermarkety Billa plus (dříve Merkur), kde ten výběr byl lepší. Tady v desátém Bezirku je to samý Turek, což se projevuje např. na omezeném výběru dostupných jídel s vepřovým masem, ale třeba i ohledně sýrů.

Dnes jsem měl k obědu grenadýrský pochod, což je sice občas fajn, ale dnes jsem si to koupil ze zoufalství, protože jsem nenašel nic jiného, na co bych měl chuť.

Strašně rád dělám pokrmy s rýží (rizoto, Reisfleisch - na kostičky nakrájené maso na paprice a s paprikou s rýží, která není příloha, ale je to tam přímo vmíchané - rýžová pánev (recept od Gordona Ramsayho https://www.aglugofoil.com/2012/10/spicy ... e-gordon-ramsay.html ) šunkofleky, není mi cizí pečené kuře, dělám taky často z kuchařky na wok (i když je to vlastně jen velká pánev).

Jinak mám strašně rád pokrmy z čínských restaurací, které taky rád objednávám jako takeaway (jak na homeoffice, tak doma), i když pokud obědnáváme domů večeři, tak rodinka spíš chce pizzu. Dřív jsme objednávali i z indických restaurací, ale ty jsou z těch takeawayů nejdražší.
A chystáte se někdo na Comic Con? Já tam jdu teda jen kvůli komiksovým tvůrcům, což je paradoxně hodně podružný na celé akci, ale letos tam mám svého oblíbence Jamese Aarona a Frank Cho je taky hodně fajn...
@SilentWolf (23.03.2023 11:41): S cvikom klesá čas nutný na prípravu jedla, sú jedlá, ktoré viem uvariť za pol hodinu aj menej. A šetrenie času - ak si navaríš viac porcii a stráviš tým napr. aj tú hodinu, tak ak máš obedy na dva dni napr. tak si matematicky v rámci dvoch dní na to minul len pol hodnu.

Ja hlavne ale mám rád, že jem to čo mi chutí a neskromne poviem, že viem dobre variť, lebo varím aktívne skoro 14 rokov. To už človek chytí ten cvik, ochutí si to tak ako on chce. Ja napr. používam strašne málo soli, na niektoré jedlá vôbec, ale naopak používam širokú paletu korenín mám ich doma vyše 30 druhov a aj tie kombinované na indické jedlá alebo JV ázijskú kuchyňu si zarábam sám.
@SilentWolf (23.03.2023 11:41): OK.. :)

.. nicméně asi dobře chápeš jak to myslím. Jde o přístup ke stravování. Z toho co jsem četl jste tu opravdu neprobírali, žádnýho Michelina...

A jinak jsem taky lakomej. Když vím za kolik se to jídlo dá uvařit, tak se dost kroutím platit. Ano samozřejmě chápu, že jsou v tom náklady na zaměstnance a provoz.

Edit: tak to máš dobrý, mě práce moc nebaví. Jsem z těch pro které je ideální job rentier :) Rozhodně bych nikdy nepronesl větu, že bych nerad přišel o hodinu práce tím že bych si uvařil jídlo :)
Teda vy jste zoufalci :D

Ne teda, že by byl z vaření nějak na větví, ale stačí trochu premejslel jak co zkombinovat a zas taková pruda to není. Jako odměnu máte jídlo, který chutná jak chcete a hlavně víte z čeho je vyrobený.

Restaurace občas fajn, ale bohužel můj příjem není na to abych denně prožral petikilo po restauracích.
Jist se musi z puvodnich obalu, pripadne nad kusem papirove uterky. Nadobi jen pripade v nejvyssi nouze! Napoje jedine z lahve, sklenicka pouze pro navstevy :o) A hlavne davat pozor na drobky a podobnej nerad. To pak zavani luxovanim...
@Bursoft (23.03.2023 10:13): To Ja zas housky a rohlíky, ty jsou ještě rychleji k sežrání než chleba,pokud si nekoupim krájený. Ale ke klobáse je chleba lepší :)


Jeden čas jsem si kupoval plastový kelímky a talíře abych nesvinil nádobí a nemusel ho umývat.
Ale už jsem od toho upustil, ne že bych byl eko magor ale i mně to už prislo ze to přehánim a navíc to plast nádobí stalo čím dal tím víc a už se to moc nerentovalo s usetřením za prostředek na mytí nádobí :)
Přidávám se do klubu odpůrců vaření :D... mě to taky strašně nebaví, proto většinou skončím u nějaké klobásy, toustu nebo sendviče. Jakmile to zahrnuje smažení, tak už je z toho moc bordelu. Pečení je hodně fajn, jednoduché a není z toho bordel, ale zase chci většinou jíst, když mám hlad a ne čekat 2 hodiny na to, až bude jídlo hotové... Taky nemám rád jíst něco dvakrát za sebou, čili jelikož jsem sám, tak mi to prostě vychází na to si nevařit :D

A řeči typu je to rychlé a jednoduché... jakmile to zahrnuje nějaké loupání, tak už je to pro mě nepříjemnost, jednoduché je pro mě právě koupit předdělané koleno na pečení a to šoupnout do trouby a nakrájet si k tomu chleba... ale tam je zase problém ten čas, když mám echt hlad...
@Bursoft (22.03.2023 23:32): a pak uklízíš nádobí. Je to fakt opruz. Na druhou stranu meníčka z té jediné restaurace u nás stojí tak 260,- s dovozem a polévkou. Být Praha a ne moravské městečko, tak neřeknu. :-D
@Paul (22.03.2023 23:58): fastfoody mají občas ty slevový kupony, tak jsem to pochopil. Ale to musíš do restaurace a musíš si dát dát to, co je na tom kupónu (některý kupony bývají versatilnější)
@Paul (22.03.2023 20:22): Jj, ale jak se zdražuje jídlo všude, tak je to asi furt cajk. Já to stejně většinou využívám, když jsou dobrý kupony, pak to vychází levně.

Jinak domácí vaření nesnáším, hrozně mě to nebaví, takže když už, tak si koupím kus lososa, posypu solí, pepřem a bazalkou a dám to na 20 min do trouby :D. Popř. na prudko osmahnu kuřecí prso. Ale takový ty žrádla, jak se to 30 min přípravuje, hodinu a dýl vaří a pak je to za 10 min snězený fakt ne.

Naposledy jsem takto pekl 4 hodiny krkovici na trhaný maso, skoro kilo. Pak je to hotový, žena si dá 100g a stačí ji to a já to můžu jíst 3 dny, což taky nesnáším. A pak si to dám v restauraci, kde mi to donesou za 15 min, je to na všechny pády lepší a o to menší motivaci mám to pak dělat doma :D
tvl, já na ten meloun kašlu, dostal jsem hlad, jdu si objednat nějakou prasárnu :D takže za hodinu si konečně dám ten oběd :-)

22:58: a už mám pizzu na klíně. Ta dnešní doba, to je strašný... :D a to jsem to ještě deset minut vybíral.
Hmm tak kure na muj zpusob, by vam asi nejelo... :) Pecu to na 200, 2 hodiny :) Jak kridelka nejsou skoro na uhel, tak to neni hotove :)
Já pečené kuře vylepšuji posypem chedaru a zaleju ho trochou smetany, samozřejmě až na konec, brambory peču s kuřetem, pečené jsou mnohem chutnější, než vařené. A kuře vcelku nikdy nepeču, vždy stehýnka nebo paličky.

Ale i s tím vylepšením jsem tohto jídla přejedený.
Jo pečený kuře je geniální a jednoduchý jídlo. Když se dobře propeče a je dobrá příloha tak tak za mě 10/10. Problém je právě s porcováním, celé kuře se obtížně peče rovnoměrně - mám dojem, že prsa začínají být moc suchý právě když se stehna začínají řádné propékat. Proto radši nakoupím stehna a ty peču, nejde je nijak zkazit a spravedlivě se dělí:) Cenově to samozřejmě není tak výhodné.

A minutky s masem, a la čína, kaťák, atd na různý způsob jsou další skvělý jídla pro neumětele. Všechno si jde předpřipravit a potom se akorát háže na pánev ve správném pořadí. S přílohou to jde tak všechno krásně synchronizovat, samotné vaření v řádu minut. Na jídlech tohoto typu jsem spustil občas svoji kreativitu (už proto, že jsem to dělal často jen pro sebe).

No a třetí lenivá kategorie jsou jídla, kde maso v hrnci jenom zatáhnu, nahážu ingredince. přidám tekutinu, opustím a nestarám se. Všechny guláše, roštěnky, "kari" atd. V papeňáku už to docela zvládám sesynchronizovat s přílohou (můj hlavní problém ve vaření je, když se maso pálí a příloha je ještě tvrdá... nebo naopak:))
@Paul (22.03.2023 12:39): dneska jsem ještě nejedl a doma nic není. Takže asi budu ještě obědvat a asi to bude 2 tejdny starý hroznový víno a docela čerstvej meloun :-)

Jinak ohledně McDonaldu se považuji vyloženě za odborníka i pamětníka :D Myslím, že není v ČR mekáč, kterej bych nenavštivil. Asi něco v Brně mi uteklo. V Praze tedy rozhodně vše. A souhlasím ceny jsou peklo. Ale KFC s Burger Kingem jsou na tom ještě hůř, takže Mekáč je v tom nejlepší, i když je to špatný.
@Bursoft (22.03.2023 19:32): hah, taky občas dávám. Když nevim co objednat, tak "royale with cheese" nebo bigtasty to jistí. Ale kurevsky ten plastik food zdražili, číz skoro za pade už je zlo.
@Zx Atari 500 (22.03.2023 18:48): Buřt guláš má výhodu ze je brzy uvařený, samo loupani a krájení brambor a cibule je hlavní problém. Kuře v celku, to je pohoda. Já zvládnu třeba i svíčkovou s knedlikem ale kdo by se s tím sral nebo nějaká rozmanitější čína že to děláš celý čiste z čerstvých věci, bábovky a další sladký pečení u kterého máš pak zasranou pomalu i rohožku před bytem…meh meh :)
@Charllize (22.03.2023 18:06): Moc neplusuju ale...+1 :D

Ja ted nasel instantni bramborovou kasi a je prekvapive dobra. V porovnani s tim, kdybych mel delat klasickou mi staci rychlovarna konvice, krabicka smetany, sul, vetsi miska a lzice :D Prekvapive dobhra je, kdyz se do toho soupne kari koreni. Tohle je ted moje zachrana, kdyz uz fak neni co... :))

Peceny kure je fajn, ale posledni dobou odkladam i to, protoze porcovani dela bordel a peceny v celku mi moc nechutna :) Burtgulas a obecne gulase jsem uz taky odsunul... preci jen, uz je to moc surovin a bordelu :D Jeste dam jatra na cibulce, tam toho neni tolik. Ale brzo asi utnu i to. Pak uz mi zbejva asi jen Prana. Ta bordel nedela :o)
Ja vařím kde co, ale bohužel mně to nebaví a často to sklouzne do jednoduchostí jako buřt guláš nebo pečený kuře. Kolikrát dělám schválně něco jednoduchého, co nezasere moc nádobí a nenadělá bordel i za cenu toho ze to nebude žádná velká dobrota, protože mi to za ten opruz kolem nestojí :)
@SilentWolf (22.03.2023 14:57): Ja som zvykol variť pre seba, potom pre dvoch, ale sú situácie, kedy si varíme obidvaja s priateľkou zvlásť, lebo ona má teraz špecifický jedálniček vrátane gramáže a kalórii, čiže tak cca 2-3 jedlá týždenne máme odlišné. A to sú väčšinou v mojom prípade aj tie 2-3 jedlá mesačne, ktoré si kúpim. Aj keď tá situácia najčastejšie nastáva vtedy, keď mám u seba buď partiu na magic the gathering, s ktorou hráme do noci alebo je u mňa stolovková partia (Bragi a Mazar) a hráme do noci a ja tak nemám čas variť, aby som mal čo na ďalší deň.

Inak indiu zbožňujem. Strašne rád robím butter chicken alebo tikka masala, ak nechcem omáčku. Medzi moje obľúbené patri aj vindaloo, ale hlavne hyderabadi chicken - to je s krémovou šafránovo-kešu omáčkou a tá chuť je neskutočná. K tomu samozrejme nan.

Aktuálne máme inak navarené spaghetti bolognese. Použili sme kilo mletého mäsa a liter rajčinového pretlaku okrem iných surovín, takže ich máme fakt dosť.

Ale cez víkend budem asi robiť kačacie prsia na mede a červenom víne s opekanými zemiakmi. :)
Jinak já měl dneska "Lasagne Bolognese se sýrem" což je strašně dobrá prasárna..

@Karasman (22.03.2023 15:03): "gurmánskou středu" spíš prásáckou středu že? :) Indický omáčky jsou strašně dobrý, ikdyž každej den bych to taky nemohl.

@SilentWolf (22.03.2023 14:32): jako zní to dobře, budu koukat jestli to neuvidím v nabídce nějaký restaurace tady
Já si na každý pracovní den vařím (víceméně variace na kuře s rýží/nudlemi/špagetami apod.), jen ve středu máme v práci s kolegy tzv. Gurmánskou středu, kdy si objednáváme jídlo z nějaké restaurace a dnes to byla Indie, takže chicken korma se sýrovou plackou... :-)
@Paul (22.03.2023 14:06): Na HO si vařit nebudu a máme tady jedinou použitelnou restauraci na dovoz - zbylé dvě jsou pizza/burgery. Tohle je ale shodou okolností moje nejoblíbenější jídlo, které před rokem zrušili z hlavního menu. A tu a tam ho mají v týdenním. Tak tento týden jsem vyhrál!. :D Myslím, že v pátek budu mít totéž.. :D a možná i na večeři.

Ne, fakt do toho podle mě sypou nějaké drogy, nebo to není možné. :D
@Naginata (05.03.2023 21:27): Nepřekvapivé. Tamní krajanská komunita je asi největší v US a má aktivní krajanské spolky. Dokonce mají super festival polky :-D
Pokud máš rodinu z východní a severní Moravy, pak je velká šance, že tam nějaké příbuzné máš taky ;)