Pro pohodlnější navigaci i přístup k pokročilým funkcím Databáze-her.cz doporučujeme povolit si ve svém prohlížeči JavaScript.

Cestování a koníčky

@Bursoft (22.03.2023 23:32): a pak uklízíš nádobí. Je to fakt opruz. Na druhou stranu meníčka z té jediné restaurace u nás stojí tak 260,- s dovozem a polévkou. Být Praha a ne moravské městečko, tak neřeknu. :-D
@Paul (22.03.2023 23:58): fastfoody mají občas ty slevový kupony, tak jsem to pochopil. Ale to musíš do restaurace a musíš si dát dát to, co je na tom kupónu (některý kupony bývají versatilnější)
@Paul (22.03.2023 20:22): Jj, ale jak se zdražuje jídlo všude, tak je to asi furt cajk. Já to stejně většinou využívám, když jsou dobrý kupony, pak to vychází levně.

Jinak domácí vaření nesnáším, hrozně mě to nebaví, takže když už, tak si koupím kus lososa, posypu solí, pepřem a bazalkou a dám to na 20 min do trouby :D. Popř. na prudko osmahnu kuřecí prso. Ale takový ty žrádla, jak se to 30 min přípravuje, hodinu a dýl vaří a pak je to za 10 min snězený fakt ne.

Naposledy jsem takto pekl 4 hodiny krkovici na trhaný maso, skoro kilo. Pak je to hotový, žena si dá 100g a stačí ji to a já to můžu jíst 3 dny, což taky nesnáším. A pak si to dám v restauraci, kde mi to donesou za 15 min, je to na všechny pády lepší a o to menší motivaci mám to pak dělat doma :D
tvl, já na ten meloun kašlu, dostal jsem hlad, jdu si objednat nějakou prasárnu :D takže za hodinu si konečně dám ten oběd :-)

22:58: a už mám pizzu na klíně. Ta dnešní doba, to je strašný... :D a to jsem to ještě deset minut vybíral.
Hmm tak kure na muj zpusob, by vam asi nejelo... :) Pecu to na 200, 2 hodiny :) Jak kridelka nejsou skoro na uhel, tak to neni hotove :)
Já pečené kuře vylepšuji posypem chedaru a zaleju ho trochou smetany, samozřejmě až na konec, brambory peču s kuřetem, pečené jsou mnohem chutnější, než vařené. A kuře vcelku nikdy nepeču, vždy stehýnka nebo paličky.

Ale i s tím vylepšením jsem tohto jídla přejedený.
Jo pečený kuře je geniální a jednoduchý jídlo. Když se dobře propeče a je dobrá příloha tak tak za mě 10/10. Problém je právě s porcováním, celé kuře se obtížně peče rovnoměrně - mám dojem, že prsa začínají být moc suchý právě když se stehna začínají řádné propékat. Proto radši nakoupím stehna a ty peču, nejde je nijak zkazit a spravedlivě se dělí:) Cenově to samozřejmě není tak výhodné.

A minutky s masem, a la čína, kaťák, atd na různý způsob jsou další skvělý jídla pro neumětele. Všechno si jde předpřipravit a potom se akorát háže na pánev ve správném pořadí. S přílohou to jde tak všechno krásně synchronizovat, samotné vaření v řádu minut. Na jídlech tohoto typu jsem spustil občas svoji kreativitu (už proto, že jsem to dělal často jen pro sebe).

No a třetí lenivá kategorie jsou jídla, kde maso v hrnci jenom zatáhnu, nahážu ingredince. přidám tekutinu, opustím a nestarám se. Všechny guláše, roštěnky, "kari" atd. V papeňáku už to docela zvládám sesynchronizovat s přílohou (můj hlavní problém ve vaření je, když se maso pálí a příloha je ještě tvrdá... nebo naopak:))
@Paul (22.03.2023 12:39): dneska jsem ještě nejedl a doma nic není. Takže asi budu ještě obědvat a asi to bude 2 tejdny starý hroznový víno a docela čerstvej meloun :-)

Jinak ohledně McDonaldu se považuji vyloženě za odborníka i pamětníka :D Myslím, že není v ČR mekáč, kterej bych nenavštivil. Asi něco v Brně mi uteklo. V Praze tedy rozhodně vše. A souhlasím ceny jsou peklo. Ale KFC s Burger Kingem jsou na tom ještě hůř, takže Mekáč je v tom nejlepší, i když je to špatný.
@Bursoft (22.03.2023 19:32): hah, taky občas dávám. Když nevim co objednat, tak "royale with cheese" nebo bigtasty to jistí. Ale kurevsky ten plastik food zdražili, číz skoro za pade už je zlo.
@Zx Atari 500 (22.03.2023 18:48): Buřt guláš má výhodu ze je brzy uvařený, samo loupani a krájení brambor a cibule je hlavní problém. Kuře v celku, to je pohoda. Já zvládnu třeba i svíčkovou s knedlikem ale kdo by se s tím sral nebo nějaká rozmanitější čína že to děláš celý čiste z čerstvých věci, bábovky a další sladký pečení u kterého máš pak zasranou pomalu i rohožku před bytem…meh meh :)
@Charllize (22.03.2023 18:06): Moc neplusuju ale...+1 :D

Ja ted nasel instantni bramborovou kasi a je prekvapive dobra. V porovnani s tim, kdybych mel delat klasickou mi staci rychlovarna konvice, krabicka smetany, sul, vetsi miska a lzice :D Prekvapive dobhra je, kdyz se do toho soupne kari koreni. Tohle je ted moje zachrana, kdyz uz fak neni co... :))

Peceny kure je fajn, ale posledni dobou odkladam i to, protoze porcovani dela bordel a peceny v celku mi moc nechutna :) Burtgulas a obecne gulase jsem uz taky odsunul... preci jen, uz je to moc surovin a bordelu :D Jeste dam jatra na cibulce, tam toho neni tolik. Ale brzo asi utnu i to. Pak uz mi zbejva asi jen Prana. Ta bordel nedela :o)
Ja vařím kde co, ale bohužel mně to nebaví a často to sklouzne do jednoduchostí jako buřt guláš nebo pečený kuře. Kolikrát dělám schválně něco jednoduchého, co nezasere moc nádobí a nenadělá bordel i za cenu toho ze to nebude žádná velká dobrota, protože mi to za ten opruz kolem nestojí :)
@SilentWolf (22.03.2023 14:57): Ja som zvykol variť pre seba, potom pre dvoch, ale sú situácie, kedy si varíme obidvaja s priateľkou zvlásť, lebo ona má teraz špecifický jedálniček vrátane gramáže a kalórii, čiže tak cca 2-3 jedlá týždenne máme odlišné. A to sú väčšinou v mojom prípade aj tie 2-3 jedlá mesačne, ktoré si kúpim. Aj keď tá situácia najčastejšie nastáva vtedy, keď mám u seba buď partiu na magic the gathering, s ktorou hráme do noci alebo je u mňa stolovková partia (Bragi a Mazar) a hráme do noci a ja tak nemám čas variť, aby som mal čo na ďalší deň.

Inak indiu zbožňujem. Strašne rád robím butter chicken alebo tikka masala, ak nechcem omáčku. Medzi moje obľúbené patri aj vindaloo, ale hlavne hyderabadi chicken - to je s krémovou šafránovo-kešu omáčkou a tá chuť je neskutočná. K tomu samozrejme nan.

Aktuálne máme inak navarené spaghetti bolognese. Použili sme kilo mletého mäsa a liter rajčinového pretlaku okrem iných surovín, takže ich máme fakt dosť.

Ale cez víkend budem asi robiť kačacie prsia na mede a červenom víne s opekanými zemiakmi. :)
Jinak já měl dneska "Lasagne Bolognese se sýrem" což je strašně dobrá prasárna..

@Karasman (22.03.2023 15:03): "gurmánskou středu" spíš prásáckou středu že? :) Indický omáčky jsou strašně dobrý, ikdyž každej den bych to taky nemohl.

@SilentWolf (22.03.2023 14:32): jako zní to dobře, budu koukat jestli to neuvidím v nabídce nějaký restaurace tady
Já si na každý pracovní den vařím (víceméně variace na kuře s rýží/nudlemi/špagetami apod.), jen ve středu máme v práci s kolegy tzv. Gurmánskou středu, kdy si objednáváme jídlo z nějaké restaurace a dnes to byla Indie, takže chicken korma se sýrovou plackou... :-)
@Paul (22.03.2023 14:06): Na HO si vařit nebudu a máme tady jedinou použitelnou restauraci na dovoz - zbylé dvě jsou pizza/burgery. Tohle je ale shodou okolností moje nejoblíbenější jídlo, které před rokem zrušili z hlavního menu. A tu a tam ho mají v týdenním. Tak tento týden jsem vyhrál!. :D Myslím, že v pátek budu mít totéž.. :D a možná i na večeři.

Ne, fakt do toho podle mě sypou nějaké drogy, nebo to není možné. :D
@Naginata (05.03.2023 21:27): Nepřekvapivé. Tamní krajanská komunita je asi největší v US a má aktivní krajanské spolky. Dokonce mají super festival polky :-D
Pokud máš rodinu z východní a severní Moravy, pak je velká šance, že tam nějaké příbuzné máš taky ;)
Teď už nám hraje lo-fi, pijeme gin s tonicem a okurkou a hrajem Citadelu. Pomalu k něžné mírné opilosti. ;)
@Tulareanus (10.01.2023 16:50): Ko Lanta je super, byl jsem tam asi před 8 lety a taky mám zkušenost, že pláže byly úplně prázdné, ale zároveň nádherné... než Krabi, tak je lepší Ao Nang, Ko Pi Pi je fajn jednou vidět, ale když jsem tam byl po druhé, tak velké zklamání, je to fakt zamořené turisty... Phuket je tragédie, to bych úplně vynechal, byl jsem tam jen 1 den kvůli letu...

Když jsi byl v Surat Thani, tak jsi měl navštívit Khao Sok, super výlet, ubytování v "chatkách" na jezeře a krásná příroda.

Jinak Vietnam je snad ještě nadupanější místy, která tam člověk může vidět. Byl jsem měsíc a klidně bych tak ještě 14 dní zvládl :)
@S4TW (10.01.2023 14:51): Ako to tak čítam, tak ma štve, že od 2019 som nikde nebol. :/ Už by som potreboval ísť na nejakú serióznejšiu, aspoň dvojtýždňovú dovolenku, teraz som si na vianoce bral voľno, aby som neprenášal celú minuloročnú dovolenku a aj tak mi to aktuálne vychádza aj s týmto rokom, že mám 35,5 dňa dovolenky. Rád by som znova šiel do juhovýchodnej ázie, ale vnímam problém v tom, že Thajsko aktuálne zrušilo povinnosť očkovania a testov a na letiskách a vzhľadom na situáciu v Číne a to, že posledné roky chodia Číňania radi do Thajska vnímam ako riziko. Na druhej strane je tu ešte stále Južná amerika, kam som sa chcel tiež pozrieť...

v Ao Nang som nebol, ale pozeral som, že je to pri Krabi, cez ktoré som prichádzal. Ja som vlastne juh dával tak, že som z Chiang Mai letel do Surat Thani (čo bola chyba, lebo sme nevedeli vopred, že je z Chiang Mai aj let do Krabi) a zo Surat Thani šiel cez Krabi na Ko Lantu, kde sme strávili nejaký týždeň (ostrov nie je tak preplnený turistami ako iné), potom loďou na Ko Pi Pi na pár dní (to bolo brutálne preplnené turistami) a odtiaľ potom loďou na Phuket na dva dni z Phuketu lietadlom do Bangkoku.

Mne sa na tom severe páčilo koľko toho okolo Pai vlastne bolo, okrem toho, čo som nižšie spomínal, tak sme tam aj kŕmili slony alebo šli pozrieť staré ryžové plantáže (boli vypustené, lebo obdobie sucha) s dlhými drevenými mostami a prícestnými svätyňami a boli sme aj nad roklinou, ktorá vraj vznikla zemetrasením a bol nad ňou prírodný, menej ako pol metra široký chodník a všetko malo červenú farbu pre vysoký obsah železa v pôde. Fakt nádherná krajina. A inak tie ich chuťovo intenzívne banány sú z úplne inej galaxie. :)
@Tulareanus (10.01.2023 01:53): Já jsem absolvoval 3d/2n trekking právě taky v Chiang Mai a dost možná to patří do TOP3, co jsem v Asii v tomhle tripu zažil, měli jsme úžasnou partu lidí, se kterými jsme ještě právě projeli Pai, pařili a objevovali... ono obecně to cestování dělá dost to, na jaké lidi narazíš, škoda, že se mi pak výlet trochu rozpadl, každý se vydal svojí cestou a můj travel buddy si utrhl ten meniskus :)

Na Jihu jsem byl právě s tím zraněným kámošem, byl jsem asi týden v Ao Nang a šnorchloval jsem pouze jeden den... nicméně, já už tam byl po druhé, takže jsem si tam jel spíš odpočinout, ale hodně jsem si oblíbil Railway Beach, kde jsou skvělé procházky, v podstatě až lezení po skalách :)
@S4TW (10.01.2023 00:19): To som rád, že sa páčilo. Ja som mal šťastie, že keď som tam bol ja v januári 2018, tak v tých prameňoch veľa ľudí nebolo, tak sme mohli kľudne aj dlhšie pochillovať takmer v súkromí. Príroda je tam na severe fakt krásna. Boli ste aj na nejakej turistike v džungli? My sme tak boli so sprievodcom pri Chiang Mai a na záver nás doviedol do horskej dediny, ktorá sa živila predovšetkým kávovníkovými a jahodovými plantážami a... chovom bojových kohútov. :D Tá turistika džunglou však bolo pre mňa asi to najviac top zo severu krajiny. Ten nočný život v Pai dosť zábavný, hlavne aj taký alternatívnejší oproti typickým turistickým lokalitám.

A na juhu krajiny si šnorchloval? Plavba na prenajatom motorovom člne so šnorchlovaním medzi húfami farebných rýb bol pre mňa zas top juhu Thajska.
@Tulareanus (09.01.2023 21:41): hodně, asi top z celého Thajska letos (minulý rok), v dědině jsem nebyl, Buddha dobrý, prameny nic moc, protože bylo přelidněno… ale jinak jsme hodně projeli okolí na motorce a večer se vždycky sundali na nějaké párty, ty tam jsou celkem slušné, navíc, jak tam teď
zlegalizovali některé drogy…



@Dan9K (09.01.2023 22:08): já jsem poprvé happy end nevyhledával, byla to moje první olejová masáž v Thai, ale ta holka si mě tak připravila, že když se mě pak ptala, jestli chci happy end, tak už moc nedávalo smysl říct ne :D… jinak hodinová masáž v Thai je zhruba 130,- až 200,- Kč.
@Jab (09.01.2023 08:36): ona to je trochu profesionální slepota. Zkoumáš daný mechanismus a tak vidíš jeho důležitost. Už hůř se ale definuje nejaký systémový dopad a v dnešní vědě je specializace tak daleko, že ho často většina lidí ani není vidět schopna.

S tím souhlasím.Už stáří Řekové chápali, že jde o rovnováhu.
@S4TW (09.01.2023 21:18): cool a respekt :D

já to mám obejité jen tady v Praze, ale vím, kam jít :D Thajské masáže jsou fajn ale poměrně drahý koníček.

Teďka zdražili i tu nejlevnější co znám (navíc je tam happyend, kdo chce, v podstatě jistotou), takže už neznám moc míst pod 800 na hodinu. Většinou je to už mnohem víc, jako za hodinu odmítám dávat víc než tisícovku, to už je fakt zlodějna.